Vegaaniselle ravintolalle Michelinin tähti – ei se kasvisruoka täysin mautonta voi olla?

Vegaaninen ravintola ONA on saanut Ranskassa Michelinin tähden.

No miksi se on suuri juttu? Michelinen tähti vegaaniselle ravintolalle osoittaa suuremmalle yleisölle sen, että maailman korkealaatuisinkin ruoka voi olla 100% vegaanista. Eettistä ja silti herkullista. Tajunnanräjäyttävää.  Elämys. Kokemus, jonka muistat ehkä jopa loppuelämän.

Vegaanisen ruoan ”tylsä ja mauton” maine on edelleen todella yleinen. Yksi syy tähän ennakkoluuloon on varmasti ravintoloissa usein tarjoiltu todella huonolaatuinen vegaaninen ruoka.

Kun täällä oli vielä ravintolat auki ennen tätä toisen aallon korona kotoilua, kävin naapurin ravintolassa syömässä kasviswokkia. Kun ladoin suuhuni tylsiä kasviksia, katselin oman kodin ikkunoita sieltä ravintolan pöydästä ja haaveilin oman wokin pyöräyttämisestä kunhan pääsisin kotiin. Tästä annoksesta uupui mausteisen kerroksellisuus ja olisin lisäksi jättänyt kasvikset rapeammiksi.

Teen kotona parempaa vegaanista ruokaa, kuin mitä yleensä saan ravintoloissa.

Ei se nyt täysin syömäkelvotonta ollut. Kyllä sillä maha täyttyisi. Mutta pitääkö ravintolassa tyytyä ”ei nyt hyvää, mutta ei täysin paskaakaan”-tasoiseen annokseen?

Teen kotona parempaa vegaanista ruokaa, kuin mitä yleensä saan ravintoloissa.

Kuvassa on valmistamani todella arkinen tanskalainen ruoka, boller i karry. Reseptin löydät täältä.

Kasvisruoan maine jonain tylsänä, mauttomana ja riittämättömänä johtuu pitkälti ravintoloiden huonosta vegaaniruoan tuntemuksesta. 

Koulutuksella ja tietotaidolla saataisiin ravintoloihin osaavia vegaanikokkeja, jotka osaltaan tekisivät vegaaniruon saatavuuden ravintoloissa helpommaksi ja esittelisivät suuremmalle yleisölle vegaaniruoan valtavan kirjon. Vegaanikokkien kovalla tasolla voitaisiin taata myös se, että sekasyöjätkin pääsevät kokeilemaan herkullista vegaaniruokaa.

Michelinin tähti vegaaniselle ravintolalle merkitsee paljon enemmän kuin gastronomista saavutusta. Se on johtotähti uuteen aikaan.

Vegaanisten valmistuotteiden saatavuus kuitenkin kasvaa jatkuvasti ja myös useimmissa ravintoloissa ruokalistoilta löytyy vegaanisia annoksia. Jos vegaaninen ravintola voi saada Michelinin tähden, se kertoo suuremmalle yleisölle vegaanisen ravinnon potentiaalista.

Vegaaninen ruoka on aivan järjettömän hyvää kun sen vain tietää – ja osaa vaatia korkeaa laatua.

Ja miksi vegaanisen ravinnon yleistyminen olisi sitten toivottavaa? Vegaanista ruokaa tarvitaan, jotta uusia pandemioita ei syntyisi, eläinten kärsimys ja tehotuotanto päättyisi ja maapallon luonto elpyisi. Kyseessä on korjausliike, asenteiden jyrkkä käännös, vanhojen ja tuhoisien tapojen muuttaminen uusiin.

Michelinin tähti vegaaniselle ravintolalle merkitsee paljon enemmän kuin gastronomista saavutusta. Se on johtotähti uuteen aikaan.

Vegaaninen lasagne – ilman lihankorvikkeita

Löydät reseptin täältä!

Valmis!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä