Tanskalainen joulu alkaa jo marraskuussa, mutta miksi? Tanskalaisten jouluperinteiden top 5

Uskallan väittää ettei tanskalainen joulu ole tosikoille. Joulu täällä alkaa nimittäin jo marraskuussa –  mutta mitä silloin tapahtuu? Ei ole haudoilla vierailemista, kirkossa istumista tai turhan jäykkää sivistynyttä käytöstä. Jouluna saa rentoutua pitkän kaavan mukaan, mutta jouluna myös kokoonnutaan ystävien ja perheen kera istumaan iltaa.

Perinteet tietenkin vaihtelevat perheestä toiseen, mutta vaikka yleisesti joulu on hyggeä niin myös kokemusteni mukaan varsin kostea juhla. Suomalaisiin perinteisiin verrattaessa eroja on mielestäni aikalailla ja listasin mielestäni ne tosi tanskalaiset jutut, jotka on tulleet tutuiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Tanskalainen joulu: hyggeä ja snapsia

  1. J-DAY. Marraskuun 1. päivänä, eli J-päivänä, Tuborg tuo jouluoluensa markkinoille ja kuljettaa sitä Köpiksen paikallisiin pubeihin hevosvaunuissa. Täällä Jyllannissa ei näy hevoskaravaaneja, mutta kun kymmeneltä illalla olutta saa viimein myydä, kansa hullaantuu. Kaikki rientävät pubeihin vetämään julkiset lärvit ja se on enemmän toivottavaa, kuin luvaton ja häpeällinen seikka. J-day siirretään aina nykyisin perjantaille, sillä jos 1.11. osuu keskelle viikkoa, opiskelijat lintsaavat koulusta seuraavana päivänä sankoin joukoin.
  2. JULEFROKOST eli pikkujoulut. Julefrokost on erilainen perinne kuin ne suomalaiset pikkujoulut, joissa olen suomi vuosinani ollut. Julefrokostin idea on notkuva ruokapöytä, jonka ääressä istutaan usein varhaisesta ajankohdasta alkaen aina myöhään yöhön. Olen ollut usein pikkujouluissa, jotka alkavat 12.00. Mitä julefrokost- pöydässä sitten tapahtuu? No siellä syödään ja juodaan. Seurustellaan, joskus laulaa loilotetaan, humallutaan ja ollaan yhdessä. Tanskalaisen julefrokost- pöydän vauhdittaja on joulusnapsi, jota skoolataan tämän tästä.
  3. ADVENTTILAHJONTA. Tanskalaislapsi saa lahjan joka adventti. Jälleen kerran yksi traditio, joka mielestäni vesittää jouluaaton odotuksen valtavaa kihelmöintiä ja joululahjojen antamisen merkitystä. Adventtilahjan suuruus ja kalleus riippuu perheen tulotasosta. Jotkut saavat tuhansien kruunujen lahjakortteja ja skoottereita. En itse hanki lapsilleni koskaan mitään, sillä traditio on mielestäni typerä ja hukuttaa lapset materialistisen joulun alle. Lasten isä on saanut hoitaa tämän kulttuurisen tavan jos on halunnut. Kyseenalaistan joka vuosi huokaillen tätä adventtilahjontaa ja olenkin alkanut huomaamaan, ettei meidän perheessä adventteja ja lahjoja nykyään edes muisteta.
  4. ØNSKELISTE on lahjatoivelista. Tämä nauratti alkuun, mutta nykyään ärsyttää pinnallisuudellaan. Kaikki pyytävät toisiltaan lahjatoivelistan, jonka mukaan ostetaan toisille lahjat kuin oltaisiin tekemässä jokavuotista vaihtokauppaa. Nykyään vastaan toivelistan pyytelijöille että jos tunnet minut, tiedät etten kaipaa mitään aineellista. Jos toivelistaa pyydetään lapsilleni, kannustan ihmisiä miettimään millaisia ihmisiä lapseni ovat ja yllättämään heidät. Kuten nyt lahjan tarkoitus olisi – yllättää ja kertoa että ajattelin juuri sinua ja haluan ilahduttaa tällä lahjalla. Tällaista ei kuitenkaan vastaanoteta kauhean hyvin, sillä se vaikeuttaa tanskalaisen materialistista jouluflowta. Jouluna jokainen saa mielestäni päättää haluaako antaa lahjoja ja kenelle. Olen itse elänyt monta joulua rutiköyhänä ja mielestäni on epätasa-arvoista ja julmaa vaatia lahjojen vaihtamista.
  5. KUUSEN YMPÄRILLÄ TANSSIMINEN. Joulukuusi nököttää keskellä olohuonetta, jotta sen ympärillä voidaan tanssia ja laulaa myöhemmin. Tämä on niin kliseistä, etten  ollut  uskoa silmiäni kun ensimmäisen kerran näin miten tanskalaiset ottivat toisiaan käsistä kiinni ja alkoivat hääriä kuusen ympärillä. Minusta tämä on niin suloista ja sykähdyttävää, että olen aina riemumielin mukana.

Kuuntele myös uusin podcast:

J-day on Tuborgin jouluoluen lanseerauspäivä.

Kotitekoiset joulusnapsit kuuluu jouluherkkuihin.

Joulusmørrebrødejä.

Perinteisen joulupöydän kruunaa ankka. Lisäksi tanskalaisiin perinteisiin kuuluu imelletty punakaali, sokeriperunat, makkarat, kalat ja sillit, ruskeakastike ja leipä.

Olen pystynyt tänä vuonna välttämään J-Dayn, adventtilahjat ja osittain lahjatoivelistat. Lapset tekivät joulupukille kirjeet, josta tuli sukulaisille ”ønskeliste”. Vaikka ei asukaan kotimaassaan, traditioihin voi osallistua mielestäni jos haluaa, mutta  myös jättäytyä niiden tapojen ulkopuolelle, joista ei koe iloa.

 

 

Kommentit

2 kommenttia

No hei ihana! 😀

Ja kyllä, jotenkin se että saa rauhassa miettiä ihmistä ja että mikä ilahduttaisi aidosti. 🙂 Tulee itsellekin niin hyvä fiilis.

Ihanaa joulun odotusta!

Musta on ihana antaa lahja, jos siinä on ideaa ja tietää, että lahjan saaja varmasti ilahtuu. 🤗 En myöskään halua, että automaattisesti pitää antaa vastalahja.

Tänä vuonna yllätettiin koko perheen voimin yks ystävä, hän on parhaillaan Intissä. Kudoin hänelle villasukat ja oli ihan fiiliksissä niistä, kun ne oli kudottu maaston värisestä langasta ja nimikoitu hänen nimikirjaimilla. 👍

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä