Miehiltä pääsy kielletty! Meneekö musiikkifestarit liian pitkälle?

Kun näin ruotsalaisen musiikkifestarin mainoksen ensimmäistä kertaa, ajattelin että tuonne on pakko päästä! Olisipa hienoa festaroida kerrankin rauhassa, muiden naisten ja muun-sukupuolisten kanssa.

Tosiaan, tähänkö sitä on tultu?

No ei ole tultu, tässä sitä on oltu jo hyvän aikaa.

En käy usein festareilla, mutta ei ole ollut yhtäkään musiikkifestarikertaa, kun joku ei olisi käynyt hieman kouraisemassa sieltä ja tuolta. Se ei tietenkään ole ok, mutta onhan se normaalia. Suuret joukkotapahtumat ovat näin naiselle aina riski, varsinkin jos et ole pukeutunut säkkiin

Se että seksuaalisen häirinnän valta-asetelma saa jyllätä ihan rauhassa yhteiskunnan rakenteissa, jättää kuitenkin jälkeensä ison joukon uhreja. Uhreja, joita tulee koko ajan lisää ja joita ei kuunnella.

Festivaalin tarkoitus on, ettei sitä tarvitsisi enää järjestää uudestaan

Ruotsissa on järjestetty musiikkifestivaali, jonne on miehiltä pääsy kielletty

Ruotsissa on meneillään Statement Festivaali, johon on miehiltä pääsy kielletty. Kielto koskee cis-miehiä, eli miehiä, jotka kokevat sukupuoli-identiteettinsä vastaavan syntymässään määriteltyä sukupuolta. Festareiden on tarkoitus olla turvalllinen musiikkitapahtuma naisille, muun-sukupuolisille ja transmiehille. Festivaalin tarkoitus on, ettei sitä tarvitsisi enää järjestää uudestaan.

Festivaali päätettiin järjestää, kun musiikkifestivaaleilla on ollut lukemattomia raiskaus-ja häirintätapauksia. Ruotsin suurinta musiikkifestivaalia ei edes järjestetty tänä vuonna samasta syystä.

Tottahan toki festari saa kritiikkiä miesten syrjinnästä. Festivaalin tarkoitus kuitenkin on, ettei sitä tarvitsisi enää järjestää uudestaan. Yksi festivaalin tunnuslause onkin: kunnes kaikki miehet ovat oppineet käyttäytymään. Tanskassa ja Ruotsissa seksuaalirikokset ovat valtava ongelma ja kiikumme Euroopan kärjessä. Gates Stone instituutti nimesi Ruotsin ”The rape capital of the West”, joka perustuu valtaviin raiskaustilastoihin.

Violent crime has increased by 300% and rapes by 1,472%. Sweden is now number two on the list of rape countries, surpassed only by Lesotho in Southern Africa.” 

Statement festivaali on kannanotto, jolla toivotaan olevan positiivisia vaikutuksia.

Raiskaukset ja seksuaalinen häirintä on yleisempää, kuin on yleisellä tasolla myönnetty. Vaikka kyllähän monet varsinkin meistä tytöistä ja naisista ovat aina tienneet ongelman laajuuden, omakohtaista kokemusta kun tuntuu olevan miltei jokaisella. Nyt aiheesta puhutaan ensimmäistä kertaa avoimesti ja ympäri maailmaa seksuaalista väkivaltaa kokeneet kannustavat toisiaan kertomaan kokemuksistaan. Myös miehet ja muun-sukupuoliset.

Kampanjan tarkoitus onkin hoitaa ja parantaa väkivaltaa kohdanneita ja pyrkiä luomaan turvallisempi maailma. Kampanjan tarkoitus ei ole syrjiä ketään tai kohdistaa kritiikkiä erityisesti mitään ryhmää vastaan, vaan tarkoitus on rikkoa uhrien hiljentämisen kulttuuri, sekä rohkaista seksuaalisen väkivallan ja häirinnän uhreja tuomaan kokemuksiaan julki.

En halua että omat poikani kasvavat aikuisiksi miehiksi maailmassa, joka kaikessa hiljaisuudessa sallii seksuaalista väkivaltaa. Ja jotta heistä ei joku päivä tulisi joko tekijöitä, uhreja tai hiljaisia hyväksyjiä, on toimittava. Ja ei, metoo-kampanja ei ole mennyt liian pitkälle. Statement festivaali ei mene liian pitkälle. Ne ovat vain merkki siitä, että valta-asetelmien ravistelu on alkanut toimia.

Toivon tietenkin, että Statement festivaalia ei tarvitse järjestää toista kertaa. Aika näyttää, muuttuuko maailmamme tasa-arvoisemmaksi ja turvallisemmaksi myös naisille.

Statement Festivaalin facebook-sivut

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä