Jos mun pitäisi kuvailla mun pukeutumista yhdellä virkkeellä, sanoisin varmasti, että mun vaatteista 90% sopii sekä arkeen, että juhlaan. Joskus nuorempana mä aina säästelin juhlavaatteita, jotta niissä olisi uutuusarvoa juhlissa, mutta nykyisin en enää tunnista noita ajatuksia omikseni. Ei aikuisen ihmisen vaate juuri käytössä niin kulu (konkreettisesti tai abstraktisti muiden silmissä), jottei samalla asulla voisi mennä useampaan juhlaan peräkkäin tai samalla viikolla töihin ja kemuihin.
Kaikkein olennaisinta pukeutumisen yleisilmeessä on muu laittautuminen ja asusteet. Me ollaan nähty muotiviikoilta lukuisia kuvia, joissa muotigurut kävelevät punaiselle matolle jumppatrikoissa ja korkkareissa, joten todistettua on, että IHAN kaikki asut käy oikein puettuna minne lähes minne tahansa. Tai no – korkkarit juoksulenkille voi olla haaste, mutta asujen kohotus onnistuu lähes aina.
Mä puin näihin kuviin Lindexin alepaidan ja Superdryltä saamani farkkuhaalarit kahdella eri tavalla. Lippisten (joku miehen golf-kisoista saama yksilö) ja Niken lenkkareiden kanssa, ja sitten toisaalta kimallekorvisten ja Swedish Hasbeensin sandaalikorkkareiden kaveriksi. Asun ilme muuttuu jo näin.
Ja jos olisi halunnut toiseen asuun vielä enemmän juhlavuutta, ihana pikkulaukku, tukka hiuspidennyksen kanssa ponnarille ja pinkki huulipuna olisi muuttanut asun ihan juhlakelpoiseksi, vaikka pohjana on ihan tavikset farkkuhaalarit ja trikoopaita. Niin ja ison sporttikellon vaihto vaikka korviksiin mätsäävään rannekoruun olisi myös muuttanut ilmettä kepeämmäksi.
Mä sovellan tätä mentaliteettiä lastenkin pukeutumisessa, vaikka heidän tapauksessaan joitakin vaatteita ihan oikeasti pitää säästellä hetki, ettei vaate ole juhlien tullen aivan repaleinen ja mudassa. Lasten kanssa mä teen näin:
- Ostan sellaisen “juhlakengät”, joita voi pitää juhlien jälkeen arkikenkinä. Meillä ei koskaan ole siis mitään lakerikenkiä, vaan lapsille ostetaan siistit, asuun käyvät (esim. kimalle-)tennarit, jotka nostetaan normikäyttöön heti juhlien jälkeen.
- Juhlamekkoja saa käyttää kaikkien siihen tarkoitettujen juhlien jälkeen arjessa. Tai jos helma on niin tyllinen, ettei se mahdu toppahaalarin alle tai helma jää pyöräillessä pinnojen väliin, mekko siirretään rooliasulaatikkoon keijuprinsessa-asuksi.
- Toisaalta juhlamekon ei tarvitse olla lastenkaan tapauksessa niin kovin juhlava itsessään, vaan moni trikoomekko käy juhlaan, kun päässä on vaikka rusetti ja kaulassa itse pujotellut muovihelmet. Näin mekko sopii taatusi juhlien jälkeen päiväkotiinkin. Esimerkiksi Mellillä ja Gugguulla on lukuisia mekkoja juuri tällaiseen tarkoitukseen.
Kerro mulle paras vinkkisi/hetkesi, jossa olet upgreidannut asusi ihan uudelle tasolle! Onko muita vinkkejä (lasten) arki- ja juhla-asukikkailuun?
-Karoliina-
Kuvat: Noora Näppilä
Kommentit (6)
Ihanat farkkuhaalarit ja noi korvakorut. Mistä on nuo korvakorut? Taisi joku jo kysyä. Minä rakastan farkkuhaalareita, Miulla on kolmet. Mustat, siniset ja ns. kulutetut.
Ihanat tyylit! Saanko kysyä, mistä nuo upeat korvakorut on? 🙂
Meillä myös käytössä tennari/kangaskenkäkikka juhlien kenkäratkaisuna,erilaiset Marimekon trikoopaidat ja sukat poikien kevyempään juhlapukeutumiseen vaikkapa pellavashortsien parina. Yksinkertaisenkin trikoomekon juhlavoittavat kivasti erilaiset irtokaulukset(toimii varmasti myös aikuisella).Satiininauha vyötäröllä,pinnissä,ponnarissa,letinpäässä jne.tekee ihan erilaisen ilmeen arkiseenkin mekkoon tai asuun.Puuvillaiset tai pellavaiset pitsisukkikset tai polvisukat kivalla yksityiskohdalla(vaikkapa rusetti) toimivat myös.Näillä kikoilla meillä sekoitellaan arkea ja juhlaa:)
Kivoja vinkkejä etenkin lasten vaatteiden ja kenkien näkökulmasta, kiitos!
Mulla ei ole mitään vinkkejä. Musta on ihan kiva lukea/katsoa toisten vinkkejä tai pukeutumisia ja saada niistä inspistä.
Mun oma vaatekaappi on tällä hetkellä niin tyhjä, että sieltä ei oikein pysty duunamaan asua kovin moniin yhdistelmiin. Mutta siellä onkin vain lähes pelkkiä lemppareita. Mä oon huomannut, et tykästyn johonkin vaatteeseen niin paljon, että haluan käyttää sitä kokoajan. Suoraan vaan pyykistä takas päälle. Tämä kesä on esim. Ollut. Iin kämmin, että oken lähes poikkeuksetta kulkenut parilla hellemekolla. Paksummat ovat odottaneet kaapissa viileämpiä ilmoja.
Sitten on vaan muutama toimistolle sopiva vaate, koronan aikana en ostanut lähes yhtään uutta kulutin vanhat loppuun ja tuli ostettua enimmäkseen oloasuja kotiin.
Jumppa ja urheilu vaatteet on erikseen mitä niitäkin tuli pidettyä korona aikana tosi paljon.
Musta tuntuu nyt kivalle kun on vaan muutama kiva vaate mistä todella tykkään, no välillä kyllästyttääkin mitä pukea päälle ni voi hyvällä ommalla tunnolla ostaa lisää jos tarvis. Oon kyl tullut todella harkitsevaksi mitä ostan, kun olen onnistunut pääsemäön tähän tilanteeseen. 😊
Ja ei ole kyllä kukaan ainakaan huomauttanut tai ihmetellyt miks toi on aina lähes samoissa kuteissa. Lisäksi mulla on muutamia vaatteita mitkä on jo vanhoja ja mitä vähän jo säästelen kun ne on tosi ihania ja sellasia mistä on tultu kysyy mistä toi on ja niitä kin saa enää mistään, suren jo valmiiksi mitä sitten ku ne kuluu puhki. Ja ne on sellaset luottovaatteet mistä tiesän kun puen päälle niissä on hyvä olla. 😊
Poikalapselle on tosi paljo siistejä mutta rentoja vaatteita mitkä menee niin rennommat juhlat ku arjen. Sitte taas ku on ihan kunnollinen juhla siis ihan häät, hautajaiset ym. mihin pitää ostaa vielä juhlavempaa niin onneks nykyää on kirppikset ja kirppissovellukset. En kyllä anna isovanhempienkaa ostaa esim. mitää pukua pojalle mikä jää yhteen käyttökertaan, vaikka kuin haluaisivat ostaa. Kauluspaidastakin tietää ettei sitä ehi käyttää ku kerran ni aina käytettynä koska ei vaan ole mitään järkee ostaa uutena. Käyttövaatetta leikki-ikäselle ei paljo kannata enää käytettynä ostaa ku kulutus on niin kovaa mutta juhlavaatteet on käytettynä ihan täysin uuden veroisia.