Sämpylöitä ja sentinvenytystä

Kyselin tänään Facebookissa ystäviltä neuvoja rahan säästämiseen. Niinä kuukausina kun tulee yhtäkkiä kaikki isot laskut samaa aikaa, kotivakuutus, vauvavakuutus, autovakuutus, autovero, katsastus ja auton korjaus, on aina raha tiukassa ja alkaa miettiä uusia tapoja venyttää senttejä. Tässä tapauksessa mietimme lähinnä sitä säästämistä ruokaan liittyvissä asioissa, kaikki kotitaloustarvikkeet meillä on ajan tasalla, mutta tässä kuussa tein pitkästä aikaa tarkan ruokalistan ja shoppailin sen mukaan ruokatarvikkeita.

Nyt tulee käytyä joka päivä kaupassa maanantaihin asti, sillä kirjoitin ylös eri päivien tarjoukset ja haetaan esimerkiksi piimää ja ruokakermaa vasta maanantaina, kun se on Lidlissä tarjouksessa. Tänään oli tarjouksessa tomaattia, salaattia, jogurttia, perunaa ja lihaa, joten aloitettiin niillä. Eli se ensimmäinen säästämistapa: tarjoukset. Ota ovesta pois ”ei mainoksia” lappu ja lue huolella eri kauppojen tarjoukset. Tee kauppareissu useammassa eri kaupassa, vaikka se viekin enemmän aikaa. Säästät paljon rahaa kun haet aina halvimman tuotteen eri kaupasta. Jos joku tuote on kahden päivän päästä tarjouksessa, pärjäät varmasti kaksi päivää ilman ja voit sitten hakea sen halvemmalla. Toinen hyvä tapa säästää ruokakuluissa on ruoan täydentäminen kasviksilla. Laita lihakastikkeeseen joukkoon papuja, porkkanaa tai sieniä, ruoka on täyttävämpää ja riittoisampaa ja voitte sitten syödä sitä kaksi päivää. Seuraava vinkki: tongi pakastimen ja kuivakaappien perimmätkin unohtuneet nurkat. Sieltä löytyy usein unohtuneita tarvikkeita, joita kannattaa hyödyntää silloin kun yrittää säästää. Meillä löytyi tällä kertaa jauhelihaa, fajitas-lastuja, monta leipää, makaronia, riisiä ja tagliatellaa. Tämä lista on lähinnä näitä vinkkejä siihen kohtaan kun rahaa pitää säästä heti eikä nyt, mutta jos haluat varautua niin kannattaa aina ostaa tarjouslihaa ja säilykkeitä ja laittaa lihat pakkaseen ja säilykkeet kaapin perälle. Niistä keksii vaikka mitä ruokia myöhemmin. Me hamstrataan aina tarjouksista kauheat määrät lihaa ja niitä sitten sulatellaan pikkuhiljaa pakkasesta. Tähän kohtaan vinkki lihan sulatukseen: täytä kattila kuumalla vedellä, lihapaketti sinne kellumaan, kansi päälle ja lihat sulaa hetkessä.

Tee ruokaostokset Lidlissä. Sieltä saa sitä samaa suomalaista ruokaa ja juomaa, mutta sen lisäksi voit ostaa myös uusia erilaisia ruokia, joita et muissa kaupoissa näe. Hinnat ovat halvemmat ja säästät ruokakuluissa jopa puolet. Vertaileppa joskus huviksesi hintoja niin näet. Ja kyllä, myös se Lidlin maito on sitä tuttua suomalaista maitoa, eikä maistu yhtään erilaiselta 😉 Minä, maailman nirsoin ihminen, juon aina Lidlin maitoa. Saksassa asuessa opin käyttämään Lidlin tuotteita (Saksassa ne siis ovat todella erilaisia) ja Suomeen palattuani olen aina tehnyt ostokset siellä. Yksi parhaista vinkeistä oli että tekee itse oman leivän. Mä en ole ikinä leiponut leipää, eikä mulla onnistu ikinä edes sämpylät. Hiiva ei taida olla mun ystävä, koska muuten olen hyvä leipuri, mutta leipä ei ole mun juttu. Essi kuitenkin neuvoi mulle idioottivarman sämpyläreseptin ja jos jopa Essi on onnistunut sen kanssa niin täytyyhän munkin onnistua! Ja niin onnistuinkin, reseptillä tuli maailman parhaita porkkanasämpylöitä! Siis ihan uskomattoman herkullisia. Päältä ihanan rapeita ja sisältä kuohkeita ja pehmeitä. Laitan teille loppuun vielä Essin reseptin ja kuvia! Näitä teen ehdottomasti jatkossakin. Keitot. Keitot on riittoisia ja edullisia. Jos rahatilanne jollakin oikein pahaksi pääsee niin raidatkaa nurkat. Aina jostain löytyy ylimääräisiä tavaroita tai vaatteita, jotka voi myydä facebook -kirppiksillä tai huutonetissä. Saat kaappeihin lisää tilaa ja vähän ylimääräistä käyttörahaa tai säästötilille täytettä. Jos sinulla tai miehellä on töissä maksullinen ruokailu, ottakaa eväät mukaan. Edellisen päivän päivällisestä loput tupperin rasiaan ja aamulla mukaan töihin, pääsee paljon halvemmalla, etenkin pitkällä tähtäimellä.

Tässä oli nyt muutama vinkki ruoan kanssa säästämiseen, mutta säästää voi monessa muussakin asiassa. Miten te säästätte rahaa? Onko sinulla joku hyvä säästövinkki? Poltatteko kenties kynttilöitä ja säästätte sähköä tai sammutatte suihkun shampoon levityksen ajaksi? Pienet arkisetkin säästöt voivat olla sellaisia, jotka eivät kaikille juolahda mieleen, joten jaa omat vinkkisi! 🙂

Parhaat porkkanasämpylät
5-6 dl vettä
4 tl sokeria tai 1 rkl hunajaa
2 tl merisuolaa
3 SUURTA porkkanaa raastettuna
1/2 hiivapala tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
n. 10-12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
Muutama kourallinen ruisjauhoja sämpylöiden pyörittelyyn
Kuumenna vesi riittävän kuumaksi, koska lisätty porkkanaraaste viilentää lämpötilaa. Vesi ei saa olla kiehuvaa, mutta reilusti yli sen yleensä suositellun 37°.

Lisää sokeri tai hunaja, suola ja porkkanaraaste. Jos käytät tuoretta hiivaa liota hiiva sekaan ja sekoita sormin, se on helpointa. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen osaan jauhoja ja sekoita joukkoon käsin. Lisää hiutaleet ja sekoita. (Voit myös käyttää leseitä.) Lisää melkein kaikki jauhot ja sekoita lusikalla. Kun taikina alkaa pysyä kasassa lisää oliiviöljy ja sen jälkeen vielä loput jauhoista, jotta saat taikinasta irtonaista. Anna nousta puolisen tuntia.

TÄRKEÄÄ: Älä lisää liikaa jauhoja. Taikina saa tarttua hieman käsiin, vaikka kaikki jauhot on lisätty. Tällöin sämpylöistä tulee meheviä!

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Käytä kiertoilmatoimintoa, jos mahdollista.

Levitä ruisjauhoja pöydälle ja kumoa noussut taikina. Jaa taikina ensin kahteen ja sitten neljään osaan. Pyörittele paloista tankoja ruisjauhojen päällä ja jaa sitten jokainen tanko noin 7-8 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nostele pellille. Anna nousta liinan alla n. 10 minuuttia.

Paista uunin keskitasolla n.15 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.

OMAT MUISTIINPANONI:
Laitoin lisäksi ruokalusikallisen siirappia.
Taikinassa oli todella vähän jauhoja ja se oli sen takia vaikeaa käsitellä, mutta tämän ansiosta sämpylöistä tulee niin kuohkeita, joten älä lisää jauhoa, vaikka taikina tarttuukin joka puolelle. ”Hiukan” käsiin tarttuminen oli aika vähättelyä, nimittäin pelkäsin välillä, että se taikina ei ikinä irtoa käsistäni 😀

Kommentit

68 kommenttia
Avatar

Mä oon laittanu tohon sämpylöiden ohjeeseen enemmän jauhoja ja tehnyt sen maitoon, nam 🙂

Avatar

Meillä on aina monta tonnikala purkkia kaapissa valmiina, jos on tiukkaa niin kuinka helppoa on tehä ihan vaan makaronia+tonnikalaa+ruokakermaa loraus ja maukas pasta on valmis. 🙂

Suihkussa en ikinä osaa sammuttaa suihkua kun shampoon levitän, on vaan niin mukava seisoa kuumassa suihkussa. 😀

Pakastin ostetaan aina tilipäivänä suht. ”täyteen” ruokaa että on pahanpäivän varalle aina siellä ruokaa. 🙂

Tarjousten perässä kierretään mekin monta eri kauppaa. 🙂

PS: Sämppy ohje kuulosti tosi hyvälle, täytyykin kokeilla seuraavana vapaa päivänä.. :p

Avatar

Mmm toi pasta kuulostaa hyvältä 🙂 Mäkään en osaa oikeen sammuttaa sitä suihkua ja kiinteellä vesimaksulla ei onneksi tarvitse, mutta esim mun vanhemmilla sammutan aina 😀 Kannattaa kokeilla sämpylöitä! 🙂

Avatar

Siis mä oon iha hirvee palelemaan, ja vasta n. parivuotta sitte tajusin, että sen suihkun voi pitää päällä myös shampoon levityksen ajan ♥♥♥♥ en siinä ainakaan säästä 😀

Avatar

Juuri tänään tein noita sämpylöitä köksän näytössä, täysin samalla ohjeella. Oli kyl törkeen hyviä! 😀

Avatar

Ne on ihania! 😀

Avatar

Mun on pakko kommentoida tuota ”käy Lidlissä, säästät” -kommenttia. Onhan lidissä halpaa, mutta samalla myös aika huono valikoima. Meillä on kohta ollu 2vuotta s-etukortti ja keskitetään ostokset Prismaan. Sinä aikana meille on tullu s-pankkiin n.400€ säästöön! Viiden hengen taloudessa meillä menee ruokaan n.500€/kk

Avatar

Herranjumala!! SIIS VIISISATAA EUROA!? Mitä ihmeen sisäfileitä te vedätte kun meidän viisihenkisessä perheessä menee ruokaan n.250€/kk.huhhuh

Avatar

Mun mielestä Lidlissä on ihan riittävä valikoima, multa ei oo jäänyt sieltä puuttumaan muuta kuin purjo, mutta nykyään siellä on sitäkin 🙂 Ja en kyllä ymmärrä miten kukaan saa noin paljon rahaa menemään ruokaan… 😀 vaikka olis mistä maksaa niin en raaskis ostaa niitä kalleimpia tuotteita.

Avatar

Meillä menee kahdestaan ruokaan noin 400e/kk joten ei toi summa nyt kovin suuri ole. Me käydään myös prismassa ja s-etua kertyy ihan mukavasti 🙂 panostetaan ruokaan ja ostetaan puhtaita kotimaisia ruokia. Säästetään sitten muista asioista jos on tarvetta. Kyllä silti saa aika suuren osan palkasta lohkaistua säästöön.

Avatar

Ei tuo 500e mun mielestä ole ihan kamalasti, jos haluaa syödä laadukasta lihaa/kalaa ja tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Meillä menee miehen kanssa kahdestaan jotain 350-400e kuussa ruokakauppaan, mutta toki sieltä ostellaan myös pesuaineita, kosmetiikkaa yms. Kaipa kyse on vain siitä, mihin tahtoo panostaa; toiset syö laadukkaasti, toiset reissaa ja jotkut shoppaa paljon vaatteita.

Avatar

Millaisen ruoan te sitten laskette sillaiseksi ruuaksi että se on ”panostamista”? 🙂 Meillä syödään kyllä päivittäin tuoreita suomalaisia kasviksia ja erilaisia hedelmiä, kalaa ja erilaisia lihoja, ja tosi laadukkaita ruokia, mutta silti mä en saa kulumaan niin paljoa rahaa…. Tosin meitä on vain kolme ja tällä hetkellä mä en oikein syö mitään 🙂 paitsi suolakeksejä 😀

Avatar

Noo, en tiiä oikein mihin meidän kaikki ruokarahat menee, vaikka oon yrittänyt katsella kuitteja jälkeenpäin. Syödään lähinnä paistijauhelihaa, broileria pelkästään maustamattomina fileepihveinä koska mua ällöttää suikaleet ja marinadit, tuoretta lohta, hedelmiä, Valion plus-maitoa, kaikkia ihania herkkujuustoja (paitsi nyt raskaana pläh). Me kyllä syödään molemmat aika paljon ja usein, haha. 😀 Erityisesti mies kun syö vähähiilarisesti, niin se on jostain syystä aika hintava ruokavalio. :/ Myös ihan karkkiin ja Pepsi Maxiin kuluu rahaa, ainakin mulla…

Avatar

Miten sun vauva voi kasvaa jos et syö oikeen mitään? Ja eikö silloin juuri tule huono olo jos ei raskaana ollessa syö säännöllisesti.. Tuskin kovin terveellistä syödä pelkkiä suolakeksejä.

Avatar

Piti vielä mainita, että kyllä mua joskus hirvittää vähän noi kauppaan menevät summat ja sitten teen tarmokkasti isoja satseja nakkikeittoa ja jauhelihakiusausta. 😀 Ainakin loppukuusta…

Avatar

No kyllä tuon 500€ saa menemään ihan hyvin. Taloudessa on kaks lasta jotka käyttää vaippoja ja toinen(8kk)heistä käyttää lisäksi äidinmaidonkorviketta.. Mielummin ostan esin Oltermannia jossa on vähemmän rasvaa kuin edullisessa Arkijuustossa. Lapsille ostetaan joskus aika tyyriitä ”lasten”jugurtteja. Kalaa meillä syödään ehkä pari kertaa kk. Wc -paperistaki oon valmis maksamaan että saan muuta ku keltasta hiekkapaperia. Tässä nyt jotain esimerkkejä.

Avatar

Kannattaisko lukea mun blogista enemmänkin kuin viimeisin postaus? 😀 Hyperemeesin kanssa on vähän paha syödä. Suolakeksit on parempi kuin ei mitään. Ja vauva kyllä ottaa mitä tarvitsee, mutta tutkimusten mukaan hyperemeesistä kärsivät äidit kyllä synnyttävät pienikokoisempia lapsia, kuten kävi Avankin kanssa. Saan sitten tipasta tarvitsemani nesteen ja ravinnon. Valitettavaa, mutta se on nyt tilanne.

Avatar

Meillä on neljän hengen perhe, nuorimmainenkin vasta 8kk, mutta meillä menee siltikin 100e viikossa ruokaan.
Tosin mies on kokki ammatiltaan, että tuleeki sit usein kokattua a la carte ruokia 😀 mutta helposti voi mennä se 500e kuussa ruokaan, jokanen tyylillään 😀

Mut tosiaan mekin asioidaan suurimmaksi osaksi lidlissä ja ostetaan kyllä aina pakkanen täyteen, joten joskus saattaa mennä tosi vähän kuussa ruokaan, kun aletaan tyhjentää pakastinta urakalla 🙂

Avatar

Mäkään en osaa oikein eritellä mihin se raha menee. Ihan varmasti saisi pienemmät ruokalaskut jos jaksaisi panostaa tarjouksiin. En oikeastaan ikinä katso kaupassa ruuan hintaa. Syön lähemmäs 10 purkkia maitorahkaa viikossa, marjoja, kasviksia, paistijauhelihaa, lohta, maustamatonta kanaa yms. Ja syödään myös 5 kertaa päivässä, joten kyllä sitä ruokaakin kuluu 😀 pepsi max on aika iso rahareikä meidän taloudessa myös. Ja ostan aina kotimaisia vihanneksia ja marjoja. Talvella varsinkin marjat on sairaan kalliita :/ nostan kyllä hattua niille, ketkä hyödyntää erilaiset tarjoukset. Teen aina kauppalistan ja ostetaan kerralla viikon ruuat. Aina tarvii jotain pientä joka tulee ostettua lähialepasta tuplahinnalla, joten sinnekin saa huomaamatta kulutettua suurenkin rahan.

Avatar

Meillä 4 hengen taloudessa menee ruokaan 500-600e kuussa, ja siis vain ruokaan. siihen päälle vaipat sun muut. Että mun mielestä 500e kuukaudessa viiden hengen perheessä on aika vähän! Eikä mekään mitään luksusruokia syödä, vaan ihan normaalia ruokaa. Ei osteta kalleinta mutta ei myöskään halvinta. Lihoihin, vihanneksiin ja hedelmiin panostetaan enemmän.

Avatar

Mä en ymmärrä.. Teillä joillain menee ihan helkkaristi rahaa ruokaan kuukaudessa! Tolla 500€:lla ruokkis ainakin 10 hengen perheen 😀 Meillä on nelihenkinen talous ja ruokaan menee kuukaudessa n. 200€. Tosin meidän ei tarvitse ostaa enää vaippoja eikä muitakaan lasten purkkiruokia. Ja Lidl on ruokakaupoista paras! Käydään aina siellä ja ollaan miehen kanssa myös kunnon tarjoushaukkoja 😀

Avatar

Meillä on kans viishenkinen perhe ja ei ole mikään mahdottomuus, että menee 500e kuukaudessa ruokaan.
Meillä syödään ihan tavallista kotiruokaa ja vielä ostellaan vaippoja nuorimmalle, mutta silti sinne ruokakauppaan uppoaa rahaa.
Meidän perheen nuorin(viikko sitten 2v täyttänyt) syö niin uskomattoman isoja annoksia, etten ihmettele yhtään meidän ruokakuluja 😀
Mekin asioidaan lidlillä suurimmaksi osaksi, mutta mun kasvisruokavalion takia ihan kaikkea sieltä ei saa :/ siis eri pavut, kikherneet, soijarouheet yms pitää sitten hakea muualta. Voi kun noi saiskin lidlissä.

Meillä menee maitoa ainakin 10 litraa viikossa, en nyt ihan tarkkaa määrää tiedä, niin siinä säästää, jos hakee lidlistä maidot. Meillä on saman matkan päässä sale, lidl, k-kauppa ja s-market eli sinne lidliin yleensä ajellaan 🙂

Mun yks hyvä säästöneuvo on se, että lisää soijarouhetta jauheliharuokiin!

Avatar

Kyllä 500 euroa uppoaa helposti nimenomaan prismaan. Eikä bonus-järjestelmä kata hintaeroa juuri esim. Lidliin.

Avatar

No sanon kyllä et 500€:lla ei ruoki monipuoliesti ja terveellisesti 10 hengen perhettä! Ihan höpöpuhetta.
Meillä ruuan osuus kauppalaskusta on kuudella hengellä noin 600€. Kasviksia, hedelmiä, lihaa, kalaa, maitotuotteita (rahkat, raejuusto, jugurtit, viilit, maito). Eineksiä ei syödä, ruuat laitan alusta asti itse. Leivon sämpylät itse, samoin esim. karjalanpiirakoita teen itse.
Liha on kallista jos ostaa muutakin kuin broiskun paistisuikaleita ja nauta-sikaa. Kala on aika tyyristä myös.
Tuosta 600€:sta n. 40-50€/kk on herkkujen osuus. Karkkipäiväksi karkit neljälle lapselle ja kahdelle aikuiselle (tyyliin eurolla karkkia jokaiselle lauantaisin+ satunnaiset jätskipaketit jälkkäriksi tai limu/mehujutut joskus saunajuomaksi).

Enemmänkin menisi jos ostaisin kaikki valmiina tai en ollenkaan miettisi mitä ostetaan. Meillä kotona syö kaikki ateriat 3 henkeä, 1 ottaa lounaseväät ja 2 syö koulussa lounaan. Usein on myös lasten kavereita esim. välipala-aikaan.

Säästän myös sillä etten osta iltapäivälehtiä enkä naistenlehtiä, en suklaapatukoita joka päivä, en käy kahviloissa jne. Ne vaan ei ole mun juttu. Jos sattuu kohdalla -30% lihoja niin nappaan ne kyllä kärryyni aika vinhaa vauhtia ja pakastan.

Mari

Avatar

Ihan hyvä vinkki varmasti kerätä tarjouksia, kunhan ei käy niin, että tulee samalla ostettua jotan pientä muutakin tai jos menee kauppoihin autolla joka päivä. Itse oon huomannut, että vähiten menee rahaa ruokaan silloin kun tekee viikon ruokalistan etukäteen ja pyrkii käymään kaupassa esim kerran viikossa ja sit toisen kerran jos esim maito pääseekin loppumaan. NÄin välttää kaiken turhan ostamisen. Silloin kun sattuu olemaan normaalia enemmän rahaa, voi ostaa lihaa pakkaseen ja täydentää kuivamuonia 🙂

Avatar

Mulla ei onneks ainakaan oo tullut ostettua ylimääräsiä 🙂 Tänään tuli mukaan virpomispalkkioita mutta se oli vähän pakollinen sunnuntaita varten 🙂 Mä teen myös ton ruokalistan ja tarkan kauppalistan, jota noudatan niin tulee fiksut ostokset 🙂 Ja yleensä käyn myös kerralla kaupassa, mutta jos on noita tarjouksia eri päivinä niin jaan kauppapäivät niiden mukaan 🙂

Avatar

Kannattaa ottaa huomioon, ettei aina kannata juosta tarjousten perässä ;). Mikäli siis liikkuu omalla autolla, äkkiä häviää bensoissa jos hakee yhdestä kaupasta yhden jutun ja toisesta toisen.

Myöskään sokkarin 3+1 päivät ja stockan hullut päivät eivät läheskään aina ole edes halpoja. Halpoja joo niiden normaalihintoihin verrattuna, mutta esim. tarjoustalosta saa kuitenkin halvemmalla sitä samaa hammastahnaa vaikka se olis kuinka tarjouksessa jossain sokkarilla 😀

Avatar

Mä kanssa naureskelen aina noita 3+1 päiviä kun ihmiset on ihan innoissaan kun joku shampoo maksaa vaan 15 euroa ja tarjoustalosta saisit vastaavan kahdella eurolla… 😀 Täällä ei kauheesti vaikuta bensoihin kun kaikki kaupat on vierekkäin 🙂

Avatar

Ja stockan hulluilla päivillä kaikki on ihan innoissaan kun saa ostaa kymmenen purkkia hammastahnaa ja säästi AINAKIN EURON!!!11 😀

Avatar

muakin häiritsee lidlissä se, että sieltä ei ikinä saa kuitenkaan kaikkea tarvitsemaansa, ärsyttää juosta jonkun hunajapurkin takia vielä toiseenkin kauppaan. ja vaikka ruoka onkin lidlissä halvempaa, niin mä ainakin menetän sen säästön siinä että lidlissä on niin hyviä karkkeja joita on pakko hamstrata 😀

Avatar

Haha 😀 mä oon tottunut kävelemään jo sen hyllyn ohi katsomatta 😀 siel on just ne kaikki lapsuuden lempparikarkit, ahh!

Avatar

Meillä on kahden hengen talous, minä ja 1,8 vuotias.Säästän paljon rahaa suunnittelemalla viikon ateriat etukäteen aamu ja iltapaloja myöten. Esim aamupala, puuroa, mustikkakiisseliä, maitoa, omenaa. Lounas kasvissosekeittoa ( ISO KATTILALLINEN MAKSAA N.3 E) ,maitoa, leipää. Välkkäri, hedelmäsose Iltaruoka perunamuussi, lihapullat , raaste, maitoo. Iltapala, puuroa, hedelmää, maitoo. Sitten vaan laskem montako hedellmää viikossa menee, paljonko maitoa ym… Hävikki minimiin niin säästää paljon. Meillä on aina toisena ruokana keittoa jota yleensä onkin 3 pv putkeen mutta päivän toinen ruoka tuo vaihtelua ja puuro on superhalpaa!!! Syön itsekin kun se ob viekä jopa hyvää 🙂

Avatar

Toi suunnittelu on kyllä hyvä neuvo 🙂 ja pitääkin tehdä taas kasvissosekeittoa pitkästä aikaa, se oikeasti on halpaa ja sairaan hyvää! 🙂

Avatar

Mulla parhaiten toimii se, että päätän etukäteen viikon budjetin ja nostan sen käteisenä. Jotenkin käteistä tulee vaan käytettyä vähemmän, kun korttia kun oikeesti näkee paljonko sitä rahaa menee.

Avatar

Moni mun tuttu tekee noin, pitäis varmaan itsekkin kokeilla! 🙂

Avatar

Meillä on LA ihan kohta, eli pikkuhiljaa pitää opetella kattomaan enemmän rahojaan! Mä en osaa yhtään sanoa kuinka paljon meillä menee kuukaudessa, koska tähän asti kummallakin tullut palkkakin 2vko välein, mut kyl se välillä hirvittää kun menee 90€ kerralla cittariin ja muutaman päivän päästä pitää mennä taas kauppaan kun jotain loppuu/puuttuu. Pitäs alkaa suunnittelemaan etukäteen koko viikon ruoat niin pääsis ehkä vähän kiristämään noita kukkaron nyörejä 🙂

Avatar

Suunnittelemalla pääsee kyllä paljon halvemmalla ja ei tuu ostettua turhuuksia 🙂

Avatar

Me kyttäillään kilohintoja, mutta ei juurikaan juosta tarjousten perässä. Joitakin ”halpismerkkejä” käytetään, esim Rainbown tuotteita, joista monet on samoilta tuottajilta kuin muut vastaavat tuotteet. Myös kun tekee isomman satsin ruokaa, erilaisia uunivuokia tai makaroonilaatikkoa, riittää useammalle päivälle. Jos ei halua syödä monta päivää peräkkäin samaa ruokaa voi pakastaa vaikka annoskokoina. Tarjousten perässä juokseminen varsinkin autolla tulee helposti kalliimmaksi kuin normihinnalla ostaessa kerralla. Käydään myös max 1-2 kertaa viikossa kaupassa, ja seurataan listaa eli ei osteta turhuuksia. Budjetin suunnitteleminen on myös järkevää, laskee vaikka kuukauden kaikki tulot ja menot, loppurahat jakaa vielä päivien kanssa ja saa summan jokaista päivää kohden. Siinä tietää sitten että on vaikka 150e kolmelle päivälle, ja ostaa ruokaa yms sen mukaan.

Meillä todella hyväksi todettu säästötapa on se, että joka kerta verkkopankissa käydessä siirtää muutaman euron säästötilille. Sitä muutamaa euroa ei pahemmin huomaa, ja se kerää nopeasti isotkin rahat säästötilille 🙂

Avatar

Täällä ei tuu bensaeroja kun kaupat on vierekkäin, mutta joillain paikkakunnilla pitää tietty ottaa toi huomioon 🙂 Me ollaan kanssa tehty tota muutaman euron sivuun laittamista, mut me laitetaan ne käteisenä säästöpossuun 🙂

Avatar

Mä kyttään kans noita kilohintoja! 🙂 Ja suosin lidlin tuotteiden lisäksi pirkkaa, eldoradoa, Rainbow:ta ja joskus jopa X-tra:a sen sijaan, että ostaisin vaikka risellan riisiä, myllyn parhaan makaronia tai just sitä valion oltermannia. 🙂 Samanlaisia tuotteita on joskus jopa puolta edullisemmin noilla ”halpismerkeillä”. 🙂

Avatar

Joo mä kanssa ostan yleensä aina halvinta merkkiä 🙂 Oon kans ostanut halvempia juustoja, mutta oon huomannut, että mä vaan rakastan Oltermannia että voisin tinkiä siitä, mutta tingin sitten muista 🙂

Avatar

Pakko myöntää, että Oltermanni on kyllä ihan parasta!

Avatar

Mä oon sitä mieltä että noi halpis merkkien tuotteet on varmasti ihan samaa mitä ne kallitkin on. (väh. 50% tuotteista) eikös se ”tonnikala jupakkaki ” avannu vähä. Sama homma ku se että omo pesuaine oli samaa ku luvil..

Jäävuoren huippuhan on vasta näkyvillä.. Cokis on ainoo mistä huomaa että mikä on halpaa ja mikä on sitä”oikeeta” colaa.
Ja rainbowin festival limu on ihan saman makuisya ku se kallos pommac..:)

Avatar

Mä liputan kand oltermannia, jotku tuotteet on tietty aina missä se ” aito(kallis)” on parasta;)

Avatar

Maistakaas x-tran kermajuustoa, Voittaa oltermannin mennen tullen 🙂

Avatar

Mä kyttään kans noita kilohintoja! 🙂 Ja suosin lidlin tuotteiden lisäksi pirkkaa, eldoradoa, Rainbow:ta ja joskus jopa X-tra:a sen sijaan, että ostaisin vaikka risellan riisiä, myllyn parhaan makaronia tai just sitä valion oltermannia. 🙂 Samanlaisia tuotteita on joskus jopa puolta edullisemmin noilla ”halpismerkeillä”. 🙂

Avatar

Mun on pitäny pitkään tehdä raha-remontti, ja alkaa tekemään päivä/viikko/kuukausi budjetteja, mutta laiskana ihmisenä en oo saanu aikaseks.
Kauhistuttaa oikeen, kun joskus saattaa miehen kanssa mennä kauppaan 50e, ja sitten kotiin päästessä rupee kattoon että ’hmm, mitäs ruokaa me nyt sit tän jauhelihan lisäks ostettiin…?’
Meillä on paha tapa, että sillon kun rahaa tulee, sitä myös menee. Siks oonkin onnellinen että sain työnantajan kanssa sovittua että palkka tulee kahen viikon välein (jos tulis vaan kerran kuussa, elelisin kuitenkin pari viikkoo pelkällä näkkärillä…).
Jonkun verran voisin kuitenkim listailla omia säästövinkkejä mitä jaksan aina sen kaks päivää noudattaa ennen kun kyllästyn/unohdan 😀
-nostan tililtä 20-40e ruokarahaa, riippuen ostanko kuinka moneks päiväks ruokaa kerralla.
– kuljen lähikauppaan (vajaan kilsan päässä) kävellen, cittariin bussilla. Tulee ostettua vaan se mitä jaksaa kantaa
– vertailen kilohintoja.
– pirkka, rainbow …..

Sitten vielä tosta rahan säästöön laittamisesta, itse käytän nordeaa, ja niillä ainakin on tällanen e-possu käytäntö, että aina kun maksat kortilla, pistät samalla rahaa säästöön.
Voit ite valita, että kuinka paljon ja kuinka usein ja minne se raha menee, esim päivän eka /kolme ekaa ostosta / jokaisesta ostoksesta aina jne.
Summan voit valita joko pyöristetty (jos sun ostokset maksaa 4,75e, niin säästöön sulle menee.0,75e, jos taas 17,86e, säästöön menee 0,86e), 1, 3, tai 5e per ostos.
Isällä oli tää joskus käytössä siten, että aina kun se osti jotain, niin mun ajokortti-säästötilille meni 1e.
Nykyään itellä on tää siten, että aina kun ostan jotain, mun säästötilille menee 1e (kunnes mun tilin saldo alittaa tietyn summan). Rahaa menee siis kokoajan TÄYSIN huomaamatta säästöön.

Toinen hyvä vaihtoehto on, että aina kun nettipankissa käy maksamassa laskuja tai kattomassa tilin saldoo, niin jos sun tilille jää vaikka 457,25e, niin siirrät ton 7,25e säästötilille, eli siis jätät käyttötilille aina tasasummia 🙂

Toivottavasti näistä oli ees jotain hyötyä 🙂

Avatar

Toi Nordean systeemi kuulostaa kyllä kivalta! 🙂 Mulla on ollut tollanen, että menee kuukaudessa automaattisesti 15 euroa säästöön, mutta otin sen pois kun täytin 18. Se 15 euroa kuussa kustansi mulle Saksan ja Lontoon matkan että oli kyllä tosi kannattavaa 🙂 Pitäis itsekin alkaa taas enemmän laittaa rahaa säästöön!

Avatar

Minäkin katselen tarjoustuotteita ja kilohintoja; isomman satsin ostaessani otan heti käyttöön sen mitä tarvitsen ja pakastan loput ns. kerta-annoskokoina. Ja mitä harvemmin tulee käytyä kaupassa niin sitä vähemmän tulee tehtyä heräteostoksia, eikä koskaan saa mennä nälkäisenä kauppaan.

Nyt olen kaksi kuukautta pitänyt ruokabudjettikirjaa, josta on selvinnyt että ruokaan menee 250-300€/kk. Minä ja kaksi alle kouluikäistä tyttöä. Maksan kokeilumielessä käteisellä ja jokaisen kauppareissun jälkeen laitan 50 senttiä isomman kolikot säästökippaan – huomaamatta sinne kertyy isokin määrä rahaa 🙂

Samaten olen tehnyt jo pidemmän aikaa, kun olen maksanut laskuja niin olen siirtänyt toiselle tilille ns. ylijäävän osuuden tasasummasta. Eli jos tilille jäi 579,29€ niin siirsin 29,29€. Se on siellä säästössä sitten oikeaa tarvetta varten. Ja oma palkkani tulee 2x kuukaudessa niin huomaamattakin saa siirrettyä sen 50€. Tosin summat on erit, jos/kun on tukien varassa mutta kannattaa kokeilla ideaa 😉

Avatar

Mä olen myös huomannut ton että jos menee nälkäisenä kauppaan niin tulee heti niitä heräteostoksia. Pitäisi varmaan itsekkin siirtyä tohon käteissysteemiin kun se näyttää niin monella toimivan 🙂

Avatar

Mulla tuli mieleen sellainen vinkki, joka ei periaatteessa kyllä säästä rahaa, mutta auttaa ainakin varautumaan.. Eli laita exceliin kaikki kuukauden laskut, myös tulevat (vakuutukset, vuosihuollot jne.) Siitä on helppo katsoa mitkä kuukaudet tulevat olemaan niitä vaikeita (jo 300euron kasko vaikuttaa yllättävän paljon). Kaikkeahan ei voi ennakoida, mutta meillä tuo on kuitenkin auttanut.
Ja ruokavinkkejä on kyllä kiva lukea. Meidän kolmihenkisen perheen ruokiin uppoaa aivan järjetön määrä rahaa.

Avatar

Toi on kyllä myös kokeilun arvoinen vinkki! 🙂

Avatar

mun äiti on opettanu mulle että ruoka on vihoviimeinen asia mistä säästetään.Ja niin aion opettaa tyttärellenikin. (:

Avatar

Eihän tossa ole mitään järkeä 😀 Se että säästää ruokakuluissa ei tarkoita sitä että ostaisi yhtään huonolaatuisempaa tai terveellisempää ruokaa. Päinvastoin, einekset ne on niitä epäterveellisiä ja kalliita ja paljon halvemmalla pääsee kun ostaa tuoretta terveellistä ruokaa.

Avatar

Eineksistä puolet tulee kyllä halvemmaksi kuin itse tehty, kananugetit, jauhelihapihvit, lihapullat, makkarat. Ja jostain kumman syystä marinoidut=lisäaineiset kanasuikaleet on halvempia kuin naturel.

Avatar

Me nyt ollaan tälläsiä landespedejä ja syödään peuranjauhelihaa, 3/ ruokakunta saa ampua kauden aikana ja vallan hyvin on riittänyt koko vuodeksi, siinä säästää suuren summan, myös k-markettien 1 e päivillä on usein kanaa sitä hamstrataan myös paljon pakkaseen ja kesällä kerätään itse marjat yms. 🙂 maitorahkoihin ja raejuustoon sekä >10 kalorisiin mehukeittoihin ja kasviksiin kun pakkasesta pääsee loppumaan meneekin ne enimmät rahat & tietysti maitoihin, meillä kestoillaan ja tehdään itse soseet sekä imetetään ei rahaa vauvaan vielä ole kovin paljoa kulunut 🙂

Avatar

Mä kans tykkään syödä peuraa, aina kun iskä käy metsällä niin mekin saadaan 🙂 Peurapaisti on namia!

Avatar

aaargh, miten voi ollakaan näin mahtava blogi!
Tässä selailtuani blogiasi sain ensivaikutelman sinusta, että tytölläsi ja tulevalla lapsellasi on mitä parhain äiti! Miten sen sanois, oot niin rehti ja kunnon äiti, luin postauksen sinun nuoruudestasi, tai kurista, mun elämä on tällähetkellä melkein samallaista ku sinun nuoruus on ollu! En oo koskaa ajatellu tuolta kantilta tätä, mutta nyt pisti miettimään, ja otin opikseni, miten haluan tulevat lapsenikin kasvattaa! 🙂
Jos oikein ymmärsin, oot ollu au pairina? Voisitko joskus tehä siitä postauksen, kertosit missä olit, kuin kauaa, mitä teit, miksi halusit lähteä sinne jne(just löysin blogisi enkä oo selannu kauemmas niin en tiiä ootko koskaa tehny semmossta postausta). Koska ite oon kiinnostunu tuosta, haluaisin tulevaisuudessa lähteä au pairiksi, toivottavasti se ei jäisi siihen etten osaa täydellisesti kieliä… mites, oliko sulla pelkoa missään vaiheessa ettet pärjäisi? Huhuh, toivottavasti oon ymmärtäny oikein että oot ollu sitte au pairina! 😀

Avatar

Voi miten ihana kommentti, kiitos hirveästi, piristit päivääni! 🙂 Ja juu, oon ollut au pairina, siitä on ennenkin kyselty niin voisin kyllä väsätä aiheesta postausta! 🙂

Avatar

Mulla menee varmaan se 500e/kk ruokakauppaan ja meitä on vaan minä ja kaksi lasta 😀 että mä en osaa ruokajutuissa kyllä säästää en sit yhtään. Mutta sitten säästän kyllä monessa muussa asiassa. Vaatteita etsin paljon alennuksista ja varsinki itselläni kulutan jokaisen vaatteen melkein loppuun. kirppareitaki kierrän kovasti ja sukulaisten ja ystävien kanssa kierrätetään vaatteita. sit kotona poltan juurikin kynttilöitä tooosi paljon eli valoja käytän vaan tarvittaessa.

Avatar

Mä sitten teen just toistepäin että en aina osaa säästää vaatteitten kanssa 😀 ennen ostin tosi paljon kirppiksiltä, mutta nykyään en enää löydä mitään ja kaikki Avan vaatteet tulee ostettua uutena :/

Avatar

Hmm, meillä kyllä menee rahaa ruokaan n. 500-600e/kk. Elämme kahdestaan avomieheni kanssa. Tykkäämme käydä usein ulkona syömässä, ja ruokakaupassa ei kyllä katsella hintoja kovinkaan paljoa. Ostetaan ja syödään mitä milloinkin tekee mieli.

Avatar

No tolla systeemillä varmasti meneekin rahaa 😀 Jokainen tyylillään 🙂 Kyllä mäkin varmasti tekisin noin jos ois varaa 😀

Avatar

Kukkaron herraksi-tilikirjan tulostin ohjelman innoittamana netistä. Nyt olen siihen laittanut kaikki menot ja erotellut mm. herkkuostokset (mies ostaa töihin leivoksia, energiajuomaa yms. tosi paljon ja ajattelee etteihän se niin paljon tee, mutta 10€/pv on aika iso summa) ja ulkona syömiset (herkkujen lisäksi yövuorossa miehellä tapana hakea hamppari tms. ja limu). Sitten siinä on vuokra/vastike, liikenne, puhelin/media, vakuutukset, harrastukset jne.jne.
Minusta kätevä kun se täytetään ihan kynällä niin helposti on silmissä kun vaan laatikon aukaisee 🙂

Avatar

Itse kirjoitan aina paperille kuukauden laskut ylös ja vakuutusyhtiölle soitan aina auton ja henkivakuutuksien suhteen laskut etukäteen ja sovin et nyt maksan puolet ja seuraavassa kuussa toisen puolen. On toiminut meillä hyvin, mutta meillä on miehen kanssa omat rahat ja omat tilit. Eli kummatkin maksavat omat laskut ja lainanlyhennylset vastilkeet ym..itse ja yhteiset laskut menee puoliksi 🙂

Avatar

Tässä pieni vinkki millä nyt ei kauheasti säästä mutta kuitenkin 🙂 niitä edellispäivän ruokia laittaa vanhoihin tyhjiin voirasiapurkkeihin, säilykepurkkeihin missä kannet yms 🙂 vie vaan töihin ja voi sen jälkeen heittää ’eväsrasian’ pois. Säästyy tiskiaine ja ei tarvitse kuljetella rasioita ees taas !

Avatar

Meillä ei toimisi tai tulisi halvemmaksi tarjousten perässä juokseminen. Autolla joudutaan käymään kaupassa koska kauppaan kymmeniä kilometrejä (ja ei jakseta töiden jälkeen lähteä mitään kaupparundeja kävellen/pyörällä). Tehdään aina suunnitelma viikoksi mitä syödään ja otetaan töihin evääksi. Tarkka kauppalista ja kerran viikossa kaupassa.

Aikaisemmin ostettiin vähän mitä sattuu ja MILLOIN sattuu, jolloin rahaa menikin ihan sikana. Nyt vähän järkeä tullut meille päähän 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä