Vastaamon asiakkaana en ole kiristettävissä – ja toiveeni on, että sinä et lue etkä jaa meidän tietomurron uhrien tietoja

Ajattele kertoneesi jollekin luottamuksellisesti kipeimmät salaisuutesi. Ne häpeällisimmät, joita ei  kehdannut pitkään tunnustaa edes itselleen. Itkenyt musertavimmat elämänkokemut. Kaikki sellaisetkin, joita on pitkään vähätelty ja mitätöity. Varsinkin ne, joille ei ole löytynyt ymmärrystä tai vastaanottajaa.

Sitten ajattelepa, että ne kaikki sydämestäsi puretut totuudet on nyt ehkä kaikelle kansalle olevaa julkista tietoa.

Psykoterapiaan liittyy  luottamus, joka on nyt pahimmalla tavalla rikottu.

Luin Vastaamon tietomurtoa koskevan uutisen kaksi kertaa, ennen kuin se upposi tajuntaani:

”Internetissä on jaettu keskiviikkoaamuna suomalaisen psykoterapia-alan yrityksen potilastietoja. Viranomaiset selvittävät asiaa.” Ja mikäs muu psykoterapiakeskus kuin Vastaamo, jonka asiakas olen.

Vastaamon palvelut on todella tärkeitä itselleni ulkosuomalaisena, sillä olen halunnut käyttää terapiapalveluja omalla äidinkielelläni.

Vastaamon palvelut on todella tärkeitä itselleni ulkosuomalaisena, sillä olen halunnut käyttää terapiapalveluja omalla äidinkielelläni. En ole halunnut kaivella vakavia ja suuria henkilökohtaisi asioitani vierailla kielillä. On ollut henkisesti todella tärkeä tuki ja turva saada terapiaa suomeksi.

Uutisen jälkeen olo oli ensin epäuskoinen ja sitten järkyttynyt. Hakkerin mukaan hänellä on kaikki yrityksen potilastiedot, joita on kymmeniä tuhansia. Potilastiedoissa näkyy vuodon uhrien nimiä, potilaskertomuksia ja tietoja hoidon maksuista.

En pysty ehdoin tahdoinkaan ymmärtämään, mistä ihmeestä kukaan saa päähänsä hakkeroida psykoterapiakeskuksen potilastiedot? Mikä on ollut se kela, kun ovat miettineet tätä kuviota? Hei psykoterapiakeskuksessa liikkuu isot massit, otetaan kaikki pois niiltä niiden sekopää asiakkailta?!

Olemmeko me terapiapalveluja käyttävät ja tarvitsevat jotenkin erityisen varakkaita tai luuleeko hakkerit kenties, että olemme niin sekaisin päästämme, että meiltä on kadonnut kokonaan terve järki ja kantti?

Hoidon piiriin hakeutuminenhan on teko, joka vaatii kanttia. On rohkeutta pyytää ja saada apua.

Joku uhkaa meitä asiakkaita näiden luottamuksellisten tietojen vuotamisella. Se on sydäntäsärkevää, sillä ihmisillä on niin erilaisia elämäntilanteita. Toiset meistä elää läpi vaikeita kriistejä, masennusta tai ahdistusta. Osa tuntee jalkojensa alla jo vakaampaa maata, toiset on voimaantuneet ja jotkut tarvitsee rinnalleen ammattilaisen selvittämään elämänsä sotkuja.

Monia pelottaa se, miten ihmiset ja media käsittelee henkilökohtaisia tietojamme. Miten se tulee vaikuttamaan elämäämme tästä eteenpäin? Uraan, perheeseen ja mielenterveyteen?

Psykoterapiaan liittyy  luottamus, joka on nyt pahimmalla tavalla rikottu.

Mutta luuleekohan nämä henkilöt, että meitä asiakkaita yhdistää häpeä siitä, että käytämme terapiapalveluita? Ja tästä häpeästä johtuen maksaisimme lunnaita?

Hoidon piiriin hakeutuminenhan on teko, joka vaatii kanttia. On rohkeutta pyytää ja saada apua. On vahvuutta myöntää olevansa myös heikko ja hauras. On täysin ok pitää itsestään hyvää huolta. Todella raukkamaista ja heikkoa taas on kiristää rahaa niiltä, jotka etsivät elämäänsä tukea ja työkaluja selviämiseen.

Minulle oma mieli on aina ollut  yhtä olennainen asia hyvinvointia, kuin hoitoa tarvitseva kipuileva raaja. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jonka kaikkia osia tulee kohdella myötätunnolla ja hellyydellä.

Ei ole häpeällistä hoitaa mielenterveyttään. Minua ei voi siis kiristää, sillä en häpeä.

Minua ei ole vielä kiristetty, mutta sitä odotellessa. Joka kerta kun avaan sähköpostini, vatsassa tuntuu pisto. Jännittää.

Sosiaalisessa mediassa on tupsahdellut paljon ilmoituksia tutuilta ja tuntemattomilta, joita on kiristetty. Kukaan kiristetyistä ei ole ilmoittanut antavansa periksi, vaan ihan jokainen on uskaltanut kertoa julkisesti olevansa terapiapalvelun asiakkaita ja olevansa taipumaton törkeän ja moraalittoman kiristyksen edessä.

Minä en ole siltikään kiristettävissä. Ja toivon, että jos seurausta tästä on potilastietojeni julkaisu – sinä et jaa niitä.

Vaikka mielenterveyspalvelujen käyttäminen ei hävettäisikään, on täysin luonnollista silti olla ahdistunut tästä kriisistä. Asiat joita me jaamme luottamuksellisesti psykoterapeutin vastaanotolla, eivät ole tarkoitettu kaikille. Ne ovat usein kipeitä ja intiimejä asioita, jotka on kerrottu syvässä luottamuksessa.

Minä en ole siltikään kiristettävissä. Ja toivon, että jos seurausta tästä on potilastietojeni julkaisu – sinä et jaa niitä.

View this post on Instagram

Ajattele kertoneesi jollekin luottamuksellisesti kipeimmät salaisuutesi. Ne häpeällisimmät, joita ei  kehdannut pitkään tunnustaa edes itselleen. Itkenyt musertavimmat elämänkokemut. Kaikki sellaisetkin, joita on pitkään vähätelty ja mitätöity. Sitten ajattelepa semmoinen käänne, että ne kaikki sydämestäsi puretut totuudet on nyt kaikelle kansalle olevaa julkista tietoa. Olen siis surullisen kuuluisan terapiapalvelu Vastaamon asiakas. Psykoterapiaan liittyy  luottamus, joka on nyt pahimmalla tavalla rikottu. Vastaamon palvelut on todella tärkeitä itselleni ulkosuomalaisena, sillä olen halunnut käyttää terapiapalveluja omalla äidinkielellä. En halunnut kaivella vakavia ja suuria henkilökohtaisia asioitani vierailla kielillä ja vastaamon videopalvelu on ollut aivan täydellinen tähän tarkoitukseen. On ollut henkisesti todella tärkeä tuki ja turva saada terapiaa suomeksi. Minua ei ole vielä tietomurtokeississä kiristetty, mutta joka kerta kun avaan sähköpostini, vatsassa tuntuu pisto. Jännittää. Minulle oma mieli on aina ollut yhtä olennainen asia hyvinvointia, kuin hoitoa tarvitseva kipuileva raaja. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jonka kaikkia osia tulee kohdella myötätunnolla ja hellyydellä. Ei ole häpeällistä hoitaa mielenterveyttään. Minua ei voi siis kiristää, sillä en häpeä. Vaikka mielenterveyspalvelujen käyttäminen ei hävettäisikään, on täysin luonnollista silti olla ahdistunut tästä kriisistä. Asiat joita me jaamme luottamuksellisesti psykoterapeutin vastaanotolla, eivät ole tarkoitettu kaikille. Ne ovat usein kipeitä ja intiimejä asioita, jotka on kerrottu syvässä luottamuksessa. Siksi pyydän: älä jaa. Älä lue tai jaa mitään näitä tietoja, mitä meistä julkaistaan. Stooreissa pohdin asiaa tai Lue lisää blogissa – linkki profiilissa @jyllanninsuomineito #vastaamo #tietomurto #psykoterapia #jyllanninsuomineito #blogit

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Jos minun tai kenenkään muun potilastietoja jatkossa julkaistaan, toivon siis ettet edes lue niitä. Sen sijaan tue kaikkia tuhansia tietomurron uhreja ja jätä kaikki potilastiedot sekä jakamatta, että lukematta. Sen sijaan auta viranomaisia ottamaan nämä väärintekijät kiinni.

Vastaamon tietosuoja on selvästi ollut huono, eikä heillä ei ole ollut toimintasuunnitelmaa tällaisen katastrofin selvittämiseen ja meidän asiakkaiden suojelemiseen. Tämä kriisi järkyttää erityisesti juuri siksi, ettei sitä edes tullut ajatelleeksi, etteikö kaikki potilatiedot olisi turvassa. Naiivisti vain tuli ajateltua, että asia on itsestäänselvyys.

Lisäksi Vastaamo on pimittänyt tietoa. Tietomurto ei  ole mikään uusi juttu:

”Vastaamon sisäisessä selvityksessä on ilmennyt, että maaliskuun puolivälissä 2019 yhtiöön kohdistui toinenkin tietomurto. Vaikuttaa ilmeiseltä, että tässä kohtaa yhtiön toimitusjohtaja on ollut tietoinen tietomurrosta ja saanut tietoonsa Vastaamon tietoturvapuutteet.” YLE

Yle:n artikkelissa kerrotaan myös, että  järjestelmään on voitu tunkeutua myös maaliskuun 2019 puoliväliin asti. Onhan tämä nyt osoittautunut aivan todella vakavaksi hutiloinniksi ja törkeäksi tietosuojaa liittyväksi mokaksi meitä kaikkia asiakkaita kohtaan.

Mutta onneksi monet tahot ovat ottaneet kantaa kriisiin ja ihmiset osoittavat  syvää myötätuntoa.

Voimia kaikille joita asia on koskettanut.

🔹 Ohjeita tietomurron uhreille on tarjolla Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilla:
🔹 Kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille:
🔹 Älä maksa kiristäjille, tee rikosilmoitus:

Kiitos.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä