Olen hävennyt olevani tyttö ja edelleen joskus häpeän että olen nainen – se heikompi ja typerämpi sukupuoli

Maailma olisi yksinkertaisesti parempi paikka, jos nainen saisi vapaasti päättää mitä sillä tekisi

Eräs miespuolinen ystäväni sanoi kerran, että tyttöjen ja naisten pitäisi olla vallankahvassa. Miten miehet ovat pilanneet kaiken. Hän kuvaili naisvaltaista maailmaa ja sitä miten itsensä tunteva ja aito naisjohtaja on reilu ja tiukka, mutta myötätuntoinen ja inhimillinen.

Maailma olisi yksinkertaisesti parempi paikka, jos nainen saisi vapaasti päättää mitä sillä tekisi.

Ystävän mielestä myös muinaishistoria on ollut matriarkaalinen. Egyptin faaraot ja tunnetuimmat viikinkisoturit olivat todennäköisesti naisia. Saati sitten tiedemiehet ja nerot, sillä miltei jokaisen kuuluisan nimen takana on viisas nainen, joka ei ole voinut astua esiin varjoistaan. Tiedenainen ei voinut lyödä puumerkkiään elämäntyöhönsä, sillä löydös ei olisi ikinä löytänyt auringonvaloon.

Kaikki tämä on tietenkin poispyyhittyä tai piilotettua historiaa, sillä olisihan se katastrofaalista nyky-yhteiskunnan valtasuhteille myöntää naisissa piilevä voima. On ollut helpompaa siirtää toinen sukupuoli nyrkin ja hellan väliin, tai huputtaa kokonaan pois näkyvistä.

Niin vaarallisia me naiset olemme.

 

Maailmassa ei kaikilla naisilla ole asiat yhtä hyvin. Ei ole edes niitä tasa-arvon hippuja, mitä meillä on.

Ei ole kovin kauaa siitä, kun Suomessa nainen oli miehestä täysin riippuvainen sekä henkisesti että taloudellisesti. Ei juurikaan ollut vaihtoehtoja. Ei valtaa valita rakkautta tai iloa. Ei ollut edes mahdollisuutta erota vaan piti olla rinnalla, kuolemaan asti. Nykyään nainen saa sentään erota jos haluaa. Onko korkeat erotilastot merkki ydinperhekulttuurin heikkenemisestä vai kenties siitä, että nainen on riippumaton ja vapaa?

Maailmassa ei kaikilla naisilla ole asiat yhtä hyvin kuin eronneella Pohjoismaisella naisella. Edelleen joka vuosi 12 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana ja kaksi miljoonaa tyttöä synnyttää alle 15-vuotiaana. Tyttöihin kohdistuu seksuaalista väkivaltaa ja ihmiskauppaa. Ei ole edes niitä tasa-arvon hippuja, mitä meillä on.

Meissä on niin valtavasti voimaa, mutta ei sellaista, jota kenenkään tarvitsisi pelätä.

Mistä tytöt on tehty?

Voimasta, rohkeudesta, unelmista ja osaamisesta. Mutta myös alentamisesta, syrjinnästä ja häpeästä.

Asenteet ja sukupuoliroolit ovat niin syvällä käytöksessä ja ajatusmalleissa, ettei syrjintää aina huomaa tekevänsä jopa itse.

Olen hävennyt olevani tyttö. Edelleen joskus häpeän että olen nainen. Heikompi ja typerämpi sukupuoli, pettymys kaikille.

Me tytöt totumme jo nuorina alentavaan puheeseen. Huumorin kaapuun piilotettu vihapuhe arkipäiväistyy ja me nauramme kaiken sen mukana. Eteisen peilien edessä vitsailu muuntuu kehojemme halveksunnaksi ja me muokkaamme jokaista virhettä muiden silmille hyväksytymmäksi, kuvitellen että se on meidän ihan oma ajatuksemme.

Opimme häpeämään todellisia tunteitamme ja piilotamme potentiaalimme vakan alle.

Me unelmoimme muusta, mutta valistemme toisin, koska niin kuuluu tehdä. Me olemme kiltisti ja varomme olematta liikaa. Ne jotka uskaltautuvat olla liikaa ja kaikkea sitä mitä ei pitäisi, ovat vain hankalia. 

On helpompaa nyt aikusena naisena nähdä kaikki se järjestelmällinen alentaminen, joka jatkuvasti hiipii ja vaanii kantapäillä. Maailma kuitenkin huojuu kuin sortuva vanha talo, sillä mikään epäoikeudenmukaisuus ei voi olla vallassa ikuisesti.

Me tytöt ja naiset voimme unelmoida, me osaamme toteuttaa ja me saamme aikaiseksi. Meissä on niin valtavasti voimaa, mutta ei sellaista, jota kenenkään tarvitsisi pelätä. Koska emme me hallitsisi maailmaa keskenämme, vaikka saisimme sen ihan omaksi. Me haluaisimme hallita yhdessä.

Ystäväni katkaisee ajatukseni ja kysyy minulta että miksi et tähtää vielä pidemmälle urallasi, vaikka olit niin kunnianhimoinen jo todella pienenä? Halusit aina muuttaa maailmaa taiteen keinoin? Katselen häntä ja vastaan ehkä kun tarpeeksi monta kertaa kuulee olevansa riittämätön ja heikompaa sukupuolta, sen vaan alkaa uskoa. 

Vastaukseni on vitsiksi tarkoitettu, mutta me molemmat ymmärrämme että siinä on totuuden siemen.

 

PLAN järjestää Suomessa nyt toista vuotta tyttöjen päivänä Girls Takeover -tempauksen. Päivän aikana tytöt nousevat yhteiskunnan johtopaikoille yli 70 maassa ja tuhannessa tehtävässä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä