Nukahdan mieluiten lyijykynän ääneen – ASMR eli aivo-orgasmi tuo euforiaa ja rauhoittaa

Niin mitäs häröilyä nyt taas sitten?

Mikä aivo-orgasmi ?

Jotta voin avata ilmiötä ja missä ja miten olen sen löytänyt, syvennytään hieman ensin luonteeseeni ja menneisyyteeni.

Olen aika impulsiivinen ja ailahtelevainen luonne. Tanskalaisittain olen luonnehdittu iloiseksi, räiskyväksi ja tasaiseksi, mutta minusta tuntuu että tanskalaiset eivät ehkä vain osaa lukea nyanssien kirjoa, jossa hiljainen ja puhumaton suomalainen on tullut mestariksi. Oli kyse tunteiden näyttämisestä tai niiden tulkitsemisesta. En silti ole mikään  viilipytty, suomalaisessa kontekstissa ainakaan.

Puhelias ja helposti innostuva, mutta myös sosiaalisesti nopeasti uupuva. Tarvitsen sen yksinäisen tilan ladatakseni akkuja – joka päivä. Kun haluan pitää hauskaa ja rentoutua, se ei yleensä tarkoita sosialisoimista. Minulle hauska on yksinoloa, urheilua, kirjoittamista ja luovaa flowta omien ajatuksien kanssa.

Mutta vasta silloin onkin aikaa ajatuksille joita on vaikea saada pysähtymään. Meditointi, urheilu tai  musiikin kuuntelu  ei tunnu auttavan. Olen auditiivisesti sensitiivinen, eli en kestä kakofoniaa ja liika meteli saa kaiken kuulostamaan pelkältä mössöltä enkä pysty erottamaan enää ääniä toisistaan. Toisaalta kuuloaistini on herkkä ja olen aina kokenut äänten, äänisaasteen ja musiikin syvän vaikutuksen.

Kun asetin vihkoni erään ihailemani teinitytön eteen  ja hän alkoi piirtää lyijytäytekynällä vihkooni, tapahtui jotain omituista.

Koin lapsuudessa jotain hassua

Palataan aikaan kun olin 8-vuotias ja olin elämäni ensimmäisellä ratsastusleirillä Kalajoella. Olin nuorin leiriläinen ja vähän kuin kaikkien teinityttöjen lemmikki. Kun leiri oli lopuillaan, me kierrätimme ystävävihkoja joihin tuohon aikaan kirjoitettiin toisesta kaikkea positiivista ja kivaa muistoksi. Kiersin vaaleanpunaisen tuoksuvihkoni kanssa huoneesta toiseen ja kaikki kirjoittivat minulle ihania sanoja ja piirrustuksia.

Kun asetin vihkoni erään ihailemani teinitytön eteen  ja hän alkoi piirtää lyijytäytekynällä vihkooni, tapahtui jotain omituista. Oli aivan hiljaista, pötköttelin vihkon vieressä ja katselin miten kynän terä raapusteli hiljaisuudessa ohuita viivoja toisensa perään. Koko kehossa alkoi kihelmoidä kun kynän hiljainen rapina sulki minut euforiseen kuplaan. Toivoin ettei tyttö saisi hevostaan ikinä valmiiksi, sillä minulla oli käsittämättömän hyvä olo.

Olen tapahtuneen jälkeen ajatellut asiaa läpi vuosien ja ihmetellyt mistä ihmeestä oikein oli kyse.

Sosiaalinen uupuminen, auditiivinen herkkyys ja univaikeudet saivat minut hakemaan tapoja, joilla päästä tuohon euforian kokemukseen, jonka koin lapsena.

Sosiaalinen uupuminen, auditiivinen herkkyys ja univaikeudet saivat minut hakemaan tapoja, joilla päästä tuohon euforian kokemukseen, jonka koin lapsena.

Kirjoitin  koko lapsuuden ja nuoruuden päiväkirjaa, lyijykynällä kirjojen sivuille. Se rauhoitti  ja sai minut nukahtamaan.

Kirjoitin  koko lapsuuden ja nuoruuden päiväkirjaa, lyijykynällä kirjojen sivuille. Se rauhoitti  ja sai minut nukahtamaan. Kyse ei kuitenkaan ollut mistään kirjoittamiseen tai ajatustensa käsittelemiseen liittyvästä, vaan aloin ymmärtää että sama lyijykynän ääni joka vaikutti minuun lähes noituvasti lapsuudessa, oli päiväkirjarutiinieni syy. Tuo 8-vuotiaana kokemani kokemus oli avannut minulle maailman, joka toisi minulle mielenrauhan elämäni vaikeimpina hetkinä.

ASMR eli aivo-orgasmi

Se mitä olin lapsena kokenut ja mitä intuitiivisesti tein kirjottamalla lyijytäytekynällä paperiin, on nimeltään Autonomous sensory meridian response, eli aivo-orgasmi. Lyijykynän äänen lisäksi minun ASMR laukaisijoitani ovat parturissa käynti, se kun lapset piirtävät sormella selkääni, hiusten harjaaminen, ihminen joka kävelee hitaasti ja intialaisen päähieronnan katseleminen.

”ASMR on lyhenne englanninkielen sanasta autonomous sensory meridian response. Se tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä. Eli joidenkin äänien kuuleminen laukaisee hyvänolon tuntemuksia, kihelmöintiä ja väristyksiä. Niitä kylmiä väreitä, jotka tuntuvatkin hyvältä. Yleensä kihelmöinti lähtee pään takaosasta ja kulkee selkärankaa pitkin lihaksiin. ASMR ilmiötä kutsutaan epävirallisesti myös aivo-orgasmiksi.” ASMR Suomi

Sen lisäksi että itse ASMR tuntuu hyvälle, tulee sivussa muitakin hyötyjä. ASMR:ää käytetään pääasiassa rentoutumiseen ja tämä näkyy parhaiten ihmisillä kenellä on unensaantivaikeuksia tai vaikeuksia keskittyä.

ASMR on hyvin henkilökohtaista ja yksilöllinen asia. ASMR – järjestön mukaan monet ihmiset kokevat ASMR:ää ensimmäistä kertaa lapsena, eivätkä oikein tiedä mitä ovat tunteneet. Aivan kuten minullekin kävi.

Useimmat kertovat, että hyvänolon kihelmöinnin on laukaissut tiettyjen opettajien puhe kun opettaja on tullut ihan korvan viereen puhumaan, käynti lääkärissä tai parturissa tai rauhallinen tilanne, missä toinen ihminen on tullut hyvin lähelle. Muistatko tällaisissa kokemuksissa hyvänolon elämystä?

Yleisimmät ASMR laukaisijat

  1. Kuiskaus
  2. Pehmeä puhe
  3. Raapiminen ja naputtelu
  4. Henkilökohtainen huomio (parturissa käynti, meikkaminen)
  5. Korvien silittely
  6. Hiuksilla leikkiminen
  7. Sivujen kääntely
  8. Keskittyminen (Sen katsominen kun joku keskittyy ja tekee jotain asiaa)
  9. Suuäänet

Lähde: ASMR Suomi

Voinko kokea ASMR väristyksiä ja miten pääsen alkuun?

ASMR videoita löytyy Youtubesta pilvin pimein: osa niistä on auditiivisia ja osa visuaalisia. Kannattaa muistella sellaisia hetkiä, joissa on kokenut sanomatonta hyvänolon tunnetta, kylmiä väristyksiä päässä ja kehossa. Ja seuraavaksi luurit päähän ja etsimään sinulle sopivia videoita?

En ole kyennyt löytämään minulle sopivaa lyijykynällä piirtämisvideota, joten äänitin juuri oikeanlaista ASMR ääntä sitten itse. Kerron lisää ASMR:stä ja omista kokemuksistani 26.7.  perjantaina ilmestyvässä Podcastissani ja saatte kuulla mitä tarkoitan!

Alla on tunnetuin ja kuuluisin ASMR video – mutta tämä video ei aiheuta minulla väristyksen väristystä. Niin yksilöllistä se on.

1. Gentle Whispering

Tämä kyseinen video on ollut ASMR yhteisön suosiossa lähes neljän vuoden ajan. Se on saanut monena vuonna kunnian olla Paras ASMR video. Maria on ensimmäisiä ja tunnetuimpia ASMR pioneereja. Hän on USA:ssa asuva alunperin Venäjältä kotoisin oleva ASMR videoiden-tekijä, joka on saanut näkyvyyttä mm. monessa Amerikkalaisessa lehdessä, radio- ja tv-ohjelmissa. Hänellä on myös VLOG-kanava, josta voi seurata hänen elämäänsä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä