Suomalaiset yksi eniten ilmastoa kuormittavista kansoista – liha ja maitotuotteiden vaikutus on suuri

Kun käyn keskusteluja tai väittelyjä ympäristöongelmista, elintapojemme ja ruokailutottumustemme yhteydestä, vedetään jossakin vaiheessa aina esiin suomalaisten lähiruoan tärkeys, metsästys ja ekologisuus. Miten Aasiassa, Intiassa ja muissa ylikansoitetuissa maissa takuulla saastutetaan varmasti enemmän kuin täällä puhtoisessa Pohjolassa.

Sitra on nyt julkaissut raportin joka lyö pöytään tosiasioita.

Suomalainen kuluttaa viisinkertaisesti intialaiseen nähden

Suomalaisen kulutuksen ilmastovaikutus on moninkertainen esimerkiksi kiinalaisiin ja intialaisiin verrattuna. Maat kuluttavat kokonaisuudessaan enemmän kuin pienempi Suomi, mutta henkeä kohden laskettuna suomalainen on aikamoinen tuhluri.

”Tutkimuksen kohteena olleiden maiden keskimääräinen elämäntapojen vuotuinen hiilijalanjälki oli vuonna 2017 henkeä kohden laskettuna seuraavanlainen: Suomessa 10,4 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO2 e), Japanissa 7,6 tonnia, Kiinassa 4,2 tonnia, Brasiliassa 2,8 tonnia ja Intiassa 2,0 tonnia.” Sitra

Ainoa tapa pienentää hiilijalanjälkeä ja vähentää ilmaston kuormitusta on elämäntapamuutokset. Muutos ja täyskäännös meidän tavisten ajattelussa ja toiminnassa, mutta myös muutokset koko yhteiskunnan rakenteissa. Mutta ajatella että meidän tekemämme elämäntapamuutokset tulevat olemaan merkittäviä, sillä suomalaiset ovat yksi eniten ilmastoa kuormittavista kansoista suhteessa asukaslukuun?

Ja ilmastopäästöjen vähentäminen on olennainen asia jos ajattelemme lastemme tulevaisuutta. Millaisen maailman haluamme jättää jälkeemme?

Vegaaniruokaan siirtyminen ja autoilun lopettaminen ratkaisevina tekijöinä

Sitran raportin mukaan muutokset matkustuksessa ja ruokailutottumuksissa vaikuttavat eniten. Vapaa-ajan matkustamisen lopettaminen ja vegaaninen ruokavalio nousevat kärkisijoille.

Keskivertosuomalaisen elintarvikkeiden kulutukseen liittyvä hiilijalanjälki on 1 750 kiloa vuodessa. Tästä lihatuotteet muodostavat yli kolmasosan. Maitotuotteet muodostavat toisen kolmanneksen elintarvikkeiden hiilijalanjäljestä.

”Suomen peltoalasta kaikkiaan 70 prosenttia on eläinpohjaisen ravinnontuotannon käytössä. Siitä yli puolet käytetään maitotuotteiden ja naudanlihan tuotantoon.” HS.fi

HS.fi

Vegaaninen ruokavalio on selkeä voittaja, jos haluaa vaikuttaa ilmastoon ruokavalionsa kautta. Tällaisista tutkimustuloksista on typeräksi ja haihattaluksi koettu ituhippeily aika kaukana. Vegaanisella ruokavaliolla on suuri merkitys.

”Vegaaniruokavalio sekä runsaasti kalaa ja maitoa sisältävä ruokavalio osoittautuivat ilmasto­ystävällisimmäksi. Lähelle niitä päästiin ruokavaliossa, jossa lihojen määrä on vähennetty kolmasosaan nykyisestä, mikäli samalla pidetään huolta peltojen hiilivarannosta.” HS.fi

HS.fi

Lue ilmastoaktivisti Greta Thunbergista

Seuraa blogiani myös Intagramissa

View this post on Instagram

Etanapolkuja, juurillaan vahvasti seisovia puita ja vapaita tuulia. Metsiä joiden syliin unohtua? Onko näiden pienten tulevassa maailmassa olemassa tällaista näkymää? Nuoret ympäri maailmaa ovat nousseet tänään 15.3. barrikadeille osoittamaan huolensa ilmaston puolesta. Tempausta on vähätelty ja alennettu syyksi koulupinnaamiselle, mutta en yhtään ihmettele joidenkin yritystä viedä huomiota todellisesta ongelmasta mitä kummallisimmille harhapoluille. Kognitiiviseen dissonanssiin kuuluu etsiä mitä järjettömämpiä perusteluita pitääkseen yllä ristiriitaista uskomusta. Nuorilla on kuitenkin puolellaan vahvuus joka monilta vanhemmilta puuttuu: kyky kyseenalaistaa vallitsevaa. Nuoren elämään kuuluu olennaisena osana uteliaisuus ja tiedonjano. He ovat korruptoimattomia eivätkä he purematta niele mitä tahansa puppua jota heille syötetään. Eivätkä nuoret ja lapset ole niin tyhmiä kuin monet antavat ymmärtää. ”As students, we helped defeat apartheid. The climate strikers can win their fight too” Kumi Naidoo kirjoittaa kolumnissaan. Tässä annetaan nuorille heidän ansaitsemansa todellinen arvo. Aikuisten junnaamiseen kyllästyneet nuoret ovat saaneet tarpeekseen. He haluavat äänensä kuuluviin ja toivon että he voittavat. Lue koko teksti @kaksplus blogissani – linkki profiilissa🌼 Photos @jyllanninsuomineito @tabechphotography #kaksplus #kaksplusblogit #jyllanninsuomineito #blogit #ilmastolakko #climatestrike #climatechange #crueltyfreelife #crueltyfree #vegan #veganblogger #veganmom #vegaani #vegaaniblogi barrikadi #strike #children #nature #nordic #naturephotography #luonnossaperillä

A post shared by Terhi-Anneli Bech Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Ja Youtubessa

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä