Taukoamatonta ajattelemista ja muistamista – metatyö ei helpota kesälomallakaan

Taukoamatonta ajattelua ja muistamista reilut kymmenen vuotta. Sitä on metatyö pahimmillaan- eikä sitä edes itse tajua. Saattaa tuntua, että jotenkin kuormittaa ja uuvuttaa, mutta mitään näkyvää syytä sille ei tunnu löytyvän?

Havahduin taas viikonloppuna siihen, että uuvuttaa. Onhan tässä töitä ja hulinaa, mutta ei sen pitäisi olla niin raskasta, ettei edes viikonloppuna ehdi palautua. Vauva-arki oli erilaista rasittavaa, mutta nyt kun lapset on jo isompia, alkaa erilainen väsymys. 7- ja 11-vuotiaiden elämään kuuluu paljon ennakkosuunnittelua. Kun päässä alkoi pyöriä lista kotiin ja lapsiin liittyvistä tehtävistä, havahduin jälleen kerran metatyön rasittavuuteen.

Ask ja minä Faaborgin kauniilla kujilla.

Kodin ja perheen elämän projektipäälliköintiä kutsutaan metatyöksi. Metatyö tarkoittaa harrastusten sekä ruoka- ja vaatehuollon suunnittelu- ja organisointityötä, joka tehdään ennen varsinaisia kotitöitä. Kaikki se ajattelu ja vaiva, jotta lasten ja perheen asiat tulee hoidetuksi ajallaan. Metatyö on näkymätöntä ja usein vanhemmalle itselleenkin tunnistamatonta työtä.

Miten tällaiset yksinkertaiset tehtävät voi muka kuormittaa ketään?

Metatyötä on vaikka kaikki se syntymäpäiväjuhlia edeltävä ennakkotyö, mutta se on järkyttävä määrä kaikkea muutakin: mitähän jääkaapista löytyy ja ostoslistojen laatiminen, onkohan vitamiinipillerit loppu, entäs pesuaineet? Pitääkö lakanat vaihtaa jo, harrastusten kartoitus, ilmoittaminen, harrastusvälineiden ja vaatteiden hintavertailu ja hankinta, kaveritreffien suunnittelu ja muiden vanhempien kontaktitietojen ylläpito. Koulun ja päiväkodin valokuvalaput ja niiden täyttäminen, laskuista huolehtiminen, liikuntavälineiden muistaminen kaikille lapsille, eväspakettien suunnittelu, koulun asioissa ajantasalla pysyminen, joululahjojen ja korttien suunnitelu, merkkipäivien muistaminen, hammaslääkäriajat ja lomasuunnitelmat.

Moniin metatyötehtäviin tuntuu liittyvän mitättömän pieniin asioihin keskittyminen. Miten tällaiset yksinkertaiset tehtävät voi muka kuormittaa ketään?

Yksi pieni tehtävä on kuin jäävuoren huippu, jonka ympäröi kokonainen valtameren uumeniin piilotettu määrä tehtäviä. Syntymäpäiväjuhlat on se jäävuorenhuippu, jota ennen tapahtuu kaikki ennakkovalmistelu, jotta ollaan päästy itse syntymäpäiväjuhliin asti.

Jos jokapäiväistä ennakkoajattelua ja toimintaa ei ole tehty hyvissä ajoin, vastassa voi olla arkinen kaaos. Lapsille ei löydy aamulla puhtaita vaatteita, koska unohtui tehdä vaatekaappi-inventaario. Ai, sieltä ei löydykään puhtaita housuja? Tai työpäivän voi keskeyttää puhelu, jossa opettaja kyselee lapsen uikkareiden perään. Mitkä uikkarit??? Ai, tänään menette uimaan. Unohtui katsoa intraa pari päivää sitten ja pakata lapselle uimakassi valmiiksi.

Jos ajattelu ja ennakkotyö jäi vajaaksi, koulusta voi palata surullinen lapsi, joka istui altaan reunalla muiden uidessa. Metatyön tekemättömyys aiheuttaa omalla kohdalla huolta ja stressiä – sillä pahimmassa tapauksessa metatyön puutoksesta kärsii lapsi.

Yksi pieni tehtävä on kuin jäävuoren huippu, jonka ympäröi kokonainen valtameren uumeniin piilotettu määrä tehtäviä.

Tottakai näissäkin asioissa pitää käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä: joskus ei vaan pysy kärryillä ja välttämättäkin jotain joskus unohtuu. Se ei ole toki maailmanloppu. Mutta onhan se harmittavaa, jos synttärit menee ohi, koska jokin someviesti on unohtunut katsoa ja paperinen kutsu löytyy repun pohjalta liiskaantuneena viikko syntymäpäiväjuhlien jälkeen.

Suurimman osan aikaa, en enää suunnittele viikonlopuille mitään. Silloin palautuu metatyöstäkin parhaiten.

Pyykin ripustaminen ja jääkaapin sisällön arvioiminen ei vie koko päivää, mutta sukkien läpikäyminen, reikäisten korjaaminen tai pois heittäminen, liian pieneksi jääneiden vaatteiden viikkaaminen pois annettaviin kirpputorikasseihin tuo mukavan lisänsä tehtäviin käytettävään aikaan. Sen jälkeen alkaakin ilmoitusten laittaminen kirpputoriryhmiin, viesteihin ja yhteydenottoihin vastaaminen, sekä henkilöiden kanssa sovitut ajat kirpputorikassin luovuttamisesta. Mahdolliset peruutukset ja uusien aikojen sopiminen.

Juuri viime viikolla laitoin ilmoituksia paikallisessa Facebook-ryhmässä Askin käyttämättömistä kengistä, jotka eivät istuneetkaan tarpeeksi hyvin jalkoihin. Ennen kuin kengät oli haettu meiltä, putsasin kengät, otin niistä valokuvat, latasin kuvat Facebook-ryhmään, kirjoitin ilmoitukset, vastaanotin viestejä, sovin hakuajoista, odotin hakijoita tiettynä ajankohtana ja luovutin kengät. Kaikkeen tähän meni lopulta tunteja, sillä kenkiä ei ensimmäisellä kerralla haettukaan ja jouduin sopimaan uusia aikoja, ilmoittamaan aikatauluja ja osoitteemme.

Kaikkeen pieneen järjestämiseen menee lopulta tuhottomasti ajatustyötä. Ei niinkään se käytetty aika, mutta suunnitteleminen ja tekeminen.

Seuraavaksi meillä alkaakin 26.6. täällä Tanskassa lasten kesälomat  – ja metatyön autuus senkun jatkuu. Koko kesä tuntuu olevan päättymätöntä metatyötä ja asioiden järjestelyä: missä lapset on joka päivä, kun olen töissä? Päivän eväät, ruoat, ulkoilut, kaveritreffit, synttärit, päiväreissut ja ruutuajan rajoittaminen?

Siksi joskus on helpompaa vaan olla lasten kanssa vapaalla joutilaina – eikä järjestää yhtään mitään. Ehkä meidän kesä tulee olemaan paljon juuri sitä: spontaaniutta, joutiluutta ja stressitöntä yhdessäolemista.

Terhi-Anneli

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä