kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 28.05.2012

Merkkivaatteita lapsille. Hyvä vai huono?

Teksti
Karoliina Pentikäinen
9 kommenttia

Aurinkoista alkavaa viikkoa tyypit,

 

 

eikös ole aika makee tämä meidän uusi blogialusta? Itse olen ainakin hurjan tyytyväinen, kiitos Kaks plussan nettitaitureille! Vaikka olenkin jo vuoden ehtinyt blogata KP:n netissä, tuntuu, että nythän tämä vasta pärähti kunnolla liikkeelle. Tulevaisuus on siis täynnä tiheää postaustahtia, ja entistä kiinnostavampia aiheita. Olen vähän panttaillut niitä tieltä tätä odotellessa 😉

 

 

Olimme eilen lähdössä Neidin kanssa satamaan sunnuntaiaamupalalle, kun hän kiikutti minulle kaapista kenkänsä toistellen  ”Äiti, Konsshit”. Aluksi nauratti, että Neiti tunnisti kaapistaan Konssit, eli Converse-tennarit, mutta sitten asia alkoi kuitenkin mietityttää minua.

 

 

Vaikka Neiti-F käyttikin termiä Konssi ennemminkin yleisnimenä kuin erisnimenä, ei mene varmasti kauaa, kun hän alkaa jo ymmärtää merkkiasioista huomattavasti enemmän.

 

 

Tiedän tapauksia, joissa alakoulun pienempiäkin oppilaita on jo kiusattu ”feikkilippisen” takia, ja se jos mikä, on mielestäni surullista. Vaikka kullattujen vanhoja muistoja onkin aina vähän tökerö muistella, tulee väkisinkin mieleeni se, että halusin itse ensikerran merkkivaatteen, Leviksen 555 -farkut, ollessani jo 14-vuotias.

 

 

Merkkien tunnistamisessa ei sinänsä ole mitään pahaa. Valitettavaa kuitenkin on, että niiden avulla moni kuitenkin arvottaa ihmisiä. Rehellisyyden nimissä itsekin pidän joitain merkkejä itselleni enemmän sopivina kuin toisia, ja sen tähden myös meidänkin vaate- ja kenkäkaapistamme jotkut merkit pullahtavat esiin toisia useammin. Täytynee siis kehitellä jokin keino, jolla saan Neidin kasvatettua  – visualistivanhemmistaan huolimatta  – mahdollisimman merkkisokeaksi.

 

 

Mitä itse olette mieltä lasten merkkivaatteista? Erityisisesti niistä, jotka ovat alunperin suunnattu aikuisostajille. Sellaisiahan ovat esimerkiksi nämä Neiti-F:n päällä nähtävät Converset ja Paul Frankit (Small Paul).

 

Ja vielä: Mitä assosiaatioita itse liität tiettyihin merkkeihin? Ed Hardy, Burberry, Crocs, Me&I ja Cheap Monday….Olisi hauska kuulla, mitä mielleyhtymiä merkit teissä herättävät!

 

-Karkki-

 

Neiti-F & asu

Kengät Converse

Sukkikset MaxiMo (alelöyty tehtaanmyymälästä, 2e)

Mekko Lego (Valtterin kirppikseltä, muutaman euron)

Paita (Valtterista myös, euron)

Takki H&M

Pipo Kids Beanie Flisan (Nelly.fi, -50%)

sekä

Huppari Small Paul

Shortsit Lindex

Pipo mummon ommelut

Karoliina & asu

Haalari Bubbleroom.fi (-50%)

Converset CipCap (Karisma,Lahti)

Farkkupaita Wesc (Tukholman Wesc-kauppa, -70%)

Aurinkolasit Ralph Lauren

Kuvat:

Eepi, iPhone 4

Karoliina, iPhone 3GS (siitepölyä linssissä)

Kommentit (9)

Kaikki nämä vaatetuottajat ovat löytäneet aarrearkun kaikista meistä aikuisista jotka ihan omaksi ilokseen haluavat pukea lapsensa merkkivaatteisiin (minä mukaan lukien). Meillä on tässä lähellä Outlet Shopping Village (siis pelkkiä merkkejä) ja vielä 5 vuotta sitten lasten vaatteita ei sieltä saanut. Nyt niitä löytyy melkein joka kaupasta! Ja kaikenlaista sieltä on tullut kotiin raahattua. Joten minun mielestä meitä vedetään huulesta uskottelemalla että merkkivaattet tekisivät meidän lapsista jotenkin ”paremman”. Vaikka ihan oikeesti onhan ne NIIIN ihania Ralphin paita ja Dieselin farkut päällä ja Conversit jalassa.

Minä tunnustan kuuluvani siihen ryhmään joka pukee lapset muutamiin tiettyihin merkkivaatteisiin, jotka ovat kallliita hinnoiltaan. Mutta olen useita merkkejä testannut ja nämä muutamat meidän jutuiksi todennut (Aarrekid on yksi näistä) 😉
Näillä suosimillani merkeillä vaatteet istuu lasteni päällä ja pysyy kuosissaan pesuista huolimatta, kangas ei nukkaannu niin nopeasti ja mikä parasta, näillä vaatteilla on jälleenmyyntiarvoa vielä kahden käyttäjän jälkeenkin! Olen päässyt erittäin helposti eroon ja saanut ihan rahaakin meiltä eteenpäin lähteneistä merkillisistä vaatteista. Mutta markettivaatteet ja Lindex/H&M-vaatteet tuppaa jäämään käsiin ja meillä toki niitäkin on, mutta niistä ei pääse niin helposti eroon. Eli meillä käytetään merkkivaatteita jo ihan siitäkin syystä, että ei ole varaa ostaa huonolaatuista. Ja äidin silmää miellyttää kauniit vaatteet. On tullut itse tehtyä hittejä ja huteja ostoksissa. Näiden suosikkimerkkien löytymisen jälkeen, huteja tulee tehtyä onneksi vain todella harvoin 🙂

Niin…aikamoinen pattitilanne. Haluan käyttää tiettyjä merkkejä mm. niiden laadun takia. Haluan,että nahkakengät kestävät ainakin 10 vuotta, ja että farkut pysyvät napakoina kovassakin käytössä. En ole siis oikei keksinyt ratkaisua,miten välttelisin merkkejä (vaikken niitä ehdoin tahdoin haalikaan). Opettajan palkoilla kun ei ole varaa ostaa erikseen niitä neutraaleja työvaatteita, jotka eivät viesti mitään. Haluan,että me mitkä ostan,miellyttävät niin vapaa-ajalla,kuin töissäkin.

Olen huolissani eriarvoistumisesta yhteiskunnassa ylipäätään ja lasten kohdalla se näkyvin osa on juurikin vaatteet ja tavarat. Olen työssäni joutunut liian monta kertaa selvittämään kiusaamistapauksia juuri tähän liittyen; joillain lapsella ei ole oikeaa merkkiä olevia vaatteita päällään ja vanhemmat surkeana kertovat, ettei heillä ole mahdollisuutta niitä ostaa kalliin hinnan takia. Mielestäni on itsensä huijausta kuvitella, ettei lapsi oppisi vanhemmiltaan tällaista merkkiuskollisuutta ja on todella surullista, että myös opettajana näytät esimerkkiä sekä omalle lapsellesi että koulusi oppilaille merkkipukeutumisesta.

eikö se ole ihan sama mitä sitä lapsella on päällä kunhan on siistit ja ehjät vaatteet,sillä mitä siellä niskassa olevassa lapussa lukee ei ole mitään väliä! tietysti ehkä sitten vanhemmille (äidille) esillä oleva merkki on joku status symboli ”meillä on vara pitää vähä kalliimpaa mitä perusmarketit tarjoaa”
En ainakaan omaa lastani haluisi opettaa kulkemaan merkkivaatteissa,jossain vaiheessa kuitenkin on jotain ”merkkiä” ostettava kun kavereillakin on ja muut nauraa jos itsellä ei ole.
surullista.

Itse vihaan sitä jos vaatteessa tms näkyy joku merkki. Enkä puhu asioista merkin nimellä. Enkä osta lapselle merkkivaatteita.
Kyllä olen visuaalinen ihminen ja niitä kauniita vaatteita saa ilmankin merkkejä, myöskin hieman omaperäisemmin kuin ne samat mitä muilla on.
En rehellisesti ymmärrä mikä se merkkivaatteen, asusteen viehätys on. Ne eivät ole sen parempia tai kestävämpiä. Sinusta tai lapsesta ei tule ihanampaa tai söpömpää. On omassa päässä jos niin on. Testattu on. Yksi iso huijaus, jossa merkkivaatteen lisähinta menee mainonnan taskuun. Oikein ällöttää ja ärrsyttää!

Meillä on aina käytetty pojalla merkkejä. nike, adidas, me:I, lingon blåbär, converser, hm, jne perus lindexit. Hänellä on enemmän hoppari tyyli ja isompana varmaan ulkomailta tilataan vaatteet.

Tuntuu, että moni merkki on todellakin herännyt siihen, että vanhemmille voi myydä mitä tahansa. Itsekin tiedän sen, että omia ostoksiani mietin todella paljon tarkemmin kuin Neidin ostoksia. Tämä on tietysti markkinarako, johon kannattaa iskeä! Voi meitä höynäytettyjä…

Vierailin Coston poikien toimistossa Neidin ollessa aivan vauva, ja juttelimme juurikin siitä, kuinka suurella sykkeellä lapsimarkkinoille kannattaa iskeä. Toivotaan, että sepostukseni innoitti poikia tekemään lisää ihania hattuja lapsille.

PS Unohdin : blogin uusi layout on todella hieno

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X