Se vähän omituinen suomalaismutsi

Kaikkien kliseiden äiti on ulkosuomalaisen kaipuu niihin perusasioihin, jotka ovat jokaiselle suomalaiselle miltei yhtä tavanomaisia, kuin keuhkoihin tulviva ilma. Koska kaipuu synnyinmaahan on nousujohteinen aina traditionaalisten ajanjaksojen aikana, joulun läheisyys saa sisuskunnan liekehtimään. Perinteet luo merkityksiä, kiinnittää ja juurruttaa. Vaikka kokisi, että on sopeutunut uuteen asuinmaahansa, on se aika pintaliitoa verrattuna niihin tunteisiin, joita kotimaa aiheuttaa.

Suurin huoli joulun aikaan täällä Tanskassa on se hemmetin sauna. Tai sen puute. Miten suureksi voikaan kasvaa kaipuu tuonne alkukantaiseen luolaan, jonne kavutaan syntymäasussa, hiljennytään lähes mystiseen transsiin ja saavutetaan euforinen jälkitila. Kaipuuhan syntyy tasan silloin, kun sinne ei noin vaan pääsekään. Miten päästä siihen paikkaan, jossa ollaan koko perheen kesken mitä luonnollisemmalla tavalla, ilman rihmankiertämää. Saati että miten voi ikinä tuntea olonsa todella puhtaaksi, kun ei pääse löylyssä ihokerroksiaan rapsuttelemaan?

Tanskan-suomalainen perheeni ei tietenkään tätä kaipuuta voi ymmärtää. Ylipäänsä se, että ihminen olisi alasti yhtään missään muualla paitsi vaatteidensa alla, saa aikaan huvittuneita naurunpyrskähdyksiä. Tanskalainen siveily onkin täysin omaa luokkaansa. Perheenjäsenet ovat, tietääkseni, alasti yksin suihkussa, mutta siihen se jääkin. Miten omituista näin suomalaisen näkökulmasta on se, että sen jälkeen kun lapsesi on kasvanut kouluikään, he eivät siedä alastomuutta.

Entäs miten tanskalaisäidit kestävät sen, etteivät näe pieniä vauveleitaan koskaan yhdessä saunan lauteilla, kaatelemassa löylykauhalla vettä toistensa päähän, liottelemassa jalkojaan ämpärissä, juoksentelemassa naku-uinnille järvenrantaan tai tekemässä alastomia lumienkeleitä joulusaunan löylyistä höyryävinä? Miten kuvailla heille se tunne, miltä tuntuu imettää vauvaa saunan lempeässä kosteudessa, iho ihoa vasten? Mutta ei kai sellaista voi kaivata, mistä ei mitään tiedä. Täälläpäin alasti hilluminen ei kuulu sosiaaliseen kanssakäymiseen ja jos joku sitä harrastaa, on se todennäköisesti vain ”se vähän omituinen suomalaismutsi”

Miltähän tanskalaisista tuntuisi sellaiset lapsuuteni kokemukset, kun mummun kanssa mentiin Pyhäjärven rannalle opiston saunan naistenvuorolla saunomaan ja uimaan, kolmenkymmenen täysin oudon naisen kanssa? Siellä oli meitä tyttöjä ja naisia sukupolvesta toiseen ja vartaloita pienistä, ryppyisistä aina pulleisiin, hintelöihin ja raskasluisiin. Leveät puiset lauteet täyttyivät naurusta, saunavihtojen läiskeestä ja tuoreen koivun tuoksusta.

Saunomassa ja uimassa saattoi vierähtää monta tuntia, jonka jälkeen istahdettiin hiukset pyyhkeisiin käärittyinä saunan pihalle grillaamaan makkaraa ja juomaan pillimehua. Saunassa koettu häpeämättömyys ja kollektiivinen intiimiys kietoi meidät kaikki johonkin onnelliseen yhteisymmärryksen kuplaan, jota on vaikea ulkopuolisille selittää.

Ajankohtainen saunaan liittyvä huoleni onkin nyt se, että miten rytmittää pitkät joulun pyhät odotuksella ja rentoutumisella, jos ei joulupäivän aamupuuron jälkeen pääse aamusaunaan? Ja sitten vielä se kirkon jälkeinen joulusauna. Millä perustella saunasta ymmärtämättömällä tanskanmaalla se, että haluaisi hillua koko joulupäivän saunatakissa ja tohveleissa, jos ei edes omista saunaa?

Ainoa paikka, jossa Tanskassa pääsen lasten kanssa saunomaan on uimahalli, joka on tietenkin joulun pyhinä suljettu. Uimahallin saunassa tanskalaiset siveilevät pyyhkeeseen käärittyinä ja hihittelevät suomalaisnaista ja sen nakuja lapsia, jotka heittäytyvät reteästi lauteille pitkälleen. Lisäksi uimahallin saunan oven viereen on ripustettu kyltti, jossa lukee: ”Ethän heitä vettä kiukaalle”.

Saunaan emme siis ehkä tänäkään jouluna pääse, mutta saunatakin ja tohvelit aion kyllä pitää. Hipsuttelen joulun pyhät ympäriinsä tossut suhisten ja käyn lurauttamassa naapureille pari suomalaista joululaulua. Sillä tottakai minä olen ansaitusti se vähän omituinen suomalaismutsi- ja aivan hiton ylpeä siitä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä