Oletko sinäkin äiti? Eläinperäiset tuotteet perustuvat eläinäitien riistoon

Oletko koskaan ajatellut eläinäitien elämää?

Oletko ajatellut, miten kaikki ne miljardit vuosittain teurastetut tuotantokoneiston eläimet tulevat tähän maailmaan?

Eläimet syntyvät äideistään aivan kuten me ihmisetkin.

Eläinperäiset tuotteet perustuvat eläinäitien riistoon

Suomalaisissa teurastamoissa teurastetaan vuosittain yli 70 miljoonaa eläintä. Maailmassa teurastetaan vuositasolla 60 miljardia tuotantoeläintä.

On kuitenkin vaikea nähdä normien tuolle puolen ja eläytyä eläimen asemaan jos tuijottaa vain tilastoja ja listoja. Mutta tosiasiahan on, että jokainen eläin joka menee tuotantokoneiston läpi, on ensin syntynyt.

Miten kaikki ne miljardit vuosittain teurastetut tuotantokoneiston eläimet tulevat tähän maailmaan?

Eläimet syntyvät äideistään aivan kuten me ihmisetkin. Koko maitoteollisuus ja kaikki eläinperäiset elintarvikkeet ja tuotteet perustuvat eläinäitien olemassaoloon.

Ilman eläinäitejä ei olisi jälkeläisiä. Ilman äitejä, ei olisi tuotteita.

Ilman jatkuvaa eläinäitien riistoa ja poikasten syntymiä ei olisi lihaa, maitotuotteita tai mitään muitakaan eläinperäisiä tuotteita.

Ei turkiksia, delfinaarioita, lemmikkieläimiä, hevosia tai sirkuseläimiä.

Voisi kuvitella, että eläinten siittäminen, jalostaminen, kasvattaminen ja surmaaminen lihatuotteiksi olisi se kaikkein julmin riistomuoto.

Mutta ehdottamasti kammottavimmalta vaikuttaa lehmiä riistävä maitotalous.

Mutta miksi?

Maitolehmän elämä on pitkä ja tuskainen

Maitotuotanto on raakaa, koska se riistää lehmää niin pitkään. Kaikki alkaa siitä kun lehmä on noin vuoden iässä kasvanut lisääntymisikään, jolloin se keinohedelmöitetään.

Lehmä ei saa itse päättää omasta kehostaan ja raskaudestaan, vaan eläin on ihmisen omaisuutta.

Lehmä ei saa itse päättää omasta kehostaan ja raskaudestaan, vaan eläin on ihmisen omaisuutta, jota ihminen saa käyttää omaisuuttaan lain määräämissä rajoissa miten haluaa.

Lehmä on nisäkäs, joka toimii lisääntyessään aika samalla tavalla kuin me ihmisetkin. Lehmä kantaa pienokaistaan keskimäärin yhdeksän kuukautta ja synnytyksen jälkeen äidit alkavat tuottaa maitoa jälkeläisilleen.

Lehmä pitää siis raskauttaa vuosittain, jotta sen maidontuotanto jatkuisi. Ja jotta maito saataisiin säilöttyä ihmisen käyttöön, äidit eivät yleensä saa imettää pienokaisiaan joko ollenkaan tai kovinkaan kauaa.

  • ”Kun vasikka on syntynyt, se annetaan emän nuoltavaksi. Sen jälkeen vasikka yleensä siirretään omaan karsinaan, joka on puhdas, vedoton ja kuivitettu. Vasikka viettää useimmiten ensimmäiset viikkonsa yksilökarsinassa, jonka jälkeen se siirretään ryhmäkarsinaan toisten saman ikäisten vasikoiden seuraan.” Ruokatieto.fi

Vastasyntynyt siis viedään usein äidiltään pois välittömästi syntymän jälkeen. Luomutiloilla pienokaiset saavat olla äitinsä seurassa joskus montakin kuukautta, mutta imetys estetään aika nopeasti syntymän jälkeen.

Pojilla ei ole tarvetta maitotaloudessa, joten ne ovat tuotannollista ylijäämää.

Jos lehmän pienokainen on tyttö, siitä tulee äitinsä tavoin maitolehmä tuotantokoneistoon. Jos vauva on poika, se teurastetaan vasikanlihaksi tai kasvatetaan parin vuoden aikana lihakarjaksi.

Pojilla ei ole tarvetta maitotaloudessa, joten ne ovat tuotannollista ylijäämää.

Oli äidin ja vastasyntyneen erottaminen välitöntä tai päivien päässä, on se aivan yhtä julmaa. Luomutiloilla vasikka vieroitetaan emostaan yleensä hieman myöhemmin, mikä voi olla jopa tuskallisempaa vasikalle ja emolle jotka ehtivät kiintyä toisiinsa enemmän.

Kun äitilehmä on saanut pienokaisensa ja heidät on erotettu toisistaan, aletaan lehmää lypsää noin kolme kertaa päivässä.

Koska lehmän utareet voivat olla aivan yhtä yksilöllisiä kuin ihmisenkin rinnat ja nännit, ne eivät useinkaan kestä lypsykoneen imua. Iho rikkoontuu, halkeilee ja utareet tulehtuvat. Siksi lehmille usein syötetään antibiootteja.

  • ”Maidontuoton tehostaminen on johtanut muun muassa tilanteeseen, jossa osa lehmistä ei kestä enää utareittensa painoa, vaan ne tarvitsevat utareliivit. Runsas maidontuotanto rasittaa lehmiä, ja ne kärsivät erityisesti utaretulehduksista. Liikunnan puute ja huono hygienia lisäävät utaretulehdusten ja kivuliaiden sorkkasairauksien riskiä. Valtaosa lehmistä on kytketty parsiin, joissa ne eivät pysty juurikaan liikkumaan. Lehmät kuitenkin päästetään kesällä laitumelle tai vähintään jaloittelutarhaan.” Vegaaniliitto

Varsin pian synnytyksen jälkeen lehmä keinohedelmöitetään uudelleen, jotta maidontuotanto jatkuisi.

Kun lehmän maidontuotanto heikkenee, ei se ole enää taloudellisesti kannattava. Silloin sen kohtalo on joutua teurastettavaksi.

  • ”Noin kolmen kuukauden kuluttua poikimisesta lehmä tiinehtyy eli se alkaa odottamaan seuraavaa vasikkaansa.”Ruokatieto.fi

Kun äitilehmä on ollut raskaana suunnilleen kahdesta kuuteen kertaa, alkaa maidontuotanto heikentyä. (Tämä on yksilöllistä)

Jatkuvat raskaudet, synnytykset ja lypseminen ovat niin suuri rasite lehmän keholle että sen terveys ja  kunto alkavat pikkuhiljaa heikentyä.

Kun lehmän maidontuotanto heikkenee, ei se ole enää taloudellisesti kannattava. Silloin sen kohtalo on tulla teurastettavaksi. Jos lehmä saisi elää luonnollisen elämän, se voisi elää 26-vuotiaaksi.

  • ”Lehmät elävät Suomessa keskimäärin viisivuotiaiksi. Syynä aikaiseen lopetukseen eli poistoon on yleensä hedelmällisyysongelmat tai utaretulehdus. Lypsylehmän ruho käytetään elintarvikkeeksi, mikäli lehmä on tarpeeksi terve kuljetettavaksi teurastamoon, eikä sillä ole elimistössään esimerkiksi antibiootteja.” Ruokatieto.fi

IFrameMillaista elämäni olisi, jos minua kohdeltaisiin kuin lehmää?

Olen itsekin äiti ja siksi eläinäitien asema koskettaa erityisesti.

Jotta voi alkaa nähdä lajisorron läpi ja kyseenalaistaa eläinten nykyajan mittasuhteisiin paisunut tuotteistaminen ja riisto, on tärkeää pyrkiä eläytymään eläimen osaan.

Olen kuitenkin kuin sattuman kautta onnekas kuuluessani lajiin ja maailman kolkkaan, jossa saan itse päättää raskautumisestani, pitää pienokaiseni, hoivata ja imettää heitä. Saan jopa elää elämäni heidän kanssaan, kunnes he ovat aikuistuneet.

Vegaanina näen kuitenkin kaikki elävät olennot, myös eläimet, tuntevina ja itseisarvoisina olentoina, joilla pitäisi olla päätäntävalta omaan kehoonsa, jälkeläisiinsä ja perheeseensä. Ja ennen kaikkea, heillä pitäisi olla oikeus elää kuten meillä ihmisilläkin.

Jotta voi alkaa nähdä lajisorron läpi ja kyseenalaistaa eläinten nykyajan mittasuhteisiin paisunut tuotteistaminen ja riisto, on tärkeää pyrkiä eläytymään eläimen osaan.

Millaista elämäni siis olisi, jos minua kohdeltaisiin kuin lehmää?

Kun noin kuudennen raskauden jälkeen kehoni olisi kulutettu jatkuvilla raskauksilla ja maidontuotannolla, en olisi enää tarpeeksi tuottoisa ihmisten käyttöön.

Minulla ei olisi oikeutta koskemattomuuteen tai vapauteen.

Minut raskautettaisiin joka vuosi jotta maidontuotantoni pysyisi käynnissä. Ja niin vuoden vierisivät samanlaisina. Menettäisin pienokaisen toisensa perään.

Kun noin kuudennen raskauden jälkeen kehoni olisi kulutettu jatkuvilla raskauksilla ja maidontuotannolla, en olisi enää tarpeeksi tuottoisa ihmisten käyttöön.

Minut vietäisiin kuljetusautolla uuteen paikkaan muiden lehmien kanssa. Meidät siirrettäisiin teurastamolle jossa minut tainnutettaisiin pulttipistoolilla.

Tainnutuksen jälkeen varmistettaisiin, että olen taintunut ja sen jälkeen vereni laskettaisiin terävällä pistolla kaulavaltimoon. Verenlaskun aikana elintoimintoni lakkaisivat.

Minun ruhoni siirrettäisiin teurastuslinjalle pilkottavaksi josta palani siirtyvät kelmuissa kauppoihin, sieltä lasagneksi ja lihapulliksi.

Elämäni tarkoitus olisi viimein täytetty.

Tanskalainen Go Vegan aktivistiryhmämme keskittyy maitoteollisuuden vastustamiseen Terhi-Anneli Bech Koivisto /Jyllannin suomineito

Me ihmiset emme tarvitse toisen nisäkkään maitoa. Nykyisellä maidontuotannolla on todella korkea hinta miljardeille eläville ja tunteville olennoille.

Kasvisvaihtoehtoja on jo todella paljon ja lehmänmaitotuotteiden korvaaminen on nykyään todella helppoa. Vegaaninen ruokavalio ja maidonkorvikkeet sopivat hyvin kaikenikäisille.

Loppukevennys

Maidontuotannon irvokkuus

Tasa-arvon päivän kunniaksi komediaa ❤️Tasa-arvon päivänä voi olla ylpeä siitä mihin ollaan jo tultu, mutta myös nauramatta vakavana koska edelleen tapahtuu niin paljon asioita jotka ovat väärin. Alaikäiset joutuvat naimisiin, tyttöjä kuolee raskauden takia ja kiinalaistytöt pyritään edelleen kadottamaan maan päältä.Meissä on kuitenkin valtava määrä potentiaalia ja voimaa. Minna Canth aloitti ja meidän pitää jatkaa tätä työtä.Pitää jatkaa puhumista, nostaa meteliä, olla hankalia ja vaatia uupumatta. Ja koska minulla on jo paljon päätäntävaltaa ja oikeuksia, tasa-arvon puolesta taisteleminen laajenee omassa moraalikentässäni koskemaan kaikkia eläviä olentoja.Feminismi antaa toivoa siitä että me voimme muuttaa kaikkien tyttöjen ja naisten todellisuutta paremmaksi, mutta myös eläinten maailmaa. Sillä eläinäidit ovat maailman hyväksikäytetyimpiä naisia.Lajisorron mukaisesti heitä pitäisi kai kutsua nartuiksi, lehmiksi, tammoiksi ja emakoiksi. Eikä eläimiä saisi edes kutsua "häneksi".Mutta naisia ja äitejähän HE kuitenkin ovat.Ja mikä olisi pahempaa kuin syntyä eläinäidiksi, erityisesti maitolehmäksi, tähän maailmaan?Lue tekstini maitolehmien kohtalosta: https://www.kaksplus.fi/blogit/jyllannin-suomineito/oletko-sinakin-aiti-elainperaiset-tuotteet-perustuvat-elainaitien-riistoon/#dairy #dairyindustry #dairyisscary

Posted by Jyllannin suomineito on Tuesday, March 19, 2019

 

 

Kommentit

13 kommenttia
Terhi-Anneli

Kiitos paljon! 🙂

Avatar

Ihanaa että jaksat ❤️❤️❤️

Avatar

Onneksi olet olemassa ja kirjoitat tätä blogia!

Terhi-Anneli

Kiitos paljon, tälle oli tarvetta! 🙂

Avatar

Juurikin noin!! Hyvä kirjoitus, kaikkien tulisi myös ymmärtää tuo oikein 🙏🏽 Ei tämä ole mitään maatalouden vastarintaa tarkoituksella, vaan elävistä olennoista välittämistä! Ihminen on julma hyväksikäyttäjä. Ne joilla on sympatiaa/empatiaa eläimiä kohtaan, niiden pitäisi jo olla vegaaneita ❤️

Avatar

Tämähän on ihan täyttä soopaa koko kirjoitus. Kannattaa ottaa asioista selvää ennen kun kirjoittaa yhtään mitään. Ei kannata kertoa asiasta mistä ei tiedä totuutta. Tälläiset valheet on todella törkeitä.

Terhi-Anneli

Hei,

voitko tarkentaa mitkä asiat tässä kirjoituksessa on mielestäsi soopaa? Tilastot on faktoja, niiden lähteet on merkitty. Eivät ole valheita tai törkeitä.

Avatar

Nehän sulle eilen jo perusteltiin muutamaankin otteeseen Kaksplussan Facebookin kommenttiosiossa. Olit myös itse paikalla niitä lukemassa. Ikävä kyllä et siltikään osannut perustella kirjoittamaasi joten kaksplus joutui lopulta poistamaan koko postaukseen. Siellä oli kyllä hyvin yksityiskohtaisesti perusteltu miksi monet kirjoittamasi väitteet ovat täyttä soopaa. Pääsikö päivässä unohtumaan mitä luit?

Terhi-Anneli

Perustelin kirjoittamani ja sen pitäisi olla riittävää. Tätä asiaa ei ratkaista kaksplussan sosiaalisessa mediassa, vaan ihan jossain muualla. Me sovimme yhdessä kirjoituksen poistamisesta somessa, sillä tiettyjen somekäytös ei pysynyt asiallisena.

Avatar

Et ota kritiikkiä vastaan kovinkaan ammattimaisesti jos ainot vastauksesi on blokata kritiikinantajat niin ettemme voi kommentoida enää postejasi. Mielenkiintoinen tapa toimia, eikö mielestäsi blogin kirjoittajan olisi hyvä osata suhtautua asiallisesti myös negatiiviseen palautteeseen vai haluatko että itsestäsi näkyy pelkkä positiivinen palaute sosiaalisessa mediassa?

Terhi-Anneli

Mielestäni kritiikki ei ole missään nimessä ollut ammattimaista, rauhallista tai asiallista. En ala käymään täysin asiatonta dialogia kenenkään kanssa julkisesti blogini sivuilla. Varsinkaan jos lauseet ja kritiikki aletaan haukkumalla ja käyttämällä mm. paska-sanaa tai muita kirosanoja. Vaadin asiallista käytöstä ja aikuismaista otetta somekäytökseen ihan kuten IRL kohtaamisissakin. Luen ja kuuntelen kritiikin aina rauhallisesti ja syvällisesti, ennenkuin reagoin. Väitteesi siitä etten ota kritiikkiä vastaan ei pidä paikkansa.

On valtavasti erilaisia tapoja keskustella. Voi olla defenssiensä ja tunteidensa sumentama, kiroilla ja syyttää. Argumentoida ad hominem sen sijaan, että haluaisi oikeasti löytää yhteyden. Tällaiseen keskusteluun on mahdollista tuoda eriäviä mielipiteitä ja saada perusteluilleen vastakaikua. Kaksplussan sivuilla kirjoitin erittäin monta pitkää, johdonmukaista vastausta ”kritiikkiinne” jonka jälkeen vastauksista huomasi ettei yhtymäkohtaa tai ymmärrystä ole. Puhumme eri kieltä. Maailmat ja arvot joihin uskomme, ovat ehkä liian kaukana toisistaan.

Blogin kautta minuun voi aina ottaa yhteyttä ja lähettää privaattiviestejä, jos haluaa aiheesta asiallisesta keskustella. Näin olen toiminut lukuisten maatilallisten kanssa ja kanssakäymisemme on ollut arvostavaa, ymmärtävää ja äärimmäisen hedelmällistä.

Blogini on henkilökohtainen blogi jossa esitän mielipiteitäni ja maailmankatsomustani. On siksi myös oma asiani vetää rajat ja moderoida sivujani, jotta keskustelun taso pysyy aina hyvänä, kunnioittavana ja asiallisena. Sellaista se ei ole valitettavasti monien kriittisten äänien kohdalla tällä kertaa ollut.

Avatar

Todella hienoa, että uskallat puhua alistettujen äitien puolesta!

Terhi-Anneli

Kiitos paljon tuesta ja kannustuksesta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä