Pienten turvaton koulutie – miksi suomalaisilla suojateillä ei ole aamuisin liikenteenpysäyttäjiä?

Näin aamulla suomalaisen kaupungin puskaradiossa huolestuneen viestin:

”Voi ihmiset hyvät, silmät auki siellä rattien takana!! Aamulla hieman ennen klo 8 oli niin läheltä piti -tilanne xxxx suojatien kohdalla, että kyllä iteltä ainakin pomppas sydän kurkkuun. Pieni koululainen odotti ja tarkkaili, milloin on turvallista ylittää tie. Kaikilla kolmella kaistalla oli autoja, pysähtyneitä autoja. Koululainen lähtee ylittämään suojatien reippaasti, kunnes pääsee koulun puoleisen kaistan kohdalle, ehtii juuri hypähtää askeleen taakse, kun kaupungista päin kyseistä kaistaa pitkin ajaa tumma farmari suojatien yli pysähtymättä kohti  valoja. 😔

Minullakin oli kiire, mutta IKINÄ EI OLE noin kiire, etteikö voisi varmistaa, ja varmistaa vielä toisenkin kerran, ettei kukaan vanhempi joutuisi moisen takia menettämään lastaan!!! Eihän?”

Monet vastaavat ketjun aloittajalle olleensa todistamassa samaa tilannetta ja moni vanhempi osoittaa huolensa autoilijoiden huolimattomuudesta. Pitääkö jotain vakavaa tapahtua, ennen kuin jotain oikeasti tehdään lasten koulutien turvaamiseksi?

Joka kerta kun kuulen koululaisten turvattomuudesta Suomessa, en voi olla miettimättä miksi ei Suomessa oteta käyttöön meillä hienosti toimivaa tanskalaista perinnettä? Jokainen aamu n. puoli tuntia ennen kuin koulun kellot soivat koulujen alkamisen merkiksi, koulujen edustalla oleville suojateille saapuu vanhempia koululaisia keltaisissa huomioliiveissään ja liikenteenpysäyttäjän kyltit käsissään. Nuoret odottavat jalankulkevia koululaisia suojateiden luo, pysäyttävät liikenteen –  ja niin kaikki saivat kulkea tien yli turvallisesti.

Nämä nuoret ovat skolepatrulje, jotka pysäyttävät liikennettä jokainen kouluaamu.

Miten  homma toimii?

Kaikki liikenteen pysäyttämiseen osallistuvat nuoret ovat vapaaehtoisia. Jokaisen koulun koulupartiolla on oma vastaava opettaja ja yhteensä vastuullisia opettajia koko maassa on 452. Opettajien koulutuksesta vastaa liikennevirasto.

Voisi kuvitella, että nuoria on vaikea saada mukaan vapaaehtoistoimintaan, mutta yllättäen tehtävä on tosi suosittu ja kunnioitettu. Jokainen nuori haluaa osallistua pienten koululaisten auttamiseen ja apulaisia on jonoksi asti. Opiskelijoita motivoi etenkin vastuu, joka liittyy nuorempien oppilaiden auttamiseen. 

Mutta on nuorilla yhteishenkeä nostattava palkintokin odottamassa aina keväisin: kaikki vapaaehtoiset nuoret viettävät yhteisen päivän Legolandissa. Ja mikä tärkeintä, Skolepatrulje toimii. Se suojelee pieniä autoilijoiden törttöilyiltä ja luo turvallisen ilmapiirin kouluaamuihin.

Katso kuvia ja videoklippejä lasteni kouluaamusta

View this post on Instagram

Katso miltä oman kolmasluokkalaisen koululaiseni aamu näytti tänään 👉 Swipe!💕 Lue lisää koulupartioista @kaksplus blogissani, linkki löytyy👉 @jyllanninsuomineito profiilista. Voin lähettää omat koululaiseni turvallisin mielin koulutielle joka aamu. En pelkää suojateillä tapahtuvia onnettomuuksia. Niitä ei täällä juurikaan tapahdu. Miksi? Tanskalaisilla koululaisilla on joka kouluaamu suojelusenkeleitä teiden varsilla: 20 000 vapaaehtoista nuorta pysäyttää liikennettä suojateillä ympäri vuoden. #kouluaamu #koululaiset #suojatie #lastenkoulutie #tanska #lifeindenmark #ulkosuomalainen #jyllanninsuomineito #kaksplus #kaksplusblogit #skolepatrulje #denmark #blogit #blogger

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä