Suomi kuin ohikiitävä déjà vu

Lentokoneet lentävät eri suuntiin, ihmiset kaipaavat ja tahtovat pois paikoiltaan ja sitten palata kotiin.

Katselen lentokentän ikkunaa pitkin valuvia sadepisaroita. Ikkunan takana koneet matelevat omia reittejään, kiitorataa ja lentolupaa etsiskellen. Huoltoautot risteilevät tarkoin merkityillä radoillaan. Kulkuportaat on jätetty seisoskelemaan itsekseen vesisateeseen. Portaat, jotka eivät johda mihinkään.

Minne kaikkialle ihmiset menevät ja mistä palaavat? Lentokoneet lentävät eri suuntiin, ihmiset kaipaavat ja tahtovat pois paikoiltaan ja sitten palata kotiin.

Kun ympärillä on suomenkielinen puheensorina ja ikkunan takana tuttu, harmaana levittäytyvä koivupuumetsän raja, ei voi olla ajattelematta sitä, millainen elämä itsellä olisi voinut olla täällä harmaiden pilvien alla. Ulkomailla asuessaan sitä kuvittelee, että edellisen elämän puitteet pysähtyivät. Ihan kuin koko oma menneisyys olisi seisahtunut niille sijoilleen sillä hetkellä, kun lähdin.

Omassa mielessäni kotimaahan jäänyt elämäni on tauolla. Se on edelleen kuin potentiaalinen todellisuudentaso, joka on yhä mahdollisuus. Kaksi maata, Tanska ja Suomi, kuin rinnakkaiset todellisuudet, joiden välillä voisi loikkia kuin aikamatkustaja.

Suomessa minulla on juuret ja koko elämäni menneisyys. Hiekkatiet kuumana kesäpäivänä, kotijärven mutainen pohja ja ensimmäinen koulupäivä. Hiihtoretki kotipihalta metsän läpi pelloille, jossa lumi makaa raskaina puiden oksilla. Pulleat punatulkut, joita ruokimme kunnes ne eivät enää jaksaneet enempää. Kesämyrskyn piiskaamat viljapellot, kiven alla oleva lähde. Surut, vaikeudet, selvitymiset ja onnen hetket.

Elämäni Tanskassa on kokonaan uusi alku, jossa kaikki on rakennettu alusta

Elämäni Tanskassa on kokonaan uusi alku, jossa kaikki on rakennettu alusta. Minulla ei ole siellä historiaa, ei tuttuja katuja, nuoruuden hengailupaikkoja, koulukavereita, muistoja tai merkityksiä. Uusi maa on seikkailu, mutta myös kuin musta läiskä kartalla. Vieraassa kaupungissa voi ihastella nähtävyyksiä, mutta tuttuun ja turvalliseen kotiin palaaminen on aina jonkinlainen helpotus. Tutuilla seuduilla tiedän minne mennä ja mitä haluan. Oli kiva käydä kokemassa vierauden tunne, oli vielä kivempaa palata tuttuun.

Joka kerta kun vierailen Suomessa, hämmennyn että asiat ovat muuttuneet. Lapset kasvaneet, ihmiset menneet elämässään eteenpäin ja uudet rakennukset ovat nousseet ennen niin tuttuun maisemaan. Tuntuu kuin olisin ollut vuosikymmennen syväjäädytetty ja nyt herätetty tähän päivään. Mitä täällä on tapahtunut? Ketä ovat nuo ihmiset telkkarissa? Ai jotain uusia artisteja? Onko tuo joku kuuluisuus? Ai, entisen kouluni nimi on muuttunut, mikä sanoitkaan että sen nimi on? Ketkä saaneet lapsen?

Sade ei ota loppuakseen. Istun kahvilassa ja odottelen jatkolentoani. Olen työmatkalla yksin ja on aikaa olla tarkkailijan asemassa. Istua syrjässä ja antaa ajatusten vaeltaa, tai sitten ne saavat olla ihan vaan saapumatta. Kun arki on täynnä suoritusta, monilapsisen perheen monikulttuurista hulabaloota, oleminen voi todellakin tuntua sietämättömän kevyeltä.

Rinnan alla läpättääkin levoton sydän, jonka on vaikea rauhoittua.

Suomi on ulkosuomalaisen rinnakkaistodellisuus, kuin nopeasti ohikiitävä déjà vu.

Viikko aikaa elää virrassa ja tasata pulssi. Ehkä taas tutustua kaikkeen siihen uudelleen, mistä jäänkään paitsi. Kuulla autoradiossa uusimmat popbiisit, mitä koko Suomi kuuntelee. Syventyä niihin yhteiskunnallisiin ilmiöihin, jotka ovat kaikkien huulilla. Kuvitella hetken aikaa, että elän myös tässä todellisuudessa.

Tuttuus sekoittuu vierauden tunteeseen. Kuin kävelisi kadulla ja seisahtuisi hämmentyneenä. Kuin tapahtuisi jokin välähdyksenomainen tunne siitä, että olen elänyt tämän hetken ennenkin? Ja sitten tunne katoaa yhtä nopeasti kuin oli tullutkin ja huomaat seisovasi kadulla, jossa nykyhetken tuore katupöly ympäröi. Suomi on ulkosuomalaisen rinnakkaistodellisuus, kuin nopeasti ohikiitävä déjà vu.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä