Musiikin terapeuttinen voima

Soila Sariola työskentelee vauvojen teho-osastolla. Kuva:Jyllannin suomineito/T-A Bech

Musiikki alkoi virrata korviini kuin puron solina. Tuntui kuin paino koko kehosta katoaisi. Oloni oli parempi joten nousin ja niin uusi päivä voisi alkaa. Mitä oikein tapahtui? Mutta kuulostaa varmaan tutulta. Musiikki on niin monelle myötätunto, suru, inhimillisyys, vertaistuki, hyväksyntä, energiavirta, agressionpurkua tai sanoinkuvaamaton ilo.

Musiikki tuntuu koskettavan melkein kaikkia ihmisiä. Musiikki sitoutuu muistoihin, paikkoihin, herättää tunteita, nostaa esiin tuoksuja ja tunteita. Tiedossa ei ole ainuttakaan kansaa, rotua tai ihmisryhmää, jolle musiikki ei olisi tavalla tai toisella tuttua. Hyvä yleismaailmallinen esimerkki musiikin vaikutuksesta ovat ikivanhat, lauletut kehtolaulut.

Näin äitinä minulla on vuosikausien rautainen kokemus unilaulujen vaikutuksesta, kun jotenkin maagisesti kykenen hyräilemään iltavillit lapset uneen iltaisin. Joko olen shamaanien sukua tai sitten kehtolauluilla tuntuu olevan sykettä laskeva, rauhoittava vaikutus.

Musiikilla on todettu olevan hoitotyössä terapeuttista vaikutusta.

Musiikki aktivoi aivojamme, niiden verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat ja koko persoonallisuutemme vireytyy. Musiikki koskettaa meitä syvältä ja sille alkaa olla myös tieteellistä pohjaa.

  • ”Tänä päivänä tiedämme että musiikki menee aivoissa lähes kaikkialle. Kun katsotaan millainen aktivaatio syntyy aivoissa musiikki kuunnellessa, se ei todellakaan aktivoi vain niitä meidän perinteisesti tuntemiamme kuuloalueita, vaan kuin ilotulituksena aktivoi suuria osia aivoista. Monet tutkimusryhmät ovat osoittaneet, että musiikki edistää toipumista.” Miikka Peltomaa, Korva-nenä-ja kurkkutautien erikoislääkäri, Musiikkilääketieteen pätevyys

Musiikilla on todettu olevan hoitotyössä terapeuttista vaikutusta. Parhaimmillaan se voi vähentää kivun tunnetta, pelkoa ja ahdistuneisuutta. Peltomaa kertoo miten monet tutkijat ja tutkimusryhmät ovat osoittaneet että musiikin kuunteleminen nopeuttaa paranemista ja antaa parempia tuloksia kuin verrataan perinteiseen hoitokeinoon, jossa ei käytetä musiikkia apuna.

”Musiikin aikana vauvojen sydämen lyöntitiheys laski ja happisaturaatioarvot nousivat, eli vauvat rauhoittuivat ja sydämen syke tasaantui.”

Tuntuu luonnolliselta hyräillä jo vatsassa kasvavalle vauvalle, vastasyntyneelle tai jopa itsekseen, jos olo on ahdistunut tai on jokin muu hätä.

  • ”Olen soitellut keskosille kitaraa ja hyräillyt samalla. Musiikin aikana vauvojen sydämen lyöntitiheys laski ja happisaturaatioarvot nousivat, eli vauvat rauhoittuivat ja sydämen syke tasaantui.” Laura Perälä, musiikkipedagogi

Taidan pitää unilaulut iltarutiineissa jatkossakin, sillä musiikin voima tuntuu niin kovin todelliselta.

Sairaaloissamme työskenteleekin musiikin ammattilaisia, jotka tuovat musiikin ihmisten luo. Sairaalamuusikko ei kuitenkaan esiinny perinteisessä mielessä, vaan musiikin merkitys ja ympäristö on kovin eri kuin esiintymislavoilla. Sairaalamuusikoille on olemassa oma koulutusohjelmansa. Oleellista on korkea muusiikillinen ammattitaito, mutta myös sairaalaympäristön ymmärrys, yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa, vuorovaikutus ja ihmisen inhimillinen kohtaaminen musiikillisin keinoin.

Miltä tuntuisi olla sairasvuoteella ja saada luokseen muusikko, joka kohtaisi herkällä läsnäololla ja helpottaisi kipua musiikin avulla?

On todella innostavaa ja myös lohdullista ajatella, että musiikki tulisi ehkä jopa pysyväksi osaksi sairaanhoitoa. Miltä tuntuisi olla sairasvuoteella ja saada luokseen muusikko, joka kohtaisi herkällä läsnäololla ja helpottaisi kipua musiikin avulla? Millaista olisi odottaa kuolemaa ja käydä läpi taiteilijan kanssa oman elämän tärkeimmät kappaleet? Miltä tuntuisi istua maailmaan liian varhain saapuneen happikaapin vieressä ja kuunnella muusikon luomia säveliä, kuin siltana itsen ja vauvan välillä? Lapsen, jota ei saa syliin?

Mutta onko taiteella tai musiikilla kuitenkaan tarpeeksi suurta merkitystä sairaanhoidossa? Tai voisiko taide olla tulossa ehkä jopa pysyväksi osaksi sairaalaympäristöä?

  • ”Tieteellinen tutkimus enemmän ja enemmän avaa musiikin mahdollisuuksia terveyden edistäjänä ja myöskin sairauden hoitajana. Meille on avautunut uusi, kiehtova maailma nähdä mihin kaikkeen musiikilla päästään. Musiikki tulee kohisten terapiavälineenä sairaaloihin ja sille on hyvät tieteelliset perusteet.” Miikka Peltomaa, Korva-nenä-ja kurkkutautien erikoislääkäri, Musiikkilääketieteen pätevyys

Toivo on herännyt.

Seuraa sairaalamuusikoita työssään

Video on dokumenttielokuvan teaseri. Videon kuvaus ja leikkaus: T-A Bech

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä