Suomalaisessa kokkiohjelmassa syödään ankan sikiöitä ja härän peniksiä – onko tämä viihdettä?

Eläinten tuottaminen perustuu eläinäitien riistoon. Se ei ole varmasti enää kenellekään uutinen.

Eläinnaaras siitetään ja uusista yksilöistä tulee uusia tuotteita ihmisten koneistoon. Lehmät pidetään tiinenä jotta maidontuotanto jatkuisi. Poikapuolisesta vasikasta tulee vasikanlihaa ja tyttövasikasta tuottaja maitokoneistoon, kuten emostaan. Poikatiput eivät muni, joten ne ovat munantuotannon ylijäämää. Poikatiput laitetaan höyhenineen päivineen lihamyllyyn ja niiden lyhyen elämän merkitys on olla lastenaterian nugetti ketsupilla dipattuna.

Ankan sikiöitä? Siis syntymättömiä eläinvauvoja

Lisäksi miltei kaikissa kulttuureissa eläimiä tuotetaan myös hupi-ja viihdekäyttöön. Eläin voi olla lelussa, on härkätaisteluja, ratsastuskisoja, turistirysän delfiinishowt, lemmikkieläintuotanto, urheilukalastusta ja eläintarhat.

Eläimet ovat kuin ehtymätön resurssi, jota me käytämme kyltymättömästi. Eläinten hyväksikäyttöä ja kärsimystä on kaikkialla, siltä ei voi välttyä. Luulinkin etten järkyttyisi tässä lajisortoisessa maailmassa enää mistään.

Kaikenlaisia viihdeohjelmiahan sitä on jo tehty ja luulisi että kaikista absurdeimmatkin eläinten hyötykäytöt olisi jo tuotu näkyväksi. Mutta sitten kiinnitin huomioni suomalaiseen viihdeohjelmaan ja sydämeni jätti lyönnin välistä.

”Paikallinen surffari näyttää Tomille parhaat aallot ja tarjoaa perinneherkkua, eli ankan sikiötä. Kalasaalis kokataan perhokalastaja Antin kanssa avotulella. Jano sammutetaan tuoreella kookoksella, lepakoita väistellään luolaseikkailulla ja muoviroskia kerätään yhteisön voimin.” Tomi ja uskomaton Aasia

Ankan sikiöitä? Siis syntymättömiä eläinvauvoja.

Pikkuruiset ankan sikiöt syödään, kun ne ovat jo lähes kuoriutumisvaiheessa, ja ruoka hörpitään suoraan munasta.

Lisäksi ohjelmassa maistellaan härän peniskeittoa, vuohenverihyytelöä, sivettikissankakka kahvia, eläimiä nyljetään kokkailua varten ja köysissä olevat apinat tarjoilevat ruokaa.

Mutta vaikka kuinka paljon eläintuottajat ja eläinten koko tuotantokoneistoa tukevat tahot pyrkivät estämään eläinten”inhimillistämistä”, kyseenalaistamaan eläinten asemaa tai ajattelemaan näitä olentoja myötätuntoisesti, eläimet syntyvät maailmaan.

Eläimet syntyvät tai kuoriutuvat.

Eläinpienokaiset ovat aina jonkun vauvoja ja lapsia.

Miten järkyttävän epäinhimillistä ja julmaa on tuottaa eläimiä, pistää niissä alkuun uusi elämä – ja syödä ne ennen kuin ne ovat edes syntyneet?

Kulttuurisen relativismin nimissä voi pyrkiä oikeuttamaan kaikenlaisia epämoraalisia tekoja, mutta rajansa kaikella.

Ja se raja on nyt mielestäni ylitetty, varsinkin kun on kyse viihteestä. Sillä onko tämä viihdettä? Minusta tämä ei ole lainkaan viihdyttävää.

En jaksa uskoa suhteelliseen moraaliin, sillä me elämme uljaassa uudessa globaalissa maailmassa, jossa tulisi olla universaaleja lakeja erityisesti kärsimyksen aiheuttamisesta ja tappamisesta. Kaikki tunnistavat yleispätevän moraalisen lain älä tapa. Se on ihmiskunnan aikakauden yleinen viisaus ja sen ei pitäisi päättyä lajirajoihin.

Kun kyse on hyvinvointivaltion tuottamasta viihteestä ja kokkailuohjelmasta, luulisi että tällaisia moraalisia rajanvetoja pohdittaisiin vastuullisesti.

Elämmekö edelleen sellaisessa maailmassa, jossa toisen kärsimyksellä mässäillään ja josta tehdään kulttuurista viihdettä? Vai olisiko aikakautemme suurimpia haasteita ja tehtäviä kyseenalaistaa kulttuuriset traditiot jotka satuttavat ja tuhoavat, muuttaa eläinkuvaamme ja luonnon tarkastelemista resurssina?

Voisiko globaaliuden todellinen ja syvällinen merkitys olla yhdistää maailma, suojella ja varjella tuhoamisen sijaan – poistaa kaikki turha kärsimys?

Ihmiset tiedostavat kasvavassa määrin eläinten sorretun aseman. On alettu havahtua sille, että eläimetkin ovat tiedostavia ja tuntevia olentoja, jotka haluavat elää. Kasvissyönti yleistyy.

Elämäntapamme tuhoaa ympäristömme ja me tiedämme, ettei ole olemassa planeetta B:tä. Ihmiset ja eläimet kärsivät. Me olemme pakotettuja muuttamaan elintapojamme.

Eräässä ryhmässä nainen kirjoitti ohjelmasta näin:

”Mainoksetkin jo pelkästään aiheuttaa kauhua, esim. joutuu selittämään pienelle kummitytölle, miksi mies tv:ssä vain nauraa vaikka eläintä satutetaan”. 💔😭”

Onko tämä todellakin sellainen maailma,  jonka me haluamme luoda lapsillemme?

 

Kommentit

2 kommenttia

Hei Hilla!

Ankan sikiöt syödään juuri ennenkuin ne ovat kuoriutumassa. Aborttia ei tehdä tiettyjen viikkorajojen jälkeen.

Ihmisiä ei myöskään tehotuoteta hyödykkeiksi. Ihmisiä ei siitetä ja raskauteta vasten tahtoaan ja heidän sikiöitään ei syödä. Näissä esimerkeissä on suuria eroja.

Jos ankan sikiöiden syöminen on sinusta epäeettistä, pitäisikö mielestäsi myös abortti kieltää? Yleensä siinä abortissakin kun on viihteen (seksin) takia laitettu alulle uusi elämä – ja sekin riistetään ennen kuin se ehtii syntyäkään. Vai eikö älä tapa pädekään tässä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä