5 SÄÄNTÖÄ, JOTKA TEKEVÄT RUUANLAITOSTA HAUSKAA LAPSILLE

Saako teillä lapset osallistua kokkauspuuhiin, vai onko keittiöhommat vain vanhempien juttu?
Tutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta vanhemmasta ajattelee, että on tärkeää antaa lasten osallistua keittiöpuuhiin, ja jopa yhdeksän kymmenestä sanoo ottavansa lapset mukaan ruuanlaittoon. Mutta yleensä lapset kuitenkin saavat auttaa lautasten laitossa, tai saavat tehtäväkseen huuhdella salaatin, eli juuri ne kaikkein tylsimmät hommat…
Ikean Life at Home Reportin mukaan puolet vanhemmista tuntee, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa leikkiä lasten kanssa, ja samalla monet lapset eivät saa perustietoja ruoka-aineista ja ruuanlaitosta, kun vanhemmat pelkäävät lasten vain sottaavan keittiössä ja lisäävän stressiä.
Ikealla onkin nyt meneillään kampanja, jossa kannustetaan lapsia ja vanhempia kokkaamaan yhdessä. Tarkoitus olisi tehdä keittiöstä hauska paikka, unohtaa turhat säännöt ja tehdä ruokaa yhdessä ilman sottaamisen ja torumisen pelkoa. 
Mä luulen, että aika moni lapsi kiinnostuu jo ihan pienenä ruuanlaitosta, aivan kuten kaikista arkisista kotitöistä mitä vanhemmat päivittäin tekevät. Meillä Veikko hääräili innoissaan jo vuodenikäisenä keittössä, kokkaili näkymätöntä keittoa kattila ja kauha kädessään keittiönlattialla, samaan aikaan kun äidin kattiloissa porisi oikea ruoka. Ensimmäiset oikeat keittiöhommat taisi olla pipareiden leipomista (vai meniköhän sitä taikinaa kuitenkin enemmän suuhun, hah) ja myöhemmin ollaan paistettu yhdessä muita leivonnaisia. Kohokohtana yleensä taikinakulhon nuoleminen ja leivonnaisten koristelu, haha!
On varmasti paljon siitä kiinni, annetaanko lasten osallistua keittiöpuuhiin, että jatkuuko tuo pienenä alkanut kiinnostus ruuanvalmistusta kohtaan.
Ikean kampanjan inspiroimana me tehtiin Veikon kanssa tällä viikolla jotain aika hassua. Lähdettiin yhdessä ruokaostoksille, ja menun sai suunnitella neljävuotias. Ostoskärryihin päätyi ainekset perunamuusiin ja lihapulliin, ja välipalaa varten etsittiin ainekset rieskarulliin ja tiikerikakkuun. 
Kotona pääkokki aloitti homman rieskarullien kasaamisesta, ja mä koitin pitää mielessäni videolta (postauksen lopussa) löytyvät viisi sääntöä, jotka tekevät ruuanlaitosta hauskaa lapsille.
Kuinka helposti sitä sortuukaan opastamaan, miten ruoka kuuluu tehdä ”oikein”… Tai miten sitä kuvittelee, että jotkut asiat vain äiti osaa tehdä oikein. 
Kun lapsi oli sekoittanut rieskarullien täytteen valmiiksi, levittänyt täytteet levyille, nappasin rieskat rullatakseni ne. ”Äiti! Mä osaan kyllä”, tuumasi neljävuotias. ”Joo, osaat ihan varmasti, mutta äiti tekee näihin alut vaan”… ”Ei kun äiti. Mä osaan kyllä! Ei tartte tehdä alkuja!” Ja niin rullat kääriytyivät neljävuotiaan näppärissä sormissa, ihan ilman äitin apua. Kun vain antoi mahdollisuuden!
Kun lapsi sekoitteli iloisesti lihapullataikinaa ja pyöritteli valmiista taikinasta keskittyneesti pyöryköitä uunipellille, tajusin, ettei mua oikeastaan edes kauhistuta se mahdollinen sotku, joka lapsen kanssa kokkaamisesta voi seurata, vaan se varmasti monelle tuttu juttu… Kiire. Aikaa kuluu yhdessä kokaten tietenkin normaalia enemmän, ja arkisin se voi olla vähän haastava juttu, kun purtavaa pitää saada pikavauhtia lautasille. Mutta ainakin viikonloppuisin on varmasti monella mahdollisuus kokata rauhallisemmalla aikataululla, ja antaa lapsillekin niitä oikeasti kiinnostavia ja jännittäviä tehtäviä keittiössä. 
Me vanhemmat voidaan kattaa pöytä ja huuhdella salaatti, annetaan lapsen sekoittaa, maistella, pilkkoa ja osallistua niihin tehtäviin, mihin ikänsä puolesta on mahdollista. Meillä neljävuotias saa vielä odotella puukkoon ja sähkövatkaimeen tarttumista, mutta on kuitenkin paljon muuta, mitä lapsi voi jo tehdä. 
Alla näkyvällä videolla poika kertoo, mitkä ovat viisi sääntöä, jotka tekevät ruuanlaitosta hauskaa lapsille. Näissä on kyllä ajattelemisen aihetta varmasti monelle vanhemmalle, ainakin mä koitan pitää nämä jatkossa mielessäni!

!function(a,b,c){var d=a.getElementsByTagName(b)[0];a.getElementById(c)||(a=a.createElement(b),a.id=c,a.src=(”https:”==document.location.protocol?”http://player-services.goviral-content.com”.replace(/^http:/,”https:”):”http://player-services.goviral-content.com”)+”/embed-code/index/find?placementVersionId=7236989414463681281600322″,d.parentNode.insertBefore(a,d))}(document,”script”,”gv_script_7236989414463681281600322″);

Millaisia tehtäviin teillä saa lapset osallistua keittiössä?
Yhteistyössä Ikea.

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Varmasti se innostus paremmin säilyy, kun saa olla mukana ja osallistua. Vaikka aikaahan se aina vie enemmän… 😀

Avatar

Meillä ei lapsia kiinnosta ruuanlaitto / kattaminen yhtään. Ei vaikka yrittää isompaa kannustaa että voi vaikka leivän voidella itse ja leikata juuston. Mut ei. En oo sit viittiny pakottaa 🙂

Avatar

Aijaa! Saa nähdä miten meillä käy tämän pienemmän kanssa 🙂 Isompi on ollut ihan pienestä pitäen kiinnostunut ruuanlaitosta, mutta eihän tietenkään kaikkia kiinnosta samat jutut. Enkä mäkään kyllä pakottaisi, kannustaisin sitten niihin juttuihin mitkä kiinnostaa 🙂

Avatar

Meidän ipana on superinnokas kokkikolmonen, ja saa jo käyttää kaikkea mikä ei ole kuumaa (uuni, hella, minipoltin..) keittiössä 🙂 veitsiä ja muita teräviä toki supertarkkaan valvottuna.

Avatar

Kuulostaa kivalle! Meillä myös isompi poika on innokas keittiöapulainen ja toivon kyllä että kannustamalla tuo innostus myös säilyy 🙂

Avatar

Meidän ipana on superinnokas kokkikolmonen, ja saa jo käyttää kaikkea mikä ei ole kuumaa (uuni, hella, minipoltin..) keittiössä 🙂 veitsiä ja muita teräviä toki supertarkkaan valvottuna.

Avatar

Juurikin päivällä naureskelin, että ei ole omena kauas puusta pudonnut. Esikoinen, 9-v, leipoi omatoimisesti muffinsseja alusta loppuun. Pikkusisko, 6-v, auttoi koristeluissa. Kun tytöt saivat leipomuksensa valmiiksi, sanottiin vaan, että äiti tuu ottaan kuva.

Arjessa on monasti helpompaa ja yksinkertaisempaa, kun aikuinen laittaa ruuan. Mahdollisuuksien mukaan lapset otetaan arkenakin mukaan kokkailuun. Tuntuu mukavalta, kun lapset ovat kiinnostuneita ruuanlaitosta: ovat mukana kaupassa, etsivät reseptejä ja esittävät toiveita. Lapset tykkäävät tehdä salaatteja, kattaa pöytää, pestä perunoita, pyöritellä lihapullia, leipoa, ruskistaa jauhelihaa ja ihan mitä vaan. Kerran 9-vuotias soitti töihin ja kysyi voiko paistaa kananmunan välipalaksi. Vähän hirvitti, mutta annoin luvan.

Mukava on huomata, että oman kiinnostuksen ja innostuksen on saanut siirrettyä lapsiin.

Avatar

Ihanat muffinssien leipojat! 🙂 Meilläkin lapset ovat monesti ruokakaupassa mukana, ja se on ihan kiva siksiskin, että itse tulee helposti kerättyä kärryyn niitä samoja tuttuja juttuja, kun taas lapsi bongaa hyllyistä ennakkoluulottomasti maisteltavaksi ihan uusiakin juttuja 🙂

Avatar

Olipas mukava postaus. Meillä poikanen on kans innokas osallistumaan kaikenlaisiin arjen touhuihin. Ikää on nyt kaksi vuotta ja keittiöhommissa on häärätty jo vuoden verran.. Kaikenlaisten leipomusten teko on mieluisaa ja mulla on onneks muutamia ohjeita mm. marjapiirakkaan ja siemennäkkäriin, joihin ei tarvita vatkainta.. Yhdessä mitataan jauhot ja muut. Salaatin repiminen ja valmiiksi paloilteltujen kurkkujen ja tomaattien lisääminen (lue: harras asettelu) salaattipohjaan on myös poikasesta superkivaa! Mahtava ikean kamppis. Onkohan tuosta jossain lisää tietoa?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä