Heipparallaa

Täällä ollaan taas osastolla suonensisäisessä virkistyksessä, sain vähän noottia etten tullut aiemmin kun kaikki suonet olivat ihan kuivuneet kasaan… Tämä tän viikon kuume taisi viedä viimisetkin voimien rippeet. Vauva voi pulskasti ja vilkkaasti 🙂 Tulin vain ilmoittamaan, että kuumeen ja osaston takia en ole ehtinyt arpomaan hyväntekeväisyysarvonnan voittajaa ja arvonta ja palkintojen lähetys tästä syystä viivästyy. Pyrin kuitenkin lähtemään täältä sunnuntai-illalla, ettei tarvitse pohtia Avan hoitoa ja ensi viikolla mulla on jotain jännää odotettavaakin, jota varten kannattaa tankata tipassa. Torstaina otan meinaan nokan kohti Helsinkiä ja nään muutamaa kaveria, joten ihan hyvä, että tulin nyt keräämään voimia sitäkin reissua varten. Palaillaan!

Kommentit

24 kommenttia
Avatar

juu, olisi ollut kiva nähdä tämän viestiketjun kulku jos olisin kertonut olevani 35vuotias 🙂

Avatar

Tsemppiä sairaalaan:) Ketä kavereita meet tapaan ? 🙂

Avatar

Voi sua:( Voimia sulle ja toivottavasti kaikki menee hyvin:)!

Avatar

Mä en tiedä miksei mun kännykkä päästä mua muihin sun postauksiin kuin tähän. Mutta asiani liittyy ekohörhöily postauksen tupakkakommentointiin. Täällä 17-vuotias, vuoden ikäisen pojan yh-äiti, asuu omillaan, eikä juuri sukua lähi kilometreillä. Itse en myöskään pidä siitä, että ihminen tupakoi/juo raskauden aikana. Itse tein kyllä kumpaakin. Join alkuraskaudestani, onnekseni hyvin vähän, poltin normaaliin tapaan. Syy ei ollut mitään ’en pystynyt lopettamaan’, ’ei kantti kestänyt’ tms. Mä elin tietämättäni raskaana n. 6kk. Supistuksista en ollut tietoinenkaan, kuin vasta synnytykseen lähtiessäni. Menkat oli normaalit. Ei pahoinvointia. Mä en edes tiedä kaikkea mitä raskauteen kuuluu, koska itse en ole kokenut sitä. Tottakai mun maha pyöristyi, mutta todella pienissämäärin sinne n.6kk asti. Kukaaan ei tiennyt raskaudestani, kuin minä ja äitini, ennen kuin facebookkiin kerroin ilouutiset. Laskettuna päivänikään, kaverit eivät uskoneet mun kohta lähtevän synnyttämään, koska mahaani ei juuri huomannut löysemmän t-paidan alta… Pointtini oli lähinnä se, että vaikkei alkoholi/tupakka ole hyväksi varsinkaan vauvalle, kukin tehköön omat päätökset. Vuoden täyttävä poikani, on ainakin tällähetkellä hyvinkin terve, kasvaa normaalisti. Ja toivon, omista virheistäni huolimatta, että terveenä pysyykin.

Ja toinen, mä en edes vielä synnytyksen jälkeenkään tiennyt kylpymahdollisuuksista, luonnollisesti synnytämisestä siinä määrin, että kun pääsin sairaalaan, minulle vain sanottiin että lääkäri tulee antaman epiduraalin.

Mä en halua haukkua ketään ja kunnioitan jokaisen omia päätöksiä, nyt viisaampana ja kokeneempana, enkä ole ensimmäisten joukossa tuomitsemassa, jos joku kertoo, että käyttää hiuslakkaa tai syö ns. vääriä ruokia raskauden aikana.

Huh, olipas avautuminen ja lähinnä halusinkin vain tulla toivottamaan tsemppiä loppuraskauteen ja täysillä synnytyksessä tsempissä täältä satojen kilometrien päästä vaikke se ehkä tekstistä ole edukseen 😀 ihana ihminen ja persoona varmasti olet ja itse tiedät parhaiten mikä omalle lapselle on parasta.

Haleja ja jaksuja<3 t.nykyään täysin päihteetön yh mami

Avatar

Anonyymi 4.09: No huhhuh, olen sun kanssas täysin eri mieltä! Silloin kun on raskaana, kohdussa kasvaa pieni viaton ihmisen alku, joten ei todellakaan ole jokaisen oma asia, polttaako tai tupakoiko raskauden aikana. Silloin nimittäin et ole yksin päättämässä omasta kehostasi, vaan päätät silloin myös tulevan vauvan puolesta, joka kasvaa siellä sun kehosi sisällä! Se pieni alkiosta sikiöksi ja lopulta valmiiksi vauvaksi kasvava otus ei nimittäin voi päättää, kieltäytyykö viinaryypystä tai lukuisista savukkeista, joita sinä elimistöösi päästät raskauden aikana. Istukka suodattaa lähestulkoon kaiken kohdussa olevaan vauvaan. Kun sinä poltat, polttaa vauvakin. Kun sinä juot, juo vauvakin. Miten voit silloin sanoa, että on jokaisen oma asia polttaako tai juoko odottaessaan lasta? Helvetti soikoon. Suomeen saisi mun mielestä tulla sellainen järjestelmä, jossa ryypiskelevät / huumeita käyttävät (melkeinpä tupakoivatkin) äidit laitettaisiin pakkohoitoon. Näin ainakin kasvava vauva säästyisi lukuilta alkoholin, huumeiden ja tupakan haitallisilta aineilta. Jokainen toki voi käyttää järkeä raskaana ollessaan, tuskinpa hiusten värjääminen tai muutaman kahvikupin juominen päivässä aiheuttaa mitään vauvalle, mutta mielestäni alkoholi ja muut päihteet ovat asia aivan erikseen.

Ja niin, et voi vielä tietää, mitä lapsellesi tapahtuu esimerkiksi viiden tai kymmenen vuoden kuluttua. Myöhäisvaikutukset voivat tulla vasta paljon myöhemmin. Vaikka vauvasi nyt olisi terve, voi tämä kärsiä oppimis- ja keskittymisvaikeuksista kouluiässä, koska joit alkuraskaudessa (jolloin sikiön kaikki tärkeät elimet kehittyvät) tai poltit tupakkaa. Ja kyllä, et voinut tietää olevasi raskaana. Mikä on kyllä älyttömän kuulosta. Mutta vaikka olisit tiennytkin, et voi sanoa, että on SINUN oma asiasi mitä teet raskaana ollessasi. Hitto miten vastuutonta! Ps. Menkat ei tule raskaana ollessa. Menkat = kohdun limakalvo, joka vuotaa pois, kun munasolu ei kiinnity siihen eli kun et tule raskaaksi. Raskaana = alkio kiinnittyy kohdun limakalvoon, joka on välttämätöntä raskauden jatkumiselle. Jos siis menkat tulisi raskauden aikana, vuotaisi silloin kohdun limakalvokin pois, eikä raskauden olisi mahdollista jatkua, sillä missä alkio sitten olisi kiinnittyneenä?! Pientä verenvuotoa voi toki tulla alkuraskaudessa, mutta ei menkkoja.

Onnea vaan teillekin jatkossa!

Avatar

Vuotoa voi tulla melkein koko raskauden ajan! Näin on harvinaista mutta totta.. terv. Yllätysraskauden kokenut 19-vuotias äiti pian kaksivuotiaalle..ja menkat rv 38 saakka, raskaus havaittu myös juurikin vasta 6kk kohdalla, kaikilla se mahakaan ei juurikaan kasva. Asioista kannattaa ottaa selvää ennen kun tulee huutelee, näin itsekin ylläri raskauden kokeneena alkaa olee kyllästynyt kun ihmiset ei ymmärrä. Itse en polttanut tai juonut siltikään raskauden aikana , olen absolutisti ja en polta.

Tsemppiä Emilia sulle!

Avatar

ootko kuullu valemenkoista ? 😀

Avatar

Tsemppiä tippareissulle!:) Olet niin kaunis, sairaalakuteissakin!

Avatar

Hei anonyymi, olisipa mukavaa lukea tarinasi pidempi versio! Tuo on kuitenkin niin harvinaista, jota sinulle on käynyt. Olisi kiva tietää esimerkiksi reaktiot raskausuutisten jälkeen ja miten oikein keksit alkaa epäillä? Miten neuvolassa suhtauduttiin? Kuinka itse toivuit ”järkytyksestä” ja siitä että vauva tuleekin jo niin pian?

Emilialle edelliseen postaukseen: On typerää käydä mollaamaan ”ekoäitejä”, sillä tämän maapallon tulevaisuushan on sen syntyvän pienen lapsen tulevaisuus. On vain järkevää ja pitkäkatseista ajattelua miettiä ekologisia asioita. Kertakäyttövaippailukin on vasta 80-luvun ”juppi”aikakauden keksintöä. Olen itse 28-vuotias yhden pienen äiti ja minutkin on vauvana harsovaipateltu.
Kosmetiikan käytön rajoittaminenkin on vain sitä rakkautta syntyvään lapseen, koska riskeistä ei tiedetä tarpeeksi. Esimerkiksi on syytä epäillä, että geelikynsillä on yhteys sikiön epämuodostumiin. (luin asiasta ensikertaa täältä: http://keidas.blogspot.fi/2012/05/kynsilakkaa.html)
Mielestäni on vain tervettä varovaisuutta olla hieman ylitarkkanakin, vaikka ymmärrän ettei kaikki jaksa olla.

-Maria

Avatar

Mutta eihän Emilia itse sitä ekoilua mollaa, vaan juurikin sellaista asennetta, jonka mukaan kaikkien pitäisi elää meikittä ja hiusväreittä koko raskauden ajan. Nämä asiat on jokaisen oma päätös ja toisten valinnat pitää hyväksyä olivat ne sitten samanlaisia kuin omat tai eivät. Alkoholi ja huumeet – ne ovat asia erikseen, sillä niillä on todistettavia vakavia vaikutuksia lapseen. Silloin jos niistä ei kykene raskauden ajaksi luopumaan, niin päätösvallan ei mielestäni pitäisi olla äidillä ollenkaan, vaan vaikka pakkohoitoon mieluummin.

Avatar

toiselle anonyymille vain, että kyllä se siinä määrin oma asia on, että haluuako riskeerata, ettei vauva ehkei voikkaan kovin hyvin. ja mulla on aina ollu niukat ja epäsäännölliset menkat ja ne pysy monta kuukautta samanlaisena. ehkeivät olleet kuukautiset mutta niin minä ajattelin!
ja anonyymi 12.36, jos mä joskus uskaltaudun blogin puolella avautumaan tuosta ajasta, koska se oli henkisesti/fyysisesti raskasta aikaa 🙂 mutta sen voin sanoo että abortin mahd. ei ollut enää kun hoksasin, ja aborttia en olisi koskaan tehnytkään. ja aina hoikkana ja pienenä ihmisenä mahasta aloin huomaamaan kun se alko vähän pömpötäää 🙂 neuvolassa suhtauduttiin hyvin ja kun sieltä varattiin isompaan sairalaan aikaan ultraan niin sanottiin että poju voi syntyä millon vaan. ensimmäiseklä kerralla la oli elokuub loppupäähän mutta juhannusaatoksi lopulta la päätyi ja juhannuksen jälkeen heti syntyi 🙂

Avatar

Mutta mikä oikeus odottavalla äidillä on päättää, riskeeraako vauvan terveyden? Kuinka paljon sitä lasta sitten vituttaa 15 vuoden kuluttua (tai koska vaan) kun on vaikka aivovamma, eikä pysty normaaliin elämään, koska äiti nyt päätti juoda raskausaikana? Ootko tosissas? Sairasta ja itsekästä. Jos ei pysty 9 kuukautta olemaan juomatta tai tupakoimatta, silloin ei kyllä tarvi sellaisen ihmisen lisääntyä!

Avatar

Näytät ihan Anna Puulta joistain kuvakulmista!

Avatar

On sulla kyllä kestämistä noiden sairaalareissujen kanssa, että ihan inhottaa lukia niistä :/ Tsemppiä !

Avatar

Otan nyt osaa tähän ”en huomannut olevani raskaana”-keskusteluun, niin kyllä, se todella on mahdollista ettei tiedä olevansa raskaana. Mm. Lääkäriäitini on ollut todistamassa muutamaakin tapausta, jossa nainen on tullut päivystykseen mahavaivojen vuoksi, ja viety suoraan synnytyssaliin. Myös eräälle kaverinkaverilleni on käynyt niin, että tajusi olevansa raskaana n. Kuukautta ennen lapsen syntymää. Toki äitini on myös sitä mieltä, että ainakin joissain tapauksissa raskauden huomaamattomuus johtuu voimakkaasta kieltoreaktiosta, ts. Ei halua myöntää raskauden mahdollisuutta, alitajuisesti. Menkat voivat tulla koko raskauden ajan, ja joillain maha kasvaa ”sisäänpäin”, tai ei kasva kovin paljon, (tai esim. Ylipainoisilla mahan kasvua ei huomaa) ja raskausoireita ei ole, ainakaan paljon.

Avatar

Oon myöskin sitä mieltä, että nämä, jotka eivät tiedä raskaudestaan koko aikana, kieltävät sen kyllä alitajuntaisesti. Ja heidän on aivan pakko olla ylipainoisia! En vaan jaksa ymmärtää, miten joku ei muuten huomaisi raskauttaan yhdeksän kuukauden aikana. Ja kyllä, kohtu voi olla taaksepäin kallistunut, mutta siitä huolimatta on täysin mahdotonta, ettei hoikalla/normaalipainoisella näkyisi ollenkaan raskautta. Vaikka lihoisi, on raskausmaha aivan erinäköinen kun normaalin rasvan kertyminen mahaan. Ja sikiön liikkeet tuntuu aikas hyvin siinä vikan kolmanneksen aikana. Vähänkö ilmavaivoja vaan? Ja ei ne menkat tule yhtä runsaina koko raskautta, tai jos näin kävisi, on silloin syytä huolestua. Silloin ei kaikki kyllä ole kunnossa kohdussa. Ehkäpä se on vain näiden merkkien huomiotta jättämistä, kun ei haluta uskoa raskauden mahdollisuutta. Ja jos nyt auktoriteettiin vedotaan, opiskelen itse terveydenhoitoalalla, joten näistä asioista on ”muutamaan” kertaan keskusteltu koulun penkillä.

Avatar

Saatiinpaha vähän fakta-tietoa, että ennenkuin te jotka tulette väittämään minulle muuta siitä kuinka mahahan kasvaa koko ajan ja kuukautisten on pakko loppu ynnämuuta, ottakaa asioista selvää ennenkuin alatte pätemään.

Avatar

Itsekin uskon, että kyseessä on pitkälti kieltoreaktio ja varmastikin myös ylipaino. Mullakin on yksi kaveri, joka oli juuri tällainen, että meni vatsakipujen takia päivystykseen ja päätyikin synnyttämään. En vain pysty uskomaan tuollaista tarinaa. Itsekin olen ollut raskaana ja kyllähän sitä nyt hemmetti sen kohdun sieltä tuntee ihan erilailla kuin läskin. Totta on kuitenkin varmasti se, että voi hyvinkin mennä 6. kuulle asti tietämättä koko raskaudesta. Itselläkin alkoi maha näkyä kunnolla vasta lähempänä rv 30 ja silloinkin sen sai löysällä paidalla piiloon. Se mitä en ymmärrä on vain tuo erilainen mahan tuntuma ja ne vauvan liikkeet.

Avatar

mua alko lähinnä huvittamaan tämä viestiketju. mä halusin kertoa vain omista kokemuksista, mutta kommenttejen perusteella olen eräänlainen mutantti-mamma. ja tottakai mulla oli aatteet ’en mä nyt oikeesti voi olla raskaana’ jonka takia varmaa oireita jäi huomaamatta. ja mun mielestä mä tunsin tosi myöhään vauvan liikkeet vasta? tai näin muistelisin, supistuksetkin tulivat vasta vikana iltana. ja olin ennen raskautta n. 163cm ja alle 60kg, että en sanoisi itseäni kovin ylipainoiseksi. kyllä mulle jotkut tutuntutut tuli sanomaaan että oonko mä raskaana,kun mun kävely näyttää siltä ja tottakai korjasin selän suoraks ja väitin kaikille myös itselleni etten ole 🙂

Avatar

Näin teijät skanssissa tänään, tainnu olla hyvä päivä edes osittain sitte? Kauniina ja hehkeen näkösenä ainakin olit liikenteessä ja ihana oli avakin:)

Avatar

Mä haluan kans kyllä sanoo osani tuohon ylläolevaan keskusteluun, ihan sen takia että loukkaannuin noista ”ei ole mahdollista” -tyylisistä kommenteista. Itse olen toukokuussa 1 vuotta täyttävän pojan äiti, eli synnytin siis toukokuussa 2012. Raskauteni huomattiin positiivisen testin ja ultran ansiosta tammikuussa 2012, eli 5 kuukautta ennen synnytystä. Joulukuun lopussa alkoi näkyä pientä turvotuksen kaltaista pyöristymistä mahassa, jonka vuoksi raskaus siis huomattiin. Minulla oli aiemmin ollut puolen vuoden taukoja menkoista, joten en ottanut tarpeeksi vakavissani niiden pois jäämistä silloin.

Itsekin join alkoholia ja poltin tupakkaa raskauteni aikana aina sinne 4 kuulle asti. Toivon ettei siitä ole lapsen terveydelle mitään haittaa tulevaisuudessakaan, mutta kyllä oikeasti ottaa aivoon tuollaiset kommentit, että ”kuulostaa oudolta” ym, kun tekstistä ymmärtää jo että kirjoittaja pitää koko juttua mahdottomana paskapuheena.

Avatar

Olen kanssasi samaa mieltä! Ja pakko epäillä että olisko reaktiot erilaisia ellei ko. henkilö olisi kertonu ikäänsä.. (kertoi siis olevansa 17v nyt..)

Avatar

Moikka!
Blogissasihan on aikaisemmin ollut Avan nimeä käsittelevä postaus. Opiskelen kielitieteitä ja musta se postaus oli tosi kivaa luettavaa – ja tykkään kyllä muutenkin blogistasi!
En tiedä kiinnostaako tää sua yhtään, mutta bongasin tänään yhdestä kielitiedettä käsittelevästä kirjasta, että ersän kielellä (eräs Venäjän alueella puhuttava kieli) ’ava’ tarkoittaa äitiä 🙂
Aika hauska yhteensattuma, heprean merkitys ’elämä’ ja ersän ’äiti’ – äitejähän voi monessa mielessä pitää elämän ja hedelmällisyyden symboleina tai ilmentäjinä. Aikamoinen annos elämää pikku-Avasta siis löytyy 🙂

Avatar

Miten te kaikki jaksatte toistaa toisianne? Tuntuu et kaikki ketkä esim. ei siedä ajatusta tupakoimisesta raskauden aikana laittaa samaa asiat, vaan eri sanajärjestyksessä tänne ja tohon ekohörhöily -postaukseen. Se nyt vaan on sellanen asia mun mielestä, että tästä asiasta voi kiistellä vaikka iäisyyksiin asti, muttakun aina löytyy ihmisiä jotka tekee niin, miten joku toinen ei ehkä tekisi.. Ja tähän loppuun, niinku tuolla ekohörhöily -postauksen kommenteissa jo sanotaankin, niin jotkut koukuttuu tupakointiin pahemmin kun heroiiniin, eikä siitä todellakaan aina välttämättä pääse eroon sormia napsauttamalla, joten ihmisiä jotka lopettivat kuin seinään, on turha ruveta vertaamaan toisiin, jotka eivät välttämättä pysty lopettamaan niin nopsaan. Kaikki kun ovat täydellisen erilaisia keskenään, meitä siis on moneen junaan !

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä