Miksi vegaanit ja kasvissyöjät haluavat jäljitellä ruuassaan lihaa?

Seisoin tänään Kolding store centerin Bilka-kauppaketjun vegaanisten ruokien osastolla ja tsekkailin kylmäkön lasien läpi uutuuksia. Mitähän uusia vegaanisia innovaatioita on rantautunut jopa meille tänne Jyllannin sikatilojen ja Arlan valtakunnan keskelle? Lihankorvikkeet on omille lapsille herkkua, varsinkin jos vegaaninen versio muistuttaa alkuperäistä lihatuotetta. Jos koostumus ja makukin on lähellä originaalia, löytyy ruokapöydästä sekä onnellisia vegaaniherkuttelijoita ja tyytyväisiä sekasyöjiä.

Löysin kun löysinkin hauskan uutuuden: vegaanista pekonia, eli peaconia. Naureskelin tirkistellessäni peaconia lähempää: se on tehty aika tarkalleen muistuttamaan sitä oikeaa ja ehtaa possusta tehtyä versiota.

Peacon lähti tietysti mukaan, sillä kaikkea uutta on hauskaa kokeilla. Teen yleensä ”pekonia” seitansiivuista, riisipaperista tai vaikka tofusta. En kauhean usein sitä kyllä enää tee, mutta usein lihaa muistuttavia tuotteita tulee löytyä brunssipöydässä, kun sekasyöjät vierailee.

Vegaaniset lihankorvikkeet aiheuttaa jostain kumman syystä vihaisia reaktioita lihansyöjissä ja provosoi ihmisiä pitkin internetiä.

Ja toki joskus tulee itsellekin mielihaluja syödä kunnon pihiviä tai vaikka tehdä vegaanista tikka masalaa.

Vegaanista elämäntapaa kuitenkin usein kritisoidaan juuri tästä samasta syystä: miksi ihmeessä vegeilijätkin haluavat lihamaisia ruokia? Sosiaalisessa mediassa tai vastalauseina tykitetään aina sitä samaa: onpa tekopyhää touhua, kun vegaanina haluat makkaroita ja pekoneita. Puhumattakaan vegaanisesta kylmäsavulohesta, joka tehdään joulupöytään porkkanasta. Tai seitankinkuista, vegaanisesta kebabista tai muista perinneruoista, joista on tullut markkinoille vegaaniset versiot.

Vegaaniset lihankorvikkeet aiheuttaa jostain kumman syystä vihaisia reaktioita lihansyöjissä ja provosoi ihmisiä pitkin internetiä. Miksi?

Pitäisikö kasvissyöjän rouskuttaa pelkkiä raakoja kasviksia, vai millaista sen kasvisruoan pitäisi oikein olla? Minulle on ehdotettu monta kertaa myös sitä, että miksi vegeilijä haluaa epäterveellistä prosessoitua ruokaa. Kasvisperheen elämä ei ole kuitenkaan automaattisesti mitään ”oikeaa” syömistä tai terveysnatseilua. Kasvissyöjien makumieltymyksen vaihtelevat paljon aina sipsikaljavegaaneista raakavegaaneihin. Ja kaikkea siltä väliltä.

Miksi vegaani siis haluaa myös nugetteja, pihvejä ja pekonia?

Yksinkertaisesti siksi, ettei vegaanilla useinkaan mitään lihatuotteiden makua vastaan ole ollut. Harva on lopettanut lihan syömisen, koska se olisi ollut pahaa. Kasvisruokavaliolle siirtymisen syyt on usein eettisiä, eivätkä ne liity makuasioihin. Lihaan liittyvä ällötys toki voi tulla sitten, kun alkaa tiedostaa lihantuotannon epäkohdat ja eläinten kärsimyksen. Minua ainakaan ei liha houkuttele yhtään, se on mielestäni vastenmielistä. Omatunto ei antaisi ikinä myöten hieman kokeilla oikeaa pekonia.

Minulle kuitenkin äiti on kertonut, että kun olin pieni niin söin aina vaan pihvejä. En paljoakaan korvaani lotkauttanut muille lautasella oleville tuotteille, kuten ranskalaisille tai kasviksille. Olin ehta karnivoori, todellinen lihansyöjä. Mutta se kaikki liittyi siihen, että olin ehdollistunut kulttuuriseen traditioon, jossa eläinten syöminen on tavallista. Oli jopa pakko, muuten saisi kaikenlaisia puutostiloja, ei kasva kunnolla, luut haurastuu ja sairastuu kuollettavasti.

Harva on lopettanut lihan syömisen, koska se olisi ollut pahaa. Kasvisruokavaliolle siirtymisen syyt on usein eettisiä, eivätkä ne liity makuasioihin.

Muistan sekasyöjänä tilanneeni ravintoloissa aina kunnon verta tihkuvan pihvin. Maku ei ole siis koskaan ollut ongelma, vaan muutoksen aiheutti tietoinen havahtuminen sille kärsimykselle, jota valinnoillani aiheutin viattomille eläimille. En pysty enää syömään lihaa, sillä tiedostan eläinperäisten tuotteiden moraaliset ongelmat. Omatunto  ei enää vaan anna periksi, että pystyisin syömään lihaa, vaikka herkullista voisikin olla.

Ruoka ja syöminen on myös tunnepitoinen asia ja kulttuuri kietoutuu usein vahvasti ruokatraditioiden ympärille. Kulttuuriset ruokalajit ja juhlat on syvästi merkityksellisiä –  ja ehkä juuri siksi niin monet pitää tiettyjä liharuokia suorastaan pyhinä. Kun alkuperäistä muutetaan kasvispohjaiseksi, sohitaan jotain selittämätöntä ja herkkää kohtaa ihmisten identiteetissä. Traditiot ei aina kuitenkaan tarkoita sitä, että ne olisivat moraalisesti oikein ja kestäviä.

Jopa perinteitä tulee kyseenalaistaa, varsinkin silloin kun ne aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä muille.

Lihankorvikkeet on siis tehty markkinoille myös sekasyöjiä varten, jotta kasvisvaihtoehtoja alettaisiin käyttää enenevässä määrin. Onhan se helpompaa kulkea marketin käytävillä ja valita vegenugetteja tai härkistä viikonlopulle, kuin alkaa syöttää ehkä muutenkin nirsoileville lapsille jotain täysin tuntemattoman näköistä kasvisruokaa. Monille siirtymävaihe tai kasvisruoan lisääminen omassa ruokavaliossa alkaa juuri näin: korvataan eläinperäinen osa vegaanisella versiolla, joka muistuttaa lihaa.

Näin kasvisruoan kokeileminen ei tyssää heti alkumetreille, kun ei tunnisteta lautasella olevia ruoka-aineita.

Jopa perinteetkin kuitenkin muuttuvat. Mikään epäoikeudenmukainen traditio ei voi jatkua loputtomiin.

On  helpompaa valmistaa kaikkia perinteisiä ja herkullisia ruokia korvaten aterian lihaosa vegaanisella versiolla, joka nyt vaan muistuttaa sitä alkuperäistä. Lisäksi sekasyöjän on myös helpompi ymmärtää vegaanisen makkaran käyttö pyttiksessä tai vaikka kesägrillissä, kuin vaihtaa kyrsä yhtäkkiä johonkin maissiin. Eihän maissi nyt kunnon kiuasmakkaraa korvaa?!

Mutta toki vastaavasti voisi kysyä lihansyöjiltä: miksi te muutatte ruokanne ulkonäköä niin, ettei se näytä enää eläimeltä?

Lihankorvikkeiden käyttö ei ole myöskään missään nimessä tekopyhää: on aika suoraselkäistä myöntää, että tykkää kyllä lihan mausta, mutta valitsee kasvisversion mieluummin ja on siten osallistumatta maailmanlaajuiseen kärsimysnäytelmään. Tekopyhää taas on jatkaa lihansyöntiä ja sulkea silmänsä seurauksilta. Keksiä keksimästä päästyäänkin tekosyitä, jotta saa jatkaa tuhoavaa elämäntapaa.

Olenkin sitä mieltä, että lihansyöjän provosoituminen vegaanisista lihankorvikkeista on varmaankin silkkaa omantunnon kolkutusta ja syyllisyyttä. Moni varmasti tietää toimivansa väärin, mutta valitsee silti kuitenkin itsekkäistä syistä jatkaa kuten aina ennenkin.

Jopa perinteetkin kuitenkin muuttuvat. Mikään epäoikeudenmukainen traditio ei voi jatkua loputtomiin. Ehkä joku päivä kaukana tulevaisuudessa ollaan jo tyystin unohdettu, mistä se makkara, peaconi tai nugetti ennen kasvisruoan vallankumousta valmistettiinkaan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

”Harva on lopettanut lihan syömisen, koska se olisi ollut pahaa. Kasvisruokavaliolle siirtymisen syyt on usein eettisiä, eivätkä ne liity makuasioihin.”

Nimeomaan lihan pahan maun takia olen lopettanut sen syömisen. En kestänyt sitä, että hampurilaista syödessä aina oli joku kova sitko pihvin seassa. Tai venyviä kappaleita.
Ja lapsena pahimmat ruoat oli joku lihaköntti mikä laitettiin uuniin. Se oli niin sitkeetä ja hirveetä. Pihvejä olen inhonnut aina, ja makkaraakaan en ala-asteen jälkeen ole syönyt.

Nyt vihdoin aikuisena tajusin, että saan ihan hyvällä omallatunnolla lopettaa pahanmakuisten lihojen syönnin. En tehnyt sitä tippaakaan eettisyydestä. Joten myös niin päin yleistäminen on typerää.

En syö siis punasta lihaa, ja kohta lopetan kanankin syönnin vain siksi, että se pitäisi varmaan tappaa itse, jotta saisit parhaat palat, eikä ”roskapaloja”.

Avatar

Olen sekasyöjä, en vaan jaksa ymmärtää miksi halutaan syödä mahdollisimman prosessoitua ja käsiteltyä kasvis ruokaa kun sitä voi syödä myös puhtaasti kasviksina niin että maistuvat siltä itseltään. Syön itse lihat vain riistana, miehen metsästämänä/itse kalastamana. Huvikseen niitä ei tapeta, vain omaan tarpeeseen. Omasta mielestä tehotuotettu liha ei ole eettistä, ei myöskään tehtaissa valmistetut kasviskorvikkeet, joita kuskataan jostain kaukaa.

Terhi-Anneli

Moi,

no juurikin siksi, että meidän ruokakulttuuriimme kuuluu vahvasti liha ja eläinperäiset tuotteet. Kuten te syötte riistaa, suurin osa ihmisistä syö muita lihatuotteita. Ja koska eläinperäiset tuotteet on niin vahva osa traditioita, myös kasvissyöjät haluavat samoja makuelämyksiä. Ei kasvisruoassa ole kyse että syödään maustamatonta raakaruokaa. Juuri siksi niin monet luulevatkin, että vegaaninen ruoka on tylsää ja mautonta, koska sitä valmistetaan väärin. Ruoanlaiton perusta on maustaminen ja koostumus. Myös kasvissyöjä haluaa pihvejä, pyöryköitä, erilaista suutuntumaa, tulista, suolaista, makeaa ja kaikkea siltä väliltä.

Minusta on hieman outo oletus, että kasviksia pitäisi syödä vain ”siten miltä ne maistuu”, eihän lihaakaan syödä raakana ja ilman mausteita? Samoin ei sekasyöjät syö puhtaasti ja jotenkin tiukkaa ruokavaliota noudattaen, aina terveellisesti. Ei kasvisruokavaliokaan ole mitään terveysnatseilua, vaan jokainen koostaa ateriansa miten tykkää, omien makumieltymystensä mukaan. Ja toisin kuin väität, ei kasvisruoka ole ”kaukaa kuskattua” epäeettisesti tuotettua. Toki tällaisia tuotteitakin voi olla, kuten on valtavissa määrin myös liha-ja maitotuotteita. Vastakkainastettelu tällä tavalla ei ole realistista ja ei sisällä faktapohjaa.

Terhi

Avatar

Ihmetyttää tuo Sekasyöjän kommentti. Mksi ihmeessä vihannekset pitäisi syödä jokovain itseltään maistuvina tai sitten vain maustettuna ja muokattuna? Minä haluan syödä porkkanaa raakana, keitettynä, graavilohen makuisena porkkalana, porkkanalettuina, porkkanalaatikkona, aasialaisena curryna, venäläisten kauppahallien korealaisena salaattina, mehuna, kuivattuna, sipseinä ja maustettuna ja muokattuna joksikin aivan uudeksi. Samoin haluan syödä herneitä suoraan penkistä, pakastettuna, purkitettuna, idätettynä versoiksi, kuivatuista herneistä tehtynä hernekeittona, hernetempenä, peaconina, hummuksena, sosekeittona, murekkeena, lihan näköisinä suikaleina ja pyöryköinä, tacojen sisällä, kiinalaisessa ruoassa, kesäkääryleiden sisällä ja miksi ikinä kukaan on ne keksinytkään valmistaa. Enempi parempi!

Avatar

Minusta on perin kummallista, että sinun mielestäsi kaikenlainen provosoituminen, ärtyminen tms kumpuaa syyllisyydestä. Henkilökohtaisesti en koe syyllisyyttä siitä että syön myös lihaa, mutta kyllä välillä provosoidun näistä sinun väitteistäsi. Ja kyllä minuakin ihmetyttää miksi vegeruoat naamioidaan näyttämään liharuoilta. Ja kyllä, ostan myös välillä näitä edellämainittuja vegeruokia koska ne maistuvat enimmäkseen ihan hyvältä. Minä olen kuitenkin allerginen soijalle, ja se kyllä kaventaa valikoimaa kaikissa valmisruoissa melkoisesti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä