Ruma hymy, rumat hampaat.

Maanantaina Erilaisia äitejä katsellessa kauhistuin yhtä asiaa. Mun hampaat näkyvät kun puhun. Jos multa kysyy, mitä inhoan itsessäni, ei tarvitse miettiä sekuntia kauempaa. Hampaita. Olen aina inhonnut.

Neljännellä luokalla mulle laitettiin hammasraudat. Multa puuttuu kaksi hammasta, geneettinen vika, joka periytyy suvussa. Näiden puuttuvien hampaiden takia mulla oli etuhampaiden välissä iso rako, josta en itse osannut välittää. Hammaslääkäri kuitenkin halusi tämän korjata ja niinpä multa alettiin kolmannella luokalla kiskoa maitohampaita yksi kerrallaan pois, vaikka rautahampaita ei ollut mailla halmeilla. Olin sitten harvahammas ties kuinka kauan kun odottelin, että ne rautahampaat vihdoin tulisivat. Yhden hampaan kanssa jouduin odottelemaan monta kuukautta, eikä se sitten ikinä kasvanut kunnolla ja on vieläkin paljon pienempi kuin muut. Kun lopulta sain ne raudat, alkoivat muut oppilaat koulussa tietenkin pilkata niitä ja tämän tuloksena aloin puhua aina niin, etteivät hampaat näy. Inhosin hampaitani, inhosin rautojani.

Seitsemännellä luokalla sain vihdoin raudat pois. Etuhampaideni taakse kiinnitettiin pieni rautalanka, jotta hampaat eivät lähtisi erkanemaan. Siellä se lanka on edelleen, en edes huomaa sitä. Olin niin onnellinen kun raudat poistettiin, mutta onnea ei kestänyt kauaa. Sain huomata rautojen jättäneen kamalat jäljet hampaisiini. Häpesin jälkiä ja jatkoin suu supussa puhumista.

Sitten tuli raskaus. Raskauden jälkeen syömishäiriö. Sen jälkeen toinen raskaus. Hampaani menivät aivan järkyttävään kuntoon. Ne ovat vihloneet ja särkeneet aivan jatkuvasti, niissä on niin isoja reikiä, että tunnen ne jatkuvasti kielellä. Minulla on myös kaksi viisaudenhammasta. Yli kaksi vuotta olen ollut jatkuvassa kivussa.

Pienenä hammaslääkärissä ravaaminen jätti arpensa ja aloin pelätä hammaslääkäriä aivan järjettömästi. Ajatuskin saa tuskahien nousemaan ja käteni tärisemään. Tätä postausta kirjoittaessani itkettää. Olen yrittänyt pari vuotta soittaa ja varata aikaa hammaslääkäriin, mutta en pysty näppäilemään numeroa. Kerran onnistuin, löin luurit kun hammashoitolasta vastattiin. Kunnes Topias syksyllä varasi minulle ajan. Topias talutti minut hammashoitolan tiskille ja piteli kiinni kun jalat meinasivat pettää alta. Purskahdin itkuun, enkä pystynyt sanomaan sanaakaan, Topias hoiti varauksen.

Seuraavat viikot olivat tuskallista odottelua, kunnes viime kuussa aikani koitti. Topiasta kädestä pitäen marssimme hammaslääkäriin. Sain paniikkikohtauksen jo parkkipaikalla ja aloin vain itkeä hysteerisenä. Selvisimme kuitenkin hoitohuoneeseen asti ja hammaslääkäri ja -hoitaja olivat todella ihania ja rauhoittelivat minua jatkuvasti ja selittivät kaiken, mitä tekivät. Tarkastus oli melko vaikeaa, koska itkin koko ajan ja välillä iskin hampaat kiinni ja hammaslääkäri oli vaarassa menettää sormia, heh. Aikaa myös meni tuhottomasti siinä, että minut saatiin tuoliin. Tarkastus saatiin kuitenkin hoidettua ja siirryin tärisevänä tavalliseen tuoliin tasaamaan hengitystä. Hammaslääkäri ei syyllistänyt minua reikien hoitamatta jättämisestä vaan ymmärsi pelkoni ja sanoi, että tilanne voisi olla vielä huonompikin. Näin kuitenkin kuvan hammaskartastani ja järkytyin pahasti. Kaikki hampaani ovat täynnä reikiä. Isoja ja pieniä. Minulla ei taida olla yhtäkään ”tervettä” hammasta.

Reikien lisäksi tuo 2,5 vuoden oksentelu pilasi hampaitteni kiilteen täysin. Hampaitteni väri on jotakin keltaisen ja harmaan väliltä. Ei näitä voi sanoa valkoisiksi parhaalla tahdollaankaan.

Hammaslääkäri sanoi minulle, että minua ei pystytä siellä hoitamaan. Pitkän keskustelun ja kaikkien vaihtoehtojen läpikäymisen jälkeen päädyimme siihen tulokseen, että ainut vaihtoehto on saada lääkäriltä lähete TYKSiin hoitamaan hampaani nukutuksessa kerralla kuntoon. Yksityisellä kun tämä lysti on kukkarolleni liian iso pala. Suostuin ajatukseen, koska monta kertaa nukutettuna tiedän, että en todella tule tietämään tapahtuneesta yhtään mitään. En ole kuitenkaan pystynyt soittamaan itselleni aikaa, jotta saisin sen lähetteen. Jotenkin kaikki hammaslääkäriin liittyvä on vain liian vaikeaa. Niimpä Topias nyt hoitaa sitten tämänkin puolestani. Jospa vihdoin saisin ne reiät paikatuiksi.

Kun olen saanut hampaani kuntoon reikien puolesta, tahtoisin tietenkin jatkaa hyvällä linjalla ja saada hampaat siihen tilaan, että pystyisin taas hymyilemään hampaat näkyen. Olen niin kyllästynyt varomaan hampaiden vilahtamista puhuessa, hymyillessä, nauraessa, haukotellessa, AINA. Haluaisin valkoisen kauniin hymyn, jonka kanssa voisin unohtaa rautojen jättämät jäljet ja ”traumat” ja nauttia vaan olostani. Haluan taas tietää millaista se on kun voi hymyillä vapaasti! En ole kokenut sitä sitten toisen luokan.

Täydellinen ratkaisu tähän olisi tietenkin hammasvalkaisu. Nekin vaan tuppaavat olemaan vähän hintavia tällaiselle kotona oleskelevalle äidille. Lisäksi jännittää se, että osaako valkaisun tekijä käsitellä hammaslääkäripelkoista potilasta. Kaikki lääkärit kun eivät osaa.

Olen pyöritellyt tätä aihetta ihan älyttömän kauan, koska kuten sanottua, häpeän. Häpeän hampaitani ja häpeän sitä, että pelkään hammaslääkäriä niin paljon, etten ole uskaltanut hoidatuttaa niitä. Löytyykö lukijoista muita hammaslääkäripelkoisia? Kuinka pahaan kuntoon hampaanne ovat päässeet? Miten tilanne korjaantui? Tuliko kalliiksi?

Tässä postauksessa ei ole kuvia, koska mulla ei ole yhtäkään kuvaa hampaistani, enkä aio ottaakaan. Jos joskus saan ne kuntoon, blogissani ei varmaan enää muita kuvia olekkaan kuin hammaskuvia 😀

Kommentit

85 kommenttia
Avatar

Minulla on joskus porattu reikää takahampaasta ja siinä heidän touhutessaan porasivat minua kieleen.. Liedossa.. T:paniikkihäiriöinen hammaslääkäripelkuri.

Avatar

Minä. Pelkään niin saatanasti, ettei mitään järkeä. Kun ootin Nikoa, silloinen neuvola oli samassa tilassa hammashoitolan kanssa. Joka kerta ku menin sinne, itkin ja tärisin. Pääsin hoitajien huoneeseen odottamaan, ettei mun tarvi haistaa sitä hajua mikä siellä oli. Mun hampaat varmaan irtoo kohta, koskee ja vihloo, reikiä varmaan myös kaikki hampaat täynnä. Mä en uskalla, mä en vaan uskalla! Kaikki nauraa mulle, ku en myöskään uskalla soittaa aikaa hammaslääkäriin. Melkein joka päivä istun se numero näppäiltynä puhelimeen, mut en uskalla painaa sitä vihreetä luuria.

Avatar

Katsoin jakson mutta en todellakaan kiinnittänyt mitään huomiota hammaskalustoosi. Täytyisi katsoa nyt uusintana tämän ”huonohammas”tiedon kanssa, jotta voisin luoda jonkunlaisen mielipiteen oliko hampaasi rumat vai kauniit, eli ei ne ole yhtä kamalat muiden silmissä, kuin itse ne näet. On vaikeaa olla täydellinen.

Olet mielestäni vieläkin kauniimpi liikkuvassa kuvassa kuin valokuvissa. 🙂

Avatar

Täällä kans yks hammaslääkärikammoinen! Mulle jäi kammo vasta viisaudenhampaiden leikkaamisen jälkeen. Ne ei ollu kerinny vielä ees puhkeemaan, vaan kasvoi takimmaisten hampaiden alta työntäen niitä ulospäin, joten ikenet revittiin auki ja hyi hitto. Seuraavat kolme viikkoa oli ihan tuskaa. Raskaana ollessa menin tarkistuttamaan hampaat neljän vuoden jälkeen. Yks reikä onneks vaan löytyi ja se paikattiin. Olin jo livistämässä odotustiloista kunnes hoitaja tuli pyytämään mut sisään just sillä samalla hetkellä.

Mulle laitettiin kans hammasraudat kakkosluokalla ja jättänyt myös jälkensä mun hampaisiin. Liimaa mikä ei koskaan irtoo, kellertäviä klomppeja. Pesen nykyään hampaat apteekista saatavalla Emmellellä joka valkaisee hieman. Valkasuun en uskalla mennä, koska pelkään ettei valkasu onnistu noihin liimakohtiin ja ne näyttäis suhteessa muihin hampaisiin jo naurettavan keltasilta.

Toivottavasti nyt saat kerralla hampaat kuntoon, enkä usko tilanteen menevän enää noin huonoksi. Hienoo että annetaan tollanen vaihtoehto kuitenkin että pääset nukutukseen!

Avatar

Heippa. Hammasvalkaisusta sen verran, että se ei satu. Siinä ei tapahdu oikeastaan muuta tunnetta ku pientä vihlontaa, kaikilla ei sitäkään. Ja suurimmaks osaks aikaa hammaslääkäri ei edes tee sinulle mitään. Makaat huoneessa sellasen lämpövalon kanssa 😀 Itellä on edessä ensviikolla tuo viisaudenhampaitten poisto kirurgisesti, pelottaa aika paljon mutta pakko se on tehdä. Luin vasta artikkelin siitä miten monet ihmiset kuolee juurikin hampaittensa takia. Eli musta pelkoa on pystyttävä vaa sietämään sen verran, että hampaat on kunnossa. 🙂 t. entinen rautahammas

Avatar

mulla ei oo hammaslääkäripelkoa, mutta lukuisat raskaudet 4kpl ja jatkuva oksentelu raskauden aikana on saaneet mun hampaat järkyttävän huonoon kuntoon. Kiille on täysin lähtenyt, hampaita vihloo jatkuvasti ja purenta on liian matala. Kunhan tämä viimeisin raskaus on ohi niin pakko laittaa hampaat kuntoon koska tää vaikuttaa niin paljon mun elämään.

Mun hampaat on ihan keltaiset, tosi paljon lyhentyneet edestä, mun etuhampaat on jopa lyhemmät ku sivuhampaat mikä on aika järkyn näköstä. Vältän kanssa hymyilemistä ja yritän peitellä hampaitani.

Mun hammaslääkäri sanoi että näitä ei voi vaalentaa, koska kiille on mennyt eikä sitä voi millään keinolla uusia. Mun ainut vaihtoehto on ottaa kuoret/laminaatit tms, koska lyhentyneitä hampaita ja matalaa purentaa ei voida muuten hoitaa. Toi korjaus on vaan järkyttävän kallista, koska julkisella sitä ei hoideta koska on kuulemma kosmeettinen ongelma!! Ainoastaan reiät hoidetaan. Vihlominenkin johtuu siitä että kiille on mennyt eikä hammaslääkäri voi siihen laittaa ku fluorilakkaa ja se ei kestä kauan. Niinpä mä varmaan joudun ottaa jonkun lainan että saan hampaani jossai vaiheessa kuntoon, mutta olen sen päättänyt tehdä, koska inhoan tätä häpeämistä hampaiden vuoksi.

Avatar

En mä oo ainaakan kiinnittäny huomiota sun hampaisiin koskaan. Ihan normaalit ne on. Ei oo ainakaan silmään pistäny 🙂

Avatar

Itse en kiinnittänyt hampaisiisi huomiota. Mielestäni olet todella kaunis! Minulla itsellänikin on kyseinen sama geneettinen ”vika”, minulta puuttuu viitos hampaat sekä ylä- että alapuolelta. Minullakin oli hammasrauhat useamman vuoden yhteen aikaan, ja kyllä se vaikutti omaan oloon. Opettelin puhumaan siten, että hampaita ei näkynyt ja teen niin huomaamattani vielä nykyäänkin. Itsekin olen rampannut hammaslääkärillä mm. hammasrautojen takia pelkästään ala- ja yläasteella yhteensä hiukan yli 80 kertaa. Hurjalta kuulostava luku kun nyt jälkikäteen ajattelee. Itselleni ei jäänyt kammoa, mutta ymmärrän sinua, vaikka se ei ehkä tilanteessa sinua helpotakaan. Jaksamisia… askel kerrallaan, kyllä se pikkuhiljaa. Voimia! 🙂

Avatar

Tarinani on melko samanlainen kuin sinulla, raskauksia ja syömishäiriötä lukuunottamatta.

Minulta ei ole lähtenyt yksikään maitohammas itsestään irti, jokainen on revitty. Maitohampaiden lisäksi on otettu neljä puhkeamatonta pysyvää pois. Tähän aikaan kävin n. 2-4viikon välein hammaslääkärissä, ensin tarkastuksissa, sitten maitohampaan ja samalla kertaa pysyvän poistossa, sitten tikkien poistossa ja sitten olikin seuraavien hampaiden vuoro. Ja sitten raudat, koska etuhampaiden viereiset hampaat kasvoivat kitalaessa etuhampaiden takana.

Tästä on jäänyt todella kova hammaslääkäripelko, viisaudenhampaan puhjettua ja lohjettua oli pakko mennä hammaslääkäriin joka ilmoitti että hammas otetaa samalla kertaa pois, itkuhan siinä tuli ja kieltäydyin, en ollut valmistautunut. Muutaman päivän päähän uusi aika ja niin lähti viisaudenhammaskin. Seuraavia poistoja siis odotellessa.

Edelleen pelkään hammaslääkäriä mutta ehkä se tästä.

Avatar

Täällä kanssa yksi hammaslääkäripelosta kärsivä..tosin pelko on jo vähän helpottanut..Mulla ollu monta vuotta tosi isoja reikiä, välillä ollu kipeitä ja vihlonu kovastikkin..en vaan oo uskaltanu varata aikaa..aina se jäi ja jäi…nyt kun tulin raskaaksi niin sain rohkeutta ja varasin ajan..3 kertaa kerkesin nyt käydä, ensimmäinen kerta pelotti ihan kamalasti, mutta yllätys olikin positiivinen kun en tuntenut mitään kipua hyvän puudutteen ansiosta..vielä seuraavillakin kerroilla jännitti, mutta kun sano vaan että haluan sen puudutteen ihan niiden pienimpiekin reikien poraukseen niin kyllähän tuosta selvisi! Olin kyllä niin ylpee itestäni..tosin kohta pitää varata uusi aika kunhan vauva on syntynyt…ja vielä olis muutama iso projekti odottamassa, onhan nää hampaat ihan hirveessä kunnossa, mutta ei se auta kun pikkuhiljaa alkaa hoitamaan…mutta tsemppejä sinne kovasti <3 eikä ne muut kiinnitä sun hampaisiin huomiota ite vaan näkee ne aina niin kamalina kun liian tarkkaan alkaa syynätä 🙂

Avatar

Pakko myöntää että alan ihmisenä kiinnitin huomiota jaksoa katsoessani hampaisiisi. Oikeastaan kiinnitän aina huomiota ihmisten hampaisiin. 😀 Ymmärrän pelkosi ja toivonkin että pääset nukutuksessa hoitamaan hampaasi, jonka jälkeen alat todella pitää huolta niistä ja jo pelkosi lieventämiseksi pyrit käymään säännöllisesti tarkastuksessa, ettei kalusto pääse toistamiseen noin huonoon kuntoon. 🙂 Reikien paikkauskaan ei ole kuitenkaan mitään ilmaista hommaa. Ja sydämestäni toivon, että vaikka itse olet saanut traumoja hammaslääkärissä käynnistä, et ala lapsiisi kylvämään sitä samaa pelkoa, sellaista nimittäin yleensä näkee että vanhemmat luovat lapsilleen jo etukäteen pelottavan ja negatiivisen kuvan hammaslääkäristä. Ja tietenkään et toivo lapsillesi samaa kohtaloa, niin varmasti muistat huolehtia heidän hampaistaan hyvin. 🙂

Avatar

Pakko myöntää että alan ihmisenä kiinnitin huomiota jaksoa katsoessani hampaisiisi. Oikeastaan kiinnitän aina huomiota ihmisten hampaisiin. 😀 Ymmärrän pelkosi ja toivonkin että pääset nukutuksessa hoitamaan hampaasi, jonka jälkeen alat todella pitää huolta niistä ja jo pelkosi lieventämiseksi pyrit käymään säännöllisesti tarkastuksessa, ettei kalusto pääse toistamiseen noin huonoon kuntoon. 🙂 Reikien paikkauskaan ei ole kuitenkaan mitään ilmaista hommaa. Ja sydämestäni toivon, että vaikka itse olet saanut traumoja hammaslääkärissä käynnistä, et ala lapsiisi kylvämään sitä samaa pelkoa, sellaista nimittäin yleensä näkee että vanhemmat luovat lapsilleen jo etukäteen pelottavan ja negatiivisen kuvan hammaslääkäristä. Ja tietenkään et toivo lapsillesi samaa kohtaloa, niin varmasti muistat huolehtia heidän hampaistaan hyvin. 🙂

Avatar

Pakko kommentoida, koska itsellä samanlaisia ajatuksia. Esikoiseni jälkeen kaikki oikeastaan alkoi. Hampaat alkoi lohkeilla vähitellen yksi toisensa jälkeen ja huomasin isoja reikiä, etuhampaisiin tuli näkyviä reikiä. Joka paikassa mihin menikin piti miettiä ettei vaan hampaat näy ja olo oli kurja, koska sitä asiaa mietti ihan koko ajan. Itsekkin pelkäsin niin paljon mennä hammaslääkäriin, mutta sitten valvoin monta yötä särkyjen kanssa eikä lääkkeet auttaneet oli pakko mennä päivystykseen. huomattiin, että hampaat on niin huonossa kunnossa, että pääsin

Avatar

Minä! Tai en ”pelkää” hammaslääkäriä mutta en mielellään sinne mee. Viimeks oon käyny hammaslääkärissä joskus yläasteella eli hmm 5-6v sitten? Hampaat ei ONNEKS oo vielä ainakaan kauheen pahassa kunnossa mutta kyllä täältäkin reikiä löytyy.. Nyt onki ollu jo pitkään tarkotuksena varata se aika sinne, mulla kun poikaystävä ei ees tässä asiassa voi auttaa ku on ite oikeesti hammaslääkäripelkonen.. 🙂

Jaksossa muuten kiinnitin huomiota sun hampaisiin, koska niitä ei oo koskaan kuvissa näkyny ja mietin vaan että miks? eli ei siis todellakaan näyttäny pahalle! 🙂 toivottavasti saat hampaas kuntoon 🙂

Avatar

Asdfg, en tiedä mistä aloittaisin tämän kirjoittamisen 😀 Tämä ei nyt liity tähän postaukseen kovinkaan paljon(paitsi että viimeisestä hammaslääkärikäynnistäni on 5 vuotta, en kärsi hammaslääkäripelosta vaan soittopelosta, en pysty koskaan soittamaan mihinkään).

En ole seurannut aikaisemmin blogiasi. Enkä pidä lapsistakaan(asia on ristiriidassa sen kanssa että katson erilaiset äidit jaksoja ja olen töissä koulussa). Mutta mitä nyt ohjelmasta elämääsi sain nähdä niin vaikutat mielestäni todella vahvalta ja tilanteeseen nähden tasapainoiselta ihmisltä. Ihmisillä, jotka arvostelevat ja haukkuvat muita, on itsellään ongelmia. Jokainen on yksilö ja toimii parhaansa näkemällä tavalla. Ole oma itsesi, toimi omilla tavoillasi ja ole vahva. Anna arvostelevien ja loukkaavien kommenttien mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Hyvää jatkoa ihanalle perheellesi!

Avatar

Äsken ruudusta kyseisen jakson katsoin ja en kiinnittänyt mitään huomiota hampaisiisi ! Eli ei ne kovin kamalat voi olla. 🙂 Mutta jos niistä noin paljon haittaa on niin nyt sitä aikaa varaamaan ja sitten voittajana on helppo hymyillä ! 😉

Avatar

en halua olla ilkeä, mutta itse huomasin heti huonot hampaat ja ihmettelinkin miten noin nätillä ja huolitellulla tytöllä voi olla hampaat noin huonossa kunnossa.voi oikeesti olla että, kiinnitän jotenkin liikaa huomiota pikkuasioihin.. valkaisu sun hampaille tuskin tulee kuuloonkaan, koska hampaat jo noin huonossa kunnossa.kiillettä ei kannata kuluttaa loppuun.

Avatar

Minervalle: Ai et halua olla ilkeä? Eihän kommentissasi mitään muuta pointtia ollutkaan kuin halu sanoa ilkeästi ja pahoittaa toisen mieli. Sinun tekisi hyvää tunnustaa tosiasia (oma ilkeytesi), ja jos se ei sovi minäkuvaasi, lopettaa ilkeily tai ainakin sen kiistäminen. Jos jatkat tuolla linjalla – ”En halua olla ilkeä mutta…” – teet itsestäsi täyspellen muiden silmissä. Ilkeyden kohde ei sitä välttämättä huomaa oman tuskansa takia, mutta kaikki muut aivan varmasti huomaavat ja tekevät sinusta omat päätelmänsä.

Avatar

Ulkomaalaisella Aviomiehelläni on harvat hampaat, koska heidän maassaan on tapana lähinnä poistaa risainen hammas eikä paikata sitä. Nyt hänellä on proteesi suussa eikä sitä huomaa. Hänellä oli myös joka hampaassa reikä, jotka sitten paikattiin yksitellen. Eli kun saat hampaat kuntoon niin käy joka vuosi tarkastuksessa, osta sähköhammasharja sekä Hammasväliharja ja hammaslanka. Huolehdi lastesi hampaista jo nyt. Ainakin Helsingissä on hammaslääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet pelkopotilaisiin. Jospa valkaisu tehtäisiin sellaisessa paikassa.

Tsemppiä!

Avatar

Mullakin on ollut hammasraudat koska etuhampaani sojottivat ulospäin ja yläasteella mua kutsuttiin majavaksi.. nauroin sen jälkeen aina käsi suun edessä..täysikäiseksi tultua ei enää ole pelottanut käydä hammaslääkärissä. Enkä ole välittänyt vaikka muut katsovatkin hampaitani. Keväällä multa revittiin kolme viisauden hammasta kerralla mutta ompahan sekin huoli nyt pois 😉

Avatar

Voin todellakin samaistua! Pelkään hammaslääkäriä ihan järkyttävästi, äidin mukaan olen pelännyt lapsesta saakka (syytä ei osata sanoa) ja olin jo silloin tarkastuksissa niin hysteerinen, että minulle piti antaa rauhoittavaa jotta suun pystyi edes tutkimaan.

Yläasteiän kävin yksityisellä, mutta sekään ei riittänyt, kun kuulemma ”ton ikäsenä ei enää kitistä, tossa on ovi jos ei hoidot kelpaa”. Skippasin hammaslääkärit kokonaan.

Täyttäessäni 18 viisi vuotta sitten oli hampaat ihan hirveässä kunnossa. Sattui ja ne myös näyttivät pahalta. Äidin kanssa varasimme ajan Mehiläiseen, jossa oli aivan mahtava hammaslääkäri. Paniikkikohtaus kuitenkin tuli jo pelkästä tuolin näkemisestä, mutta onneksi ihana hammaslääkäri oli niin ymmärtäväinen (oli siis erikoistunut nimenomaan pelkopotilaisiin) ja sain vielä rauhoittavaa tarkastukseen ja luvan kuunnella musiikkia omasta soittimestani – sehän sujui sitten kuin tanssi.

Itse paikkaaminen jne. tehtiin nukutuksessa, kolme tuntia siinä meni. Ja rahaa niin perkeleesti. Maksoi 2000 euroa, josta Kela korvasi muistaakseni 5-600, en ole aivan varma. Iso summa kuitenkin maksettavaksi.

No, tosiaan viisi vuotta on tuosta keissistä, täytin juuri 23. Hampaat ovat jälleen huonossa kunnossa, vaikka olen hoitanut niitä kuin kukkaa kämmenellä. Kaiken lisäksi minua varoiteltiin jo viisi vuotta sitten, että kahvinjuonnista saattaa jäädä paikkojen reunoille mustia jälkiä, jotka tosin saa hiomalla pois. Eiköhän niitä ole tottakai juuri etuhampaissa, eli näytän jatkuvasti siltä kuin olisi jotain paskaa hampaissa. Tulee itku jo melkein ajatuksesta, että taas pitäisi mennä. Eikä itkua yhtään vähempää meinaa tulla tuosta summasta…

Kunhan synnytän muutaman kuukauden päästä ja pääsen kiinni vauvarutiiniin, aion kyllä hoitaa hampaani kuntoon. En välttämättä nukutuksessa, voisin yrittää tsempata vain rauhoittavien voimalla, jos pääsisin yhä noin mahtavalle hammaslääkärille.

Suosittelen sinullekin ehdottomasti jotain henkilöä, joka todella ymmärtää sen pelon ja osaa siihen suhtautua asianmukaisesti, rauhallisesti ja kannustavasti. Tiuskiminen ja vähättely on ihan hanurista eikä todellakaan auta, mutta pehmeä ja ystävällinen suhtautuminen saa olon heti paljon rohkeammaksi. Paljon tsemppiä, tiedän todellakin mistä puhut… :/

Avatar

En kiinnittänyt huomiota hampaisiisi, mutta huomasin, että yritit peitellä niitä. Tunnistin samanlaisen hymyn kuin itselläni, eli vaikka kuinka naurattaisi, yritän peitellä hampaitani 🙁 Mulle ei ihme ja kumma ole jäänyt pahoja traumoja, vaikka raudat olivat suussa 5 vuotta. Olen jo sinut sen kanssa, että hampaani eivät ole kovin tasaiset, mutta aion keväällä vaalentaa niitä! Vaalennuksen jälkeen lupaan hymyillä aina leveästi 🙂

Avatar

Mä en noin paljoo pelkää hammaslääkäriä kun sä, mutta kyllä mulle pieni paniikki iskee aina kun sinne tarttis mennä. Mun oikomishoito kesti viis vuotta 2. luokan alusta 6. luokan loppuun. Kaikki tämä vain yhden hampaan takia! (Se hammas vääntyi tapaturman seurauksena pienenä ja alkoi kasvaa vinoon) Samalla kuitenkin oijottiin kaikki, sekä ylä- että alahampaat.

Mun oikomishammaslääkäri oli todella kovakourainen ja töykeä. Se ei koskaan kertonut mitä siel suussa tapahtuu. En koskaan unohda niitä jäätävän isoja ”tonkimia” joilla se niksautti mun hampaita yksitellen joka kerta kun olin siellä. Tää oli todella tuskallista mulle ja itkin monesti sitä kipua. Kerran se puolestaan tokas: ”jos sä et nyt oikeesti avaa isommalle sitä suuta niin kohta poraan ikeneen!” Ei siinä auttanu muu kun yrittää parhaansa pitää suuta auki ja toivoa, ettei vettä tulis enempää suuhun tai ettei ne pudota mitään mun nieluun. (Pelkään siis eniten sitä veden määrää ja sitä, kun on esim. viisi työkaluu yhtäaikaisesti siellä suussa)

Oikomishoidon loputtua oon tavannu muutaman kivan hammaslääkärin. Ne on ollu vähän ihmeissään miks näytän niin pelokkaalta ja miks mun hartiat nousee automaattisesti korviin, vaikka vaan katottais sillä peilillä niitä hampaita… Mä vaan valmistaudun aina siihen kauheeseen kipuun.

Avatar

Voi kyllä! Meidän kaupungissa hammaslääkärille on vieläpä miltei mahdotonta päästä joten jouduin mennä yksityiselle. Sairastelun johdosta hampaat oli niin huonossa kunnossa että laskua kertyi pari-kolme tonnia. Hiukan jäi harmittamaan se että ilmoitin jo aluksi hammaslääkärille haluavani valkaisun sitten kun kaikki hampaat on paikattu.. ilmeisesti tämä oli kuitenkin mennyt jotenkin häneltä ohi ja kun tuli valkaisun aika hän varoitteli että paikkakohdat jäävät eri väriseksi koska tietenkään se aine ei paikkoihin pure. Mikäli olisi ollut puhetta valkaisusta hän olisi laittanut paikka-aineen pari pykälää vaaleampana.

Avatar

Täällä nous käsi pystyyn! Pelkään käydä ylipäätään lääkäreissä, mutta kyllä hammaslääkäri on pahin paikka. Mulla on yhdessä hampaassa reikä, joka sattuu aina välillä niin pirun paljon, vihloo eikä sillä puolella poskea uskalla edes syyä mitään.. Äiti antoi mulle kans hampilääkärin numeron, mut en mä mitään sinne uskaltanut soittaa. Joo mä tiedä, että mun olo helpottuis tosi paljon, jos sin lääkäriin menisin mut pelko on liian suuri.. Siis se hajuki on jo jotain karmivaa siel hammaslääkäris! 😀

Avatar

Täällä! En uskalla mennä hammaslääkäriin. Hampaat ovat reikäiset ja ikenetkin alhaalta ”repsottaa”,takaa puuttuu hampaasta 1/4-osa. Nukutus olisi mullekkin se paras vaihtoehto,vaan kallistahan se on.

Avatar

Mä en itse pelkää hammaslääkäriä ollenkaan, johtuen siitä että 10 vuoden oikomishoidolla se paikka on tullut liiankin tutuksi. Mut mullakin raudat jätti hirveen rumat jäljet hampaisiin, joten välttelen itekkin hymyilemästä. Ja jos hymyilen oikein leveesti niin tulee semmonen olo et joku tuijottais mun hampaita.. Mut ompahan ainaki suorat hampaat..

Avatar

Pelkään myös ihan tuhottomasti hammaslääkäriä!! Lisäks mulla on vielä huono hammaslaatu :/ Mullekin ajan varaaminen on jotain ihan hirveetä, joten äitini soittaa aina minulle ajan, vaikka olen jo muutamia vuosia ollut täysi-ikäinen. Mulla on mennyt omaisuus (ja muidenkin) yksityisellä käymiseen, koska en vaan yksinkertasesti traumojen takia ole pystynyt kunnaliseen menemään ja se yksityisellekin meno on usein hirveetä, vaikka hammaslääkäri on mukava ja toimenpiteet kestävät melko vähän aikaa. Yhessä vaiheessa en käynyt kolmeen vuoteen hammaslääkärissä ja hampaat pääsivät todella huonoon kuntoon. Nyt olen käynyt yksityisellä ja muutaman kerran kunnallisellekin olen saanut itseni menemään, vaikka tärisen,jännitän ja itken aina koko toimenpiteen ajan, koska sattuu niin paljon 🙁 …ja ajatus siitä, että tehtävää on paljon, ei yhtään helpota. Oon kuitenkin ylpeä, että oon nyt uskaltanu edes jotenkuten mennä ja toivon että säkin saat asiat kuntoon! Oon aatellu usein, koska en tunne yhtään ihmistä jolla ois hampaat tässä kunnossa, että kaikilla mun ikäsillä on tosi hyvässä kunnossa hampaat…lohduttavaa kuulla etten oo ainoa tässä tilanteessa 🙂 Jos joskus sais paljon rahaa, niin unelma ois, että vois laittaa kaikki hampaat kuntoon nopeesti!

Avatar

..ja vielä se, että hymyile, vaikka hampaasi olisivat minkälaiset tahansa 🙂 Hymy on aina kiva ja itse ainakin hymyilen tosi paljon niin, että hampaat näkyy, vaikkei ne huippu kunnnossa olekaan. Paljon rohkeutta sulle 🙂

Avatar

Päätin vihdoinkin tulla kommentoimaan sulle jotain! Olen lukenut blogiasi jo suht.kauan, ja nyt vasta uskaltauduin kommentoimaan. 😀

Katsoin tuon Erilaiset äidit- jakson, jossa olit perheesi kanssa, ja ei voi muuta sanoa kuin että VAU! Vaikutat aivan ihanalta, avoimelta ja niin upealta nuorelta naiselta. Ja oot kyllä aivan upea ilmestys! Niin kaunis! 🙂

Topias kans vaikutti ihanan sympaattiselta mieheltä! Itku kyllä pääsi aika monesti jaksoa katsellessa. Oli ihanaa miten avoimesti kerroit elämästäsi ja syömishäiriöstäsi.

Eipä mulla mitään ”järkevää” kommentoitavaa itseasiassa ollutkaan. Oli vaan pakko vihdoinkin tulla kommentoimaan ja kehumaan sua!

Ja en kyllä minäkään kiinnittänyt pienintäkään huomiota hampaisiisi, eli älä turhaan murehdi niitä.

Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi, ja ihanaa joulun odotusta! Teillä on kyllä aivan huippusuloiset lapset! 🙂

Avatar

Oi voi. Tekee pahaa lukea kuinka rankasti arvostelet itseäsi. Ei sun hampaat niin kamalan näköiset ole, että noin hirveää stressiä asiasta kannattaisi ottaa. Kaikki muutkin normaalit hymyilee niin että hampaat näkyy vaikkei purukalusto ihan ässäkuosissa olisikaan. Opettele hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet ja ole armollinen niin teet elämäsi paaaaljon helpommaksi 🙂

Avatar

Hei Emilia!

Pitkään oon sun blogia lukenu, ekakertaa kommentoin…

Mikä sai mut kommentoimaan? Katoin sun jakson erilaisissa äideissä ja todellakaan sun hampaat EI kiinnittäny huomioo! 🙂

Muistaisin, et Turussa oli viel ainaki muutamia vuosia sitte hammaslääkäripelkoon erikoistunu hammaslääkäriasema (en vaan kuollaksenikaan muista paikan nimee).

Tsemppii koettelemuksiin! Selvisit jo ekasta! 🙂

Avatar

Pakko kommentoida, että itsekin olen kärsinyt koko aikuisiän huonoista hampaista ja onneksi onneksi aloin käymään yksityisellä köyhinä opiskeluvuosina, koska oli niin huonot kokemukset kunnallisesta hammashoidosta. Hammaslääkäri käynti on tietysti todella epämiellyttävä juttu, mutta kunnon puudutuksilla kaiken kestää. En kestä lainkaan hammaskipua ja itselläni reiät, hampaanlohkeamat ym sattuuu niin perskuleesti, että mun on vaan pakko mennä sinne hammaslekurille. Rahaa on uponnut tonni poikineen, juurihoidot kun ovat niitä kalliita juttuja aina. Mutta mä vakaasti suosittelen, että mene ensitilassa hoidattamaan hampaat, jos niitä ei hoideta kuntoon, voit joutua olemaan niiden kanssa aivan pulassa paljon myöhemmin. Ja juurihoidot joudutaan tekemään, jos reiät menevät todella pahaksi. Hoidat hampaasi kerralla tai osissa kuntoon, jonka jälkeen palkitset ittesi hampaiden valkaisulla 🙂 Tottakai se valkaisukin maksaa, mutta mielestäni ne eivät maksa enää niin paljon kuin joskus ennen. Olen sitä itsekin harkinnut, mutta vielä hampaani ovat aika vaaleat, joten ehkä sitten kun keltasuutta alkaa olla liikaa. En siis tarkoita, että sinulla olisi keltaiset hampaat, en edes muista, minkä näköiset ne ovat, mutta kyllähän se valkaisu saa uuden ilmeen ja on kiva hymyillä, jos itseä hampaiden väri vaivaa. Muutama kaverini käynyt valkaisussa ja heillä on tehty vain muutaman asteen valkaisu, joten ei mikään hollywood -hymy 😀 Nyt vaan otat härkää sarvista kiinni ja laitat hammaskaluston kuntoon. Sitä et tule katumaan, voin luvata 🙂

Avatar

Täällä kans yks hammaslääkäri kammoinen! Oon käynyt viimeksi hoitamassa hampaani.. Öö.. Pian neljä vuotta sitten!?! Alaikäisenä, kun kävin säännöllisesti hammaslääkäris kieltämättä joka kerta löytyi jonkinlainen reiän alku tai reikä. Kauhistuttaa ajatellakin montako reikää on näiden vuosien aikana tullut… Oon kans monesti miettinyt, että pitäis soittaa ja varata aika, mutta jotenkin kummasti se aina jää.

Ja asiasta kukkaruukkuun! Susta sai Erilaisten äitien jaksos tosi hyvän kuvan 🙂 Vaikutat sympaattiselta ja mukavalta ihmiseltä 🙂

Avatar

Nätit tai ei, terveet hampaat ovat pienten lastesi etu. Ethän tahdo, että karies tarttuu pieniin suihin? Siinä motivaatiota hammaslääkärin tilaamiseen, jos ei muuten meinaa löytyä.

Valkoisen sijaan kuoretkin voisi olla vaihtoehto sitten, kun perusasiat ovat kunnossa.

Avatar

KIITOS. Lohduttavaa kuulla samanlaisista fiiliksistä. Ite olin 7v ainaki käymättä h-lääkäris ollenkaan,hammaslaatu tosi huono vaikka kuinka pesis ni ei pysy ehjänä. Mä kävin helsingissä oral:illa siellä ovat erikoistuneet pelkopotilaisiin ja nukutuksella mentiin ja saatii suurin osa kuntoon. Nyt siitä pari vuotta ja haluaisin mennä uudelleen ja valkaista kanssa vähän mut eipä oo ihan ilmasta lystiä.. Zemppiä sulle! Se oikeesti kannattaa.

Avatar

”Pakko myöntää että alan ihmisenä kiinnitin huomiota jaksoa katsoessani hampaisiisi.” En tajua yhtään tällaisia kommenttaja! Miten hammashoitaja luulet tämän parantavan hampaita piilottelevan oloa?! Itse en ainakaan halua muilta tuollaista kommenttja minulle arkaan asiaan.

No, mutta siis jos mietit hampaiden valkaisua, niin suosittelen menemään suuhygienisti koululle oppilaiden käsiteltäväksi. Aikaa varatessa korostat olevasi pelkopotilas, niin siellä ne ihan varmasti kiinnittävät erityishuomiota asiaan ja saat edullisesti hampaidenvalkaisun. 🙂

Avatar

Jokainen ammatinsaharjoittava varmasti kiinnittää huomiota omaan alaansa. Ja tietenkään kukaan muu vastaajista ei nähnyt hampaissa mitään vikaa, sillä omat hampaat ovat samanlaiset ellei pahemmat. Oikein ja hyvin hoidettuja hampaita kukaan ei jää tuijottamaan. Jonkun täytyy sanoa totuus, että asiaan tulee muutos, ihan hänen oman itsensä ja lastensa takia.

Avatar

Hei mulla puuttuu kans kaks hammasta ylhäältä, sukuvika myöskin! Koko ala- ja yläasteen ajan pidin rautoja ja muita hammashärpäkkeitä kun yritettiin saada toi keskellä ammottava reikä piiloon liikuttelemalla muita hampaita keskemmälle. Edelleen on tossa ylhäällä keskellä normaalia isompi reikä mut ei voi mitään. Oon pienestä asto toivonu et mulla ois kaunis ja normaali hammas rivistö mut ei auta., tähän on tyydyttävä 🙂

Avatar

Joo, poikaystäväni hampaat on jotain ihan kamalaa…

Joskus se sano että oli ollut 40 reiän alkua, se kertoo jo varmaan aika paljon. Taitaa silläkin olla jonkun tason kammo kun ei suostu menemään lääkäriin ja sanoo vaan aina että pistää ne kerralla kuntoon kun joskus on rahaa (=ei koskaan). Eikä todellakaan auta asiaan se että se pesee niitä varmaan 2 kertaa kuussa, vaikka joka päivä sanon sille että pesitkö jo hampaat, ei paljoo houkuta mikään pussaileminenkaan tuollasen suun kanssa ://

Avatar

Katsoin jakson ja kiinnitin vain huomiota kuinka kaunis, tyyni ja rauhallinen olet! Hampaisiisi en huomiota kiinnittänyt.:) Komppaan tosi paljon Nimetöntä kommentoijaa tuolla ylhäällä: ”Mutta mitä nyt ohjelmasta elämääsi sain nähdä niin vaikutat mielestäni todella vahvalta ja tilanteeseen nähden tasapainoiselta ihmisltä.”

Muutenkin minun mielestäni olet todella rohkea, kun puhut näistä asioista ääneen niiden oikeilla nimillä.

Lapsillasi on ihana äiti ja miehelläsi ihana puoliso!

Kaikkea hyvää sinulle!

Avatar

Katsoin maanantaina jakson telkkarista enkä minäkään huomannut hampaissasi mitään outoa. Jakso oli muuten tosi hyvä! Ymmärrän kuitenkin täysin tuon hampaiden piillottelun yms. Oon ite tehnyt sitä koko elämäni kans.. Mulla ei oo hammaslääkäripelkoa mut itsetunto on aika nollissa hampaiden takia. Lapsena mun hampaita oiottiin valehtelematta 12 vuotta. Ne oli rumat ja ymmärrän miksi jouduin koulukiusatuksi niiden takia. Arvet vain jäi aika syviksi tämän takia. En uskalla puhua ihmisille kunnolla, koska pelkään että he näkevät hampaat. Hymyileminenkin on pelottavaa. Rivit ovat nyt suorat ja kolmeen vuoteen ei ole tarttenut enää oikojalla käydä. Urakka ei ole kuitenkaan vielä ohi, vaan koko ensi vuoden ajan joudun kärsimään niistä hirveistä telaketjuista hampaissa. Sitten pääsen leukaleikkaukseen, minkä jälkeen uskon pystyväni vihdoin käsittelemään nämä asiat ja itsetuntokin varmasti tulee kasvamaan, kun viimeisetkin virheet on korjattuna. Ensi vuosi tulee vaan olemaan ihan hirveä, mutta eiköhän siitäkin jotenkin selvitä.

Voimia sun urakkaan! Odotan sitä aikaa, kun blogisi on täynnä hammaskuvia 😉

Avatar

Ei sun hampaissa ole mitään vikaa. Hymyile vaan reilusti ja anna hampaiden näkyä! 🙂

Avatar

Oi, et ole ainut! Mä olen pelännyt hammaslääkäriä myös ala-asteesta asti, oli niin kamala hammashoitaja 🙁 mun hampaita ei voida hoitaa mitenkään muuten kuin nukutuksella, olen kerran ollut Helsingissä ja nyt ois tyksiin meno samalla asialla, tänne päin kun olen muuttanut 🙂 ensiviikolla itseasiassa röntgenkuvat otetaan tyksissä tulevaa nukutusta varten 🙂 vaikkakin jo nyt meinaa kylmähiki puskea päälle, niin on myös helpottunut olo, kun tiedän että mun elämä helpottuu suunnattomasti kun hampaat on hoidettu kuntoon!! Myös mun poikaystävä on hoitanut nyt kaikki hammaslääkäriin liittyvät puhelut ja asiat, itse kun en pysty siihen kun ahdistus on niin kova 🙁 tsemppiä paljon, mä luulen että voin sanoa että tiedän miltä sinusta tuntuu tämän asian tiimoilta!

Avatar

voi, kuulostaa niin kovin tutulta! tällä hetkellä reikiä taisi viime kuulemani mukaan olla noin 10. minulla on jokaisessa hampaassa vähintään yksi paikka. minulla on ollut aina huonot hampaat. jo ala-asteikäisenä jouduin käymään todella paljon hammaslääkärissä – olisin silloin tarvinnut jopa oikojaa, mutta rautoja ei voitu tälle tytölle laittaa, koska hampaat reikiintyivät niin helposti, niin rautojen alla hampaat olisivat hajonneet käsiin. olen perunut ensimmäisiä kertoja hammaslääkäriaikaani jo tuolloin ala-asteella. tai sitten jätin vain menemättä. koska jänistin. käynti tänä päivänäkin on aina vain yhtä vaikeaa. kävin viimeksi hammaslääkärissä noin 3 vuotta sitten – silloin reikieni korjaus aloitettiin ns. täydellä teholla. joku kerta, kun jouduin oikean syyn takia käynnin perumaan, en koskaan tilannutkaan uutta aikaa. ajattelin aina, että ”ennen kesää hoidan nämä kuntoon”, ”heti kesän jälkeen” tai ”ennen joulua”. nyt, kolmisen vuotta myöhemmin, jouduin tilaamaan ajan kipeän hampaan vuoksi tuossa kevällä. no jep, hammashan oli niin tulehtunut, että sain kovat lääkekuurit, hammas mäti sekä siihen aloitettiin juurihoito. nyt, kun hammasta on juurihoidettu puoli vuotta, on se vihdoin valmis. samalla olen aloittanut reikien paikkaamisen, pahimmasta alkaen. juurihoitona tämä ei ollut ensimmäinen, 21-vuotta löytyy ikää ja 4 juurihoitoa takana, 1. jo 15-vuotiaana. suosittelen siis todella hoitamaan hampaat ajoissa kuntoon, ettei käy niinkuin minulle – arvaa vain olenko maksanut itseni KIPEÄKSI näistä käynneistä, eikä vieläkään ole lähimainkaan valmista. mitä tästä opimme….. pelko on kuitenkin kova! itkien, huutaen ja hammaslääkäriä haukkuen on tullut joskus käyntejä suoritettua 😀 nykyään käyn yksityisellä, joka on erikoistunut pelkopotilaisiin, hyvä kun hän ei aivan silitä, kun tekee työtään – hän on mahtava. tsemppiä!! hiljaa hyvä tulee. palkintona kauniimpi hymy 🙂

Avatar

täytyy vielä lisätä kommenttiini se, että tiedän juuri miltä tuntuu jos ei ole hampaisiinsa tyytyväinen, minulla menee alahampaat semmoisen siksakin muodossa tuolla. ne on itseasias aika hauskat, kun niitä oikein katsoo, näyttää niinku ne hampaat ois vaan jotenki nakattu tuonne suuhun 😀 ja ylähampaat on vähä erikokoisia ja teräviä, niinku jollain vampyyrilla, hyi.. eli, VIHAAN.

Avatar

Pystyn niin hyvin samaistumaan tohon! oon yläasteella ja mä en ikinä näytä mun hampaita kellekkään koska ne on vinot ja keltaset! pelkään hammaslääkäriä ja haluaisin kauniin hymyn 🙁

Avatar

Hyvät hampaat ovat hyvin tärkeä ulkonäköä ajatellen, koska hampaat ovat aina esillä, niitä ei voi oikein peitellä puhuessaan ja nauraessa. Joillekkin hammaslääkäripelko on kyllä todellista, vaikka nykyään hoito ei satu juuri ollenkaa, mutta ei sille pelolle mitään mahda.

Avatar

Mulla oli toi sama hammasrauta trauma kun ne jätti etuhampaaseen kamalan keltaisen neliön, onneksi otin asian äidin kanssa puheeksi ja kävin hiuttamassa hampaan pinnat taas valkoisiksi. Kyllä sä selviit ja saat nätin hampaan takaisin ja pääset hymyilemään!! 🙂 tsemppiä!!

Avatar

Moikka! Hirmuisesti tsemppiä operaatioon, kannattaa pitää mielessä kuinka monta muuta tulehdusta ja sairautta estät menemällä korjaamaan hampaasi, koska hampaiden reikiintyminen ja tulehdukset voivat johtaa moniin muihin vakaviin tulehduksiin elimistössä esim. endokardiittiin. Ihmiset harvoin miettivät asiaa tältä kantilta, mutta suun terveys on yhteydessä koko elimistön terveyteen. Varmasti se kannustaa menemään 🙂

Avatar

Minä sain hammasraudat ala-asteella ja ne otettiin pois ylä-asteen viimeisellä luokalla, kokemus oli aivan kamala. Luokkatoverit pilkkasivat niistä ja kaikki huomauttelivat niistä. Kerran koulussa meillä oli englannin tunnilla teksti käännettävän, teksti kertoi tytöstä ja pojasta joilla molemmilla oli raudat ja kun he pussasivat he jäivät kiinni raudoistaan, voi sitä pilkkaamista ja naurua, monta viikkoa luokkatoverini jaksoivat puhua että minä olin sen tyttö. He eivät taida tietääkkään millaisen arven minuun jättivät.

Hammaslääkäri pelko on siis myös minulla ja mielummin olen myös kestäny viisaudenhammas kivun kun käynyt poistattamassa sen.

Avatar

Voi luoja.. Mun hampaita nimittäin! Aivan kamalassa kunnossa, ja välillä sattuu niin paljon, että makaan toimintakelvottomana pitkänkin ajan. Mikä on nykyään lähes mahdotonta, 5kk ikäisen tytön äitinä. Syömishäiriö, raskaus ja hammaslääkäripelko on pilannu mun hampaat totaalisesti. Sun tekstin lukeminen oli, kuin olisi omaa tekstiä lukenut! Mulla ei ikinä ole rautoja ollut, mutta olisin halunnut! Nyt saan hävetä näitä vinoja hampaita 🙁 Hammaslääkäripelko on tullut siitä, että kerran yksi naishlääkäri haukkui minut aivan lyttyyn hammaslääkärissä. Nyt hampaani on niiin huonossa kunnossa, etten näiden kanssa viiti mennä hammaslääkäriin 🙁 Olisin ikionnellinen, jos saisin kaikki kerralla nukutuksessa hoidettua! Mutta yksityisellä minulla ei ole todellakaan varaa käydä..

Tsemppiä sinulle ja kaikille muillekin! Blogiasi on kiva lueskella, kun tyttö on päikkäreillä 🙂

Avatar

Hampaita ei yleensä valkaista ennenkuin hampaat ovat muuten kunnossa. Eli täysin ehjät ainakin.

Avatar

Hei! Olen 22-vuotias opiskelija ja hankin viime vuonna raudat. Kunnon setit. Maksaa minulle noin 4000 euroa, mutta alan uskomaan, että hammashoito on sen arvoista. Sanon tämän kaikille, sillä läpeensä reikiintyneitä ja huonokuntoisia hampaita ei pelasta muu kuin poisto ja tilalle laitettavat proteesit. Yhdellä proteesinvalmistajalla YKSI hammas maksaa n. 2500 euroa. Just do it. Itkettää vähemmän nyt kuin sitten kun kaikki hampaat on menetetty ja tili tyhjä. Ei muuta kuin puhelimeen kiinni. Itse mietin rautoja noin 2-3 vuotta ja ymmärrän nyt kuinka ihanaa on kun saa laadukasta hoitoa ja hampaat ovat kauniit. Kaikennäköisten hampaiden kanssa voi mennä vastaanotolle ja jos lääkärin naama ei miellytä, vaihtoon vaan. Tsemppiä kaikille asiaa pohtiville. Mitään ei voi saada pelkästään haaveilemalla, sad but true.

Avatar

Xoxo, äläpähän puhu palturia. Implantti saattaakin maksaa 2500 euroa, mutta pelkkä proteesi ei todellakaan niin paljoa.

Itse menetin suurimmanosan hampaistani, kun en suostunut vakavan hammaslääkäripelon takia menemään hammaslääkäriin.

Kuukausi sitten 20 hammasta poistettiin nukutuksessa. Minulle jäi vaan kaksi omaa hammastä jäljelle. Nyt käyn hammasteknikon luona ja saan proteesit ennen joulua suuhuni. Ylhäälle tulee osittainen proteesi ja alas kokoproteesi ja hintaa tällä kaikella + käynneillä sun muilla on 1050 euroa. Nukutus luonnollisesti maksoi päälle 2000 euroa ja sain siitä vain 100€ Kelalta.

Avatar

Ja olitko minkä ikäinen? Sen vielä ymmärrän että sotiemme veteraaneilla on proteesit, mutta että pari-kolmekymppinen saa nykyaikana hampaansa siihen kuntoon, että tarvitaan proteesi. Mieti nyt, mitä hienoa siinä on että nuorella ihmisellä on suussaan irto kalusto. Ällöttävä, luonnoton ja epäseksikäs. Niin pienellä vaivalla, kuin hampaiden hoitaminen ja se jatkuva moskan napostelun lopettaminen, niin saisit pitää omat hampaasi. Mitähän baarista kotiin raahattu äijäkin meinaa, kun illan päätteeksi tiputat proteesisi lasiin yöpöydälle.. yak.

Avatar

Minäkin käyn nukutus-hammashoidossa pelon takia. Minulle on sattunut niin ikäviä juttuja aikoinaan hammaslääkärillä, esim kerran minulle vannottiin että nyt vain tarkastetaan, ei hätää, mutta ilmoittamatta alkoivat porata ja lähdin itkien ja raivoten ulos. Siksi en käy yleensä edes tarkastuksissa. Hammasluuni on pehmeätä ja normaalien satojen bakteerien sijasta minulla on satojatuhansia bakteereja suussa. Siksi esim viime nukutuksessa maaliskuussa minulta poistettiin 3 hammasta, 16 paikattiin ja 2 juurihoidettiin. Onneksi on nukutusvaihtoehto vaikka sen jälkeen on aina pari viikkoa naama turvonnut ja vaikea puhua. Olen 23v

Avatar

Mun hampaat on tosi vinot. Niitä oiottiin hammaslääkärillä neljänneltä luokalta jonnekin yläasteelle saakka, mutta koska vaihdoin välissä koulua naapurikaupunkiin ja takaisin, hammaslääkäri vaihtui ja hoitoihin tuli taukoja. Ei se monen vuoden hoitourakka tuottanut siis yhtään tulosta, mutta oli sitäkin tuskallisempaa. Viimeisimmät hammaslääkärikäynnit olivat hirveitä, koin ne joskus 15-vuotiaana. Asuin pienellä kylällä ja hammaslääkärillä oli noin minun ikäiseni poika. Hän tunsi myls minun perheeni ja yritti olla tosi tuttavallinen ja puhella pojastaan ja perheestäni, mutta onnistui olemaan ainoastaan niin ahdistavan raivostuttava, että olin itkun partaalla joka käynnin ajan.

Lopulta aloin perua ja siirrellä käyntejä ja tilanne liukui siihen, etten enää mennyt. Olen 24, mulla on kaksi lasta enkä ole yhdeksään vuoteen käynyt hammaslääkärissä. Tiedän että mulla on reikiä ja viisaudenhampaita ja että yhdestä hampaasta puuttuu pala koska avasin sillä kerran kaljapullon hievenen epäonnistuneesti. Mutta en mä siltikään oo ajatellut mennä vielä seuraavaan yhdeksään vuoteen. Niin paljoa ei vielä satu.

Avatar

Alan ihmisenä huomasin kyllä puuttuvat kakkoset, mutta tietsikan näytöltä en kyllä rautojen jättämiä vikoja nähnyt. Sen verran häätyy korjata, että raudat eivät niitä värjäymiä jättänyt, vaan se että et hoitanut hampaitasi tarpeeksi hyvin, kun sulla raudat olivat suussa.

Ja valkaisu ei todellakaan ole ratkaisu sun hammasongelmiin. Siinä hapotetaan kiillettä, jolloin hampaitasi voi alkaa vihloa vielä enemmän. Ja nyt kun saat hoidettua hampaasi nukutuksessa niin muista hoitaa hampaitasi. Pesut, lankaukset, fluorit, ksylitolit. Se on ihan helppoa. Napostelu reikiinnyttää ja tuhoa tekee.

Avatar

Täällä yksi hammashoitaja vastailee: Ientulehdusta ei saa olla ja reiät pitää paikata ennen valkaisun tekemistä ja hammaskivi poistaa. Muistathan, että imettäessäsi et voi valkaisuun mennä. Jos hampaissa on etualueella paljon paikkoja, ne ei vaalene. Toki ne voi vaihtaa. Jos sinulla on etuhampaissa reikiä, niin suosittelen pyytäämään kaikkein vaaleinta muovia, niin saat hampaat tasaisen värisiksi. Ts. jos lääkäri laittaa sävyn joka vastaa tämän hetkistä sävyä, paikat erottuvat. Jos kiille puuttuu/on vahingoittunut, en usko että valkaisua voi tehdä, se vihloisi aikalailla. (Hampaitasi vihloo varmaan ajoittain. Hyvä apu siihen on fluorituotteet esim. fluoripurkka ja suuvesi)Paras vaihtoehto sinulle olisi laminaatit eli kuoret. Toki niilläkin on hintaa, mutta nekin auttavat vihlontaan ja suojaavat hammasta. Hampaita pystyy myös jonkin verran hiomaan ilman , että niitä tarvitsee suojata millään eli jos haluat muotoa muuttaa. Kannattaa pitää hampaat kunnossa, sillä on uskomattoman suuri merkitys yleisterveydelle. Esim. ientulehdus vastaa ihossa kämmenen kokoista läikkää. Kuinka moni jättää hoitamatta? Jos ientulehdus pääsee oikein pahaksi ja etenee kiinnityskudoksiin asti, riski saada sydänkohtaus tai aivoinfarkti, kasvaa. Jos hampaassa on iso reikä ja se suurenee, voidaan joutua tekemään juurihoito jolloin hammas heikkenee ja katkeaa helposti. Juurihoidetut hampaat joudutaan tosi usein poistamaan. 🙁 Kannattaa pitää em. asiat mielessä ja käydä tarkastuksessa vuosittain eikä vasta silloin kun tilanne on päässyt kovin pahasti. Tuo nukutus on vähän kaksipiippunen juttu; toisaalta saat hampaat kerralla kuntoon, mutta se ei auta sinua pääsemään hammaslääkäripelosta. Itsekkin pelkäsin ennen tuhottomasti hammaslääkäriä, mutta jo yksi hyvä kokemus auttoi pääsemään siitä yli. Sen jälkeen annoin porata ilman puudutusta, koska jos lääkäri osaa asiansa se ei satu. Ja kuten synnytyksessäkin, puudutukset auttaa 🙂 Jos poraamisen ääni ahdistaa, ota kuulokkeet mukaan(joissanin yksityisillä asemilla voi kuunnella musiikkia) ja kuvittele olevasi kauneushoitolassa. Tsemppiä!!

Avatar

Jos pääset Tyksiin ei tule kalliiksi. Se on ainoastaan sen hoitopäivän maksu. Itse kävin hiljakkoin toisessa julkisessa sairaalassa ja lasku oli 33.50 e. Siihen reiluun kolmeenkymppiin sisältyi aivan kaikki. Yksityisellä puolella nukutus on noin 400 euroa tunti ja minimiveloitus kaksi tuntia ja se hampaiden hoitaminen päälle. Kelasta saa osan takaisin.

Avatar

Hei kaikki hammasongelmien kanssa painivat! Ottakaa selvää, mitä kaikkea huonot hampaat tekevät terveydelle. Ette oikeasti haluaisi tietää, mutta sen jälkeen ette ainakaan lykkää hammaslääkäriä enää kertaakaan. Mikäli haluatte olla terveitä äitejä lapsillene ja elossa vielä kun teistä voisi tulla isovanhempia. Ihan totta! Hampaiden terveys on kyllä ikävä, mutta myös vakava asia. 🙁

Tsemppiä kaikille asianomaisille! 🙂

-entinen hammasvamma, nykyisin vuosien taistelun jälkeen terve valkea hymy

Avatar

Olet todella upea<3 katsoin AVAlta erilaiset äidit jaksosi ja se oli ehdottomasti kaikkein paras jakso ! Olet söpö ja ihana perhe! Katsottuani sarjan loppuun tulin niiin niiin niiin niiin iloiseksi että minulta tuli itku katsoessa synnytystäsi ja kuinka ihana ihminen näytät olevan<3 Haluaisin halata sinua niiin paljon ja sanoa sinulle silmiin, että wau olet ihana! <3 onnea paljon ! ja älä ikinä häpeä hampaitasi! ne ovat hienot, ja sun hymys saa kaikki hymyilemään! hali pusuja ! <3<3

Avatar

Ei sun hampaat ole rumat, ihan tavalliset.

Avatar

Jopa minäkin pystyn samaistumaan tilanteeseesi. Mulla hammaslääkärin tarkastus varattu maanantaille, ja sinne on aivan pakko jo mennä. Mulle tullu ihan pienestä pitäen helposti reikiä ja niitä onkin ihan vuosittain paikkailtu. Nyt pelottaa, että ku tää raskaus loppuu ja imetyskin viel toivon mukaan alkaa nii kui huonossa kunnossa nää hampaat oikein taas on! 🙁 Eniten pelottaa, että joskus joutuu poistattamaan hampaita, kun hampaista mitään ei ole enää jäljellä. Vihlovaa kipua pitkin suuta, joten reikiä taas odotettavissa. :'( Harjaan 2 kertaa päivässä hampaita ja puhdistan hammasvälit kerran viikossa. Syön purkkaa aterioiden jälkeen. Herkkuja syön, mutta kohtuudella. Ja silti tulee reikiä.

Avatar

Heippa! Itse ihmettelen miten täällä on niin paljon näitä hammaslääkäripelkoisia! Oma äitini on yksityinen hammaslääkäri ja olen pienestä pitäen käynyt hänellä hammaslääkärissä vuosittain tarkastuksessa. Kerran jopa nukahdin tuliin kun hammastarkastuksen yhteydessä 😀 Minulla ei ole ikinä ollut yhtäkään reikää ja salaisuus tähän on sähköhammasharja ja oikea hampaidenpesu tekniikka. Äitini on pessyt hamapaani pienempänä ja opetti minulle hammasharjalla pesemään oikein. Kannattaa hankkia sitten sen hammaslääkärikäynnin jälkeen sähköhammasharja, jotta hampaat pysyvät terveinä sen jälkeenkin 🙂 ja tosiaan se on oikeesti vaarallista jos on huonot hampaat. Se aiheuttaa ongelmia ihan mielialasta fyysisiin ongelmiin asti. Ja kannattaa ihan pienestäpitäen, jos sen sähköhammasharjan hankit niin pestä myös Avan ja Nompun hampaat sillä, jotta he tottuvat siihen ja jotta hampaat pysyvät terveenä 🙂 anteeksi tämä neuvominen, ei ole tarkoitus kuullostaa näsäviisaalta tai mitään, mutta nämä ovat vaan asioita jotka on auttanut minua pitämään hampaat rei’ittöminä. Ja tosiaan ei kannata tehdä hammaslääkäristä käymisestä liian suurta ongelmaa! Mukavia ihmisiä kaikki hammaslääkärit jotka minä tunnen ja mielessä helposti vaan suurentelee asiaa suuremmaksi ongelmaksi mitä se todellisuudessa on, jos alkaa miettimään liikaa sitä 🙂 Se on paljon pienempi toimenpide kuin esimerkiksi synnytys 😉

Avatar

Vähätteletkö sä mukamas hammaslääkäripelkoa??? Ja todellakaan ei kaikki hammaslääkärit ole mukavia!!! Mulla ainakaan oo ollut. Et jos hammaslääkäripelko on niin ei se ihan sillä häviä et sä alat täällä neuvoja jakelemaan!

Avatar

Heippa, en vähättele hammaslääkäri pelkoa, ihmettelen vain. Ajattelin vain antaa pari neuvoa, jotka minua on auttanut. Ei ollut tarkoitukseni loukata ketään, eikä vähätellä kenenkään tunteita. Mielestäni ihan asiallisesti kerroin asiani, ja olen pahoillani jos jotenkin loukkasin henkilökohtaisesti teitä hammaslääkäripelkoisia. Ikävää jos sinulla on ollut ikävä hammaslääkäri, sanoin vaan että itse en tunne ketään huonoa hammaslääkäriä, mutta en sano että niitä ei olisi.

Avatar

Nainen sun hampaat näyttää aivan mahtaville tuossa erilaisissa äideissä! Tuon perusteella ne ei ole niin kamalat kuin niiden kuvailet olevan mutta tottakai ne ovat erilaiset sitten luonnossa.. Mutta en silti usko että ne nyt ihan noin kamalat ovat!

Avatar

sie oot todella upea nainen! En voi enempaa sanoa. Katselin juuri erilaiset aidit ohjelman ja ansaitset kylla kaiken ihailuni. Jatka samaan malliin 😀

Avatar

Täältä löytyy myös yks hammaslääkäri kammoinen. Traumat ovat jääneet ihan pienestä lapsesta, kun minulla oli mätäpaise ja se piti saada pois. Minua piteli 5 ihmistä kiinni. Kummisetäni on hammaslääkäri ja todella pitkään pelkäsin häntä. Piilouduin aina, kun kuulin hänen tulevan kylään. Eikä asiaa helpottanut serkkuni kiusaaminen asiasta. Minulle myös laitettiin raudat ala-asteella ja hammaslääkäri oli ihan kamala! Ei ottanut pelkoani huomioon ollenkaan, käsitteli kuin hevosta (repi suuta kauheasti) ja sehän lisäsi kammoani. Isäni mut vei jokakerta ja aina meni aikaa, ennenkuin minut saatiin tuoliin. Raudat poistettua en käynytkään enään hammaslääkärissä vuosiin, ennenkuin oli pakko. Olin niin kipeä, että lopulta oli vain mentävä. Itkien varasin ajan kummisedälleni, joka tiesi pelostani. Itkin koko odotuksen ajan ja kun pääsin huoneeseen niin kummisetäni antoi ensin aikaa, että sain kertoa peloistani. Kun olin valmis menemään tuoliin, niin aloitettiin hoito.

Kokoajan hän selitti, mitä tekee ja miksi tekee. Sain niin hyvät puudutukset, etten tuntenut toimenpiteistä muutakuin piikit. Oli ihanaa huomata voivansa olla rauhassa, ilman kipuja. Pelot karisi samantien! Siitä saakka olenkin hoitanut hampaani aina hänellä, enkä suostu muualle enää menemään.

Tuo pelko on asia, joka vaikuttaa todella paljon elämään. Toivottavasti säkin löydät sellaisen luottolääkärin, jonka luokse voit mennä ilman paniikkia. Tsemppiä! 🙂

Avatar

itsekkin olen aina hävennyt omia hampaita, kun mulla ylhäällä on etuhampaista katsottuna kolmannet hampaat kummallakin puolella ns vampyyrin hampaat. Mulle ois pitänyt raudat laittaa lapsena jotta hampaat oisi normaalit mutta en sit niitä halunnut. Aina oon tuntemattomille ja vähän tutuillekin hymyillyt niin että ei varmana oo hampaita näkynyt ja kuvatessakin jos joku sanoo että naura tms niin ikinä en ole suu auki hymyillyt tms. Ens vuonna tulee jo 23v mittariin mutta en siltikään ole hyväksynyt hampaitani enkä kyl varmaan hyväksykkään.

Jos oisi mahd valita yksi toive, niin se olisi UUDET HAMPAAT ennemminkuin joku matka lämpimään, rikkaus tms..!!! 😀

Avatar

Mulla oli myös raudat ala-asteelta yläasteelle asti, eikä ne koskaan mitään kivoja ollut. Samoin se hammaslääkäri oli tosi tyly aina, mutta en ole koskaan pelännyt mennä hammaslääkäriin, koska oma äitini oli aikoinaan hammashoitaja 🙂

Avatar

Mä katoin eilen netistä vihdoin tuon teidän jakson ja en oikeestikkaan kiinnittänyt kertaakaan huomiota sun hampaisiin, eli niissä ei ole mitään vikaa ulkoisesti, usko pois 🙂 Ja tuosta jaksosta: Se oli tosi hyvä ja mä niin itkin ku teiän poju syntyi.. niin koskettava hetki ja niin ihana vauva teillä <3

Avatar

”Mulla kans synnynnäisesti puuttuu ylhäältä enemmän kuin kaksi hammasta.Tästä syystä hammaslääkärini kirjoitti lähetteen sairaalan suu- ja leukasairauksien polille ja sain polimaksun hintaan ”täydelliset” ylähampaat. Jälleen uskallan hymyillä =).

Alaluokkinen aikana minulta poisettiin ne hampaat, joita ei sitten olisikaan saanut repiä irti ja monenmoisia rautoja on ollut. Kärsin suunnattomasti hampaideni takia, enkä uskaltanut hymyillä.

Myös silloinen hammaslääkäri aiheutti minulle suunnattoman pelon.

Nyt aikuisiällä löysin aivan mahtavan ja helläkätisen yksityisen hammaslääkärin, joka otti asiaksi ja selvitti, että tälläiset synnynnäisesti puuttuvat hampaiden korjausjutut kuuluvat julkisen sairaanhoidon piirin, koska muutoin tuo hampaideni kuntoon laittaminen olisi tullut maksamaan n.8000 euroa.

Noin pari vuotta sitten sain ”uudet” hampaat ja olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Vaikka paljon sai maata penkissä ja jännittää. Kaikesta huolimatta pelkoni oli aivan turhaa, koska sairaalan hoitohenkilökunta olivat ammattitaitoisia ja ottivat pelkoni huomioon.

Rohkeutta vain, kyllä nykään tuo pelko otataan tosissaan ja oi kuinka ihana olo se onkaan kun hampaat ovat hyvin hoidetun näköiset ja tuntuiset. Tsemppiä =)

Avatar

en jaksa lukea kaikki kommentteja läpi, mutta mulla on auttanu hampaiden valkasuun crest whitening stripesit ( saa ebay, isosmile tai mistävaa amazonista). valkasee OIKEESTI muutamassa päivässä. se on sellasia tarraliuskoja, mitä pidetää 30minpäivässä ja tyyliin viikon ajan ja sitte pitäis olla tuloksia:)

ainooo miinus on, että joillain vihloo, mutta sen huomaa heti ekan päivän jälkeejos vihloo, itellä eiollu tätä

Avatar

MINÄ! Kuulostaa NIIN tutulta. Pienenä multa on etuhammas mennyt kuolioon ja poistettu, josta syystä rautahammas ”pilalla”. Raudat, hammaslääkäripelko jota ala-asteiässä vähäteltiin ja naurettiin (hammaslääkäri siis). Piikkikammo myös! Nykyään hampaat lohkeilleet, täynnä reikiä, järkyn väriset ymymym. Mä haluaisin laminaatit ja kauniit hampaat. Mut millä rahalla??? Se on niin jäätävän kallistakin!!!

Avatar

Ah, tämä postaus oli niiiiiiin helpottava! KIITOS!

Mulla on siis myös aivan karseassa kunnossa hampaat ja hammaslääkäriajan varaaminen on työn ja tuskan takana.

Nyt olen kohta vuoden aikonut soittaa sinne joka päivä ja varata ajan, tai no kaksi aikaa jo olen varannutkin, mutta en uskaltanut mennä.

Taas pitäisi varata aika ja tosiaan MENNÄ sinne, mutta alkaa jo hävettään niin paljon, etten tiedä mitä tekisin.

Todella lohdullista kuulla, että on joku toinen samalainen urpo kuin mäkin, joka on hampaansa päästänyt tähän kuntoon.

Tsemppiä sulle hampaidesi kanssa ja toivotaan, että me molemmat saadaan vielä salonkikelpoinen purukalusto!

Avatar

Hei Emilia! Ymmärrän tuskasi ja mä haluan kertoa ettet ole hampaidesi kanssa yksin. Mä en ole käynyt läpi raskautta enkä syömishäiriötä mutta silti kaikki hammasvälini ovat täynnä reikiä syystä että hampaat ovat niin tiukasti kiinni yhdessä ettei niitä hammasharjalla saa puhtaaksi ja koska en omaa tyhmyyttäni ole ikinä käyttänyt, saati omistanut hammaslankaa. Mentyäni muutama vuosi sitten hammaslääkäriin sain kuulla että minulla on reiänalkuja melkein joka hampaassa ja 10 paikattavaa reikää.. Korjaus oli kivuliasta enkä saanut tarpeeksi puudutusta. Tämän jälkeen seuraavassa hammastarkastuksessa todettiin jälleen 8 reikää ja mietin etten h*lvetissä lähde kunnalliselle enää hampaitani paikkauttamaan. Yksityinen ei myöskään ollut vaihtoehto rahan puutteen takia. Poikaystäväni on virolainen ja käymme Virossa pari kertaa vuodessa ja korjautan hampaani siellä aivan ihanan hammaslääkärin hoidossa joka todella ymmärtää mua eikä osoittele syyttävällä sormella. Klinikan kaikki hammaslääkärit puhuvat englantia jos eesti ei taivu. Kivunlievitys on täydellinen, hlääkäri antaa puudutteen vaikuttaa vähintään 5 minuuttia ennen kuin alkaa toimeen enkä ole ikinä tuntenut minkäänlaista kipua hampaita siellä hoidattaessani. Hinnat ovat myös halvemmat kuin Suomessa ja niistä saa lisäksi Kela-korvausta kun säästää kuitit käynneiltä. Suosittelen! Hammaslääkäriasema ei muistuta yhtään hammaslääkäriasemaa, siellä ei ole outoja hajuja eikä valkoisia seiniä. Sisään aulaan astuessasi luulet saapuneesi tavalliseen viihtyisään toimistoon. Jätän sinulle linkin hammaslääkäriaseman nettisivuille:

http://www.nordicmedicine.ee/et/hambaravi

Hlääkäriasema sijaitsee Tallinnan keskustassa. Parhaimmillaan saa parissa päivässä hampaat kuntoon jos ei ole tuhottomasti paikattavaa!

Avatar

Höh, en mä huomannut mitään vikaa sun hymyssä. 🙂

Mulla on kanssa hampaiden kans ollut ongelmia, mutta ei siinä muu auta kun mennä pätevälle hammaslääkärille hoitamaan. Osaava lääkäri ymmärtää antaa pelkopotilaalle aikaa ja helpottaa sitä tilannetta. Itseä ei kannata ajaa sellaiseen paniikkitilaan etukäteen ajatellen pahinta, koska ei se sitten puudutteen kanssa ole niin kamalaa loppujen lopuksi. Pieni nipistys vaan. 😉 Kyllä se siitä!

Avatar

Vinkki hampaiden valkaisuun: hampaidenvalkaisuliuskat! Ollessani jenkeissä tutuistuin tuotteeseen ja käytin niitä muutamaan kertaan. Niiden käytön myötä hampaani olivat pitkän aikaa selvästi vaaleammat kuin aiemmin. Niitä käytetään kahden viikon ajan joka aamu ja ilta puoli tuntia kerrallaan, muistaakseni lyhimmillään puolen vuoden välein.

Nykyään niitä myydään Suomessa apteekissa, taitaa maksaa n. 50e/paketti. Itse odottelen malttamattomana imetyksen loppumista, että saan taas hampaistani kivan väriset!

Ja tämä ei varmaan ole hammasystävällisin tapa (tuskin mikään valkaisu tekee hyvää hampaille), mutta itse olen kokenut nämä aivan loistaviksi!

Avatar

Hei!

Itse olen ravannut hammaslääkärissä 7.lk lähtien. Pahimmillaan kerran viikossa, joka kerta tehtiin hammaskiven putsaus. Pahimmillaan istuin lääkärissä 2 tuntia kerrallaan. 6lk huomattiin, että mulla on hampaan kiinnityskudos sairaus. Ja sitähän sitten rönkittiin kokoajan, yritettiin pitää suu puhtaana. Jouduttiin jopa availemaan ikeniä, jotta saatiin putsattua, koska hammaslääkärin välineet eivät muutoin yltäneet. Tästä seurasi minulle myös hammaslääkäripelko. Reikiä tulee ienrajaan tosi helposti, koska en saa sieltä itse hampaita putsattua tarpeeksi hyvin. Enkä todellakaan halua käydä hammaslääkärissä parin kuukauden välein.

Ei ole kauaa aikaa, kun kävin lukuisat kerrat lääkärissä ja kaikki reiät paikattiin, ientaskut rahnutettiin puhtaaksi, hyvä minä 🙂

mutta nyt niitä siellä on taas 🙁

Ikenet vetäytyvät ja se vasta on ruman näköistä. Hampaani on niin arat, ettei niille voi tehdä yhtään mitään ilman puudutusta, hammaskiven poistokin tehdään yleensä ilman puudutusta, eipä onnistu minulla.

Tsemppiä sulle, kannattaa mennä nukutuksessa ne hoitamaan kerran siihen on mahdollisuus. Ajattele, herättyäsi sulla on ihka uudet hampaat 🙂 Se on ihana tunne

Avatar

Mä pelkään kuollakseni hammaslääkäriä. Vuosi sitten mulle jouduttiin tekemään juurihoito, kun yhden hampaan paikkaus (joka oli sekin ihan hirveää) epäonnistui ja hampaan ydin tulehtui. Onneksi hammaslääkäri määräsi mulle toimenpidettä varten diapamit (juuria rassattiin 3-4 kertaa). Niiden avulla selvisin ja vaikka silloinkin pelotti, ei pelko päässyt yltymään pakokauhuksi. Toimenpiteen jälkeen nukutti mukavasti puolen päivää.

Avatar

”Ja olitko minkä ikäinen? Sen vielä ymmärrän että sotiemme veteraaneilla on proteesit, mutta että pari-kolmekymppinen saa nykyaikana hampaansa siihen kuntoon, että tarvitaan proteesi. Mieti nyt, mitä hienoa siinä on että nuorella ihmisellä on suussaan irto kalusto. Ällöttävä, luonnoton ja epäseksikäs. Niin pienellä vaivalla, kuin hampaiden hoitaminen ja se jatkuva moskan napostelun lopettaminen, niin saisit pitää omat hampaasi. Mitähän baarista kotiin raahattu äijäkin meinaa, kun illan päätteeksi tiputat proteesisi lasiin yöpöydälle.. yak.”

Kuule, kun et mitään elämästäni tiedä,niin pitäisit kommenttisi ihan omassa tiedossasi. 😉

Kullehan, jos tietäisit mitä mun hampaille

Avatar

Mullakin on ollut yläasteikäisenä ”junarata” sekä ylä- että alahampaissa, ja silloin se oli kyllä aika iso juttu itsetunnolle, kun kavereiden mielipiteillä on silloin niin suuri merkitys. Ja lisäksi tietysti pojat alkoi kiinnostaa, niin mietti, että mitä ne ajattelee.. (no, poikaystäviä ei kyllä yläasteella tullut..) En kyllä siinä vaiheessa hirveesti miettinyt, että laitanko raudat vai en. Otin ne, koska tiesin, että hampaat on sen jälkeen suorat ja kauniit. Mä kyllä silloinkin hymyilin niin, että hampaat näkyy ja edelleenkin teen sitä. Mulla on myös se rautalanka jätetty loppuelämäksi alahampaiden taakse. Sen nimi on muuten retentiokaari, ellei joku jo aiemmissa kommenteissa sitä ole maininnut.

Mutta sun hampaista puheenolle, en Erilaisissa Äideissä ainakaan kiinnittänyt huomiota sun hampaisiin, että hymyile vaan rohkeesti niin että koko purukalusto näkyy 😉

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä