Tanskassa alkoi koulu – koronaviruksen toinen aalto ollut pahin Aarhuusissa, jossa ollaan paikoittain etäopetuksessa

En tiedä ketä jännitti tämä aamu eniten: lapsia vai minua? Kaikki tämä kotona jumittaminen ensin kolme kuukautta karanteenissa ja kesäloma vielä siihen päälle (ilman omaa kesälomaa) voisi viedä järjen kovimmaltakin mutsilta. Kesälomat on toki paljon lyhyemmät täällä, kuin Suomessa. Kesälomille lapset jäivät 27.6. ja tänään 10.8. koulut alkaneet taas. Elias aloitti 4. luokan, Tobias lukion ja Askilla alkoi esikoulu.

Kaikkialla maassa koulut ei ala kuten suunniteltu. Koronaviruksen toista aaltoa on odoteltu ja se onkin saanut hieman osumaa Jyllanninkin puolelle. Meidän kotikaupungissamme ei ole edelleenkään rekisteröity uusia tartuntoja, mutta n. 100 kilometrin päässä sijaitseva Aarhuusin kaupunki on ollut toisen aallon tiheintä tartunta-aluetta, kun yhden vuorokauden aikana siellä rekisteröitiin sata tartuntaa.

Aarhuusissa monet koululaiset pysyvätkin kotona ja aloittavat lukukauden etäopetuksessa.

Meillä lapset pääsivät onneksi kouluun ja säännöt pysyvät suunnilleen samoina, kuin ennen kesälomia. Luokat ja ryhmät eivät ole tosin enää hajautettuina, vaan kaikki ala-astetta käyvät aloittavat nyt varsinaisessa koulurakennuksessa. Ennen kesälomia mm. Eliaksen luokka kävi koulua vapaa-ajan keskuksessa ja Askin liukuva eskariin siirtyminen kävi koulua kirjastossa.

Kevään koulunkäynti sujui kuitenkin niin hyvin, etten ole huolissani. Pienetkin oppivat hienosti käyttämään pesupaikkoja ja ymmärsivät uudet säännöt nopeasti.

Eliaksen luokat kävivät koulua vapaa-ajan keskuskuksessa keväällä: Kouluun on rakennettu käsienpesupiste. Lapset kutsuttiini porteista sisään yksi kerrallaan ja opetettiin käsienpesu uusilla säännöillä.

Hengityssuojat voivat tulla pakollisiksi piankin

Me olemme tietenkin odotelleet, että sulkeutuukohan Tanska taas. Valtion linjaus on kuitenkin pitää maa auki niin pitkään kuin mahdollista ja pitää tartunnat kurissa mm. pakollisilla hengityssuojilla ja sosiaalisilla rajoituksilla. Pääministeri on pitänyt puheita, joissa muistutetaan tanskalaisia koronarajoituksista. Liian monet ovat höllänneet otetta ja se voi pahentaa tartunta-aaltoja.

Aarhuusissa hengityssuoja on nyt pakollinen julkisissa liikennevälineissä.

”Meidän on pidettävä Tanska auki ja työpaikat käynnissä.Meidän on edelleen  pidettävä etäisyyttä muihin ja otettava tämä tilanne vakavasti. Ja me varoitamme kaikkia tanskalaisia, että saattaa olla tarpeen ottaa käyttöön määräys, että on alettava käyttää hengityssuojaa. Tämä määräys tullee voimaan siksi, jotta välttäisimme maaliskuun tapahtumat.” Mette Fredriksen, Tanskan pääministeri

Tartunnat on nousseet elokuun alussa, tällä hetkellä rekisteröityjä tartuntoja on 136.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä