Tanskalaisessa äitiryhmässä siemailtiin viiniä vauvojen läsnäollessa – missä menee imetyksen ja alkoholin käytön raja?

Mødregruppe ja sallittu alkoholi

Pari vuotta sitten tuttu suomalaisäiti postasi kuvan, jossa hän oli vastasyntyneensä kanssa vierailulla Kööpenhaminassa. Kuvassa oli pitkä rivi lastenvaunuja parkkeerattu aurinkoiselle terassille ja aurinkolaseihin sonnustautuneet äidit kilistelivät viinilasejaan iloisen näköisinä. Kuvateksti meni jotenkin niin, että näin täällä Tanskassa!

Yksi äitiryhmän mukana roikkuva teema tuntui olevan muille alusta alkaen selvä, alkoholi. Suomalaisena en olisi ikinä voinut kuvitellakaan, että jossain vauvaryhmässä siemailtaisiin viinejä?

Kun esikoiseni oli syntynyt, osoitettiin minulle automaattisesti ”mødregruppe” eli äitiryhmä. Äitiryhmä valikoituu  paikkakunnan, osoitteen ja lapsen syntymäajan mukaan. Näin varmistetaan se, että kaikkien äitiryhmäläisten vauvat ovat miltei samanikäisiä, asumme läheikkäin ja siten tapaamiset helpottuvat.

Kaksi äitiryhmäläistäni asuivat samalla kadulla, yksi 100 metrin päässä. Kaikki muutkin asuivat kävelymatkan päässä, joten treffasimme usein vaunuillen. Menimme milloin kenenkin luokse, rannalle, treenasimme vaunujen kanssa mäkitreeniä ja muuta vastaavaa.

Yksi äitiryhmän mukana roikkuva teema tuntui olevan kuitenkin kaikille muille alusta alkaen selvä, alkoholi. Suomalaisena en olisi ikinä voinut kuvitellakaan, että jossain vauvaryhmässä siemailtaisiin viinejä? Miten sellainen voisi ikinä olla sosiaalisesti hyväksyttyä?

Vaunulenkkien päätteeksi vaunut parkeerattiin usein kaupungin suosituimmalle terassille ja äidit kilistelivät skumpat tai oluet vauvojen nukkuessa päikkäreitään. Rantadeiteille kulkeutui pari viinipulloa picnic korien lisäksi. Kun oli minun vuoroni pitää kokoontumisajot ja olin tehnyt aimo liudan vegaanisia tapaksia elokuvan katsomista varten, tuli yksi äiti paikalle viinitonkan kanssa.

Äitiryhmäläisen julkaisema kuva. Näin Tanskassa!
Äitiryhmäläisen julkaisema kuva. Näin Tanskassa!

Olen itsekin aina vain ajatellut, että aika siistiä tällainen Eurooppalainen meininki!

Hienoa ettei äitejä moralisoida ja tuomita siitä, että he ottavat yhden tuopin siinä missä miehetkin. Eihän se nimittäin tarkoita sitä, että ollaan ottamassa lärvit tai oltaisiin joukko alkkiksia. Se on päinvastoin sivistynyttä ja sallittua. Eihän ne miehetkään kokoontuessaan menneet mihinkään baariin yrttiteelle, vaan ottivat tietysti tuopit. Mutta se jääkin täällä yleensä siihen tuoppiin eikä mene suomalaisittain överiksi.

Tuntui olevan siis tasa-arvon asia, että kyllä naisetkin ovat tuoppinsa ansainneet. Oli sitten rinnalla vauva tahi ei.

Ja varsinkin kun vauvavuoden aikana äiti on paljon sidottu kotiin ja vauvaan, jolloin oma vapaa-aika on todella minimissä.

Jos minulla olisi nyt vauva ja äitiryhmä, esittäisin varmasti eriävän mielipiteen alkoholinkäytöstä vauvojen kanssa. Sillä miksi riskeerata jotain niin herkkää ja ainutkertaista, lasillisen takia?

Olen aina ajatellut, että suomalainen tapa niin auliisti osoitella ja tuomita äitejä siitä sun tuosta ja yleinen muka-alkoholikielteisyys on nurinkurista. Se että äitien sosiaalista alkoholinkäyttöä arvostellaan, tuskin poistaa itse ongelmaa. Jos sitä edes on. Alkoholinkäyttö kuitenkin siirtyy helposti sosiaalisista tiloista kotiin, seinien sisälle.

Ei mikään nollatoleranssi, mutta onko sekään nyt hyvä ratkaisu, että äitiryhmäläiset kulkevat kaupungin katuja lastenvaunuletkoissa viinipäissään?

Kuuluvatko imetys ja alkoholi yhteen?

Jätin itse äitiryhmän terassit välistä, mutta saatoin picnicillä ottaa lasin viiniä vauvojen ryömiessä rantahietikolla. Kulttuurisena asiana se ei tuntunut mitenkään omituiselta, mutta olen jälkikäteen alkanut ihmetellä näin rentoa suhtautumista alkoholiin.

Me kaikki nimittäin imetimme.

Ja jos vauva olivat hereillä ja tuli nälkä, ei paljoa laskeskeltu oliko viimeisestä viinisiemauksesta kulunut puoli tuntia vai vain pieni hetki.

Vapautunut Eurooppalainen alkoholikulttuuri? Onko se nyt sitten niin hienoa juoda viiniä vauvojen nukkuessa vaunuissaan terdellä tai ryömiessä hiekalla ympärillä? En ole nimittäin koskaa tavannut yhtäkään minkäänsukupuolista ihmistä, johon lasi viiniä ei jotenkin vaikuttaisi.

Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus. Jos äidin veressä on 0,1 promillea alkoholia, myös äidinmaidossa on alkoholia saman verran. Promillemäärä ei siirry toki vauvan elimistöön äidinmaidon kautta sellaisenaan vaan vauvan veren alkoholipitoisuus on pienempi. Mutta ennen kaikkeahan alkoholi vaikuttaa siihen miten äiti käyttäytyy, puhuu ja koskettaa vauvaa.

Muutosta omassa käytöksessä on nimittäin todella vaikea arvioida ja nähdä, jos on jo alkoholin vaikutuksen alaisena.Olo voi tuntua ihan normaalilta, mutta silti käytökseen on voinut tulla uusia vivahteita. Ja ne taas voivat vaikuttaa siihen miten käsittelee lasta, vaikka veren alkoholipitoisuus olisikin häviävän pieni.

THL:n  imetystietopaketin mukaan lasillinen viiniä silloin tällöin ei vaikuta imetykseen. Mutta silti imettävän alkoholinkäytölle ei voida asettaa mitään turvarajaa. Jokainen meistä reagoi eri tavalla alkoholiin ja kun on kyseessä varhainen vuorovaikutus vauvan kanssa, pienikin häiriötekijä voi vaikuttaa symbioosiin negatiivisesti.

Lisäksi alkoholi voi vaikuttaa maidon herumiseen, vauvan vireystilaan ja kuormittaa maksaa. Jos minulla olisi nyt vauva ja äitiryhmä, esittäisin varmasti eriävän mielipiteen alkoholinkäytöstä vauvojen kanssa. Sillä miksi riskeerata jotain niin herkkää ja ainutkertaista, lasillisen takia?

Tottakai myös äidit haluavat joskus viihteelle, mutta senhän voi sitten tehdä vaikka äitiporukalla. Ja vauvat voivat jäädä kotiin selvän aikuisen hoiviin?

Imetyksen tuki ry on tehnyt hienon muistilistan imettävän äidin vapaailtaa varten:

  1. Sovi lapsenhoidosta toisen vanhemman tai vauvallesi tutun hoitajan kanssa.
  2. Jos haluat, että vauvasi saa vapaailtasi aikana äidinmaitoa, aloita pumppaaminen ajoissa. Pienistäkin puroista syntyy päivien kuluessa hieno maitovarasto, vaikka heruisitkin pumpulle pieniä määriä kerrallaan.
  3. Kerro hoitajalle, miten maito vauvalle annetaan. Mukin reunasta hörpyytys on hyvä keino syödä, jos vauva ei osaa tai halua juoda pullosta.
  4. Jos imetät usein tai sinulta tulee runsaasti maitoa, pakkaa käsilaukkuun rintapumppu tai lypsä rintoja käsin illan aikana tarpeen mukaan. Näin ehkäiset tukoksia ja rintojen alueen ikävää oloa seuraavina päivinä.
  5. Varovaisuus on sallittua. Päihtynyt olo voi tulla huomattavasti pienemmästä alkoholimäärästä kuin aikaisemmin.
  6. Älä nuku vauvan vieressä, jos olet juonut alkoholia.
  7. Jos ilta on ollut railakas, voit tarkistaa ennen imetystä promillelaskurilla, milloin alkoholi on poistunut elimistöstäsi kokonaan tai riittävästi. Hyvä nyrkkisääntö on, että ajokunnossa voi myös imettää.
  8. Varaudu siihen, että poissaolosi jälkeen vauva saattaa haluta olla rinnalla tavallista tiuhempaan. Rinnalla hän tankkaa läheisyyttä ja varmistaa maitomäärän sopivalle tasolle. Vauva saattaa myös hepuloida rinnalla, jos maitoa tulee täysistä rinnoista vuolaasti tai sen maku on muuttunut.
  9. Pienten lasten kanssa elämä on yllätyksellistä. Oman menon voi joskus joutua perumaan, jos vauva sairastuu tai olet itse kovin väsynyt. Vaikka se harmittaa, tilaisuuksia tulee onneksi myöhemminkin!

Imetyksen tuki ry

Tule seuraamaan blogiani myös Youtubeen

Ja Instagramiin

View this post on Instagram

1.May is the Vappu in Finland 🇫🇮Ihanaa vappua! 🌼 Otin oman vappuhetkeni tänään Aarhusin rypsipellossa. Muuta juhlintaa täällä kun ei oikein tapahdukaan ja huominen on ihan tavallinen työpäivä. Muistuttelen blogissa siitä miten jopa lapsiperheiden juhlapyhät tuppaa olemaan varsin kosteita. Todella pysähdyttävää ajatella mitä pyhät ja lomat tarkoittavat monille lapsille. Kesälomilla lastensuojelu ruuhkautuu kun vanhemmat vähän "rentoutuvat". Alkoholinkäyttö voi lähteä vanhemmillakin lapasesta. Minun harras toiveeni on: älä anna lähteä lapasesta. Juokse mieluummin kukkapeltoon, anna tuulen lyödä kasvoillesi ja onnen kuplia raittiissa sydämessä 💕 Photo @jyllanninsuomineito Lue lisää kesälomien juopottelusta @kaksplus blogissa- linkki profiilissa☝️ 🌼 🌼 🌼 #jyllanninsuomineito#blogit #kaksplus #kaksplusblogit #blogger #denmark #visitdenmark #finlandindenmark #finnishgirl #vegan #nomakeup #naturalbeauty #veganwoman #veganbeauty #veganer #veggie #vegetarian #aarhus #cozydenmark #finland #scandinavia #exploring #nature #danishnature #nordic #nordicnature #bohochic #bohobeauty #ulkonaperillä #picoftheday

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä