Vastaanotto päiväkodin porteilla: ”Voi ei, et kai sä tänään taas tuu päiväkotiin?”

Terhi-Anneli Bech Koivisto/Jyllannin suomineito

Uudet turbolenkkarit on nukkuneet neljävuotiaan kainalossa koko yön. Lenkkareiden sahalaitainen kylki on painanut poskeen jäljen, turbojäljen. Turbolenkkareilla pääsee tosi lujaa ja päiväkodissa saa näyttää kavereille miten lujaa.

Mieleen nousee pienen unenpöppöröiset silmät ja toiveikas aamun ensimmäinen lause ”pidetäänkö äiti tänään vapaapäivä?”

Turbolenkkaripoika hyppää laatikkopyörään ja me ajellemme hurjaa kyytiä päiväkotiin. Päiväkodin pihalla uudet turbolenkkarit syöksyvät iloissaan päiväkodin portilleLaulaa rallattaa katso äiti miten lujaaaaa! Mutta sitten päiväkodin portti aukeaa ja kolme vanhempaa poikaa näkee kuka on tulossa. Ja niin alkaa toisenlainen laulu:

Voi ei Ask tulee! Etkai sä tänään taas tuu päiväkotiin! Me kotiis siitä me ei haluta et sä tuut!

Turbolenkkareista loppuu virta. Ne pysähtyvät, kävelevät poikien ohi ja laahustavat uupuneina sisälle. Kyykistyn isompien poikien äärelle ja kysyn tuo ei ollut yhtään mukavasti sanottu. Miltä teistä tuntuisi jos teille huudettaisiin noin? Pojat lipeävät luotani, nauraen ja lällätellen.

Ehkä ne eivät olleet tosissaan. Vai olivatko?

Mitä väliä sillä olivatko vai eivätkö, on eräs pieni poika, jonka turbolenkkareista loppui virta ihan liian aikaisin.

Vatsaani kaivautuu iso möykky. Istun turbomies sylissäni puhumaan tapahtuneesta hoitajille ja kuulen, että ehkä tallaista tendenssiä isompien poikien osalta on ollut meneillään jo hyvän tovin. Huutelu ja poissulkeminen kohdistuu erityisesti minun poikaani. Miksi minulle ei ole sitten kerrottu tästä?

Tehtäväni äitinä olisi suojella heitä kaikelta, mutta joudun liiankin usein irroittamaan otteeni. Kun päästän otteen lapseni kädestä, luotan hänet toisten siipien suojiin.

Yhtäkkiä selittyy viimeviikkojen vastahankaisuus, kun haluaisi kovasti mennä porteista sitään ja toisaalta on vaikeaa päästää äidistä irti. Jokainen aamu on ollut vaikea. Ennen niin reipas roikkuu jalassani ja suljen portin takanani aina itkua nieleskellen. Mieleen nousee pienen unenpöppöröiset silmät ja toiveikas aamun ensimmäinen lause pidetäänkö äiti tänään vapaapäivä? 

Tehtäväni äitinä olisi suojella heitä kaikelta, mutta joudun liiankin usein irroittamaan otteeni.

Kun päästän lapseni kädestä, luotan hänet toisten siipien suojiin. Vaikka maailma tuolla jossain porttien ulkopuolella on julma ja kova, porttien sisällä pitäisi vielä olla turvassa. Toivon että siellä missä hän on, on hippaleikissä sovittu turvapaikka. Toivon että sieltä löytyy korvaava syli, lohdutuksen sana ja lempeä katse. Toivon että vaikka siellä ei olisi rakkautta, olisi siellä tarpeeksi huolenpitoa. Toivon ettei siellä sallita mitään sellaista, jolla satutetaan toista liian syvälle.

Se mitä tänään omin silmin näin, särkee kuitenkin sydäntäni.

Sitä toivoo ettei sentään vielä neljävuotiaan tarvitsisi tuntea itseään huonoksi, kelpaamattomaksi ja syrjityksi. Koska joku päivä ne päiväkodin portit joka tapauksessa aukeavat ja taas hieman isompi poika kävelee kohti vielä laajempaa pihapiiriä, jossa seisoo vastassa vielä enemmän ja vielä isompia.

Sitä toivoo, että oma lapsi voisi katsella suurempaa maailmaa luottavaisin mielin, turvalliset päiväkotivuodet takanaan. Eväinään terve itsetunto ja yhdessä muiden lasten kanssa opeteltu myötätunto toisia kohtaan. Ja koska tehtäväni on suojella heitä kaikelta, selvitämme me tämänkin. Ja me selviämme, joskin sydän ehkä taas hieman enemmän syrjällään.

 

Lue miten syvät haavat kiusaaminen, hylkääminen ja syrjiminen voi aiheuttaa:

Ystäväporukkani hylkäsi minut – se oli nuoruuteni satuttavin ja nöyryyttävin kokemus

 

View this post on Instagram

Pienin tulisielu Ask Eelis Jordan 🍃 Elän omassa elämässäni vaikeaa ajanjaksoa. Asiat tulevat muuttumaan. Siksi ajattelen erityisen paljon kahta lastani, miten pidän heidät lähellä sydäntäni läpi nämä ajat. Yöllä kun makaan pimeässä silmät avoinna, en jaksa ymmärtää miksi katoamme kiireeseen. Kiire. Se tuntuu ottavan valtaansa – kuin luonnonvoima. Mutta kiire ei ole mikään luonnonvoima, vaan luomme sen itse itsellemme. Uupumus ei tule meistä riippumatta, me annamme sen tapahtua. Siksi makaan öisin pimeässä ja ajattelen mikä on kaikista tärkeintä. Ja mieleni vaeltaa niihin hetkiin kun lapseni olivat vastasyntyneitä. Uupumuksen täyttäneitä päiviä, viikkoja ja kuukausia kun kuulin yöllä itkua ja halusin vain unohtaa kaiken. Kääntää kylkeä. Nousin aina kuitenkin ja niin siellä oli pieni hampaaton hymy. Katse, jossa oli viattomuus ja toivo. Ja yhtä kaunis kuin oli se katse, oli myös selkeä tunne ja ajatus, että kaikista suurin on rakkaus. Aivan samoin nousen tästäkin tilanteesta jotta voin kohdata lasteni katseet: ne jotka minuun luottavat ja rakastavat. Kulkea heidän takanaan ja vahtia selustaa elämäni loppuun saakka. 📷@jyllanninsuomineito #jyllanninsuomineito #kaksplus #kaksplusblogit #blogit #denmark #beachlife #beach #jyllanti #jutland #boy #vegankid #vegan #ulkonaperillä

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Päiväkodin portit aukeavat – neljävuotiaani kiusaamiseen on tartuttu

Seuraatko jo blogiani myös Instagramissa ja Facebookissa?

Kommentit

18 kommenttia
Terhi-Anneli

Hei,

valitettavasti! Mutta onneksi tilanteet selviää, kun vanhemmat ei anna periksi vaan puuttuu asiaan järkähtämättömästi.

Terhi

Avatar

Tuolle pitää heti tehdä jotain, vaatia toimia, tai vaihtaa päiväkotia jos ei asia muuten korjaannu. Tärkeintä on että lapsen psyyke ei vahingoitu enempää.

Avatar

Voi kuinka kurjaa 😣 Minun molemmilla pojillani on ollut myös kiusaamista päiväkodissa, ei ollut kyllä kiva viedä heitä silloin hoitoon, tuntui turvattomalta. Kiusaamiseen kyllä puututtiin, mutta päiväkodin tilatkin ovat isoja eikä aikuinen ole aina näkemässä kaikkia tilanteita.
Toivottavasti kiusaaminen saadaan kuriin ja poikasi ei enää tarvitse murehtia päiväkotiin menemistä. Ihmetyttää kyllä miksi henkilökunta ei ollut aiemmin kertonut asiasta sinulle, tuntuu että monesti on juuri näin; tilannetta seuraillaan ensin ja lasten vanhemmille kerrotaan vasta kun se eskaloituu. Tsemppiä!

Terhi-Anneli

Hei,

näinhän se valitettavasti menee. Aikuiset eivät näe kaikkia tilanteita ja 4-vuotiaat ovat joskus aika huonoja vielä sanoittamaan tunteitaan oikein. Tarinoivat myös niin paljon asioita, eilen ja viime viikko menee aikakäsityksessä sekaisin ja meidän vanhempien varsinkin voi olla vaikea ottaa selvää pienen kertomuksista, että mitä on tapahtunut ja milloin.

Asiaan on puututtu, mutta tietty poikaporukka dominoi edelleen näitä pienimpiä.

Avatar

Eikä! Toivottavasti tilanne ratkeaa parhain päin. Tämä lukeminen riipaisi syvältä 4-vuotiaan pojan äitiä. 🙁

http://moumou.fi

Avatar

Ei ole mitää väliä onko tosissaan vai ei, oliko vahinko vai ei, halusiko olla vain hauska, näyttää kovalta kavereiden silmissä. Jos toiselle tulee siitä murheellinen olo, asia on vakava.
Itseä ärsyttää vanhemmat jotka opettaa lapsensa kestämään ja kylvämään tietynlaista piilovittuilua! Mun lapset ei ymmärrä sellasta ollenkaan, että leikillään sanotaan ”Nössö! Ootpa tyhmä!” Sitten sanotaan että se oli leikkiä! Älä leikistä suutu!
On kiusaamista jos toinen loukkaantuu. Piste.

Avatar

Voi kurja. Oma poika vaihtoi päiväkotia ja uudessa paikassa oli erimeininki. Ekapaikassa jo tutustuessa alkoi huutelu ettet tuu tähän leikkiin jne. Myös lasten vanhemmille huudeltiin rumasti. Jäi maku että hlökunta ei oikeasti puuttunut emmekä olleet ainoat vaihtajst. Omassa työssä teemme aktiivisesti työtä kiusaamista vastaan ja yhdessä kotien kanssa.

Avatar

Myönnän, otan kädet kasvoiltani ja totean, että en ole koskaan edes tullut ajatelleeksi tällaista asiaa. Onneksi meillä ei ole koskaan tullut pk:ssa vastaan tätä vaikka ymmärtääksensi pk on suhteellisen iso (lapsia ehkä 180). Toivottavasti ei koskaan myöskään tule.

Avatar

Pala nousi kurkkuun.💔
#toisen neljä vuotiaan äiti

Avatar

Jos nätisti huomautat niille pojille huutelusta mikään ei muutu, eikä se auta mitään. Ei myöskään päiväkodin kehityskeskustelut auta mitään. Sun pitää itse puuttua siihen ja sanoa niille pennuille todella tiukasti. Mun lasta kaks muuta lasta kiusas päiväkodissa ja se loppui vasta kun itse korotin niille molemmille ääntä ja sanoin hyvin tiukasti että tää loppuu nyt. Ja voit myös sanoa niille lasten vanhemmille et sä voit tulla niitä kotiin oven taakse haukkumaan/hakkaamaan/tönimään jos heidän lapsillaankin on kerta moinen oikeus. Tälläsissä tilanteissa rauhallinen hiirikäytös ei auta mitään

Avatar

Hoitajien tulisi tiukasti puuttua kiusaamiseen. Minunkin sydän särkyi kirjoitustasi lukiessani. Oma poika 5v, koskaan ei ole päiväkodissa kiusattu koska hoitajat pitävät tiukan linjan siinä. Harrastuksissa taas kiusaamista on esiintynyt, koska pojalla on vielä äännevirheitä. Järkyttävää että näin pieniä jo joutuu kiusaamisen kohteiksi. Aikuisten tulisi heti puuttua.

Avatar

Tuli ihan suru poikasi ja niiden kaikkien kiusattujen lapsien. Mielestäni on järkyttävää että kiusaaminen ja syrjiminen alkaa jo päiväkodissa, kukaan ei osaa kiusata ja syrjiä syntyessään vaan lapset oppivat ne taidot kotona. Mutten voi ymmärtää ettei päiväkodista kerrottu jo aiemmin asiasta tai puututtu siihen tiukemmin.

Pala nousi kurkkuun itselläni, koska omat lapseni ovat aloittamassa syksyllä päiväkodin ja ovat silloin 5 & 3 – vuotiaita. Toivoisin voivani suojella poikiani julmalta maailmalta vielä hyvän tovin ja toivoisin ettei maailman julmuus tulisi esiin vielä päiväkodissa tai ala-asteellaakaan, mutta valitettavasti jossain kohtaa on löysättävä oma otettaan ja toivoa että siinä kohtaa heillä on hyvä itsetunto.

Kovasti tsemppiä teille, toivotaan että päiväkodissa puuttuvat nyt asiaan niin että teidän pojalla on hyvä olla siellä

Terhi-Anneli

Hei ja kiitos kommentistasi!

Vanhemman yksi suuri pelko on juuri tämä – syrjiminen ja kiusaaminen. Että lapsi pienenä alkaa tarkkailla itseään ja kokee riittämättömyyttä. Miltei kaikilla on jonkinlaisia jälkiä kiusaamisesta, on uskomatonta miten sitä siis voi tapahtua ja se kuitenkin jossain määrin sallitaan. Hoidan poikani tapausta ja toivottavasti löydämme ratkaisun tilanteeseen. Kiitos kannustavista sanoistasi 🙂

Avatar

Komppaan ylempää kommenttia. Todella surullista ja väärin. Ja tajusinpa että soisin kysellä myös meidän 4v ja 6v ajatuksia tästä, kun ovat nyt joulun jälkeen heti maanantaista alkaen kysyneet joko on vapaapäivä. Ennen joulua meni ihan hyvin. Toki voi olla ihan vain väsymystä, mutta että sitä tosiaan jotenkin ei tule edes ajatelleeksi että myös tuon ikäisillä voi olla kiusaamista :/ Kovasti voimia sinne, toivottavasti asia kääntyy vielä parempaan suuntaan.

Terhi-Anneli

Kiitos paljon kannustavista sanoistasi 🙂

Avatar

Voi ei miten koskettava teksti 😭
Itsellä myös kiusaamiskokemuksia, ja yksi asia mikä toistuu liian usein on, että vanhemmat eivät ole tietoisia asiasta.

Terhi-Anneli

Hei,

kiitos kommentistasi. Se on todella vaikeaa tunnistaa, jos ei itse ole paikalla. Pienet ei osaa aina asioita sanoittaa, eivätkä aina edes tunnista, että paha olo on merkki siitä että joku kohtelee väärin.
Niin surullista, että tätä tapahtuu.

Terhi

Avatar

Silmät kosteina luin tätä kirjoitusta todella kauniisti sanottu ja valitettavasti niin totta.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä