Muutto uuteen kotiin – ”Kærlighed til havet, er kærlighed til livet”

”Kærlighed til havet, er kærlighed til livet”

Tätä on odotettu. Nimittäin muuttamista uuteen kotiin, kun vanhassa asunnossa kaikki tuntui rapistuvan täysin kelvottomaksi.

Tanskassa on paljon yksityisomistajia, jotka vuokraavat taloja ja huoneistoja. On jokaisen isännöitsijän oma päätös ja vastuu, miten kiinteistöään huoltaa. Meille kävi aika huonosti,  nimittäin entisen vuokrahuoneiston isännöitsijää ei voinut vähempää kiinnostaa rikkinäiset pesutuvan ikkunat, roskaavat naapurit tai bilehileet, jotka luukuttaa läpi yön musiikkia ja metelöi rapussa.

Tuli suoraansanottuna mitta täyteen. Tai oikeastaan pursui yli oikein tulvimalla.

Olen katsellut kaupungin alueen vuokrattavia huoneistoja jo vuosia, mutta mikään ei ole oikein resonoinut. Kunnes näin ilmoituksen kauniista vanhasta tanskalaisesta talosta, jonka koko ylimpään huoneistoon etsittiin vuokraajia. 175 neliötä silkkaa charmia. Kunnostettu koko talon läpi ulottuva koti, jossa oli säilytetty upeasti kaikki vanhat yksityiskohdat.

Vanha tanskalainen sanonta kuuluu: ”Kærlighed til havet, er kærlighed til livet”. Rakkaus merta kohtaan, on rakkautta elämää kohtaan.

Kun näin sijainnin, olin tipahtaa tuoliltani: talo sijaitsi vanhassa satamassa, joka on kaupunkimme rakastettua aluetta. Sisimmässäni värisi, sillä lasten tanskalainen isoisä oli merimies. Ennen kuolemaansa hän toivoi meiltä läheisiltä, että hänen tuhkansa siroteltaisiin merelle, tänne Lille Beltin siltojen kupeeseen.⁣⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣⁣

Vanha tanskalainen sanonta kuuluu: ”Kærlighed til havet, er kærlighed til livet”. Rakkaus merta kohtaan, on rakkautta elämää kohtaan.
⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Sillä hän rakasti merta, kuten hän rakasti elämää. Ja kun hän ei voinut enää elää, hän halusi olla yhtä meren kanssa.⁣⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣Nuorimmainen, Ask, syntyi kuukausi sen jälkeen kun isoisä oli jo mennyt. Nauroimme läpi kyynelten katsellen vastasyntynyttä, joka näytti ihan isoisältään.⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣⁣
Kun aamuisin herään lokkien jutteluihin ja merituuli puhaltaa sisään avoimista ikkunoista, on hänkin täällä meidän kanssamme.⁣⁣ Kun nauramme rantavedessä, iloitsemme hänen kanssaan.⁣⁣
⁣⁣⁣⁣Kun kosketamme aaltoja, sivelemme hänen poskeaan. ⁣⁣⁣⁣

Kun näin asunnon ja sen sijainnin, tiesin että me kuulumme sinne. Lähelle rakasta lasten isoisää, meren aaltojen luo.

Kun näin asunnon ja sen sijainnin, tiesin että me kuulumme sinne. Lähelle rakasta lasten isoisää, meren aaltojen luo.

Frederician Gammel havn on vanha satama, jolla on pitkä historia.

Keltainen talo, jossa lukee Gammel havn, on uusi kotimme.

Alue on pienvenesatama, jota kaupunki kehittää paraikaa. Rakenteilla on kanavakaupunki ja uudenlaisia fasiliteetteja veneilijöille.

Talon ylin huoneisto, 1.sal, on yksi talon kolmesta huoneistosta. Alakerrassa on kaksi pienempää asuntoa, joissa asuu kaksi iäkkäämpää henkilöä. Kattohuoneistossa on Hotel Gammel havnin kaksi pent-huoneistoa, kahden hengen hotellihuonetta.

Vanha kuva satamasta.

Otin nopeasti yhteyttä vuokranantajaan ja viikon kärvistelyn jälkeen sain vastauksen: saisimme tulla katsomaan asuntoa. Vuokranantaja osasi kertoa, että yhteydenottoja oli satoja. Meidän lisäksemme asuntoa katsomaan valittiin viisi muuta perhettä. Huh, aikamoinen mäihä. Kävimme katsomassa asuntoa ja tunsin heti, miten tässä olisi meidän kotimme. Seuraavaksi piti odottaa vuokranantajan vastausta, kenet on valittu vuokraajiksi.

Alkoi pitkä parin viikon odotus, jonka aikana kävin joka päivä talon luona, istuskelin laiturilla aamukahvilla ja toivoin parasta.

Ovet aukesivat.

Vihdoin saimme odotetun puhelun: meidät oli valittu vuokraajiksi. Vihdoinkin voisimme jättää taakse stressaavan ympäristön ja rapistuvan asuintalomme  – ja kohdistaa katseen kohti jotain uutta.

Jo rappukäytävässä voi ihastua. Kauniit parrut ja kiviseinät on jätetty remontoinnista huolimatta näkyviin.

Meidän kotiovemme vierestä löytyy maailman ystävällisimmät silmät.

Uudessa kodissamme on kolme makuuhuonetta. Lisäksi huoneistosta löytyy ihanan iso keittiö, olohuone, kylpyhuone ja toinen vessa makuuhuoneestamme.

Jos jotain kritiikkiä uudesta kodista esitän, se on matala huonekorkeus. Edellinen kotimme oli Jugend-tyyliin todella korkea ja se tuo huoneisiin ilmavuutta. Toisaalta tämä asunto sijaitsee oikeasti aika korkealla ja kylpee aina päivänvalossa.

Oven avauduttua avautuu näkymä olohuoneeseen. Me muutimme viime viikolla ja kaikki on vielä ihan huiskinhaiskin. Meiltä puuttuu ruokapöytä, vaatekaapit, eteisen kaapit, pesukone ja tärkeät sisustuselementit, kuten tyynyt, matot ja kaikki sellainen, mikä luo kodikkuutta.

Seinissä on kauniit parrut. Osa seinistä on tiiliseiniä ja lastenhuoneesta löytyy upea vanha lankkuseinä.

Asunnosta löytyy kauniita tiiliseiniä.

Eteistä.

Kylpyhuone. Sisustaminen vasta pikkuhiljaa alkaa, mutta jotain oli pakko saada jo laittaa paikoilleen. Sisustan eettisesti: vegaanisista ja ekologisista materiaaleista. Kierrätän, etsin kirppiksiltä ja jos ostan jotain uutena, sen on täytettävä eettiset kriteerit.

Hammasharjat on tehty kierrätysmateriaaleista.

Laventelia.

Vanhaa, uutta ja aarteita. Kodissa pitää olla ajatusta ja syvyyttä. Mikään esine ei ole turha.

Kaikki on ihan levällään. Mutta on meillä sentään sängyt joissa nukkua! Pienten huoneessa on ihanat vanhat lankkuseinät. Kuvia varten en muuten mitenkään siivonnut tai oikonut peitteitä. Ehkä kannattaisi, opin seuraavaan kertaan!

Keittiö on minun valtakuntani. Kokkaan paljon itse ja uusi keittiö on kuin uskomatonta unta. Täällä tulee syntymään paljon upeita vegaanisia aterioita. Esittelen koko keittiön myöhemmin.

Näkymä on vallan upea. Täältä näkyy Lille Beltin silta ja koko sataman alue. Alakerrassa on Cafe Mums, kahvila-ravintola.

Sisustan pikkuhiljaa. Olen päättänyt, ettei tänne roudata mitään, mikä ei tunnu juuri oikealta. Nyt kun olemme vihdoin päässeet unelmien kotiin, me voimme rakentaa pesää hitaasti. Olen tehnyt mielessäni suunnitelmaa, jonka mukaisesti haluan tuoda sisustukseen merellisyyttä. Haaleita hiekan, meren ja taivaan sävyjä. Kaikki nämä merelliset elementit yhdistettynä sataman industrialistisiin muotoihin ja materiaaleihin.

Seuraan intuitiota ja toimin inspiraation ohjaamana.

Onnellinen uraäiti ja uuden kodin hempsakka sisustaja.

Ensi kerralla sisustusjutuissa esittelen muita tiloja paremmin ja meidän ihanan pienen sisäpihan ruusuloistoineen! Tule seurailemaan Instagramia, jossa höpisen ja näytän sisustusjuttujani stooreissa. Sisustusjuttujani voit seurata omalla häshtägilläni #jyllantikoti. Tervetuloa seurailemaan!

 

View this post on Instagram

2/3 #jyllantikoti ⁣ ⁣ Tämän lempeän katseen saattelemana voit saapua meidän uuteen kotiin.⁣ ⁣ Ja tuon katseen alla sulaa hempsakka sisustaja, jonka unelmien koti seisoo jykevästi paljaiden jalkojen alla.⁣ ⁣ Käy katsomassa kuvia uudesta kodista ja lue miten tänne päädyttiin. Linkki @jyllanninsuomineito profiilissa. Ja pistä seurantaan mun #jyllantikoti hästägi, ja voit seurata mun eettistä ja ekologista sisustamista☀️⁣ ⁣ 🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸⁣ ⁣ Olen katsellut kaupungin alueen vuokrattavia huoneistoja jo vuosia, mutta mikään ei ole oikein resonoinut. Kunnes näin ilmoituksen kauniista vanhasta tanskalaisesta talosta, jonka koko ylimpään huoneistoon etsittiin vuokraajia. ⁣ ⁣ 175 neliötä silkkaa charmia. Kunnostettu koko talon läpi ulottuva koti, jossa oli säilytetty upeasti kaikki vanhat yksityiskohdat.⁣ ⁣ Kun näin asunnon ja sen sijainnin, tiesin että me kuulumme tänne. ⁣ ⁣ Vanha tanskalainen sanonta kuuluu: ”Kærlighed til havet, er kærlighed til livet”. Rakkaus merta kohtaan, on rakkautta elämää kohtaan.⁣ ⁣ Tänne lähelle rakasta lasten isoisää, meren aaltojen luo.⁣ ⁣ Edesmenneen merimiehen tuhkat kun on ripoteltu tänne Lille Beltin siltojen kupeeseen.⁣ ⁣ Ja jos vieraassa maassa on aina juureton, täällä meren aaltojen jatkuvasta liikkeestä tuntuu löytyneen jonkinlainen koti.⁣ ⁣ Sydämen todellinen asuinsija.⁣ ⁣ ⁣ #jyllantikoti⁣ ⁣ ⁣

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

ihana kämppä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä