Tanskalaisten vegaaniperheiden lapsia pakotetaan syömään lihaa päiväkodeissa

’Veganske forældre føler sig diskrimineret – det er grotesk’

Tanskalainen media B.T uutisoi  tällaisella otsikolla ilmiöstä, joka on minullekin valitettavasti varsin tuttu.

Jotkut hoitajat naureskelivat edessäni ”tiukkuudelle” ja sille, miksei lapseni nyt joskus voisi lihaa maistella.

Vegaaniperheet tuntevat kokevansa systemaattista syrjintää, joka kulminoituu erityisesti lasten hoidossa. Vegaanilapselle on vaikeaa saada kasvisruokaa, sillä instituutioiden linjaus on usein varsin jäykkä. Kaikkien pitää osallistua syömään yhdessä – samaa ruokaa kuin muutkin.

Täällä monissa päiväkodeissa on yhteinen ruokailu, josta vanhemmat maksavat erikseen. Kouluruokailua ei ole, joka onkin ollut omalla kohdalla varsinainen helpotus. Kun kaikki lapset käyvät nyt koulua, saan itse tehdä lasteni eväät. Valitsen mitä lapset syövät eikä tarvitse tapella byrokratian tai vanhentuneiden ennakkoluulojen kanssa.

Vegaanilapselle on vaikeaa saada kasvisruokaa, sillä instituutioiden linjaus on usein varsin jäykkä.

Kun Ask ja Elias olivat päiväkodissa, kävin läpi omat neuvotteluni päiväkodin kanssa. Me pääsimme sopimukseen päiväkodin johtajan kanssa, jossa valmistin osat ruoista itse. Katsoin joka maanantai viikon ruokalistan netistä ja tein lapsille kotona eväiksi kaikki ne ruokalajit, jotka eivät olleet kasvisruokaa. Jouduin silti kyllä maksamaan lasten ruokailuista täyden hinnan kuten kaikki muutkin, vaikka toin joka viikon alussa lapsille myös vegaaniset margariinit, leivänpäälliset ja maidot jääkaappiin.

En halunnut kuitenkaan nostaa asiasta sen enempää haloota, sillä henkilökunta suhtautui meihin muutenkin asian tiimoilta varsin nihkeästi.

Jotkut hoitajat naureskelivat edessäni ”tiukkuudelle” ja sille, miksei lapseni nyt joskus voisi lihaa maistella. Ei tuntunut hyvältä alkaa vääntää kättä jokaisen hoitajan kanssa erikseen meidän arvoistamme, jotka perustuvat eettisille valinnoille.

Katso video BT:n haastattelusta 

Vegaaniperheiden kohtelu on syrjintää

Tanskan vegaaniliitto illmoittaa artikkelissa vastaanottavansa paljon kyselyjä tanskalaisilta vanhemmilta, joiden lapsille ei voida tarjota kasviperäisiä aterioita päiväkodissa. Kun vanhemmat sitten pyrkivät kompromissiin, kuten tekemään lapselle vegaaniset vaihtoehdot erikseen, hoitolaitokset eivät hyväksy minkäänlaista joustamista.

Olen siis ollut varsin onnekas, että poikien päiväkodissa oltiin valmiita erityisjärjestelyyn. En tuolloin edes tiennyt, että asia on näin laaja ongelma.

Monet vegaanivanhemmat laitetaan vaikeaan tilanteeseen, sillä kukaan vanhempi tuskin toivoo ristiriitoja ja konflikteja päiväkodin henkilökunnan kanssa.  Jokainen vanhempi haluaa, että lapsen olo hoidossa on mahdollisimman hyvä ja turvallinen. Siten monet vegaaniperheiden lapset ”pakotetaan” syömään eläinperäistä ravintoa.

Tanskan terveys- ja lääkevirastolla on edelleen virallinen linjaus, että vegaanista ruokavalioita ei voida suositella imeväisille ja pikkulapsille maan päivähoitolaitoksissa.

Tanskan vegaaniliiton mukaan vain kuudessa Tanskan 98 kunnasta annetaan lasten syödä vegaaniruokaa laitoksissa. Taisi meidän kunta olla se yksi niistä. Mites päiväkotien muslimilapset, jotka eivät syö sianlihaa? Allergikot? Laktoosi-intorelanssit? Miksi vegaaniperheiden kohtelu on erilaista ja joustamatonta?

Tanskan terveys- ja lääkevirastolla on edelleen virallinen linjaus, että vegaanista ruokavalioita ei voida suositella imeväisille ja pikkulapsille maan päivähoitolaitoksissa. Viraston mukaan kokonaisten ruokaryhmien jättäminen pois ruokavaliosta voi lisätä aliravitsemuksen riskiä. Aika uskomatonta. Mutta maatalous ja eläinperäiset tuotteet onkin Tanskassa valtava bisnes. En ole lainkaan kummastunut, ettei valtio halua päästää vanhoista ideologioista irti.

Miksi tanskalaiset vegaaniperheiden kohtelua voidaan sitten kutsua syrjiinnäksi? Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on antanut lausunnon, että vegaaneilla ja kasvissyöjillä on oikeus elää vakaumuksensa mukaisesti ja ovat siten suojassa syrjinnältä.

Jos tanskalaista meininkiä verrataan muihin Pohjoismaihin, kuten Suomeen, Norjaan ja Ruotsiin, viranomaisten suositukset on muuttuneet. Ainoastaan Tanskassa viralliset ravintosuositukset laahaavat perässä. Kunnat ja hoitolaitokset vain seuraavat valtiollisia linjauksia.

Ei voi muuta sanoa kuin että hyvä Suomi. Edelläkävijä maa, jälleen kerran!

Kommentit

13 kommenttia
Terhi-Anneli

No näin on, eläinperäiset tuotteet on tanskalainen vientituote ja tuntuu että koko valtiontalous nojaa lihatuotteisiin. Mutta onneksi asenteet muuttuu: pikkuhiljaa!

Terhi

Avatar

Hyvä että lapsille tarjotaan eläinproteiineja. ELapsiparat eivät ole itse valinneet vegaanisuutta ja heitä tulee suojella vanhempien fanaattiselta uskolta. Suosittelisin huostaanottoa.

Terhi-Anneli

Hei Pasi,

huostaantotto nyt tuskin olisi realistinen reaktio, kuulostaa varsin fanaattiselta? Lapsi ei sekasyöjäperheessä myöskään valitse ruokavaliotaan, vaan vanhemmat sen tekevät. On vanhempien vastuulla kasvattaa omat lapsensa ja jokainen perhe tekee omat valintansa. Vegaanius on elämänkatsomus, jossa pyritään aiheuttamaan mahdollisimman vähän kärsimystä muille lajeille, eläimille. Siinä ei ole mitään fanaattista, vaan kyseessä on altruistinen ja myötätuntoinen aate.

Terhi

Avatar

Kiinnostaa kovasti vegaanius, terveyssyistä, sekä siksi että on alkanut jotenkin etoa syödä lihaa..

Mutta mistäköhän ja miten aloittaisi..?

Terhi-Anneli

Moi!

Siitä se sitten lähtee: kokeile ”veganaistaa” ihan niitä tavallisia arkisia ruokia, joita syöt muutenkin. Eläinperäisen osan voi nykyään korvata miltei millä vaan vegaanisella, oli se kebabia, lihaa, kanaa, kermaa tai maitoa.

Terhi

Avatar

Vain hyvin toimeentuleva ja astetta parempien ruokakauppojen lähellä asuva perhe pystyy takaamaan terveellisen vegaaniruokavalion, joten en ihmettele pientä varovaisuutta. Vai onko Tanska vegaaniruoan luvattu maa? Itse asun Berliinissä ja lähikauppojen ainoat vegaaniset proteiininlähteet on kidneypavut tölkissä. Joskus on kikherneitä tai ehkä jopa tofua (joka on tietty kallista). Toki valikoima kokonaisuudessaan on kovin pieni, jos ei ole hyvätuloinen. Jos koittaa syödä jotain vähemmän tukevaa enemmän, niin nopeasti tulee taas raha vastaan. Ja jos raha ei ole ongelma, niin aika paljon saasilti ajella ympäriinsä.

Avatar

Anteeksi vain, mutta osa-aikaisena postinjakelijana & yksinhuoltajana saan varmaan kertoa, että olet väärässä. Kasvisruoka on halpaa, kun tekee asioita itse ja valitsee sopivat raaka-aineet. Tahtoa siihen vain tarvitaan 😉

Terhi-Anneli

Hei!

Vegaaniruokahan on siis kasvispohjaista, joten ihan sama mihin päin maailmaa matkustaa, voi valmistaa vegaanista ruokaa. (Paitsi nyt ehkä arktisilla alueilla tietenkään). Kaikissa kasviksissa on myös proteiinia. Vegaanisen ruoan valmistaminen ei ole vaikeaa, eikä prosessoituja lihankorvikkeita tarvita, kun oppii valmistamaan vegaanista ruokaa perusraaka-aineista.

Meillä ruokakustannukset ovat huomattavasti laskeneet, kun siirryimme vegaaniselle ruokavaliolle, ja kokemusta on takana pian kuusi vuotta.

Raha ei ole tässä se ongelma, vaan vanhat käsitykset ja maito-ja lihateollisuuden valta.

Terhi

Avatar

Todellakin Tanskalaisten vegaanivanhempien pitäisi tehdä tästä kantelu sille viranomaiselle, joka ottaa kantaa syrjintäasioihin. Ja jos sieltä ei tule tukea, niin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle. Viimeksi mainittu on listannut veganismin sellaiseksi vskqumukseksi, jota ihmisoikeussopimukset suojaavat. Vakaumuksen vuoksi ei saa joutua eriarvoiseen asemaan muiden kanssa, eikä varsinkaan valtion tai viranomaisten puolelta ole ok painostaa toimimaan vakaumustaan vastaan.

Tämä tietysti pätee vain, jos vegaaniruokavalion taustalla on eläinoikeusajattelu. Terveysvegaania tämä ei koske.

Terhi-Anneli

Hei,

tämä keissi on tosiaan ollut Tanskassa nyt esillä, eli eiköhän asia etene. Olin aikoinaan asian kanssa taistelemassa todella yksin, mikä oli turhauttavaa. Onneksi oman päiväkodin henkilökunta tuli edes hieman vastaan, joskin jotkut hoitajat ilmeisesti antoivat pojalleni lihaa tämän tietämättä jne. Mutta nyt tilanne on helpottunut, kun kouluun teen heille eväät itse.

Terhi

Avatar

Tanskalaiset ovat fiksoituneita lihaan. Olemme kasvissyöjäperhe, ja vauvan 6kk neuvolatarkistuksen yhteydessä hoitaja vaati, että vauvalle syötetään lihaa. No, ei syötetty.
Vegeltä aina kysytyään, että kai nyt kuitenkin syöt pekonia??

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä