Meillä ei nalkuteta pelaamisesta, vaan tuetaan ja kannustetaan: perustimme lapsille ja nuorille eurheilukeskuksen

Onko tuo nyt terveellistä istua tuossa tuolla lailla ja huudella pelikavereille? Eiks tää oo niinku riippuvuus?

Usein tuntuu kuin tietokone – ja konsolipelejä tai eurheilua pidettäisiin lapsia vaanivina huumeina.

Ei haluta että pelaaminen olisi liian suuri juttu, koska pelätään lapsen koukuttavan tähän hengenvaaralliseen ainekseen. Kun lapsi innostuu pelaamisesta niin kaikki muu elämä jää ja ainoa mitä on jäljellä on viekkareissa tärisevä pelinarkki. Sitten kuitenkin takaperoisesti palkitaan peliajoilla, kunnes taas revitään lapsi pelimaailmasta pois kesken kaiken. Eipäs juupas, pelaa jos olet kiltti, mutta ei ole hyvästä pelata, hyi kamala.

Peli pätkäistään poikki juuri silloin, kun pelimaailmaa ymmärtämättömän aikuisen määrittelemät tuntimäärät on täyttyneet, tai kun koneen ääressä kökkivä lapsi alkaa ahdistaa näkökentässä.

Onko tuo nyt terveellistä istua tuossa tuolla lailla ja huudella pelikavereille? Eiks tää oo niinku riippuvuus?

Ei kummakaan, jos nuori saa viekkareita muistuttavan kohtauksen aina kun peli katkaistaan mielivaltaisesti. Aarretta tai missiota on saatettu etsiä viiden kaverin porukassa jo pari tuntia, ja ne muut pari tyyppiä saattavat istua omilla kotikoneillaan jenkeissä ja kaksi muuta ympäri Eurooppaa.

Sitten makaroonilaatikko on valmis ja piuha vedetään seinästä.

Eikai nyt jääkiekkomatsissakaan hyökkääjä joudu lähtemään makaroonilaatikolle kesken turnauksen koska on ruoka-aika?

Pelejä voisi verrata myös vaikka kirjallisuuteen. Pelit voivat olla  todella interaktiivisia ja sosiaalisia, kun kirja taas siinä lukuhetkellä kuitenkin vastaanotetaan vain yhdestä suunnasta. Kirjojen ympärillekin voi kuitenkin luoda kirjapiirejä tai kirjamessuja, jossa yksinäisestä harrastuksesta tulee sosiaalinen. Reflektio ja jakaminen voivat olla joillekin ihmisille tärkeitä asioita, toiset eivät sitä kaipaa. Ja ihan samalla tavalla kuin taiteilija luo teostaan, pelitkin on kehittänyt elävä, ajatteleva, tunteva, vihainen, kekseliäs, viisas, luova, utelias ja kaipaava ihmissielu.

Ja ihan samalla tavalla kuin taiteilija luo teostaan, pelitkin on kehittänyt elävä, ajatteleva, tunteva, vihainen, kekseliäs, viisas, luova, utelias ja kaipaava ihmissielu.

Mutta jotkut pelithän ovat kuitenkin todella huonoja, väkivaltaisia ja agressioita herättäviä? No, kirja, elokuva tai teatteriesitys voi myös olla todella huono ja kannustaa ties minkälaiseen häiriökäytökseen. Nekin voivat olla epäsivistäviä, sairaalloisia, tyhmiä, turhia ja jopa nuoren sisintä satuttavia. Maailmassa on olemassa paljon enemmän huonoja leffoja kuin hyviä, olen tästä varsin vakuuttunut. Pitää osata löytää kaiken sen massan joukosta ne parhaat.

Hyvä kirja, muu taiteellinen teos tai taidokas peli voi parhaimmillaan avata täysin uudenlaisia maailmoja. Ne voivat koskettaa jotain erityistä kohtaa meidän sisimmässämme ja muuttaa koko maailmamme. Ihan samoin upeat ja kiehtovat pelit voivat tuoda lasten ja nuorten elämään paljon upeita asioita. Voidappa lentää, kieppua kaupunkien yllä kuin supersankari, ratkoa tehtäviä ystävien kanssa ympäri maailmaa ja elää unelmaa, tässä ja nyt?

Vanhemmuutta toki tarvitaan myös pelimaailmassa, ihan kuin missä tahansa muussakin asiassa.

Vanhemmuutta toki tarvitaan myös pelimaailmassa, ihan kuin missä tahansa muussakin asiassa. Jos nuori ei jaksa kouluun aamulla, mikään muu kuin pelaaminen ei enää nappaa ja niskat naksuu, on viimeistään aika asettaa rajoja. Silloin voidaan miettiä yhdessä, mikä rooli pelaamisella on.

Rajoja on kuitenkin mahdoton rakentaa asioiden ympärille, joita ei ymmärrä. Siksi on hyvä tuntea pelit mitä lapset pelaavat. Ethän anna pienen lapsesi katsoa SAW-elokuviakaan? Meidän tulee tuntea elokuvien ja pelien sisältö voidaksemme suojella lasta väärältä sisällöltä.

Pelaaminen ei kuitenkaan vie mitään pois siitä, että elämässä on valtavasti muitakin mielenkiintoisia asioita. Ja kuten ei mikään muukaan harrastus saisi viedä liikaa aikaa, uuvuttaa, stressata tai satuttaa, ei pelaaminenkaan saa kasvaa nuorta kuormittavaksi asiaksi.

Lapsille on tärkeää, että me aikuiset olemme kiinnostuneita myös pelaamisesta ja koemme pelimaailman arvokkaana ja kannustettavana harrastuksena. Kun me vanhemmat näemme pelaamisen hienona ja koskettavana asiana, pelaamisen ympärillä leijuva raskas musta pilvi väistyy. Pelaamisen ei tarvitse olla mikään perheitä hajalleen repivä riippakivi, vaan se saa olla hauskaa ja huumaavaa.

Lasten ja nuorten tarve järjestäytyneelle toiminnalle: perustimme eurheiluseuran

Nämä teinipojat valmentavat koulun ohessa ja pelaavat ammattijoukkueissa eurheilua.

Ovet avautuivat ensimmäistä kertaa seuralaisille. Monet lapset ovat odottaneet yli vuoden tätä hetkeä.

Lapsille on tärkeää, että me aikuiset olemme kiinnostuneita myös pelaamisesta ja koemme pelimaailman arvokkaana ja kannustettavana harrastuksena.

Meillä lapset on oppineet sujuvaa käytännön englantia jo todella nuorina, sillä kansainvälisten onlinepelien yleiskieli on englanti. He ovat luoneet ystävyyssuhteita ja alkaneet jopa treenaamaan parkouriaihan IRL pelien sankareiden ja kiehtovien maailmojen inspiroimina. Pelaavat nuoret sosialisoivat ja juttelevat myös ihan muistakin asioista pelatessaan, kertoilevat asuinmaastaan ja rupattelevat koulujutuista.

Eipäs ollut ihan vastaavanlaista mahdollisuutta kansainvälisiin ystävyyssuhteisiin sillon, kun minä olin nuori. Jumitimme maantieteellisessä sijainnissamme kuin elinkautisvangit, odottaen mahdollisia konkteja samanmielisiin nuoriin. Siksi ystävyyssuhteita yli maarajojen on helppo tukea. Jos ystävyyttä ei löydy kotikadulta, koko maailma on nykynuorille auki.

Pelaaville lapsille voi rakentaa sosiaalisen ympäristön, järjestämällä vaikka peli-iltoja. Me organisoimme ja rakensimme nuorille iltamia kotonamme pari vuotta, kunnes aloimme huomata omien lastemme ja nuorten kasvavan tarpeen järjestäytyneeseen toimintaan. Sitten siirsimme nuoret viikonlopuksi studiolleni, jossa on kaksi erillistä kerrosta. Lopulta nuoria oli tulossa niin paljon, etteivät he meinanneet enää mahtua työhuoneisiinikaan.

Nuoret halusivat hengailla muiden pelikavereiden kanssa, viettää aikaa myös pelaamisen ulkopuolella. He halusivat tiimiytyä, osallistua turnauksiin ja tutustua uusiin tyyppeihin. Eurheilu on  valtavan suuri ammattikenttä, jossa on nuorille paljon mahdollisuuksia. Monet haaveilevasta ammattiurasta ja useat ansaisevat jo turnauksilla. He tarvitsivat aikuisia, jotka tekisivät sen kaiken mahdolliseksi.

Eurheilukeskuksen rakentamista.

Viktor valmentaa yhtä Fortnite- ryhmäämme.

Päätimme perustaa lasten isän kanssa kaupunkiimme eurheilukeskuksen, jossa lapset ja nuoret saavat ammattimaista valmennusta ja yhteisen paikan pelaamiselle. Kesti vuoden neuvotella sponsoreita, luoda budjetteja, koota järjestölle hallitus, löytää sopivat tilat ja saada toiminta käyntiin. Nyt vihdoinkin Fredericia esport- seuramme ovet ovat avautuneet. Seurassa on ammattimaiset tietokoneet, ergonomiset pelituolit ja muut pelivälineet.

Tutustumista uusiin tiloihimme.

NPF on Tanskan suurimpia Lan-tapahtumia. Pelaajat tuovat omat tietokoneensa ja viettävät koko viikonlopun messuhalleilla. Monet nuoret odottavat tapahtumaa koko vuoden. Tapahtuma on 11-13.10.2019

Ammattimaiset valmentajat kouluttavat nuoria peleissä ja rakentavat joukkueita turnauksia varten. Viikonloppuisin pidetään bootcampeja, eli leirejä, joissa harjoitellaan valmentajien johdolla ja nukutaan yhteisissä tiloissa. Ollaan yhdessä, urheillaan, mietitään pelistrategioita ja tiimiydytään. Tauotuksesta, liikunnasta ja ruokailusta pidetään huolta yhteisillä säännöillä. Panostamme terveelliseen ruokavalioon ja energiajuomia ei sallita.

Seuran tiloissa vanhemmat voivat seurata lastensa harrastusta ja oppia lisää, samalla kun nuorilla on paikka jossa myös hengata muiden lasten ja nuorten kanssa.

Paikka jossa ei nalkuteta pelaamisesta, vaan kannustetaan ja tuetaan.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä