Paranna lapsen vastustuskykyä – metsään ja multaan möyrimään!

Olen varttunut maaseudulla. Siellä 80-luvun Pohjanmaan sydänmaalla, hiekkatien varrella metsien ja peltojen ympäröimänä.

Keväisin nosteltiin ojista sammakon kutua käsin ja ihasteltiin nuijapäitä. Kuoppaiseksi kulutetut hiekkatiet keräsivät sadevedet upeiksi lätäköiksi, joihin piti pyörällä osua niin että räiski. Kuljettiiin marjametsällä, pistettiin vihreäpölyisistä sienistä luomiväriä silmiin ja tehtiin naapurin lasten vajaan rakentamassa keittiössä kuravelliä.

Metsien kivien kätköistä löytyi lähde, josta juotiin vettä tuohikupilla.

Suomessa on nyt tehty luontokosketus tutkimus, jossa kuukauden aikana päiväkotilasten vastustuskyky parani huomattavasti.

Naapurissa oli heinälato ja katosta roikkuvat köydet, joilla hypittiin pehmeisiin heiniin. Keväisin heinien seasta löytyi kissanpentuja, joita sai ottaa syliin. Maitolehmiä siliteltiin ja harjattiin. Vasikat tykkäsi imeä koko kättä.

Vähän vanhempana kaikki vapaa-aika kului hevostallilla, jossa hoidettiin poneja ja siivottiin karsinoita. Pitkä tukka täynnä turvetta ja kakkakikkaroita. Iltaisin kädet ihan mustina liasta – kädet, jotka tuoksui ihanasti hevosilta.

Ei siinä muistaakseni ikinä nalkutettu, kun likaantuu. En muista kertaakaan äidin huomautelleen, ettei saisi rypeä lätäkössä tai haista hevoselle.

Tanskassa suhtaudutaan avomielisesti ja positiivisesti likaan. Lasten sotkuiset leikit hyväksytään.

Ja enpä sitäkään ole juuri paljoa ajatellut, ettei ole tullut allergioita tai että en sairastele juuri koskaan. Omien lasten kanssa elämme kaupungissa, mutta ulkoilemme rannoilla ja metsissä monta kertaa viikossa. Kuopsuttelemme rannoilla simpukoita ja leviä, metsissä vuollaan puuta, marjastetaan ja tutkitaan kiviä.

Vaikka lapseni eivät asu maalla, ei heiltäkään löydy allergioita. Luulen, että heidän vastuskykyynsä vaikuttaa ahkeran ulkoilumme lisäksi vahvasti myös se, että täällä Tanskassa suhtaudutaan avomielisesti ja positiivisesti likaan. Lasten sotkuiset leikit hyväksytään. Täällä Tanskan Jyllannissa on muutenkin enemmän sellainen kasvatusilmapiiri, että lapset saavat tutkia, tehdä, kokeilla ja oppia suurimman osan asioista ihan itse.

Ei suojella ja käskytetä turhaan, vaan virheistä oppii. Pienetkin lapset saa kiipeillä isoihin puihin, kompastella ja nousta uudestaan. Joskus tippuu ja sattuu, mutta lapsi oppii nousemaan omille jaloilleen aivan itse.

Se on sietokyvyn kehittymistä ja joustavuutta. Ja sietokyvyn on osoitettu olevan yksi suurimmista tekijöistä  kasvattamisessa. Samoin tunnutaan suhtautuvan puhtauteen. Kädet saa sotkea ja polvet naarmuuntua. Se kuuluu olennaisena osana oppimiseen ja kasvuun.

Paljon on puhetta luonnon vaikutuksesta mielen hyvinvointiin.  Mutta tutkimuksissa on myös todettu, että luonnon kanssa kosketuksissa olevilla maaseudun lapsilla on toisenlainen mikrobisto ja pienempi todennäköisyys sairastua immuunijärjestelmän häiriöistä johtuviin sairauksiin.

Suomessa on nyt tehty luontokosketus tutkimus, jossa kuukauden aikana päiväkotilasten vastustuskyky parani huomattavasti. Päiväkodin pihaan oli kuljetettu metsäpohjaa, jossa lapset saivat möyriä. Tutkimuksessa seurattiin kuukauden ajan 75:tä 3–5-vuotiasta lasta kymmenessä päiväkodissa.

”Korkea hygieniataso, urbaani elämäntyyli ja riittämätön luontokosketus yksipuolistavat elimistön mikrobistoa. Yksipuolinen mikrobisto on yhdistetty suureen immuunijärjestelmän häiriöiden, kuten atopian, diabeteksen, keliakian ja allergioiden, riskiin.”  HS.FI

Kun luin tutkimuksesta, tulokset tuntuivat itsestäänselviltä. Mutta oli silti todella inspiroivaa saada faktatietoa asioista, jotka ovat ennen olleet vain kokemusperäinen aavistus. Tutkimusta johtanut tutkija Aki Sinkkonen Luonnonvarakeskuksesta neuvoo, että viisi kertaa ulos luontoon lasten kanssa ja sillä on jo huomattavaa vaikutusta elimistön mikrobistoon.

Ja niin vietimme viikonloppuna aikaamme metsässä ja rannalla. Koska se on mieltä hoitavaa – ja siten pysytään todennäköisesti jatkossakin ilman allergioita ja terveinä.

Minä ja Ask metsässä olevassa leikkipuistossa.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä