Tanskassa alkoi yleinen maskipakko

Täällä Tanskassa astui voimaan maskipakko. Kaikkien on siis käytettävä maskia, kun kulkee ihmisten ilmoilla. Tiukentuneet säännöt on ymmärrettäviä, sillä tartunnat on nousseet taas hurjaa vauhtia. Vuorokaudessa uusia rekisteröityjä tartuntoja tuli  859. 

Kun puin aamulla minulle ja pojille maskit, oli olo hieman epätodellinen. Mutta parempi näin, kuin että koko yhteiskunta suljettaisiin taas. Koulut, ravintolat, kaupat ja työpaikat pysyvät sentään auki  – ja elämä jatkuu.

Lapset pitää jättää koululla portille ja vaikka lasten viemiset ja tuomiset on porrastettu, meitä on yleensä parisenkymmentä vanhempaa lapsia viemässä samaan aikaan. Näin kahdella muulla vanhemmalla maskin. Olen huomannut, että yhtä lailla kun täällä asioihin suhtaudutaan rauhallisesti, välillä myös liian löysin rantein. Toivottavasti muutkin vanhemmat ja kaupungilla liikkujat alkavat ottaa rajoitukset vakavammin.

Pienten alle 12-vuotiaiden lasten ei ole pakko maskia käyttää. Pojat halusivat laittaa omat Legoland-maskinsa, mutta eiköhän tuo into pian laannu!

Maskia tulee tästä lähtien käyttää kouluissa, kirjastoissa, museoissa, kaupoissa, sairaaloissa, lääkäriasemilla, juhlissa, kaikissa julkisissa liikennevälineissä, ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Ravintoloissa, kahviloissa ja kouluissa maskin saa poistaa istuttaessa. 

Näiltä osin rajoitukset on voimassa 2. tammikuuta 2021 saakka.

Maskipakon lisäksi ihmisten kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön. Kauppojen ja kioskien alkoholin myyntiä rajoitetaan ja ravintolat joutuvat edelleen sulkemaan ovensa viimeistään kello kymmenen illalla.

Rajoituksia on osattu odottaa ja mikään ei oikeastaan tule enää yllätyksenä. Meidän joulunvietot lämpimillä kaukomailla saa aivan varmasti unohtaa, mutta tällä hetkellä jopa matkat Suomeen. Kyllähän se taas harmittaa, mutta onneksi meillä ei ole mitään hätää.

Tartunnat on nouseet hurjaa vauhtia. /Kuva Danmarks Radio

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä