Somevaikuttajien vihaaminen ja toisia kohtaan hyökkääminen – häpeää valepuvussa?

Bloggaaja ja somevaikuttaja Samuel Jyrinki, Herkkä mies, kirjoittaa blogissaan:

”Sen lisäksi, että julkisesti asioista puhuessa joutuu vastaanottamaan säännöllisesti hyökkääviä, loukkaavia ja tuomitsevia kommentteja ja käyttäytymistä, joutuu myös kuuntelemaan, kuinka näitä kyseisellä tavalla toimivia ihmisiä puolustellaan. Kerrotaan, että on MINUN syy, jos saan osakseni törkyä. MINUN pitää ymmärtää, että joillekin nämä asiat ovat vaikeita. MINUN pitää hyväksyä, että minunlaisia ihmisiä eivät kaikki halua lähelleen, eivätkä hyväksy.”

Somevaikuttajien asema on ristiriitoja täynnä. Toisaalta sosiaalisen median puurtajalla voi olla vaikutusvaltaa, vastuuta ja toisaalta bloggaajalle saa sanoa mitä vaan. Toki jokaisen somevaikuttajan pitää olla levittämättä virheellistä ja haitallista tietoa. Mutta käytössäännöt eivät tunnu pätevän silloin, kun kerrot julkisesti vaikeista ja herkistäkin aiheista. Loukkaako kommentit? Mitäs läksit.

Koen nykyään vahvasti, että kateus tai toisia kohtaan hyökkääminen voi olla häpeästä kumpuavaa kipuilua.

Koen nykyään vahvasti, että toisia kohtaan hyökkääminen voi olla häpeästä kumpuavaa kipuilua. Varsinkin kun hyökkääminen kohdistuu ihmiseen, henkilöön itseensä. Toiselle ollaan pahansuopia, koska omanarvontunnossa on säröjä. Jokaisella meistä on tarve tulla nähdyksi ja jos koemme että meitä en huomata, tunnemme kateutta.  En ole yhtä arvokas, minua ei huomata. Mitä tuolla on muka seillaista, jota minulla ei ole? Miksi en muka voi saada samaa?”

Kateus ei ole pelkästään negatiivinen tunne, vaan sillä on tärkeä sanoma. Mutta jos tunteen tehtävää ei tulkitse oikein, voi omat arvottomuuden tunteet roiskua ympäriinsä pahantahtoisuutena, vihana ja hyökkäävyytenä.⁣
⁣Kateus voi kertoa siitä, että en ole siellä, missä tahtoisin olla. Toisella on asioita, joita haluaisin. Mitä se vaatii, jotta pääsen samaan? Toisen onnistuminen voi olla inspiraatio ja kannustin, ei lannistava asia.⁣

Kateus voikin olla omaan itseen littyvää häpeää, jonka yrittää piilottaa hyökkäämällä muita vastaan. Me kaikki varmasti joskus tunnemme kateutta, joka tulkitaan usein virheellisesti pelkästään negatiiviseksi tunteeksi.

Nk. negatiivisillakin tunteilla on meille tärkeää kerrottavaa. Kateuden pisto voi kertoa meille siitä, että toisella on jotain, jonka mekin haluaisimme. Sen sijaan että tunteen antaa lamauttaa, toisen onnistumisen voi oppia näkemään inspiraationa. Sen sijaan että on kateudesta vihreänä, voisi oppia toisen onnistumisesta. Mutta miksi minua ei huomata ja arvosteta, kuten tuota toista? Toisen onnistuminen ei kuitenkaan koskaan vähennä sitä, etteikö itsekin voisi onnistua unelmiensa tavoittelemisessa.

On todella mustavalkoista ajatella, että tunteilla olisi meille vain joko negatiivinen tai positiivinen sanoma.

Tommy Hellsten on kirjoittanut:

”Kun ihmisen omanarvontunto on hauras, hän kokee muut helposti itselleen uhkana. Hän näkee ympärillään vain kilpailjoita jotka pitää kukistaa. Tällainen johtaa helposti pahantahtoisuuteen. Jopa siihen, että aletaan toimia, jotta toinen ei onnistuisi.”

Mistä huonot fiilikset nousee – tunnenko häpeää? Tekeekö mieli vihata jotain somevaikuttajaa, pistää kärkevä kommentti?

Pidän somettoman päivän joka viikko. Lauantaina pidin puhelinta ja läppäriä kiinni, mutta törmään aina samaan ongelmaan, kun seuraavana päivänä pitäisi taas olla aktiivinen sometyöläinen.⁣
⁣Ei lähde. Tuntee vaan vastahankaa.⁣

Ei tee mieli mennä katsomaan, miten tuotteliaita ja energisiä muut on, kun itse tekisi mieli vaan koteloitua omaan kuplaansa.⁣
⁣Suunnata katseensa omaan kyläraittiin, koivujen oksiin ja aaltojen liikkeisiin.⁣ Levätä pienuudessa.⁣

Herää ärtymyksen tunteita. Muiden tekemiset hiertää.

Silloin tarkkailen itseäni: syntyykö minussa kateuden tunnetta? Oliko kateus seurausta häpeästä sekoittuen ihailun kanssa joksikin sekavaksi vyyhdiksi, joka tuntui minusta liian epämukavalta?⁣Somevaikuttajan työ ja sosiaalinen media ei ole mikään mörkö tai huono juttu, jos sitä osaa tehdä viisaasti. Siltana tietoon, vertaistukeen ja yhteytenä muihin ihmisiin.⁣⁣ Mutta jos vertaileminen ja häpeä omista taidoista nousee päällimmäiseksi tunteeksi, on hyvä pysähtyä miettimään fiiliksiään tarkemmin.

Mistä huonot fiilikset nousee – tunnenko häpeää? Tekeekö mieli vihata jotain somevaikuttajaa, pistää kärkevä kommentti?

Kannattaa alkaa tutkia omaa sisintään ja niitä paikkoja siellä, joista oma arvottomuuden tunne kumpuaa. Pelkäänkö hylkäämistä tai ettei minua huomata? Teenkö oikeasti töitä sen eteen, että etenisin niissä asioissa, jotka ovat minulle tärkeitä?

Pelkäänkö hylkäämistä, sitä ettei minua huomata? Teenkö oikeasti töitä sen eteen, että etenisin niissä asioissa, jotka ovat minulle oikeasti tärkeitä?

Some tai somettomuus voi helposti alkaa vaikuttaa tunteisiin. Jos näkee hienoja kuvia ja upeita tekstejä, ärsyttää. Jos ei ole katsomassa mitä kuvia ja tekstejä muut tuottavat, ärsyttää. Muiden kommentit, vertailu, blogin luvut ja sometilien seuraajalukujen kyttäämisestä tulee liian keskeinen asia elämässä.⁣ Ei halua olla jatkuvasti vertailemassa, mutta ei voi olla poiskaan.

Toki kyse voi olla tärkeästä työstä, mutta SoMe on oikukas, eikä sen tulisi määrittää tuulenpuuskia tai kenenkään arvoa. ⁣Ja en usko, että somessa vihaaminen tai hyökkääminen toisia kohtaan lopulta helpottaa kenenkään oloa, vaan syventää häpeän tunnetta entisestään.

View this post on Instagram

Pahansuopuus toista kohtaan voi johtua siitä, että omanarvontunnossa on säröjä. ⁣ ⁣ "En ole yhtä arvokas, minua ei huomata. En ole riittävä. Mitä tuolla on muka sellaista, jota minulla ei ole?⁣⁣ Miksi en muka voi saada samaa?"⁣ ⁣ Kateus ei ole pelkästään negatiivinen tunne, vaan sillä on tärkeä sanoma. Mutta jos tunteen tehtävää ei tulkitse oikein, voi omat arvottomuuden tunteet roiskua ympäriinsä pahantahtoisuutena, vihana ja hyökkäävyytenä.⁣ ⁣ Kateus voi kertoa siitä, että en ole siellä, missä tahtoisin olla. Toisella on asioita, joita haluaisin. Mitä se vaatii, jotta pääsen samaan? Toisen onnistuminen voi olla inspiraatio ja kannustin, ei lannistava asia☀️⁣ ⁣ Lue lisää aiheesta edellisessä postauksessa ja blogissa☀️⁣ ⁣ #jyllanninsuomineito ⁣ #omanarvontunto⁣ #häpeä

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä