Miten puhua poikien kanssa seksistä? Lue 3 hienoa ohjetta

8-vuotias poikani kertoi ruokapöydässä posket hehkuen miten oli pyytänyt luokan tytöltä Silvalta, josko hän alkaisi kanssaan rakastavaiseksi. (tanska: at være kæreste med) Ei ollut kuulemma alkanut, mutta ystäviä he voisivat olla.

Vielä puoli vuotta sitten tytöt olivat tosi yök ja rakkauspuheet tuntuivat kaukaisilta. Jäin pohtimaan lempeästi tuota rohkeaa avausta ja puhuimme kaikki yhdessä siitä, miten tuonikäiset eivät kaikki vielä oikein ole valmiita rakkauspuuhiin.

Mitä naurettavaa nyt siinä pippelissä muka edes on? Ei yhtään mitään.

Ehkä Silva ei vaan vielä oikein ajatellut poikia sillä tavalla? Samalla mietin miten minä osaan puhua poikieni kanssa seksistä, sitten kun sen aika tulee?

Poikani eivät ujostele sukukalleuksiaan mitä tulee arkiseen pippelin heilutteluun tai jopa äidin tissien tai pimpin toimivuuden pohtimiseen. Mutta juuri tällainen ronskius on sellaista poikamaista pelleilyä, jota pojilta odotetaan ja hyväksytään, mutta joka piilottaa alleen poikien aidon herkkyyden ja todelliset tunteet.

Mitä naurettavaa nyt siinä pippelissä muka edes on? Ei yhtään mitään.

Pippeli on tärkeä ja kaunis osa pojan kehoa, eikä edes leikin laskuun piilotettu halveksuva puhe ja poikien välinen rehvastelu todennäköisesti auta poikia hyväksymään omaa kehoaan sellaisenaan. Ja miksi ylipäänsä keskitytään niihin pimppeihin ja pippeleihin niin paljon?

Pojat myös usein selvästi kuvittelevat että toiset pojat tietävät kaiken seksistä, vaikka hyvin todennäköisesti eivät tiedä, kunhan länkyttävät. Jokainen pyrkii peittämään tietämättömyytensä, tai sitten tieto on jotain populaarikulttuurista haalittua ja siten yleensä joko epärealistista, tai kapeaa.

Kaikenlaiset kehot ovat riittäviä sellaisenaan

Minullahan on pian 15-vuotias tanskalainen bonuspoika, 8-vuotias esikoiseni ja viisivuotias kuopus. Bonuspojallani on jo ollut useampiakin tyttöystäviä ja he ovat isänsä kanssa keskustelleet kondomin käytöstä. Onhan se hyvä että käytännön asioista puhutaan, mutta ei se ole mitenkään riittävää?

Seksiä on ihan yhtä monenlaista kun on meitä persooniakin: on reteilyä, rempseää, hauskaa, herkkää, ujoa ja kaikkea siltä väliltä.

Haluan että poikani oppivat kehopositiivisuutta: että he oppivat rakastamaan ja pitämään huolta omasta kehostaan, jonka kautta heidän on helppo hyväksyä erilaisuutta myös muissa. Positiivisen seksuaalisuuden kannalta on olennaista, että kaikenlaiset kehot ovat sallittuja.

Oman kehollisuuden lisäksi on erittäin tärkeää, että tyttöjen ja naisten kehon tarkasteleminen ja näkeminen omaisuutena ja objektina muuttuisi. Että pojat osaisivat kuunnella tyttöjen toiveita ja haluja – oppisivat sitä kautta kunnioitusta. Ja kunnioitus on nimenomaan se tapa löytää seksin kaikki hienot puolet: intiimiys, ilo, herkkyys, rakkaus ja intohimo.

Seksiä on ihan yhtä monenlaista kun on meitä persooniakin: on reteilyä, rempseää, hauskaa, herkkää, ujoa ja kaikkea siltä väliltä. Monille seksi voi olla kipeä asia, jolloin samanlaisen muotin ahtaminen kaikkiin ihmisiin voi aiheuttaa paljon ahdistusta ja surua.

Yksipuolinen ja kapea kuva seksistä voi viedä nuoren pojan harhapoluille jo alkumetreillä. Siksi tehtäväni äitinä on silkan neuvomisen sijaan myös kuunnella: miten poikani näkevät itsensä ja kehonsa, millaisista parisuhteista ja intiimeistä asioista he haaveilevat? Mikä heitä jännittää ja mikä pelottaa?

Poikien seksiopas

Chavez Perezin olennaisimmat ohjeet teini-ikäisille pojille on tosi hienoja

Ruotsalainen kirjailija ja seksuaalikouluttaja Chavez Perezin kirja Respektiä – Seksikirja pojille on nyt suomennettu. Ja se on takuulla sellainen kirja, joka lähtee mukaan tanskanmaalle kun seuraavan kerran käyn Suomessa.

Chavez Perezin olennaisimmat ohjeet teini-ikäisille pojille nykymaailmassa on tosi hienoja:

  1. Oma vartalo on täysin ok. Kaikilla on erilainen vartalo, mutta se ei tarkoita, että oma olisi yhtään huonompi kuin kellään muulla – tai että oma ei jostain syystä kelpaisi seksiin.
  2. On tärkeää saada realistinen kuva seksistä. Tuo pojilta monesti puuttuu, mutta sen saaminen on todella tärkeää.
  3. Kuunnelkaa enemmän tyttöjä. Pojilla olisi teini-ikäisiltä tytöiltä paljon tärkeitä asioita opittavana.

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä