kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 02.08.2015

Back to arki: Päivähoitovaatetus

Teksti
Karoliina Pentikäinen
32 kommenttia

  Aloitin viime syksynä näihin samoihin aikoihin Back to arki -postaussarjan, jossa muistuttelin, miten näin syksyisin lapsi ja äiti saadaan taas kesän jälkeen arkikelpoisiksi. Heitin tuon sarjan ensimmäisen postauksen teille  jo eilen Throw back -postauksena, mutta kyllähän vanhojen muistelon lisäksi uusiakin vinkkejä arjen aloittajille löytyy.

Moni vanhempi, jonka lapsi aloittaa päivähoitouraansa pohtii, millaiset vaatteet ovat sopivat päivähoitoelämään (sisätiloissa). Minusta tuntuu, että hajonta tietysti perheiden kesken on suuri, mutta oma linjani päiväkotivaatteissa on aika selkeä.

KAROLIINAN VINKIT PÄIVÄHOITOELÄMÄN SISÄVAATETUKSEEN:

  • Suosi joustavia, pehmeitä materiaaleja.
  • Trikoita on kahdenlaisia: Vähän kalliimpia ja halpoja. Ja valitettavasti varsinkin trikoissa hinta korreloi laatua. Vaikka joskus tuntuukin riskialttiille laittaa päiväkodin rymyämisten ja tussipiirrosten keskelle se arvokas trikoovaate, olen tullut silti siihen tulokseen, että harvoista halvoista trikoovaatteista on ainesta tositoimiin. Päiväkotivaatteina suosinkin niitä laadukkaita trikoita, joita voi pestä päivästä, viikosta ja kuukaudesta toiseen, ja silti ne ovat jokaisen pesun jälkeen kuin uusia. Minulla itselläni eivät ainakaan hermot enää riitä katselemaan niitä halpistrikoita, jotka pesun jälkeen pitää aina oikea ja silittää. Arkivaatteen on oltava käyttövalmis suoraan pyykkinarulta!
  • Panosta kerrospukeutumiseen. Vaateisiin, jotka lapsen on helppo pukea ja riisua itse.
  • Unohda paksua kangasta olevat vaatteet. Farkut ovat harvoin hyvät houdut päiväkotiin (paitsi ne löysät resorivyötäröiset farkkuhousut, jotka toimivat kivasti ulkohousuina kesän viileillä säillä).
  • Muista, että varsinkin talvella sisävaatteiden päälle puetaan villa-asut ja muuta ulkovaatteet, joten sisävaatteen on oltava sellainen, että se menee ilman myttyjä muiden kerrosten alle. Itse olen huomannut, että leggarit tai sukkahousut ovat hyvä housuvalinta villa-asukeleille.
  • Puuvillavaate voi olla varsinkin lämpimillä säillä ihan hyvä, mutta usein se rypistyy muiden vaatteiden alla. (Plus usein hyväkin puuvilla vaati silityksen, yök!) Se plussa puuvillavaatteissa kuitenkin on, että näissä kankaiden laaduissa ei niinkään ole eroja. Ts. halpispuuvilla menestyy käytössä samoin kuin kalliimpikin.

Näillä vinkeillä siis kohti päivähoitosyksyä! Onko sinulla jokin vinkki aiheeseen liittyen, jonka olen mielestäsi unohtanut listasta? Kenenkä lapsella on edessä aivan ensimmäinen päivähoitosyksy?

-Karoliina-

*kuvituskuvina Polarn O.  Pyretin syksyuutuudet 2015

 Seuraa Kolmistaan-meininkiä myös Instagramin, Facebookin, Bloglovinin, Blogilistan, sekä Eskon ja Karoliinan twittereiden kautta.

Kommentit (32)

Tosi hyvä postaus ☺ t. Päiväkodin täti

Pk tätinä arvostan sitä että lapsen vaatteet ovat oikean kokoisia! Esim. Reimatecin hanskojen koot on peestä. Numero 2 ei tarkoita lapsen ikää vaan on kaksivuotiaalle kolme kokoa liian suuri. (0 koko istuvin).

Eikö näissä asioissa ole mitään kokotaulukkoa (on mun mielestä). Kommentti ” meneepä sitten pidempään” ei palvele lasta ollenkaan. Ei hän pysty tekeen ulkona mitään ylisuurilla rukkasilla tai ylisuuret kumisaappaat ei pysy jalassa. Surku niitä sitten..

Leggarit yms on hyvä ja juu kerrospukeutuminen ? farkkuja ei pienimmät saa itse kiinni vaikka on aikuisia jotka pukee niitä mutta kun pari kolme vuotiaat haluu itse ja kuivaksiopettelevalle ei haalareita joissa hankala kiinnitys.

Nää tuli nyt ekana mieleen.

Lastentarhanopettajan vinkit päiväkotipukeutumiseen:
1) oikean kokoista. Niin ulos kuin sisällekin. Ei liian isoja eikä liian pieniä.
2) hinnasta ja laadusta viis, kunhan on ehjää ja puhdasta ja vuodenaikaan sopivaa.
Vaihtovaatetta riittävästi, mutta kohtuudella. Kolme neuletakkia ei kukaan tarvitse yhden päivän aikana 🙂
3) lapselle mieluista. Aamua on turhaa aloittaa tappelemalla turhista. Jos lapsi pukee mielummin farkut kuin verkkarit, on se ihan ok.
4) mitä pienempi lapsi, sitä enemmän kiinnitettävä huomiota puettavuuteen. napitettava kauluspaita on toki söpö, mutta jos aikuisella on päiväunien jälkeen napitettavana kymmenen kauluspaitaa, menee siihen hurjasti aikaa. Sama juttu esim. takki vs. haalari vetoketjujen kanssa. Haalarin ketjun vetää itse kiinni pienempikin. Vältä sormikkaita taaperolla jne.
5) nimikoi, nimikoi, nimikoi. Muuten eksyneitä ei löydä ja muista kukaan.

hmm. kirjoititkin sisävaatteista..no annoin kattavan annoksen seuraavaan postaukseen eli ulkoiluvaatteisiin, hih 🙂

Meillä menee lapset huomenna päiväkotiin ensimmäistä päivää. Noiden sun vinkkien lisäksi mä olen ainakin pohtinut, että vaatteet olisi hyvä olla helposti puettavia. Meidän neidin lempimekoissa on kaikissa vetoketjut tai napit niskassa, joten ne ajattelin jättää kotikäyttöön. Neiti kuitenkin Rakastaa hulmuavia helmoja, joten ostin päiväkotihameen, jonka neiti saa puettua itse. Pikkuveli taas ei tahdo huolia apua, koska ’minä itte’.

Hyviä vinkkejä olet koonnut! Tähän vielä päiväkodissa työskentelevänä lisäisin, ettei riitä ne vaatteet mitkä päällä hoitoon tulee, vaan vaihtovaatteita tulee olla mukana riittävästi! Eikä vain tietynlaista esim. Paidat pelkkiä t-paitoja vaan erilaisia; T-paitaa, pitkähihaista, hupparia ym! Tällöin vaatteen likaantuessa tai jos lapsella vaikka tulee vaatteessa kuuma/kylmä, löydetään keleihin ja tilanteeseen sopivaa vaihtovaatetta tilalle 🙂

Kiitos 🙂

Oi kun tuon muistaisi? Varsinkin ulkovaatteet ovat niin kalliita, että mielellään sitä ostaa toooooodella reilua. Pointtisi on kyllä silti aivan oikea!

Kohta 5 on minun nolo kohtani 🙁 Kiitos loistavista neuvoista!

Ei huolta 🙂

Oi että! Jännittääkö teitä päiväkotiuran alku?

Olet ihan oikeassa! Pieni kysymys: Onko varavaate helpompi etsiä lapsen kassista vai lokerosta? Tätä aina pohdin!

Meillä aloitellaan päiväkotiuraa viikon päästä. Samalla palaan itse töihin äitiys- ja hoitovapaalta. Täytyy kyllä sanoa, että lapsen päiväkotiin menosta johtuvan murehtimisen rinnalla oma töihinmeno tuntuu aikasta pieneltä murheelta, vaikka aloitan työt uudessa koulussa. Jännittää siis himputisti lapsen ja koko perheen puolesta, miten arki lähtee rullaamaan.

Tähän voin nyt toisena päiväkodin työntekijänä vastata. Tuo varavaateasia on varmasti makuasia. Itse koen, että selkeintä on, kun puhtaat löytyvät repusta ja lapsen lokero on sen verran tyhjillään, että päällä olevat vaatteet saadaan sinne lokeroon lepohetken ajaksi. Tosi hyviä pointteja on ollut lasten päiväkotivaatetuksesta. Opettajan näkökulmasta haluaisin korostaa vielä vaatteiden helppoa puettavuutta jo pienillä. Näin lapsen omatoimisuutta voidaan parantaa ja lapsi oppii pukemaan itse helpommin.

Nämä käytännöt vaihtelevat päiväkodista toiseen. Kulttuurieroja 🙂
Toisissa paikoissa varavaatteille on paremmin tilaa lokerossa, toisissa paikoissa lokerot on tosi tosi pieniä. On päiväkoteja, joissa ulkovaatteet ja sisävaatteet säilytetään samassa paikassa ja taas päiväkoteja, joissa ulkovaatteille on tilaaa erikseen. Kannattaa kysyä reilusti sieltä omasta ryhmästä, missä on parasta säilyttää.
Itse olen pakannut varavaatteet pieniin, uudelleen suljettaviin pusseihin. Yhteen sukat, toiseen alusvaatteet, kolmanteen t-paidan, yhteen pipo ja lippis jne. Pussit on nimetty ja pinottu lapsen kaappiin. Säilyvät siellä ehjinä ja puhtaina, eikä varavaatteista ko viikossa synny merkillistä ”vaatepalloa”, josta kukaan ei enää tiedä, mitä ja käytetty ja mitä ei

Meillä aloitellaan syyskuun alussa päivähoito, ensimmäistä kertaa. En ainakaan toistaiseksi ole paljonkaan jännittänyt lapsen hoitoon jättämistä vaan juurikin näitä hankintoja. Jotta olisi kaikki tarpeellinen, muttei liikaa ja sekä lapsi että hoitaja pääsisivät mahdollisimman helpolla pukemisten suhteen. Tästä postauksesta ja kommenteista oli suuri apu, kiitos! 🙂

Nämä tosiaan vaihtelevat pk:sta toiseen. Meidän pk:ssa lapsilla on oma kori päiväunille riisuttaville vaatteille nukkarissa ja varavaatteita varten oma lokero eteisessä (ulkovaatteille ja asusteille sit omansa).

Nuo leggarit/sukkikset on niin kätevät päiväkodissa tytölle, mutta mites pojat? Tämä on mulla ongelma, jota en ole vielä 4-vuotiaan poitsun äitinä ratkaissut. Pojille tuntuu löytyvän vain paksua kangasta olevia collegehousuja ja sitten on kirjavankukertavankankaisia pitkiä kalsareita, joita ei tietenkään voi pitää muuten kuin alusvaatteena. Mistä pojalle hyvät housut, jotka menis kätevästi villapuvun alle? Ne paksut colleget on vähän hankalat ja jos laitat ohuet trikoohousut, niin se näyttää hmmm… No, ei kivalta. :/ Löytyykö ideoita? 🙂

Niin ja lisään vielä, että itse tykkään pitää lapsen varavaatteet repussa. Näin olen aina kartalla siitä, että puhtaita vaatteita on varmasti mukana ja vaatteet myös kiertää käytössä, eikä jää niitä liian pieniä vaatteita päiväkotiin pyörimään. Ja lisäksi meillä on niin pienet lokerot, ettei sinne kovin paljon vaatteita mahtuisikaan.

Paras vaatteiden nimikointisysteemi minkä olen tavannnut niin tarramonsteri.fi !

[…] ennen koulujen ja päivähoitosyksyn alkua onkin ihana miettiä kauniita päivähoitovaatteita ja kalenterin ominaisuuksia, on fakta se, että syksy tuo usein tullessaan myös vähän […]

Meilläkin eka päikkysyksy edessä. Varsin kevyt alku edessä, mutta kuitenkin. Samat vinkit olen oikeastaan omaksunut kotioloissakin. Tympäsee myös, että pojille on ollut Miikkaria lukuunottamatta vaikea löytää kivoja housuja villahaalari-kauteen. Mutta nyt onneksi näyttäisi kapeat kollarit olevan enemmän in, joten niihin panostetaan tänä vuonna.

Ja kyllä jännittää. Mutta toisaalta ei. Koska suurin osa viikosta ollaan kuitenkin kotona ja lapsiluku vielä epäselvä 😉 joten ei tunnu niin lopulliselta, jos tiedät mitä tarkoitan.

Kiitos yks ope ja2 x nimetön 😀 !!

Oi että: Onnea uuteen kouluun (ope siis?) ja lapsille päikkäriin. Alku on rankkaa, mutta nopeasti arki tasaantuu!

Kiitos Mari, jos oli apua! Ja lisää samasta aiheesta tulossa vielä myöhemmin viikolla 🙂

Musta H&M:llä on ihania vaatteita, mutta monet trikoopaidat, jotka olen sieltä ostanut, tulevat venyneenä ryttykasana ulos pesukoneesta. Kirppislöydöt ovatkin parhaita: Niistä näkee suoraan, kuinka vaate on kestänyt elämää!

Mäkin haluan tarkistaa repun joka ilta!

Niin on!!

Miikkarin jooga pantsit ovat kyllä hyvät pöksyt. Samoin ne paksut leggarit!

Noshilla on kivoja slimmeja housuja (esim. Rock star malli), löytyypi nosh.fi

Mun vinkki on että kannattaa aina silloin tällöin tsekata se varavaatelaatikko (nimimerkillä lapsen ekana pk-keväänä löysin laatikosta puoli vuotta kadoksissa olleen paidan, kuusi paria villasukkia (puolet pieniä), kolmet tumput ja paljon muuta. Heh.

Meidän päiväkodissa on ollut varavaatelaatikko erikseen / kaksi lokeroa (toinen asusteilla ja päivittäin käytössä oleville, toinen varavaatteille). Siksi en ole kai oikein hiffannut lapsen pk-kassia (koska meillä se on vain kangaskassi, jossa kuljetetaan unikaveri ja vesipullo ees taas pk:n ja kodin väliä).

Sisävaatteissa itse asiassa välillä esim. H&M:n puolelta löytyy todella hyvin kestävää vaatetta ja kalliimmista merkeistä on löytynyt huteja. En vieläkään osaa aina tunnistaa hyvän laatuista trikoota uutena (ts. semmoista mikä kestää ja kestää), mutta kirpuilta se on helppo bongata (tosin kun vaatekoko on 104-110 ei enää kirppikseltä niin helpolla löydy). Meidänkin tyttö suosii leggareita ja sukkahousuja, joten collegehousuja on äidin turha ostaa kaappiin (ja eihän ne tietty ulkovaatteiden alle istu niin kivasti kuin leggarit). Talvella kun tarvitaan lämpimämpää, on joustocollegeleggarit kiva juttu.

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X