Perheen isä pahoinpideltiin kotipihalla, koska luultiin parkkeeranneen autonsa väärälle paikalle

Halusin kirjoittaa ja jakaa teille tämän tarinan, jonka eräs perheen äiti kirjoitti minulle.

 

Nyrkki osuu keskelle kasvoja.

Ja sitten toinen.

Kohta lyönnit rummuttaa ympäri koko kehoa.

Hakkaaminen jatkuu oman kodin pihalla.

Kerrostalon huoltomies on suuttunut, koska luulee perheen isän parkkeeranneen auton väärälle paikalle. Huoltomies luulee kuitenkin väärin, sillä se ei ole hänen autonsa. Perheen auto seisoa nököttää asiallisesti sille osoitetussa parkkiruudussa talon edustalla.

Mutta kuka lyö toista, vaikka auto olisikin parkkeerattu väärälle paikalle?

Suomen kansalainen yltyy pahoinpitelemään toista suomen kansalaista?

Lyöntejä on kuitenkin edeltänyt koko perhettä kohdannut vuosien piina.

Vitun ählämi.

Mee takasin sinne mistä tulit.

Opettele elämään suomessa.

Matupatja!

Autos on sossun maksama.

Neekerin huora.

Ulkomaalainen lepakko.

Näin törkeitä sanoja kuulee harva se päivä suomalainen perheen äiti marokkolaisen miehensä kanssa. Rasismia, jota ei ole Suomessa kuulemma edes olemassa.

Tuntuu olevan yhdentekevää, onko henkilö suomen kansalainen vai ei. Pelkkä erilainen ulkonäkö saa ihmiset kohtelemaan toista mitä uskomattomimmilla tavoilla.

Perhe elää aivan tavallista suomalaista elämää. Pariskunta on ollut yhdessä 13 vuotta ja mies on asunut Suomessa jo kolmisenkymmentä vuotta. Puhuu suomea ja on kasvattanut suomalaisen naisen lapsia kuin omiansa, sillä he eivät voineet saada yhteisiä. Vanhemmilla on jo yksi lastenlapsikin.

Molemmat vanhemmat käyvät töissä ja elättävät perhettä yhdessä. Mutta koska mies on erinäköinen kuin muut, se provosoi ihmisiä kohtelemaan häntä alempiarvoisena. Muukalaisena, joka vie suomalaisten työt. Makaa kotona ja nostaa rahaa sossusta. Verorahat. Naisetkin vie.

Tuntuu olevan yhdentekevää, onko henkilö suomen kansalainen vai ei. Pelkkä erilainen ulkonäkö saa ihmiset kohtelemaan toista mitä uskomattomimmilla tavoilla.

Miltei jokainen meistä on varmasti joskus kokenut jonkinlaista syrjintää. Oli se sukupuoleen tai ulkonäköön liittyvä asia. Mutta on täysin erilainen tilanne joutua rakenteellisen syrjinnän kohteeksi, kuin kokea jotakin epämiellyttävää sosiaalista kohtelua, joskus.

Kun ihmisarvosi määritellään ulkonäön perusteella. Kun toisessa alkaa leiskua viha, koska ihosi on erivärinen kuin muilla.

Miten typerää. Miten väärin. Miten kylmää. Miten julmaa.

Makaa kotona ja nostaa rahaa sossusta. Verorahat. Naisetkin vie.

Perheen henkinen hyvinvointi ja tilanne on muuttunut entistä vaikeammaksi sen jälkeen, kun perheen isä pahoinpideltiin.

Kaikki alkoi siitä, kun perhe muutti omakotitalosta kerrostaloon. Taloyhtiön huoltomies aloitti kaikenlaisen pienen kiusanteon. Valituksia ja vainoamista. Jos auto oli parkkeerattu pihalle väärin, oli se ählämin vika. Kun perhe ajoi auton pyöräkellarin eteen nostaakseen pyörän autosta varastoon, valitus alkoi saman tien. Mies ei uskaltautunut lopulta enää yksin hissiin naapurien kanssa, sillä perättömiä väitöksiä saattoi ilmaantua hänen käytöksestään.

Milloin tulee taas se hetki, kun sanat muuttuvat lyönneiksi?

Koska tuskin hänen eriävään sanaansa olisi uskottu.

Eräänä iltana joku muu oli jättänyt autonsa väärälle parkkipaikalle taloyhtiön pihassa. Perheen isä käveli pihan poikki kohti heidän omaa autoansa, joka oli aivan asiallisesta sille määrätyllä paikalla, kun huoltomies saapui pihalle. Alkoi sanaharkka, jossa isää syytettiin täysin tahattomasti väärästä parkkeeraamisesta. Silloin suomalainen taloyhtiön huoltomies yllättäen löi perheen isää nyrkillä suoraan kasvoihin.

Rasistista kohtelua perhe joutuu kestämään edelleen. Mutta sen lisäksi elämästä on kuitenkin tullut oikeasti pelottavaa.

Tilanne yltyi hakkaamiseksi ja potkimiseksi.

Perhe teki miehestä rikosilmoituksen, joka johti lähestymiskieltoon. Perhe asuu nykyään toisessa kodissa.

Rasistista kohtelua perhe joutuu kestämään edelleen. Mutta sen lisäksi elämästä on kuitenkin tullut oikeasti pelottavaa. Ilkeä, ala-arvoinen puhe ja huutelu on jo liikaa. Kenenkään ei tulisi joutua kokemaan sellaista elämää. Mutta perheessä elää uudenlainen huoli ja pelko: milloin tilanne taas äityy pahemmaksi? Milloin tulee taas se hetki, kun sanat muuttuvat lyönneiksi?

Työnantajan sanat: ”Työhön sopisi parhaiten suomalainen neito, mutta kun ei nyt löydy niin haluaisin kokeilla tummaa tyttöä”

 

 

 

 

 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Tiesin heti kun näin otsikon mistä tekstissä oli kyse.Mieheni on myös ulkomailta ja hänet on kerran koko baarin voimin pahoinpidelty. Onneksi hän on voimakas fyysisesti heikompi olisi kuollut. Rasismia on paljon suomessa. Pienet lapsemme ovat myös kohdanneet rasismia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä