Pyjama-aamuissa piilee läsnäolo

Pyjamaoliot ryömivät koloistaan aina tiettyyn aikaan, oikeaan aikaan. Pyjamaolijuus on fundamentaalinen tila, joka saapuu silloin kuin sen pitääkin.

Helteisenä rantsupäivänä keskellä työviikkoa

Kun deadline oli jo

Lapsilla olisi koulukuvaus

Tai torstaisin

Pyjama-päivänä laahustellaan kotona tohveleissa vetoisilla lankkulattioilla, joiden railot ovat niin leveät että jos käy kontilleen ja kurkkaa, näkee kellariin.

Kellarinraoista tuulee niin että pyjaman helmat lepattaa. Tossut luistelee puulattiaa vasten, mutta niitä ei jaksa koko päivänä riisua, luistelu on ihan hyvä. Yön jäljiltä lyttääntynyt nuttura heiluu puolelta toiselle ja olohuone täyttyy kodin kaikista peitoista.

Pyjama-päivänä sytytetään kynttilät aamuhämärässä ja ollaan hereillä jo kello 05, koska voi, mutta ei tarvitse. Raukea vetystely leviää jäseniin ja kirjojen tuntikausien tauoton tuijotus rapistaa kaukonäön. Pyjamaolio pystyy tarkentamaan johonkin käsivarren etäisyydelle, kaikki muu on ihan liian kaukana ja noin muutenkin merkityksetöntä.

Pyjamaoliotaaperot kelluu laiskassa pyjama-päivä-ajattomuudessa, täysin vaatimattomina. Pyjamissa ei ole hiertävää saumaa, pakotetta, ei ole sijaa uhmalle tai harmituksille.

Ovikello saa pimputella itsekseen ilman vastakaikua, sillä me tohvelisankarit olemme vetovoiman laskostamina jossain toisaalla, tylsyyden helliminä, ajan tuolla puolen.

Tunti on kuin sekunti.

Kellonaikaväli 12.00-17.00 ei riitä tossuluisteluun huoneesta toiseen. Ei tohi ryhtyä. Kutsut erinäisiin tekoihin tuntuu uroteon suuruisilta ponnistuksilta. Käsi heilahtaa, halkoo ilmaa. En tiedä, nojoo ehkä. Olen pyjamaolio, en osaa sanoa. Annetaan pyjamahali.

Pyjamaoliot syövät lämmintä sämpylää voilla. Ne hengittävät pölyhiukkasilmaa ja nauravat herkästi. Juovat maitoa pillillä samasta mukista. Ne elävät niin kevyesti, että ei tunnu missään.

Pyjama-päivän ehtoona tohvelitkin pääsee sänkyyn nukkumaan. Jalka ei jaksa potkaista niin lujaa, että ne lennähtäisivät lattialle.

Seuraavana aamuna pyjamaolioiden käynnistä ovat merkkeinä vain notkuvat tiskit ja rauhasta raskas, tuulettamaton ilma.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä