Tanskassa sairastuneita on nyt jo 785 – koulut ja kulttuurilaitokset sulkee ovensa

Näin juuri uutisissa, että koronaan sairastuneita on Tanskassa nyt yhteensä 785. Keskiviikkona kun ilmoitus karanteenista tuli, sairastuneita oli 514. Tartunnat on siis vielä kasvussa, mutta toivottasti sairastuneiden määrä tippuu, kun maanantaista lähtien suurin osa tanskalaisista pysyy karanteenissa kotioloissa. Se on koko karanteenin pointti: pysyä poissa sosiaalisista tilanteista ja katkaista leviäminen.

Tänään monet koulut on sulkeneet ovensa, samoin kulttuuri-instituutiot, kirjastot ja muut sisätilat. Virkamiehet ja julkisen sektorin työntekijät on tänään jääneet kotiin. Me yksityisellä sektorilla työskentelevät tehdään mitä työnantaja pyytää, mutta aika monille etätyö on ainoa vaihtoehto, koska lasten pitää olla kotona. Mehän jätiin kotiin jo eilen, koska se oli mahdollista. Lapsia en aio viedä enää mihinkään sosiaalisiin tiloihin, kuten kauppaan.

Kenelläkään muulla ei ole flunssaoireita, paitsi minulla. Olo ei ole kauhean vetävä, mutta jotenkin uusi kriistilanne pitää toimintakykyisenä. Kehossa varmaan virtaa ylimääräinen annos adrenaliinia ja stressiä. Olen ajatellut, että haluan tietää mahdollisimman paljon. Ymmärtää kokonaiskuvaa ja pysyä ajantasalla. Ymmärrän kyllä, että liika voi olla liikaa. Jos seuraa jatkuvasti kaikkea mediaa, olosta voi tulla ahdistunut ja sekava.

Niin ei ole toistaiseksi käyny ja uskonkin, että tänne blogiin kirjoittaminen ja Instagramissa pitämäni live-päivitykset pitävät pään kasassa. Kun tänne voi kirjoittaa ja kommunikoida myös muiden ulkosuomalaisten kanssa, tieto ja perspektiivi tuo rauhaa. Ja eihän meillä ole mitään hätää, kun toimitaan rationaalisesti ja rauhallisesti. Ripeästi, mutta panikoimatta.

Lasten kanssa pääsee onneksi ulkoilemaan.

Toinen asia mitä olen pohtinut, on kaikki tilanteeseen kuuluva tragikomiikka. Kuten nyt vaikka järjettömältä tuntuva vessapaperin hamstraaminen.

 

Tänään aamupäivällä kävin mielenkiinnosta lähikaupassa Føtexissä katsomassa, löytyisikös vessapaperia. No löytyi ja paljon. Ei ole hamstraaminen yltänyt tänne meidän kaupunkiin asti. Jotenkin jengi on niin lungia, etten uskonutkaan. Me olemme täällä Tanskan pohjanmaalla, jossa ei turhia hötkyillä. Tai sitten suurin osa meikäläisistä on jo varustellut koko sukunsa aikoja sitten.

Aivan yhtä lailla kun tilanne on vakava ja monet ihmiset panikoivat, huumori kukkii täysin uusilla tasoilla. Se on kelpo työkalu käsitellä pelkoa ja ahdistusta. Huumorin tarkoitus ei ole pilkata tai satuttaa ketään, vaan löytää kollektiivisesti myös hauskoja asioita, jotka luo yhteenkuuluvaisuutta.

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä