Todella tärkeä – ja ärsyttävä kehopositiivisuus

Kehopositiivisuus ärsyttää.

Aate on tietenkin täyttä kultaa, mutta ärsyttävän siitä tekee sen, miten me sitä toteutetaan.⁣ Kauneus sekoitetaan kehopositiivisuuteen, vaikka se ei liity siihen mitenkään. Kehopositiivisuuden ydin on nimenomaan se, että kaikkien tulisi olla hyväksyttyjä: oli kaunis tai ei.

Olin lasten kanssa uimahallissa eilen ja otin kuvan, missä istun niin että vatsa on rullilla. Piti siihen sitten kommentoida, että jokaisella joka joskus istuu, tulee vatsamakkarat. Heko heko.⁣

Piti selittää pois se oma epätäydellinen kroppa ja perustella, että ”no on sullakin!”

Jäin miettimään, että miksi se selittely pitää aina liittyä asiaan silloin, kun ei voi näyttää pelkästään täydellistä kuvaa itsestään? Mikä meitä tässä pelottaa?⁣

Jännästi aina syntyy myös valtaapitävien vastareaktio, kun syrjitty tai sorrettu ihmisryhmä alkaa pitää meteliä kokemastaan kohtelusta.

Syrjintä on kammottavaa ja sitä ei saa tietenkään hyväksyä. Mutta miksi kauneus on muka jokin arvokas asia, johon kaikkien tulisi pyrkiä? Miksi kehonormin ulkopuolelta parrasvaloihin astuminen on ”rohkeaa?” Ajatella, että sinusta on joku tavallinen kuva tililläsi somessa ja ihmiset tulisivat kommentoimaan miten rohkea olet? Ai miksi, siksi että olen olemassa tällaisenaan? Kuulostaa todella nöyryyttävältä.

Jännästi aina syntyy myös valtaapitävien vastareaktio, kun syrjitty tai sorrettu ihmisryhmä alkaa pitää meteliä kokemastaan kohtelusta. Oli se sitten kehopositiivisuus, naisten oikeudet, lajisorto tai rasismi, tämä ilmiö tuntuu toistuvan. ⁣Kun isokokoiset tai muuten ei-hyväksytyn kehon omaavat kyllästyvät syrjintään ja vaativat oikeudenmukaista kohtelua, kehoihanteen mukaiset hoikat pahastuu miten ”kehopositiivisuus kuuluu kyllä hei kaikille”. ⁣

Se on ihan totta, mutta tässä on sellainen olennainen asia, että kauneusihanteen mukainen hoikka keho on jo hyväksytty. Se on se ihanne, johon kaikkien tulisi pyrkiä. Tällä ihmisryhmällä on siis jo etuoikeuksia, mitkä monilta muilta vielä uupuu.⁣ Monilta muilta kehotyypeiltä puuttuu samanlainen hyväksyntä. Tietenkin on aivan eri asia jos näistä asioista tehdään vastakkaisia: se ei tietenkään kuulu asiaan. Normin mukainen keho ei ole väärin eikä uhka kenellekään.

Kun muunlaisia kehoja alkaa näkyä ja kuulua, ja ovat vielä oikein onnellisia ja hyvinvoiviakin, ihmisiä alkaa pelottaa.⁣ On uhkaavaa, kun opittua kyseenalaistetaan⁣

Meidät on kuitenkin kasvatettu siihen, että terve keho näyttää juuri tietynlaiselta ja terveet elämäntavat ovat tietynlaisia. Kehon tulee täyttää tietyt kriteerit ollakseen terve, ja tämän homman pitää vaan olla yksi elämän päätavoitteista.⁣

Kun muunlaisia kehoja alkaa näkyä ja kuulua, ja ovat vielä oikein onnellisia ja hyvinvoiviakin, ihmisiä alkaa pelottaa.⁣ On uhkaavaa, kun opittua kyseenalaistetaan.

”Lihavuustutkija Hannele Harjunen kertoo kehopositiivisuuden ärsyttävän, sillä se rikkoo yhteiskuntamme pitkäaikaisia normeja. Harjusen mukaan vihaa herättää se, että yhteiskunnassa epänormaalina ja huonompana pidetty vaatii itselleen tilaa ja näkyvyyttä.” 

Kukaan joka kuuluu etuoikeutettuihin, ei voi ikinä täysin tietää, millaista on elää marginaalissa. ⁣Jos ei ole koskaan ollut lihava tai isokokoinen, ei voi oikeasti tietää millaista muiden ihmisten kohtelu oikeasti tuntuu.

Koska vasta silloin ihminen elää kehopositiivisesti, kun lopettaa yltiömäisen kehon tarkastelun ja kehosta paasaamisen.

En nimittäin usko, että mikään epäkohta muuttuu sillä, että pelkästään sorretut puolustavat itse itseään. Meidän muidenkin pitää alkaa nähdä rakenteellinen sorto ja taistella sitä vastaan. Siksi oikeat ongelmat pitää tuoda näkyviksi. Kehonormatiivisuus koskettaa kuitenkin meitä kaikkia jollakin tasolla aiheuttaen ulkonäköpaineita ja varsinkin meidän lasten maailmassa se on todella suuri juttu.

Mitä enemmän meillä on monenlaisia ja kokoisia ihmisiä esillä mediassa ja kuvissa, sitä moninaisemmaksi meidän ajattelu muuttuu. Sitä suvaitsevaisempi ja sallivampi voi olla se maailma, jossa meidän lapsemme joutuvat elämään. Se on todella pitkä ja kuoppainen tie, sillä yhteiskunta toitottaa normatiivisen kehon ja kauneuden sanomaa kaikkialla. Ei ole helppoa muuttaa sisäisiä arvojaan – ja oikeasti elää niiden mukaan. Koska vasta silloin elää kehopositiivisesti, kun lopettaa yltiömäisen kehon tarkastelun ja kehosta paasaamisen.

En ole koskaan ollut rakastunut ihmiseen sen vuoksi, koska hänellä oli tietynlainen keho

⁣Sillä se kehon koko on täysin yhdentekevää.

En ole koskaan ollut huumaantunut ihmisestä, koska hänellä oli tietynlainen keho.⁣

En ole koskaan saanut ystävää, koska hänellä oli tietynlainen keho.

En ole koskaan ollut rakastunut ihmiseen sen vuoksi, koska hänellä oli tietynlainen keho.

En koskaan. ⁣

Sillä toisessa ihmisessä koskettaa ja kiehtoo lopulta aivan muut asiat, kuin kehon muoto.⁣

Ihminen jolla on kaunis mieli, on rakastuneen silmissä aina maailman kaunein olento.⁣

Kaikki merkityksellinen on lopulta mielen sisäistä, ei ulkoista.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä