Kun odottava äiti tupakoi, vauvakin tupakoi – 15% suomalaisista äideistä sauhuttelee yhä raskauden aikana

Söin lounasta terassilla kävelykadun laidalla, minua vastapäätä viereisessä pöydässä istunut nuori nainen sytytti savukkeen kesken ruokailun. Ei minua terasseilla tai kadulla leijaileva tupakansavu nyt niin paljon haittaa, mutta suuhuni matkalla ollut haarukka jäi silti puolitiehen.

Tupakoivan naisen toinen käsi lepäsi valtavan vatsakummun päällä, kun hän imi savua keuhkoihinsa. Hänen raskautensa oli varmaan jo ihan viimeisillään. Näky oli sydäntäsärkevä.

Näky oli sydäntäsärkevä.

On ymmärrettävää, etteivät ihan kaikki tiedä tupakan haitoista syntymättömälle lapselleen. Mutta emme elä enää kuitenkaan 60-luvulla ja valistusta tupakan haitoista tulee joka tuutista. Eikö haittavaikutuksia oteta vakavasti vai missä mättää?

Suomessa raskaanaolevista 15% yhä polttaa, Tanskassa luku on hieman matalampi 12% ja Ruotsissa jo todella positiivinen 5,5%.

Suomi on ilmeisesti sitten Pohjoismaiden kärkimaita myös tässä asiassa, valitettavasti.

Muistan erään toisen kokemuksen, kun tuttu nainen odotti kaksosia. Hän jatkoi tupakointia raskaudestaan huolimatta kuin korsteeni ja minun oli aina todella vaikea istua teekuppini kanssa hänen seurassaan kiermurtelematta ahdistuneena.

Kuvittelin suuhuni emoji vetoketjun, jotta en olisi avannut suutani aiheesta: että haluaako hän keskenmenon, kehityshäiriöitä lapsilleen tai miten olisi vaikka astma?

Kuvittelin jopa näkeväni, miten vatsassa olevat kaksoset potkivat hädissään kun tupakansavun vaikutukset kulkivat verenkiertoa pitkin päätyen heidän elimistöönsä. Tupakansavussa kun on yhtä paljon häkää, kuin mitä tupruttelee auton pakoputkesta.

Jos pakoputken savun hengittely yskittää, niin voi vaan kuvitella miten sellainen myrkky suoraan verenkiertoon vaikeuttaa sikiön hapensaantia. Mietin, miltä tuntuisi olla jumissa jonkun kohdussa yhdeksän kuukautta ja tasaisin väliajoin luulla tukehtuvansa? Suomi on ilmeisesti sitten Pohjoismaiden kärkimaita myös tässä asiassa, valitettavasti.

Miksi pelata venäläistä rulettia lapsensa terveydellä, joka ei ole vielä edes syntynyt tähän maailmaan?

Tupakoinnilla voi olla monia haittavaikutuksia sikiölle:

  • altistaa sikiön kasvuhäiriöille, lisää ennenaikaisen synnytyksen, istukan ennenaikaisen irtoamisen ja etisen istukan vaaraa
  • aiheuttaa ongelmia myös vastasyntyneelle (vieroitusoireet)
  • nostaa kätkytkuoleman riskin viisinkertaiseksi
  • altistaa lapsen oppimishäiriöille, uni- ja keskittymishäiriöille sekä ylivilkkaudelle kouluiässä
  • altistaa lapsen astmalle ja allergioille

Tuhkalapset

Hämeenlinnassa on neuvolassa otettu käyttöön häkämittarit, jotta polttavat äidit näkisivät miten tupakansavu vaikuttaa sikiöön

  • ”Laite mittaa hengityksen häkäpitoisuutta ja sillä voidaan konkreettisesti osoittaa äidille, että äidin tupakoidessa myös sikiö tupakoi. Mittareissa on eräänlainen liikennevalo-ohjaus. Jos laite näyttää puhallettaessa punaista, on se merkki siitä, että häkää on liikaa. Tämä vaikeuttaa vauvan hapensaantia, sanoo Mähönen.” Yle.fi

Miksi pelata venäläistä rulettia lapsensa terveydellä, joka ei ole vielä edes syntynyt tähän maailmaan? Ehkä häkämittarit ovat se viimeinen ja tehokkain keino, jolla valistus menee lopulta perille. Olen aina kuitenkin toivonut, että odottavat äidit syyllistyisivät edes vähän. Aikuista ihmistä kun ei voi syyllistää tupakoinnista, mutta viattoman lapsen vahingoittaminen on jo toinen juttu.

Lue lisää tupakoinnista ja sen haitoista

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä