Tanska ja Suomi on maailman huipulla sukupuolten välisessä tasa-arvossa – ja lähisuhdeväkivallassa

Kahvipavut tuoksuu jo eteisessä.

Tanskankielinen puheensorina kulkeutuu lasioven läpi ja kuulen sanan sieltä täältä. Vaimo hermostui kun meni liian myöhään. Naisen ääni yhtyy nauruun ja kuvailee puolison suloisia yrityksiä tehdä ruokaa. Osaa valmistaa kananmunia ja pekonia -äijäruokaa.

Nainen on kuin äiti ja mies ikuinen pikkupoika. Kenen vaimo pitää tiukimman kurin? Sellaisessa kodissa on asiat kunnossa.

Naisen symbioosi vauvan kanssa kotona on miltei pyhä asia. Mieskin voi olla kotona, mutta mies ei voi imettää tai antaa vauvalle sitä hoivaa, joka on naisessa jo fysiologisena ominaisuutena. Kärjistykset näyttäytyy sarkasmina, jossa vahvoja naisia arvostellaan ja samalla heidän mahtavuudellaan ylpeillään.

Tyttövauva puetaan vaaleanpunaiseen. Poika vaaleansiniseen.

Tanskalaisissa maaseutupitäjien kahvipöydissä kuulee hämmentävän avointa puhetta siitä, millainen on stereotyyppinen nainen tai mies. Miten naisella on taipumuksia tietynlaisiin kykyihin, joissa mies ei useinkaan yllä samaan. Ja päinvastoin.

Miehellä on potentiaalia fyysiseen vahvuuteen kun nainen on parempi johtaja. Sukupuolissa tunnistetaan eroja, mutta erojen alleviivaamista argumentoidaan sillä, ettei se ole eriarvoistavaa. Miehet ja naiset nyt vaan on erilaisia ja se pitää hyväksyä.

Faktatkin puhuvat puolestaan: tanskalainen nainen ei saa pienempää palkkaa kuin tanskalainen mies. Naisen euro on euro. Naisten asema on vahva ja työelämässä eriarvoisuutta ei tunnu olevan.

Lähde: https://data.em2030.org/wp-content/uploads/2019/05/EM2030_2019_Global_Report_ENG.pdf

“Women possess certain qualities that men may be missing, and vice versa, so having both genders at the workplace helps to develop complementing skills that drive companies to reach their goals”  Nikolaj Lubanski, Talent Director, Copenhagen Capacity

Maaseudun tanskalainen kaihtaa henkilökohtaisuuksia, mutta nostaa kahvipöydälle häkellyttävän rohkeasti teemoja, joiden näkökulmat on varsin elähtäneitä. Etuoikeutettujen tiedostamatonta pälinää vai lempeää päänaukomista?

Tällainen puhe on kuitenkin erittäin epämukavaa, sillä heteronormatiivisuus on liian ahdas tapa tarkastella ihmisyyttä. Käsitykset sukupuolen moninaisuudesta ovat laajentuneet. Sukupuolittaminen on vanhentunutta, kapeaa ja rajoittavaa.

Mutta onko tanskalainen tapa puhua asioista suoraan ja kaunistelematta ollut tie kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa?

On helpompi tarttua epäkohtiin, joita ei piilotella.

Edelläkävijämaat johtavat myös lähisuhdeväkivallassa

Suomi on sukupuolten välisessä tasa-arvotilaston mukaan hyvänä kakkosena. Samaan aikaan nämä edelläkävijämaat johtavat myös lähisuhdeväkivallan tilastoissa. On arveltu että tasa-arvoinen ja sukupuolineutraalimpi ajattelutapa näissä maissa onkin saattanut joissakin tapauksissa johtaa siihen, että naisten erityisongelmat, kuten perheväkivalta, ovat saattaneet jäädä liian vähälle huomiolle.

Pidän ajatusta omituisena.

Pikemminkin tilastot kertovat siitä että lähisuhdeväkivallasta uskalletaan ilmoittaa.

Naisten ja tyttöjen eriarvoinen asema ei  voi johtua sukupuolineutraaliudesta, sillä väkivallan kulttuuri ei ole mikään uusi ilmiö vaan se on juurtunut syvälle yhteiskunnan rakenteisiin. Se heijastuu naisen kehon esineellistämisessä, vihapuheessa, raiskaustilastoissa ja väkivallan ihannoinnissa. Se miksi lähisuhdeväkivalta on ollut hyvin piilossa, liittyy juurikin naisen huonoon asemaan.

Lähisuhdeväkivalta on ollut erityisen häpeällistä, sillä yleensä väkivallan tekijä on tuttu henkilö tai perheenjäsen.

Lähisuhdeväkivalta Euroopassa

”Aikuisiin kohdistuneesta perhe- ja lähisuhdeväkivallasta puolet oli avio- tai avopuolisoiden välistä. Aikuisista uhreista 76,5 prosenttia oli naisia. Kaikista uhreista alaikäisiä oli 24,4 prosenttia.” Tilastokeskus

Väkivallan kultuuri tuntuu periytyvän ja pesivän kulissien piiloissa. Naiset kokee sekä Suomessa että Tanskassa yhtä lailla sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa ja seksuaalista häirintää, josta kukaan ei vuosikymmeniin ole kehdannut puhua. Lisäksi esimerkiksi transtausta, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja paperittomuus voivat lisätä väkivallan uhkaa.

Maailmassa arviolta 15 miljoonaa 15–19 -vuotiasta tyttöä ja naista on pakotettu seksiin jossain vaiheessa elämäänsä. Kolme miljardia naista ja tyttöä elää maissa, joissa raiskaus avioliitossa ei ole rikos. Suomessa 50 000 naista joutuu vuosittain seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Naisjärjestöjen keskusliiton pääsihteeri  Terhi Heinilä on sanonut, että naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen suuri ihmisoikeusongelma.

Riko hiljaisuus

Ainoa tapa kitkeä naisiin ja tyttöihin kohdistuva eriarvoisuus ja väkivalta on hiljaisuuden perinteen rikkominen. Katkaista sukupolvelta toiselle jatkuva väkivallan kierre, joka pohjautuu naisen alempiarvoisempaan asemaan. Ei olla hiljaa silloin kun kuulee ala-arvoista vitsailua naisista. Ei edes passiivisesti anna lupaa toisen naisen alistamiselle. Ei hyväksyä alentavaa puhetta ja seksuaalista häirintää  – missään muodossa.

Eikä tämä taistelu ole mikään naisten ja tyttöjen asia. Vaan ihan kaikkien sukupuolesta riippumatta.

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #metoo

Seiso kanssamme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan!

UN WOMEN SUOMI

Sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan on työskenneltävä. Siksi vietämme Oransseja päiviä 25.11. – 10.12. Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Se symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.

#oranssitpäivät #väkivaltaavastaan #orangetheworld #metoo

 

 

 

 

 

Kommentit

2 kommenttia
Terhi-Anneli

Hei,

tottakai sehän on aivan selvää. Miesten asema on kuitenkin ollut paljon parempi ja naiset alisteisessa asemassa. Se että puolustaa tyttöjen ja naisten asemaa, ei poissulje muita ryhmiä.

Avatar

On tärkeää että naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puututaan mutta pitäisi muistaa myös naisten miehiin ja poikiin kohdistama väkivalta joka on maassamme valitettavasti varsinkin naisten toimesta hyväksytty. Tämä aihe on tarkoituksella jätetty piiloon päättäjiemme toimesta eikä moni mies uskalla häpeän pelossa ilmoittaa tästä eikä kukaan järjestä teemapäivää tälle aiheelle. Myös naisten on puolustettava miehiä niinkuin me miehet puolustamme naisia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä