Vegaaninen ruokavalio ei ole ongelmallinen – edes raskaanaoleville tai pienille lapsille

Nk. asiantuntijalausuntoja heitellään korokkeelta joista heijastuu yksi sanoma: me yksilöt olemme täysiä typeryksiä.

Vegeily on paljon esillä, tietoisuus kasvispainotteisesta ravinnosta on kasvanut ja vegaaninen ruokavalio on nyt myös THL:n virallisten suositusten mukainen ruokavalio. Huolellisesti koottu vegaaniruokavalio sopii myös raskaana oleville, imettäville, lapsille ja nuorille. Tottakai, sillä vegaanien ruokavalio ei ole riittämätön eli siitä ei puutu mitään. (Ja kyllä B12 vitamiinin voi ottaa purkista, kuten moni sekasyöjäkin syö ravintolisiä tai juoda B12-pitoisia kasvisjuomia, kuten meidän perheemme)

Siksi on varsin huvittavaa lukea Yle:n jutussa pelottelua, joka kohdistuu erityisesti meihin perheellisiin ja raskaanaoleviin:

  • ”Fogelholm sanoo pitävänsä vegaaniruokavaliota ongelmallisena pienille lapsille ja odottaville äideille, koska lapsen kehitys voi häiriintyä, jos tämä ei saa riittävästi kaikkia ravintoaineita.”

Jutussa on paljon muutakin ihmeellistä pelottelua, aivan kuin tavallinen ihminen ei olisi ilman lihaa kykeneväinen saamaan tiettyjä ravinteita tai kuin emme osaisi ilman sitä eläinperäistä osaa edes syödä tarpeeksi. Nk. asiantuntijalausuntoja korokkeelta, joista heijastuu yksi sanoma ylitse muiden: me yksilöt olemme täysiä typeryksiä. Olemme kykenemättöminä kriittiseen ajatteluun, tiedon hankkimiseen ja sen omaksumiseen. Saati että olisimme päteviä päättämään ruokavalion muutoksesta, pysymään siinä johdomukaisesti ja jopa nauttimaan elämästä ilman lihaköntsää.

Lisäksi kasvisruokavalion väitetään olevan jotenkin eri tavalla riittävä tai riittämätön, sukupuolesta riippuen.

Kasvisruokavalioon liitetään edelleen turhan helposti vanhoja myyttejä kuten proteiinikato, platku maku ja riittämättömät ravintoarvot.

Kasvisruokavalioon liitetään edelleen turhan helposti vanhoja myyttejä kuten proteiinikato, platku maku ja riittämättömät ravintoarvot. Jos islantilaiset poliitikot haukkuvat vammaiset ja naiset luullessaan olevansa turvassa kulissien takana, on todelliset ennakkoluulot kasvisruokavaliota ja vegaaneja kohtaan yhtä helposti syttyviä kun oikeanlainen seura lietsoo puhumaan riisuttuja totuuksia.

Ei ole päivääkään siitä kun kuulin läpänheittoa miten kaninruokaa puputtavat vegaanit täyttävät sairaaloiden syömishäiriöosastot ja ne jotka eivät osastolle asti yllä, ovat kitiseviä tissittömiä riukuja. Off the record, tottakai.

Aika kovaa sananhelinää, mutta ei mitenkään tavatonta. Kaikki valtavirrasta poikkeava usein pelottaa, ärsyttää ja häiritsee vallitsevaa status quoa. Vegaani on toisinajattelija ja helposti hiljennettävissä. Pilkkaaminen ja vähättely on yleisin keino, perässä seuraa virheellisen tiedon levittäminen. Tai sitten ei vaan anneta medianäkyvyyttä varsinkaan niille, jotka avoimesti kritisoivat yhteiskunnallisia epäkohtia.

Moraalista selkärankaa vaativat muutokset eivät ole leppoisia ja haluttomille on helpompi vastustaa, kuin muuttaa koko oma elämäntapa. Tässä onkin koko homman juju: muutoksen tulee lähteä itsestä. Varsinkin niin kauan kun ympäristöongelmiin ja lihankulutuksen vähentämiseen ei puututa laeilla tai säädöksillä.

Ja tähän vegaaniruokavalion monimutkaistaminen tai muka-kryptisyys tuskin auttaa. Niin pieni osa yhteiskunnassamme noudattaa vegaanista ruokavaliota, joten miksi järkyttää kansan syvät rivit entisestään. Mikä siinä niin pelottaa? Toki on myös sellainen seikka, että ruoka voisi olla lääkkeemme, ellei maailmanmahdit eli suuryritykset pitäisi sitä todella epäkannattavana ideana.

Terveellinen kansa sulkisi suuret rahahanat ja niin edelleen, mutta ei siitä sen enempää.

Vegaaninen ruokavalio ei ole ongelmallinen ja se sopii loistavasti raskaanaoleville ja lapsille.

Vegebuumi ja kasviseinesten yleistyminen on kuitenkin tuonut mukanaan somessa laajalle leviävää tietoa herkullisista kasvisruoista, vegaanisesta elämäntavasta ja ihmiset ovat alkaneet havahtua välittämään ympäristöllisistä asioista. Joidenkin sisintä liikauttaa jopa eläinten oikeudet, unta häiritsee ontuvat kaksinaismoralistiset yhteiskunnalliset piirteet ja hien nostaa pintaan kuuluisa kognitiivinen dissonanssi.

Tavallisen ihmisen tietoisuus kasvaa, kysely alkaa ja vaatimustaso nousee.

Vegaaninen ruokavalio ei ole ongelmallinen ja se sopii loistavasti raskaanaoleville ja lapsille. Vegaanisen ruokavalion noudattaminen ei ole mitään rakettitiedettä ja on väärin sitä sellaiseksi leimata. Aivan kuten me kaikki opimme neljävuotiaina pyöräilemään vaikka se oli aluksi vaikeaa ja pelottavaakin, voi jokainen muuttaa elämäntapojaan ja omaksua kasvisruokavalion niin halutessaan.

Kun vegaanisen ruokavalion perusteet kerran oppii, alkaa se olla samanlainen osa elämää kuin pyörällä ajaminen -tiedostamaton taito ja itsestäänselvää.

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Lihansyönnin takia ihminen on nykyihminen. Ilman lihaa emme olisi kehittynyt alkuapina asteelta pidemmälle. Ja lihan käyttöä ei tulla millään säädöksillä lopettamaan. Maapallolla tarvitaan ruokaa ja pelkällä kasvisruokavaliolla ei vatsoja täytetä. Ja on jotenkin hullua, jos Esim. Hese meinaa alkaa myymään soijapihvejä lihan tilalla. Suomessa ei soijaa viljellä, ja muualla maailmassa soijaa viljellään luontoa kuluttavin keinoin, lisäksi käytetään gmo-menetelmiä. Että ei kauhean hyvä vaihtoehto lihalle.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä