Tanskassa kaksi kouluviikkoa takana – tartunnat eivät ole huomattavasti lisääntyneet

Tanska oli yksi ensimmäisistä Euroopan maista, joka asetti rajoituksia koronaviruksen vuoksi. Meille  ilmoittettiin rajoituksista 11. maaliskuuta ja virustilanne  on pysynyt maltillisena. Tanska alkoi myös purkaa rajoituksia ensimmäisten maiden joukossa. Pari viikkoa sitten suurin osa alle 11-vuotiaista tanskalaislapsista sai palata kouluihin ja päiväkoteihin yli kuukauden tauon jälkeen. Kaikille lapsille ei ole välttämättä kuitenkaan järjestynyt hoitopaikkaa tai koulut eivät ole voineet ottaa kaikkia oppilaita. Varsinkin Kööpenhaminan seudulla on ruuhkaa.

Koulua käydään vuoroissa, eikä suuria lapsilaumoja näy missään.

Meillä on takana kaksi viikkoa peruskoulua 0-5 luokkalaisille. Isompien lasten koulutaival alkaa ehkä 10.5. , kun on jonkin aikaa seurattu kuinka koulujen avaaminen on onnistunut ja tapahtuuko tartunnoissa suuria muutoksia. Meillähän täällä Tanskassa koulu jatkuu aina 27.6. asti. Tanskalainen lukuvuosi on erilainen kuin Suomessa monelta osin ja yksi eroavaisuus on kesäloman pituus. Täällä kesäloma on 27.6.-16.8. aikavälillä, vaihdellen hieman ikäluokasta johtuen. Lomia koululaisilla on sama määrä kuin suomalaisillakin lapsilla, mutta lomat on ripoteltu eri tavalla pitkin vuotta.

Paluu kouluun ei ole ollut paluuta entiseen, vaan uusia sääntöjä on paljon. Lapset on jaettu 5-10 lapsen pienryhmiin, joiden kouluaika on järjestetty porrastetusti. Koulua käydään vuoroissa, eikä suuria lapsilaumoja näy missään. Lapsilla on omat saapumis-lähtöajat koululta, jotta ruuhkaa ja liiallista ryhmittäytymistä ei syntyisi koulun edustoille. Jos mahdollista, ryhmillä on omat sisäänkäynnit. Sisäänkäyntien edustalle on rakennettu erilliset käsienpesupisteet. Jokaiselle ryhmälle on osoitettu oma käsienpesupiste ja vessatilat.

Helpotusta meidän arkeemme tuo se, että lapsilla on koulua edes neljä tuntia päivässä.

Kouluissa pätevät normaalit läsnä- ja poissaolosäännöt. Jos vanhemmat siis haluavat pitää lapsen kotona, pitää siitä erikseen anoa poissaololupa. On toki paljon tanskalaisperheitä, jotka eivät ole halunneet laittaa lapsiaan kouluun tai päiväkotiin. Riskiryhmiin kuuluvat ovat tietenkin asia erikseen,, joiden tilanne arvioidaan yksilökohtaisesti terveysviranomaisten kanssa.

”Tanskalaislapset palasivat päiväkoteihin ja kouluihin noin kaksi viikkoa sitten, ja tartunnat ovat sittemmin hieman lisääntyneet, kertoo Tanskan tartuntatautivirasto tanskalaislehti The Localin mukaan. Tartuntatahdista kertova tartuttavuusluku on noussut 0,6:sta 0,9:ään, mutta alle yhden tartuttavuusluku tarkoittaa yhä, että epidemia laantuu. ”Mikään ei viittaa siihen, että epidemia varsinaisesti kiihtyisi”, Tanskan viranomaiset kirjoittavat The Localin mukaan.” HS.fi

Koulun sisäänkäyntien edustoille on rakennettu käsienpesupisteitä. Jokainen lapsi saapui porteista sisään yksitellen ja pesi kädet ohjeiden mukaisesti ennen yhteisiin tiloihin siirtymistä. Täältä voit katsoa kuvia Eliaksen ensimmäisestä koulupäivästä.

Lapseni käyvät koulua Høgevejen koulussa, joka sijaitsee aivan kotikaupunkimme keskustan tuntumassa. Ask on aloittanut liukuvan esikoulun ja Elias on kolmannella luokalla. Tobias, 16-vuotta, on edelleen etäopetuksessa, sillä hän on efterskolessa, joka on tanskalainen sisäoppilaitos. Høgevejen esikoululaiset  ja 1-2 luokkalaiset ovat koulun tiloissa, mutta  3-5 luokkalaiset käyvät poikkeuksellisesti koulua Byggeren tiloissa, jotka sijaitsevat noin kilometrin päässä koululta. Byggeren on isompien koululaisten iltapäiväkerho.

Opetusta on siis hajautettu, jotta lapset voisivat liikkua vapaammin.

Koulun lähettämät ohjeet vanhemmille

  1. Jokaisella lapsella on oltava oma juomapullo, sillä kuppeja ei tulla käyttämään
  2. Jokaisen lapsen eväspaketti tulee olla pakattuna folioon tai muovikelmuun. Eväspakettirasioita ei saa käyttää. Eväät tulee säilyttää repussa koko koulupäivän ajan.
  3. Lasten tulee pitää etäisyyttä toisiinsa ja halata ei saa
  4. Käsihygieniaan tulla keskittymään entistä enemmän. Koulu ohjeistaa lapsia ensimmäisinä koulupäivinä
  5. Lapsilla tulee olla omat kynät, värikynät ja kaikki askartelutarvikkeet, sillä koulu ei tule lainaamaan lapsille yhteiskäyttöön koulutarvikkeita
  6. Lapsilla tulee olla mukana vaatteet kaikkiin sääolosuhteisiin, sillä lapset tulevat viettämään suurimman osan aikaa ulkona.
  7. Kaikki lasten tavarat ja vaatteet kulkevat kotoa kouluun ja joka päivä takaisin kotiin. Naulakoiden pitää olla tyhjät.

Kouluryhmät ja päiväkotilaiset viettävät suurimman osan ajasta ulkona. Ruokailu eli eväiden syöminen tapahtuu ulkona, samoin eri aineiden opetus ja välitunnit.

Virustartunnat eivät ole huomattavasti lisääntyneet

Kouluviikko alkaa taas olla lopuillaan ja kaikki on sujunut todella hyvin. Ainoa huono puoli on ollut, että Elias on valittanut jäisestä käsienpesuvedestä. Eilen huomasin, miten Eliaksen kädet alkavat kärsiä jatkuvasta pesemisestä. Elias kantaa repussaan nyt käsirasvaa ja omaa desinfiointisuihketta, jotta voi vältellä liiallista käsienpesua. Kirjoitin opettajalle, että jos Elias voisi pestä kädet vaini pari kertaa neljän tunnin aikana ja muutoin käyttää omaa käsidesiä, niin rystysten iho voisi parantua rauhassa. Käsien iho alkaa olla pian vereslihalla.

Askin ryhmällä on käsienpesutilat sisällä, jolloin vesi on sentään lämmintä.

Reilun kahden viikon aikana tartuntakäyrät eivät ole lähteneet räjähdysmäiseen kasvuun.

Olen tehnyt etätöitä koko kotoilun ajan, enkä ole mitenkään voinut leikkiä täysipäiväistä markkinointipäällikköä, äitiä, pedagogia ja opettajaa samaan aikaan. Olen valinnut olla työntekijä, joka ansaitsee perheelle toimeentuloa  – ja äiti. Ja se on onneksi riittänyt. Vaatimukset koulujen osalta on olleet koko koronakriisin ajan minimaaliset, eikä koulutehtävistä ole tarvinnut stressata liikaa.

Helpotusta meidän arkeemme tuo kuitenkin nyt,  että koulua on edes neljä tuntia päivässä. Lapsille on tehnyt hyvää olla muiden lasten seurassa ja heistä kaikista pitää huolta ammattimaiset ja turvalliset aikuiset. Ja miten tehokas voinkaan olla noiden neljän tunnin aikana! Sitä saa uskomattoman paljon aikaiseksi, kun ei tarvitse kantaa huolta lasten aktivoinnista, ruokailuista ja läsnäolemisesta samaan aikaan, kun yrität keskittyä työntekoon.

Reilun kahden viikon aikana tartuntakäyrät eivät ole lähteneet räjähdysmäiseen kasvuun. Aika tietenkin näyttää, mitä käyrille tulee tapahtumaan. Tanskassa on tällä hetkellä 9008 tartunnan saanutta 180 000 testatuista. 6366 on parantunut ja 443 kuolemantapausta. Aika näyttää, tasaantuuko tilanne entisestään ja onko yhteiskunnan asteittainen avaaminen ollut oikea ratkaisu.

Terveysviranomaisten näkökulmasta tärkeintä on saada lasten ja perusterveiden immuniteetti taas kuntoon –  ja sehän ei hoidu sillä, että ollaan eristyksissä. Liian pitkä eristyneisyys laskee immuniteetisuojaa, joka on suuri riski tulevaa varten: muutkin taudit alkaa jylläämään, jos lasten ei anneta altistua bakteereille ja viruksille. Fokuksessa on lasten perusterveys.

Miltä yhteiskunnan porrastettu avaaminen ja koululaisten viikot ovat sitten tuntuneet? Perheellisen näkökulmasta, ehdottomasti oikealta. 

Koulut on avautuneet maltillisesti, samalla kun muut instituutiot, harrastukset ja kulttuurilaitokset pysyvät vielä kiinni. Asteittainen yhteiskunnan avaaminen tuntuu järkevältä. Kaikilla osapuolilla on ollut aikaa totuttautua tulevaan ja mielestäni Tanskan viranomaiset ovat hoitaneet työnsä koko kriisin aikana todella hyvin. He ovat läpinäkyvyydellään luoneet rauhallisen ja luottavaisen ilmapiirin. Ja se on tuottanut tulosta: me seuraamme terveysviranomaisten ja valtion ohjeistuksia, sillä me emme ole alan ammattilaisia, mutta he ovat.

Lähde: Danmarks Radio (Tanskan Yleisradio)

 

Päivitys 5.5.2020 – kolmas kouluviikko on alkanut

Jälleen yksi koulupäivä🇩🇰Tsekkasin juuri virallisia tartuntalukuja ja kuten tilastosta näkee, punainen tartuntakäyrä…

Posted by Jyllannin suomineito on Tuesday, May 5, 2020

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä