Kun olin tyttö

”Voin luvata, että miehenä koko elämänsä eläneillä ei ole oikeasti käsitystä siitä, miten raskasta voi olla kasvaa tyttönä tässä yhteiskunnassa”.

Näin kirjoittaa Twitterissä Kasper Kivistö, joka eli aikuiseksi asti naisoletettuna.

Kivistö on siis konkreettisesti kokenut, miltä tuntuu olla molemmilla puolilla.

Mutta eihän syrjintää tunnusta tai tunnista moni nainenkaan, joten miksi miehetkään?

Ei mua ole koskaan vähätelty tai ahdisteltu ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö muita olisi. Tyttöjen asema on eriarvoinen suhteessa poikiin. Se on tosiasia, ei mikään mielipide.
Enpä minäkään tiennyt, että tyttönä elämisen ja naiseksi kasvamisen hinta on se, että sorretaan, vähätellään ja ahdistellaan, vaan koska olet tyttö.

Omaa lapsuutta, nuoruutta ja naiseutta on aina varjostanut häirintä ja vähättely. Ei kukaan koskaan kertonut, että se miten muut kohteli, olisi ollut väärin. Että tyttöys ei ollut mikään pätevä syy sille, että olisi pitänyt vaan kestää kaikki lääppimiset ja huorittelut.

Kuinka monta kertaa onkaan haaveillut, että olisipa poika? Teininä pukeuduin usein poikamaisesti, sillä se oli vaan helpompaa ja turvallisempaa.

Minulla ei ole tyttöjä ja se tuntuu joskus ihan hyvältä. Jos minulla olisi tyttö, olisin varmasti ylisuojeleva ja hermojaraastavan tiukka. Haluaisin suojella tyttöäni kokemasta samaa, mitä on itse kokenut. Mikä olisi tietenkin täysin mahdoton tehtävä, sillä en voisi suojella lastani tältä maailmalta.

Voin kasvattaa poikani ymmärtämään etuoikeutetun asemansa, oppimaan tasa-arvon merkityksen ja puolustamaan tyttöjä aktiivisesti syrjintää vastaan.

Nykyään en meikkaa ja paljastavia vaatteita ei kaapeista löydy, koska se on kannanottoni maailmassa, jossa naisen arvon määrittelee ulkoiset asiat. En esittele edes #sannamarin tueksi tissivakojani, sillä määrittelen itse omat rajani.  Kirkuvan punaiset huulet ja persvakobiksut voivat olla kovaäänisin julkisuuden huuto, mutta meitä vahvoja naisia on muunkinlaisia.

#KunOlinTyttö sain kuitenkin onnekseni äidiltä kuulla, miten minussa on valtavasti potentiaalia. Miten osaan ja pystyn.

Sain kuulla kaikkea sitä elintärkeää, mikä ei liity ulkonäköön tai sukupuoleen.

Ja olen saanut kuulla elämäni varrelta sitä samaa upeilta miehiltä ja naisilta, jotka viisaudessaan näkevät normien vinoutuneiden harsojen läpi.

Ja näiden kohtaamisten, tuen ja kannustuksen vuoksi sitä jaksaa. Koska tyttö sinä olet vahva – ja meistä on mihin vaan.

View this post on Instagram

#KunOlinTyttö "Voin luvata, että miehenä koko elämänsä eläneillä ei ole oikeasti käsitystä siitä, miten raskasta voi olla kasvaa tyttönä tässä yhteiskunnassa". Näin kirjoittaa Twitterissä Kasper Kivistö, joka eli aikuiseksi asti naisoletettuna. Kivistö on siis konkreettisesti kokenut, miltä tuntuu olla molemmilla puolilla. (Sviippaa kuviin ja lue koko twiitti) Mutta eihän syrjintää tunnusta tai tunnista moni nainenkaan, joten miksi miehetkään? "Ei mua ole koskaan vähätelty tai ahdisteltu" ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö muita olisi. Tyttöjen asema on eriarvoinen suhteessa poikiin. Se on tosiasia, ei mikään mielipide. Enpä minäkään tiennyt, että tyttönä elämisen ja naiseksi kasvamisen hinta on se, että sorretaan, vähätellään ja ahdistellaan, vaan koska olet tyttö. Omaa lapsuutta, nuoruutta ja naiseutta on aina varjostanut häirintä ja vähättely. Ei kukaan koskaan kertonut, että se miten muut kohteli, olisi ollut väärin. Että tyttöys ei ollut mikään pätevä syy sille, että olisi pitänyt vaan kestää kaikki lääppimiset ja huorittelut. Kuinka monta kertaa onkaan haaveillut, että olisipa poika? Teininä pukeuduin usein poikamaisesti, sillä se oli vaan helpompaa ja turvallisempaa. Nykyään en meikkaa ja paljastavia vaatteita ei kaapeista löydy, koska se on minun kannanottoni maailmassa, jossa naisen arvon määrittelee ulkoiset asiat. En esittele edes #sannamarin tueksi tissivakojani, sillä määrittelemä itse omat rajani. Kirkuvan punaiset huulet ja persvakobiksut voivat olla kovaäänisin julkisuuden huuto, mutta meitä vahvoja naisia on muunkinlaisia. #KunOlinTyttö sain kuitenkin onnekseni äidiltä kuulla, miten minussa on valtavasti potentiaalia. Miten osaan ja pystyn. Sain kuulla kaikkea sitä elintärkeää, mikä ei liity ulkonäköön tai sukupuoleen. Ja olen saanut kuulla elämäni varrelta sitä samaa upeilta miehiltä ja naisilta, jotka viisaudessaan näkevät normien vinoutuneiden harsojen läpi. Ja näiden kohtaamisten, tuen ja kannustuksen vuoksi sitä jaksaa. Koska tyttö sinä olet vahva – ja meistä on mihin vaan♥️ #tyttöjenpäivä

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä