Tanskassa ei saa enää pukeutua burkaan – rikkooko laki musliminaisten oikeuksia?

Tästä päivästä lähtien (1.8. 2018 ) Tanskassa ei saa enää pukeutua burkaan, niqabiaan tai vaikka tekopartaan. Jos jäät kiinni kasvojen peittämisestä julkisella paikalla, räpsähtää 134 euron sakko. Uutinen kuulostaa todella hurjalta, sillä miten ihmeessä vapaamielinen Tanska voi loukata näin törkeästi sekä ilmaisun- että uskonnonvapautta?

Tanskassa elää pelko islamilaistumisesta

Tanskassa elää pelko islamilaistumisesta

Tanska on vastaanottanut maahanmuuttajia jo vuosikymmeniä, joten avointen ovien päivät on olleet aivan täysin eri luokkaa kuin esimerkiksi Suomessa. Tanskan väestöstä 8% on maahanmuuttajia ja tanskalaisten maahanmuuttajavastaisuus on alkanut olla käsinkosketeltavaa. Näin tänään viimeksi ilmoituksen sanomalehdessä, jossa kerätään nimiä kansanäänestykseen. Kansanäänestys koskisi muslimien maahanmuuton estämistä ja ehkä jopa jo maassa asuvien karkoittamista.

Maahanmuuttajien ja maahanmuuttajien jälkeläisten rikostilastot ovat todella synkkää luettavaa. Maahanmuuttajien järjestäytynyt rikollisuus on valtava ongelma ja Tanskaan muutettuani oli vaikea uskoa tanskalaisten kertomuksia siitä, että kyliä ja kaupunkien alamaailmaa hallitsevat ihan oikeat rikollisjengit. Muistan kun kävelin tanskalaisten kanssa pitkin kaupunkimme katuja ja yksi seuralaisista osoitteli pizzerioita tämän tästä. Tuo on rahanpesua varten, sen omistaa turkkilaisjengi, tuo taas on suuri ongelma, sillä ne pakottavat tanskalaisyritykset maksamaan mustaa veroa. Jos ei maksa, saattaa liikkeesi olla maan tasalla seuraavana aamuna. 

Virallisen tilaston mukaan maahanmuuttajien jälkeläisten osuus rikoksista on lähes 220% suurempi, kuin vastaava miespuolisten tanskalaisten vastaava luku. Erityisen suuri yliedustus vakavissa rikoksissa on erityisesti Somaliasta, Marokosta, Syyriasta ja Libanonista tulevien vanhempien jälkeläisillä.

Burka symboloi aivopesua ja alistamista

Tanskan parlamentin tarkoituksena on tehdä kaikille selväksi, että ääriliikkeitä ja niihin liittyviä aivopesun muotoja, mitä burka ja niqabi tulkinnan mukaan ilmaisevat, ei voida enää hyväksyä. Kaavut ja kasvoja peittävät asusteet ovat ristiriidassa tanskalaisen kulttuurin kanssa ja ne tulee kieltää lailla. Burka symboloi aivopesua ja alistamista.

”Parlamentin enemmistön vakuuttelu on kestänyt melkein kymmenen vuotta. Nyt burkan ja niqabin kielto julkisessa tilassa on kunnossa ja seuraavaksi on jatkettava työskentelyä uusista toimenpiteistä Tanskan islamilaistamisen estämiseksi.” Martin Henriksen, Tanskan ulkoministeri

Kun naisten pukeutumiseen aletaan puuttua lailla, herää minussa pelko

Toki laki liittyy kaikenlaiseen kasvojen peittämiseen, mutta agenda on selvä ja siitä ollaan oltu alusta asti täysin avoimia. Ihmiset ovat levottomia ja pakolaisvirtojen aikana tilanne paheni entisestään. Muslimit eivät ole kuitenkaan kaikki samasta puusta veistettyjä, kuten eivät ole kristityt tai ateistitkaan. En voi olla ajattelematta sitä, että demokraattisessa maassa valta on enemmistöllä ja perusoikeuksien pitäisi suojella erityisesti vähemmistöä enemmistön mielivallalta.

Vai voiko Tanska sanella sääntöjä maahan saapuville, eikö ole oikeus ja kohtuu suojella omia kansalaisiaan ja vetää rajoja? Burka vaikuttaa voimakkaalta vallan ja alistamisen välineeltä, joten on ymmärrettävää, että varsinkin tanskalaisnaisia se pelottaa. Naisen peittäminen kokonaan muiden katseilta kodin seinien ulkopuolella tuntuu meistä länsimaalaisista aivan absurdilta, mutta asia on monimutkainen. Mitä tapahtuu burkaa käyttävälle musliminaiselle, kun burkaa ei saa enää käyttää, Jäävätkö nämä naiset kotiin ikuisiksi ajoiksi?

En pelkää Tanskan kaduilla kulkevia burkaan pukeutuvia musliminaisia, vaan pelkään enemmänkin sitä, kun demokraattisessa maassa naisten pukeutumiseen aletaan puuttua lailla. Sillä ei pitäisi olla mitään väliä, mitä olen henkilökohtaisesti mieltä burkasta.

Minua pelottaa lasteni tulevaisuus ja se, miten islamvastainen ilmapiiri vaikuttaa heidän kykyynsä nähdä avoimesti erilaisuus ja hyväksyä moninaisuus. Oli erilaisuus sitten kulttuurinen piirre, ihonväri tai uskonto. Sillä Islam ei sanele burkan käyttöä, vaan vallanhaluinen ihminen.

”I know I’m breaking the law right now. But covering my face is part of my belief and it is more important to me.

  • ”I know I’m breaking the law right now. But covering my face is part of my belief and it is more important to me.

Ayesha Haleem, Tanska.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä