Vuohia, delfiinejä, puumia ja flamingoja – ihmisten väistyessä eläimet ovat ilmestyneet suurkaupunkeihin

Jotain todella positiivistakin tässä koronakriisissä on ollut. Ehkä se ei vaikuta olevan suoranaisesti ihmisille nyt tärkeää, mutta pitkällä aikavälillä kaikki luonnon ja ympäristön elpyminen on aina myös ihmiskunnan etu.

Koronakriisi ja karanteeni pakottaa miljoonat ihmiset pysymään suurimmilta osin sisätiloissa, jolloin eläimille on tullut tilaa liikkua myös ihmisten valtaamilla alueilla. Liikenteen raju vähentyminen, suljetut koulut, yritykset, kauppakeskukset ja tyhjentyneet kadut on vähentäneet ilmansaasteita ja normaalisti ihmisten asuttamat alueet on rauhoittuneet niin paljon, että eläimet uskaltautuvat liikkua alueilla, joissa niitä ei yleensä esiinny.

Istanbulin Bosforin salmen alueella on ilmoitettu nähdyn delfiinejä, kun koronakriisi on vähentänyt liikennettä miljoonan kaupungin normaalisti vilkkaassa satamassa. Flamingoja ja pelikaaneja on kerääntynyt Narta-laguunissa Länsi-Albaniassa tehtaiden toiminnan loputtua. Santiagossa Chilessä on liikkunut puumia. 

Ihminen on ottanut valtavasti alaa eri lajeilta, jotka uskaltavat lähteä tutkimaan normaalien reviiriensä ulkopuolelle ihmisten väistyessä.

Koronaviruksen vaikutukset ihmiskunnalle ja globaali taloudellinen ahdinko on tietenkin kammottavaa. Mutta ei voi silti mitään niille ajatuksille ja tunteille, jotka nousee pintaan kun maailmanlaajuisen karanteenin positiiviset vaikutukset alkaa näkyä luonnossa ja eläimissä. Ihmisen poissaolo. Päästöjen pienentäminen. Turismin väliaikainen loppu.

Luonto eheytyy, kun ihminen hellittää otteensa. Luonto hengähtää.

Meidän arkemme ei ole enää sama ja onkin aika pohtia, miten meidän kannattaa elää yhdessä jatkossa. Miten me jatkamme globaalin kriisin jälkeen. Voisiko tästä tilanteesta oppia jotakin, jolla voimme parantaa hyvinvointia, tasa-arvoa ja luontoa ja eläinten asemaa globaalisti?

Delfiinejä Istanbulin edustalla

Albaniassa Flamingoilla on tavallista enemmän elintilaa

Walesissa vuohet viettävät aikaansa kaduilla

Tanskan Yleisradio julkaisi artikkelin eläinten valtaamista kaupungeista

Lähde: Danmarks Radio (Tanskan Yleisradio)

View this post on Instagram

Delfiinit on saaneet elintilaa Gargliarin satamassa, joka on hiljentynyt eristyksissä liikenteeltä🐬 Italiassa roskainen Venetsian kanavien vesi on kirkastunut kahdessa viikossa. Villieläimille on enemmän tilaa ja rauhaa. Joutsenia ja kaloja ui meriliikenteeltä ja turisteilta tyhjentyneissä vesistöissä. Italian kaupunkien ilmansaasteet on huomattavasti pienentyneet, tiedottaa CNN. Koronaviruksen vaikutukset ihmiskunnalle ja globaali taloudellinen ahdinko on tietenkin kammottavaa. Mutta en voi silti mitään niille kylmille väreille, jotka kulkee pitkin kehoa kun maailmanlaajuisen karanteenin positiiviset vaikutukset alkaa näkyä luonnossa ja eläimissä. Se tuntuu niin fundamentaalisesti oikealta. Ihmisen poissaolo. Päästöjen pienentäminen. Turismin väliaikainen loppu. Meidän kaikkien arki ei ole enää sama ja on aika pohtia, miten meidän kannattaa elää yhdessä jatkossa. Luonto eheytyy, kun ihminen hellittää otteensa. En osaa sanoin selittää sitä onnen tunnetta ja toivoa, jota nämä näkymät mussa herättää🧡 Millainen maailma voiskaan olla. Ja tiedän, tiedätte tunteen! Lähde: Reuters Lähde: CNN #italy #dolphins #CancelEverything😂 #covid2019 #coronavirus #koronakaranteeni #luonto #healing #nature #veganforanimals #vegansofig #veganfortheplanet

A post shared by Terhi-Anneli Koivisto (@jyllanninsuomineito) on

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä