Tanskassa 24 kuolemantapausta, 254 sairaalahoidossa ja 1400 tartuntaa – karanteenia pidennetään

Karanteenia pidennetään

Me olemme olleet kotona kaksitoista päivää. Ja nyt saimme tiedotteen, että karanteeni jatkuu 13.4. asti.

Tanskassa tartuntojen ja kuolemantapausten määrä kasvaa, mutta tämä on kuitenkin terveysviranomaisten osalta tiedetty jo etukäteen. Tällä hetkellä ollaan Tanskan epidemian kolmannella viikolla. Tulevien viikkojen aikana sairaus- ja vakavasti sairaiden potilaiden lukumäärän odotetaan kasvavan erityisesti sairaalahoitoaja tehohoitoyksiköitä tarvitsevien osalta.

Kasvu jatkuu ja huipussaan epidemian arvioidaan olevan kuudennessa tai seitsemännessä viikossa. 

Kasvu jatkuu ja huipussaan epidemian arvioidaan olevan kuudennessa tai seitsemännessä viikossa. 

”Tällainen teoreettisesti perusteltu ennuste ei kuitenkaan ota huomioon Tanskassa viime viikkoina toteutettujen monien toimenpiteiden vaikutusta tartunnan leviämisen estämiseksi Tanskan yhteiskunnassa. Seurauksena voi olla epidemiajakson jatke ja että epidemian huippu vähenee. Terveyslaitoksen mukaan toimenpiteiden laajennus on kuitenkin myönteinen, koska se pystyy varmistamaan, että sairaaloissa on enemmän tilaa ja resursseja.” Tanskan THL

Tanskan Yleisradio (DR/Danmarks radio) julkaisi juuri Tanskan pääministerin tiedotuksen, jonka mukaan karanteenia jatketaan 13.4. asti.

Kun pääministeri Mette Frederiksen ilmoitti maan osittaisesta sulkemisesta tiedotustilaisuudessa 11. maaliskuuta, oli alun perin tarkoitus olla karanteenissa kaksi viikkoa – toisin sanoen perjantaihin asti. Nyt karanteeni  jatkuu nyt vielä muutaman viikon – myös pääsiäisenä.

”Olemme tehneet paljon Tanskassa ja olemme tehneet sen nopeasti. Toivomme, että kaiken kaikkiaan pystymme käsittelemään kriisiä paremmin kuin muut näkemämme Euroopan maat. Siksi jatkamme tartunnan leviämisen torjuntaa, jos tanskalaiset jatkavat sääntöjen noudattamista. En kiellä sitä, että lisätoimia voidaan tarvita.” Mette Fredriksen, Tanskan pääministeri.

Mitä ”karanteeni” meillä tarkoittaa

  1. Koulut ja päiväkodit pidetään kiinni
  2. Ravintolat, ostoskeskukset, elokuvateatterit, kuntosalit, kampaajat ja muut liikkeet pidetään suljettuina
  3. Ruokakaupat ja kioskit saavat olla auki
  4. Kriittisten alojen työntekijät jatkavat työntekoa
  5. Muiden alojen työntekijät pysyvät kotona ja tekevät etätöitä mahdollisuuden mukaan

Lähde: Danmarks Radio

Otteet on jyrkempiä, koska tartunnat ovat edelleen nousussa ja kuolemantapauksia tulee jatkuvasti lisää.

Olen seurannut aktiivisesti, miten Tanskan tilastot muuttuvat ja monet ovatkin arvioineet karanteenimme jatkumista. Myös ulkonaliikkumiskielto voi tulla voimaan, jos emme osaa toimia suositusten ja sääntöjen mukaan. Ravintoloitsijat ovat kapinoineet sulkemisia vastaan ja viranomaiset on alkaneet jakaa sakkoja niille yrityksille, jotka eivät noudata karanteenia. Otteet on jyrkempiä, koska tartunnat ovat edelleen nousussa ja kuolemantapauksia tulee jatkuvasti lisää.

Me kävimme viime viikolla koko perheen kanssa leikkipuistossa, jossa oli todella paljon porukkaa. Sen jälkeen päätettiin, ettei mennä enää toiste. Onhan uutisoitu tutkimuksesta, jonka mukaan virus säilyy pinnoilla ja ilmassa jopa tunteja. Ei virus siten ehkä tartu, mutta koskaan ei voi tietää. Ajattelen realistisesti, ettei voi olla liian varovainen, kun kyse on viruksesta, jota edes maailman johtavat asiantuntijat eivät oikein tunne vielä.

On todella, todella tärkeää, että me noudatetaan valtion suosituksia ja sääntöjä. Me pysytään kotosalla, vaikka ketään meistä ei ole testattu, ei sairas tai riskiryhmässä. Silti on erityisen tärkeää, että me ei kuljeta ympäriinsä levittämässä tautia. Koronavirus voi olla oireeton, jonka takia kaikkien pitää noudattaa sääntöjä.

Ja samaan aikaan kun täällä karanteenit pitenee ja luvut nousee, Suomessa tuhannet turistit lähtee Lappiin lomailemaan.

Tanskalaiset lähtivät Itävaltaan laskettelemaan, vaikka siellä oli todettu koronatapauksia. 139 lomalaista palasi koronaviruksen kanssa. Siitä se sitten lähti.

Menemme nyt puistojen sijasta metsään.

Kaikki tämä tieto ja fokusoituminen positiivisiin asioihin. Mutta silti tänään harmistuin ja tirautin itkut ensimmäistä kertaa.

Kaikki tämä tieto ja fokusoituminen positiivisiin asioihin. Mutta silti tänään harmistuin ja tirautin itkut ensimmäistä kertaa. Me olemme olleet nyt kaksitoista päivää kotona ja juuri ilmoitettu kaksikymmentä lisäpäivää tuntuu paljolta.

Teen kokopäivätyötä suurimmalta osin kotona, koska minne muualle laittaisin lapset? On myös aika hermoja raastavaa välillä yrittää painaa duunia samalla, kun omin päin hilluva 6-vuotias sotkee koko talon, 9-vuotias käy hieman keittiössä keittelemässä nuudeleita (eli keittiö on pommin jäljiltä, ja ei, en tiedä miten se siinä onnistuu) ja patalaiska teini elää kuin pöllö. Heräsin yksi yö kello viisi siihen, kun kuulin kolinaa keittiöstä. Teini se siellä teki voileipää, eikä ollut vielä edes ummistanut silmiään.

Ja tietenkään en saanut enää sen jälkeen nukuttua, mutta yritin kuitenkin tehdä töitä ja puskea päivän läpi univajeesta huolimatta.

Ei tällaiset sattumukset tietenkään maailmaa kaada. Mutta kun tilanne jatkuu yli kuukauden, voi viilipytylläkin alkaa kiristää vanne päätä.

Arki pitää saada kuitenkin rullaamaan, sillä lasten lapsuus jatkuu. Ja minun tehtäväni on jaksaa ja suojella.

Rytmit on sekaisin, lapset on sekaisin ja hieman meinaa äitikin olla. Välillä tunnen painetta siitä, etten aktivoi ja opeta lapsia tarpeeksi. Mutta ei ole aikaa, sillä pitää samalla tienatakin. Sosiaalista mediaa ja bloggaamista tarvitsen, jotta pysyn jotenkin järjissäni. Reflektoiminen ja vertaistuki on juuri nyt todella tärkeää, eikä niistä halua joustaa.

Arki pitää saada kuitenkin rullaamaan, sillä lasten lapsuus jatkuu. Ja minun tehtäväni on jaksaa ja suojella.

Mutta eihän meillä lopulta ole mitään hätää, tällaisiin tilanteisiin ei vaan osaa kukaan varautua. Ja kun oma olotila ja fiilis laski, aloin ajatella millaiset tunnelmat mahtaa olla heillä, jotka kuulu riskiryhmään tai joiden läheiset ovat vaarassa. Ajatuksia ja myötätuntoa siis teille kaikille, joita oikeasti pelottaa. Harmituksesta ja turhautumisesta huolimatta, me selviämme tästä. Nyt on meidän muiden aika osoittaa, että me kaikki haluamme pitää teidät turvassa.

Metsäretkellä sunnuntaina.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä