Twerkkaavat pikkutytöt – seksualisoiko Netflixin Cuties-elokuva lapsia?

Jokaisen vanhemman tulisi katsoa tämä elokuva. Vaikka se sattuukin.

Netflixin kohuttu uutuuselokuva Cuties herättää paljon tunteita. #CancelNetflix ja adressi elokuvan poistamiseksi on kerännyt jo 260 000 nimeä.

Ranskalaisen Maimouna Doucouré ohjaaman elokuvan väitetään seksualisoivan alaikäisiä lapsia. Sen sanotaan jopa olevan jollain tapaa pedofiliamyönteinen. Teosta on kehuttu siitä, miten se kuvaa yhteiskunnan ja sosiaalisen median painostavan nuoria lapsia käyttäytymään seksuaalisesti. Nyt itse elokuvaa kuitenkin syytetään siitä.

Jokaisen vanhemman tulisi katsoa tämä elokuva. Vaikka se sattuukin.

Viimeksi tänä aamuna näin Facebookissa,  miten eräs tanskalaisäiti jakoi elokuvasta irroitetun videopätkän ja kehotti voimasanoin kaikkia boikotoimaan Netflixiä.

Viimeksi tänä aamuna näin Facebookissa,  miten eräs tanskalaisäiti jakoi elokuvasta irroitetun videopätkän ja kehotti voimasanoin kaikkia boikotoimaan Netflixiä.

Koko kohu lähti Netlflixin järkyttävästä markkinointimokasta. Jenkkien markkinointiin tuotettu elokuvajuliste oli aika hurja ja elokuvaa mainostettiin jopa lasten twerkkau-  elokuvana. Mutta mistä elokuvassa on oikeasti kyse?

Elokuva vastustaa esiteini-ikäisten tyttöjen seksualisointia

Elokuva on teinitytön kasvutarina, jossa 11- vuotias muslimi tyttö elää konservatiivisen äitinsä kanssa. Tyttö haluaa kapinoida perheensä vanhoillisia asenteita vastaan ja tanssiryhmä Cuties tuo tyttöjen elämään uudenlaista vapautta.

Ymmärrän elokuvaan liittyvät ristiriitaiset fiilikset, mutta se juuri onkin elokuvan tarkoitus. Twerkkaaminen ja tanssikohtaukset kauhistuttaa, sillä pienet tytöt näytetään seksikkäinä.

Kyse ei ole silkasta fiktiosta, vaan todellisuuteen perustuvasta tarinasta. Lisäksi  ohjaaja haastatteli elokuvaa varten satoja muita tyttöjä.

Katsoin elokuvan ja vaikka elokuva on paikoin todella vaikeaa katsottavaa, mielestäni tarinan pointti on tämän kohun keskellä täysin väärinymmärretty. Elokuva on todella koskettava ja se aiheutti  minussa syvää ahdistusta, sekä surua. Pystyn samaistumaan tyttöjen kokemaan, sillä löydän yhtymäkohtia omasta lapsuudesta.

Ei pieni ja viaton lapsi ymmärrä olevansa ehkä aikuisten mielestä seksikäs, toistaessaan näkemäänsä. On aikuisten tehtävä luoda maailmasta turvallinen paikka lapsille ja suojella viattomia.

On todella urpoa, miten sosiaalisessa mediassa elokuvasta on saatu väännettyä joku pedofiilien tekele. Provokatiiviset ja mielestäni todella surulliset tanssikohtaukset on käännetty päälaelleen ja videoita jaellaan kontekstista irrallisina. Monikaan ei ole edes nähnyt koko elokuvaa.

Ymmärrän elokuvaan liittyvät ristiriitaiset ja vaikeat fiilikset, mutta se juuri onkin elokuvan tarkoitus. Elokuvan kuuluu aiheuttaa meissä epämukavia tunteita, sillä maailmamme seksualisoi lapsia.

Elokuva  ei mitenkään lausu suoraan, että tytöt ovat liian nuoria twerkkaamaan. Mutta jokainen joka elokuvaa katsoo, ymmärtää sen muutenkin. Twerkkaaminen ja tanssikohtaukset kauhistuttaa, sillä pienet tytöt näytetään niissä todella seksikkäinä. Aivan kuten ne kuvat ja videot, joita pienet tytöt mediassa ihailevat.

Elokuvan kuuluu aiheuttaa meissä epämukavia tunteita, sillä maailmamme seksualisoi lapsia.

Sillä miten nainen esitetään musiikkivideoilla tai mediassa? Elokuva kertoo juuri sitä tarinaa, kuinka nuoret tytöt kohtaavat hirvittäviä paineita sosiaalisen median ja yhteiskunnan takia.

Elokuva käsittelee naiseuteen liittyviä ristiriitoja ja erityisesti nuorten tyttöjen asemaa. Jos elokuvan katsominen aiheuttaa meissä epämukavia tunteita, mitä se kertoo siitä arvomaailmasta ja odotuksista, joita nuoret tytöt joutuvat oikeasti kohtaamaan elämässään? Mutta elokuvan syyttäminen pedofiliamyönteisyydestä on tekopyhyyden huipentuma.

Elokuva vastustaa esiteini-ikäisten tyttöjen seksualisointia. Se kritisoi tapaa, jolla nainen esitetään mediassa. Se on antiteesi, pelko, huoli ja herättäjä.

Että katso vaan. Sillä tällainen on maailma, jossa pienet tytöt elävät.

View this post on Instagram

Muistan kun olin 13- vuotias ja mulla oli pari vuotta vanhempi kaveri. Olin itse vielä todella lapsellinen ja vanhemman tytön kypsyys vähän pelotti, mutta myös viehätti. Asuin itse syrjäkylällä ja tämä kaveri asui oikein kylän keskustassa. Poltti tupakkaa ja joikin joskus. Yksi kesäinen viikonloppu olin kaverillani yötä ja se laittoi mulle omat vaatteensa, hiukset ja meikit: koko hoidon. Näytin meidän mielestä ihan joltain popstaralta☀️ Sitten me mentiin perhoset vatsassa niiden kodin vieressä olevalle tanssilavalle. Muistan miten tanssilavalla tuli miehiä juttelemaan meille. Ne halusi houkutella meitä autoonsa ja niiden katseissa oli jotain pelottavaa. Säikähdin, aloin itkeä ja juoksin karkuun. Nyt tiedän, että miesten silmissä oli seksuaalista kiinnostusta. Olin varmaan näyttänyt aika seksikkäältä, vaikka en sitä itse tajunnut. Meidän esikuvat ja popstaratkin oli seksikkäitä. Ne pukeutuivat paljastavasti ja liikuivat eroottisesti. Ja kun halusin näyttää samalta – minustakin tuli aikuisten mielestä seksikäs. Vaikka en ollut siihen valmis. Mihin tämä muisto nyt liittyy? Mä katsoin sunnuntaina paljon kohutun Netflixiin tulleen Cuties-elokuvan. Kirjoitin siltä istumalta blogiin: "Jokaisen vanhemman tulisi katsoa tämä elokuva. Vaikka se sattuukin." Elokuvassa 11-vuotiaat tytöt mm. twerkkaa. Se näyttää todella väärältä, surulliselta ja kauhistuttavalta. Elokuva on tärkeä, sillä se kertoo meille jotain hälyyttävää: tällainen on maailma, jossa pienet tytöt elävät. Nuoret tytöt twerkkaa, imitoivat mitä näkevät ja etsivät sosiaalista hyväksyntää. Pystyn samaistumaan tyttöjen kokemaan, sillä löydän yhtymäkohtia omasta lapsuudesta. Vaikka elinkin böndellä ja maailma oli silloin erilainen. Miten tyttönä ajautuu helposti tilanteisiin, joihin ei ole vielä valmis. Elokuva on meille aikuisille antiteesi, pelko, huoli ja herättäjä. Lue koko juttu blogissa – linkki biossa @jyllanninsuomineito 📸@jyllanninsuomineito #cuties #kaksplusblogit #blogit #jyllanninsuomineito #twerkkaus #seksuaalisuus #tytöt

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

 

 

 

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä