Tuntemattoman ikäihmisen kohtaaminen kauppareissulla: ”Tätä kosketusta olen kaivannut niin kovin”

Kosketus. Läheisyys. Toisen ihmisen iholla oleminen. Halaaminen. Kättely. Olkapäälle taputtelu.

Ei enää mitään näistä.

Kun pienintäkään kosketusta ei enää toiselta ihmiseltä saa, jos olet ikäihminen. Ei edes muodollista kättelyä.

Toisen ihmisen etäisyys pitää olla vähintään kaksi metriä. Kun jokainen kiertää kaukaa.

Miltä tuntuu olla ikäihminen koronarajoitusten aikaan? Kun edes oma perhe ei tule lähelle, mitä jää jäljelle?

Tämä vanha rouva alkoi kertoa, kuinka ihmiset välttelevät nyt toisiaan. Kuinka hän ei ole kohta vuoteen ollut lähellä ihmisiä, koskettanut heitä tai saanut syliinsä lapsenlastaan.

”Tätä kosketusta olen kaivannut niin kovin.”

Raskaanaoleva Mona Sieppi kohtasi tuntemattoman iäkkään rouvan kauppareissulla. Hänen kokemansa tapahtuma muotoutuu puheenvuoroksi, joka kertoo koskettavan näkökulman:

”Anteeksi kun tulin lähellesi, yritin kyllä pitää etäisyyttä.”

Minä siinä sitten totean, että ei turhaan pahoittele, ei lähellä olo minua haittaa.

 

Tämä vanha rouva alkoi kertoa, kuinka ihmiset välttelevät nyt toisiaan. Kuinka hän ei ole kohta vuoteen ollut lähellä ihmisiä, koskettanut heitä tai saanut syliinsä lapsenlastaan.

 

Kertoi, kuinka kaikki läheiset välttelevät hänenkin näkemistään, koska hän on niin vanha ja riskiryhmässä. Kertoi yksinäisyydestään ja kosketuksen kaipuusta.

 

Kysyin sopiiko hänelle jos halaan häntä? Tämä sopi. Hän halasi tiukasti ja pitkään. Hän silitteli raskausmahaani ja purskahti itkuun:

 

”Tätä kosketusta olen kaivannut niin kovin.”

 

Kuinka pahalta hänestä tuntuikaan olla ilman kenenkään ihokosketusta.

 

Lopuksi rouva sanoi, että mieluummin hän kuolisi onnellisena koronaan läheisten ympäröimänä ja saaden kosketusta. Mieluummin se, kuin taas saaden elämäänsä lisävuosia, mutta joutuen elämään tässä yksinäisyydessä.

 

Kuinka moni onkaan nyt korona-aikana kovin yksinäinen ja kaipaa itselleen läheisyyttä, tekemistä ja seuraa. Minulla itselläni ei ole vanhoja ihmisiä elämässä. Mutta jos sinulla on, kannustaisin heitä jollain lailla näkemään.

 

– Mona Sieppi.”

Lopuksi rouva sanoi, että mieluummin hän kuolisi onnellisena koronaan läheisten ympäröimänä ja saaden kosketusta.

Koronavirustartunta on erityisen vaarallinen heikkokuntoisille ikäihmisille. Tämä näkyy selkeästi tilastoista Suomessa ja täällä Tanskassa. Suuri osa viruksen vuoksi menehtyneistä on hoitolaitoksessa asuvia vanhuksia. Mutta voiko eristyksen aiheuttama yksinäisyys lopulta nousta heikompikuntoisten vanhusten terveydelle jopa vaarallisemmaksi, kuin koronavirus?

En tällä tekstilläni kannusta ylenkatsomaan rajoituksia tai suosituksia. Mutta tärkeää näinä aikoina olisi ehkä myös kuunnella yksilön omia toiveita ja ottaa nekin huomioon. Ikäihmiselle voi olla todella pitkä aika viettää vuosi, tai kaksikin, eristyksissä muista ihmisistä.

– Terhi-Anneli

 

Me onneksi ehdimme käydä lasten mummua ja vaaria tapaamassa Suomessa elokuussa, juuri ennen kun Tanskassa tuli tiukat matkustusrajoitukset.

Äitini eli lasten suomi-mummu ulkokeittiössä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä