Ruokavirasto: ”Eläviä eläimiä sisältäviä tuotteita ei tulisi markkinoida leluina”

Kirjoitin maanantaina 22.4.  blogitekstin Aqua Dragons leluista, joiden tarkoituksena on kasvattaa suolalehtijalkaisen munista eläviä esineitä. Arvostelin elävien eläinten luokittelemista leluksi ja sitä, millaisia asenteita ja arvoja se opettaa lapsille. Eläin ei ole esine tai lelu, oli eläin sitten kuinka pienikokoinen tahansa.

Eläin ei ole esine tai lelu, oli eläin kuinka pienikokoinen tahansa.

Tuote on aiheuttanut paljon kuhinaa sosiaalisessa mediassa. Mm. kansanedustaja Jaana Pelkonen on jakanut blogitekstini ja ottanut asiaan kantaa:

”Erityisesti somessa on levinnyt viime päivinä juttuja Suomessakin myynnissä olevasta Aqua Dragons -lelusta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa uutuus, vaan lelu, joka rikkoo räikeästi eläinsuojelulakia.” Jaana Pelkonen

Erityisesti somessa on levinnyt viime päivinä juttuja Suomessakin myynnissä olevasta Aqua Dragons -lelusta. Kyseessä ei…

Posted by Jaana Pelkonen on Tuesday, April 23, 2019

Kohu aiheuttaa tulosta

Hobby Hall on jo poistanut tuotteen valikoimistaan.

Voice.fi kirjoitti aiheesta jutun ja markkinointipäällikkö Marjut Määttä kertoo artikkelissa, että yritys ei halua myydä eläviä eläimiä jatkossakaan:

Hobby Hall on jo poistanut tuotteen valikoimistaan

”Tällainen tuote on päätynyt meille jostain virheellisestä syystä myyntiin emmekä missään nimessä halua myydä jatkossakaan eläviä eläimiä. Verkkokaupoissa on sellainen ongelma, että tuotteita tulee myyntiin erilaisten tuotefeedien kautta ja silloin tällaisia tuotteita saattaa päätyä huomaamatta myyntiin, Määttä kommentoi ja jatkaa. Olemme ehdottamasti sitä mieltä, että tämä ei kuulu arvomaailmaamme ja siksi poistimme tuotteen myynnistä, kun sen havaitsimme.” 

Aqua dragons- tuotteita ei tulisi markkinoida leluina

Lisäksi Ruokavirasto on tänään 25.4.2019 julkaissut tiedotteen jonka sanoma on selkeä:

”Ruokaviraston näkemyksen mukaan eläviä eläimiä tai eläviksi eläimiksi kuoriutuvia munia ei tulisi markkinoida leluina, vaikkei sitä ole eläinsuojelulainsäädännössä suoraan kielletty. Näitä tuotteita myyvien tulisi selkeästi ohjeistaa ostajia siitä, että kyseessä on eläväksi eläimeksi kuoriutuva muna eikä eloton esine.”

Käy lukemassa koko tiedote täältä.

Me voimme vaikuttaa

Aqua Dragons-lelun ympärillä pyörivä keskustelu on voimanosoitus.

Me voimme vaikuttaa ja voimalla, jos me olemme kiinnostuineita siitä mitä ympärillämme tapahtuu.

View this post on Instagram

Suomen markkinoille on rantautunut lasten lelu, jonka sisällä on oikeita vesieläimiä. Elävät vesieläimet pienessä ja ahtaassa tilassahan on yleisesti hyväksytty sisustuselementti, viihdenumero ja koko perheen harrastus. Vaikka jo akvaario on todella kyseenalainen ja epäeettinen, vie lelu Aqua dragons akvaarion periaatteen kuitenkin huomattavasti pidemmälle – eikä parempaan suuntaan. ”Aqua Dragons are fun for kids, and animal lovers who will choose the exact moment they will bring to life their beloved pets!” (Mainoslause Aqua Dragons) Minua huolestuttaa todellakin että sen lisäksi miten lapset altistuvat jo muutenkin päivittäin eri lajien mielivaltaiselle hyöty- ja viihdekäytölle, nyt opetamme lapsillemme miten eläimet ovat itseasiassa pelkkiä leluja? Miksi emme sen sijaan opettaisi lapsillemme eläinten elämästä vapaudessa, luonnossa? Miksi emme alkaisi suojella ja pitää huolta muista lajeista tuhoamisen sijaan? Opettaisimme lapsillemme miten varjella luontoa ja arvostaa kaikkea elävää. Lajista ja koosta huolimatta 💕 Lue koko teksti @kaksplus blogissa @jyllanninsuomineito linkki profiilissa ☝️ #kaksplus #kaksplusblogit #blogit #bloggaaja #blogger #jyllanninsuomineito #vegaani #lelu #aquadragons #lajisorto #spesism #eläintenoikeudet #vegetarian #veggie #nature #luonnossaperillä #naturephotography #danishnature

A post shared by Terhi-Anneli Bech Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä