Tanskan minkkitarhakriisi ja ennätyssuuret tartuntaluvut – kotoilu alkaa meillä taas

Uusiin koronavirusaaltoihin on varauduttu ja niitä on osattu odottaa. Mutta se miten virusaallot taas alkoivat, oli yllättävä.

Kaikki alkoi vyöryä kohti tätä päivää valtavalla vauhdilla sillä hetkellä, kun pohjoisessa Jyllannissa löydettiin mutatoitunut koronavirus minkkitarhalta. Ja volyymi ei ollut mitään pientä, sillä täällä on  1 139 tarhaa.

Tanskasta voisi alkaa uusi maailmanlaajuinen pandemia, jos mutatoitunut virus pääsee irti.

Virus oli ensin tarttunut ihmisestä minkkiin, muuntunut minkeissä toisenlaiseksi ja tarttunut takaisin ihmisiin. Minkeistä ihmisiin levinnyt uutta virusmutaatiota oli löydetty ainakin 12 ihmiseltä. Koronavirusta on havaitttu noin 207 tanskalaisella minkkitarhalla. Muuntuneen viruksen tekee erityisen haitalliseksi se, että koronavirusrokotteet eivät ehkä tehoa siihen. Tanskasta voisi alkaa uusi maailmanlaajuinen pandemia, jos mutatoitunut virus pääsee irti.

Pelko uuden koronaviruksen leviämisestä laajemmaltikin oli sen verran vakava, että Tanskan hallitus määräsi 4. marraskuuta kaikki maan 17 miljoonaa minkkiä tapettaviksi.

Tapahtuneen jälkeen koko Pohjois Tanska on ollut suljettuna. Sieltä ei matkusteta, eikä sinne matkusteta.

Me asumme Jyllannissa täällä minkkitarhojen kupeessa. Olen pystynyt seuraamaan kriisiä varsin läheltä ja häiritsevintä on yleinen suru siitä, että elinkeino varmaan nyt sitten päättyy tähän. Koko minkkitarhakriisi on ollut tietenkin täysin järkyttävä asia. Maaseudulla on ollut mielenosoituksia ja ilmapiiri kauhistunut. Mutta kun pääministeri Mette Frederiksen kulki minkkitarhoilla itkien minkkitarhauksen kurjaa kohtaloa, minussa heräsi toivo.

Mutta minussa herää toivo siitä, että näinkö eläintuotuotantolaitokset tulevat yksi kerrallaan päätökseensä? 

Tietenkin minkkien surma on aivan kammottavaa. Joukkohautojen näkeminen on lähes traumatisoiva. Mutta minussa herää toivo siitä, että näinkö eläintuotuotantolaitokset tulevat yksi kerrallaan päätökseensä? Britanniassa, Tšekissä ja Itävallassa turkistarhaus on jo lopetettu. Miksi me pidämme vielä kiinni tästä erittäin raa ásta elinkeinosta, kun kukaan ei mitään turkiksia enää tarvitse? Jälleen kerran yksi turha tapa kohdella eläimiä hyödykkeinä ilman järkevää syytä.

Lihantuotanto on laskenut koronakriisin aikana. Saasteet on vähentyneet matkustelun ja liikenteen romahtaessa. Luonto on saanut  hengähtää, kun ihmisen liikkumista on rajoitettu.

Eläinten riistäminen on todella julmaa, mutta eläintuotantolaitosten tiedetään myös olevan jatkuva uhka uusien virusten leviämiselle.

 

Kaupunki hiljenee taas.

Uudet rajoitukset astuvat voimaan

Tartuntoja on ollut vuorokaudessa reilu 3000. Viime viikolla suljettiin 32 Tanskan kunnan aluetta. Tänään kuulimme uutisissa, että myös meidän kaupunkiin ja koko kunnan alueelle astuu voimaan uudet rajoitukset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki yksityisen sektorin työntekijät tekee huomisesta lähtien töitä kotona, ravintolat, kahvilat ja kulttuurilaitokset sulkevat ovensa ja 5. luokkalaisista lähtien isommat koululaiset siirtyvät kotiopetukseen.

Tänään kuulimme uutisissa, että myös meidän kaupunkiin ja koko kunnan alueelle astuu voimaan uudet rajoitukset.

Omat lapseni siis voivat mennä vielä kouluun ja minä olenkin jo kuukausi  sitten siirtänyt  oman toimistoni kotiin, joten siltä osin ei monikaan asia muutu. Mitään suuria huvitteluja tai ravintoloissa syömistä ei kylläkään ole edessä. Rajoitusten arvioidaan olevan voimassa ainakin 3.1. asti.

Harmittaa eniten se, että salit ja uimahallit menee taas kiinni. Liikkuminen ja edes salilla käyminen on tuonut vaihtelua muuten aika monotoniseen ja itseään toistavaan arkeen. Mutta eihän tämä uutta ole. Olen valmis.

Etuovilla on varoitukset: ”Onko sinulla oireita? Jos on, älä tule liikkeeseen!” ”Tähän liikkeeseen saa tulla max 150 henkilöä kerrallaan.”

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä