Rokotusten laumasuojan on tarkoitus toimia kuin suojamuuri, jonka rakennamme yhdessä vihollista vastaan

Tuhkarokkotapauksia on tullut Pohjanmaalla lisää, eikä tämä ole mikään yllätys. Tuhkarokkovirus kun kuuluu kaikkein tarttuvimpien viruksen joukkoon ja se leviää jopa ilmateitse. Tartunnan saanut lapsi ehti oleskella tartuttavuusaikana päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä sekä hengellisessä yleisötapahtumassa rukoushuoneessa.  Tartunnan saaneella on ollut siis hyvin aikaa olla kontaktissa muihin ihmisiin.

  • ”On edelleen tärkeää, että mikäli tuhkarokkoon viittaavia oireita ilmenee, ihmiset ottavat yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Tuhkarokko voi olla myös perusterveelle vaarallinen tauti ja sen jälkitaudit voivat olla vakavia. Tuhkarokko on yleisinfektio, joka heikentää ihmisen puolustuskykyä. Tuhkarokko lisää merkittävästi muiden infektioiden riskiä jopa viiden vuoden ajan infektion jälkeen.” Terveyden-ja hyvinvoinninlaitos

Tärkeintä tässä olisi myötätunto ja vastuullisuuden kokemus: laumasuoja, eli me kaikki perusterveet rokotetut, rakennamme erityisesti suojamuurin heikkoja ja puolustuskyvyttömiä varten

Tuhkarokko ei ole leikin asia ja siksi se on pyritty kitkemään elämästämme. Taudit voivat kuitenkin palata, jos rokotussuoja heikkenee.

Rokottamisessahan on muutamia vaihtoehtoja: rokotetaan kaikki, ei ketään tai vain muiden lapset. Vaikka ihan kaikkia ei rokotettaisikaan, syntyy laumasuoja jos rokotettavien määrä on tarpeeksi suuri. Virus ei pääse leviämään, koska suurin osa lapsista on vastustuskykyisiä eikä sairaita viruksen levittäjiä ole.

Tässä tapauksessa tuhkarokkoa levittänyt lapsi tulee kuitenkin alueelta, jonka MRP-rokotekattavuus on 75%. Ja sehän ei riitä laumasuojaksi, sillä tuhkarokkoa vastaan rokotesuojan tulisi olla 95%.

Suomessa on tuhansittain vauvoja, joilla ei ole suojaa tuhkarokkoa vastaan.

Suomessa on tuhansittain vauvoja, joilla ei ole suojaa tuhkarokkoa vastaan. MRP rokotteen saa vasta 1-vuotiaana ja siksi pienet rokottamattomat vauvat ovat vaaravyöhykkeessä.  Äidinmaito voi suojata ainakin jonkin verran ensimmäiset kuukaudet, mutta mitä lähemmäksi 1-vuotispäivää tullaan, sitä suuremmaksi nousevat riskit saada tartunta.

Vaarallista ei ole pelkästään tartunnan saaminen ja siitä selviäminen, vaan kaikki mikä tulee sen jälkeen. Jälkitaudit ja mahdolliset terveysongelmat tulevaisuudessa.

Rokottamattomuus on uhkapeliä, jossa riskeerataan myös muiden lasten terveys. Sekä kaikkien niiden ihmisten, joita ei voida rokottaa. Olisi niin tärkeää ymmärtää, että rokottaminen ei ole pelkästään yksilön asia, vaan jokainen meistä joko heikentää tai rakentaa suojaa tauteja vastaan.

Voisikin ajatella siten, että taudit ovat kuin vihollisjoukkoja joita vastaan meidän kuuluu puolustaa omiamme. Tärkeintä olisikin myötätunto ja vastuullisuuden kokemus: laumasuoja on kuin eturintama. Me kaikki perusterveet rokotetut rakennamme suojamuurin myös heikkoja ja puolustuskyvyttömiä varten. Niitä varten, joille rokotusta ei voida syystä tai toisesta antaa.

 

Kommentit

3 kommenttia
Terhi-Anneli

Hei ja kiitos kommentistasi!

En arvostele ihmisiä jotka pitävät villavaatteita, varsin monilla on eläinperäisiä vaatteita ennen vegaaniksi ryhtymistä. Itse en hanki eläinperäisiä vaatteita, mutta mummon tekemiä vanhoja villasukkia meiltä kyllä löytyy. Vegaanius on vegaaniuteen pyrkimistä, täydelliseen vegaaniuteen ei kukaan tässä maailmassa pysty, tai häviävän harva. Tuen mm. veronmaksajana Arlan ja lihatuotantoa, enkä asialle mitään voi sillä en voi elää yhteiskunnan ulkopuolella.

Rokotuksista ei löydy vegaanisia tuotteita, joten minulla ja perheelläni ei ole valinnan mahdollisuutta.

Tuhkarokko on ollut osa edellisten sukupolvien elämää, mutta se ei tarkoita sitä että se olisi ollut vaaratonta. Se ei ollut, eikä ole. Nykyään tunnetaan paremmin jälkitaudit ja pitkän aikavälin vaikutukset jotka voivat koitua niin tuhkarokosta kuin vesirokostakin. Omat rajani menevät siinä, etten voi vaarantaa omien ja muiden lasten henkeä ja terveyttä vegaanisen vakaumuksen vuoksi. Rokotuksia ei kuitenkaan ole yksilön elämän aikana kauhea monta, eikä niitä tarvita montaa kertaa. Vegaaniperheemme ottaa tanskalaisen terveydenhuoltojärjestelmän mukaiset rokotukset, emme vapaaehtoisia influenssarokotuksia, tai vastaavia.

Tottakai peräänkuulutan vegaanisten rokotusten perään, mutta vielä tänään ne eivät ole valitettavasti mahdollisia. Toteutamme vegaaniutta arjessamme muuten, joka ikinen vuoden päivä.

Avatar

Olisikin niin, että rokotus suojaisi tartunnalta. Kuitenkin esimerkiksi kaikki Pirkanmaalla sairastuneet (5kpl?) ovat olleet asianmukaisesti rokotettuja. Myös viime vuonna tuhkarokkoon sairastui rokotettuja. Sen pitäisi THL:n väen mukaan olla mahdotonta – kehen tässä nyt sitten pitäisi luottaa.

Avatar

Tekstisi luettua ihmettelen sitä, että olet vegaani ja koet mm myös villaisten vaatteiden pitämisen vääränä. Rokotteiden valmistamisessa käytetään mm kananmunaa ja kuolleiden ihmisen sikiöiden soluja. Eikö tekstisi ja aatteesi ole malkoisen suuressa ristiriidassa? Varsinkin kun tuhkarokko on vielä meidän vanhempien lapsuudessa ollut aivan perus lastentauti siinä missä vesirokko tai sikotautikin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä