Tervetuloa Turkuun

Turkuun tullessa kannattaa ottaa huomioon muutama asia.

Turussa autoillessa tulee muistaa, että liikennesäännöt ovat erilaiset muuhun maahan verrattuna. Etuajo-oikeus on aina sinulla, liikennemerkit ovat väärässä. Etenkin ruuhka-aikana on tärkeää muistaa, että kenellekkään ei saa tehdä tilaa. Jos näet jonkun yrittävän päästä risteyksessä eteenpäin, kiihdytä äkkiä ja kiilaa eteen. Muista pitää jonon välit mahdollisimman lyhyinä, ettei vaan kukaan pääse väliin.

Unohda kielioppi ja käytä imperfektin sijaan konditionaalia. Lyhennä myös mahdollisuuksien mukaan kaikkia sanoja. Esimerkkilause: Mä istusin venaas bussii ja kattosin ku siit meni yks tyyppi ohi ja halusin kysyy mist sen kengät o ku siis ne oli nii pal hianot.

Mulkoile kaikkia, jotka eivät sulaudu massaan.

Jos olet sähköyhtiö, muista katkaista sähköt jouluna kaikilta vanhuksilta, jotka eivät pystyneet pienestä eläkkeestään maksamaan sähkölaskua ajoissa. Älä vain huomio heidän yrityksiään sopia maksupäivää seuraavasta eläkkeestä.

Lukitse auton ovet kun pysähdyt liikennevaloissa Varissuolla. Herrantähden lukitse ne ovet! Oikeastaan, älä mene Varissuolle. Ei siellä kuitenkaan edes ole mitään.

Muista, että lenkkarit ja Guessin laukku on aina varma yhdistelmä.

Jos olet alle 18 -vuotias, osta iphone, meikkaa rutosti liikaa, opettele kiroilemaan kuin merimies, lopeta kaikki kunnioitus vanhempia kohtaan ja ryhdy hansalapseksi! (Suom. Kauppakeskus Hansassa hengailevat teinit, jotka istuskelevat päivät rappusilla, tupakoivat heti sisäänkäynnin vieressä, valtaavat Stockan vessan ja syljeksivät ympäriinsä, samalla kiroilleen jokaiseen ilmansuuntaan).

On se vaa nii pal kivaa olla ny turkulaine!

86b85c56915123593f1b940c36e65f747cafb8d73db10b26c99db097a7d51767

Oletteko käyneet Turussa? Mitä tykkäsitte?

Ps. Oikeesti Turku on ihana ja rakastan tätä kaupunkia <3 Ja asutaan onneks täl puol jokkee. Tulossa postaus kaikista Turun hyvistä puolista!

Kommentit

34 kommenttia
Avatar

Puhekielessä (varmaan jossain määrin toki alueesta riippuen) kyllä usein tippuu konditionaalista ensimmäinen i, eli ’istusin’ ja ’kattosin’ voi hyvinkin olla konditionaalimuotoja. ”Istusin jos sohvalla olis tilaa” tai ”Kattosin teeveetä jos olis sellanen”.

Avatar

Hihhih, onneks täällä Helsingissä ollaan kaikin puolin kohteliaampia 😉

Avatar

Tuo sähköjenkatkaisu.. Sähköjä ei katkaista jos yksi lasku on vähän myöhässä, ei todellakaan. Siihen vaaditaan useampi huomautus ja monen kuukauden maksamattomuus, maksupäivää on myös mahdollista sovitella ”tiettyyn rajaan” asti, niin kuin aika monessa muussakin paikkaa. Eihän puhelinliittymääkään heti pistetä poikki jos lasku on pari päivää myöhässä. VALOJA PÄÄLLE, myös ne iltalehden toimittajat. 😀

Avatar

..Se eläkeläispappa-parka on tosielämässä ihan kamala tyyppi, mm. haukkuu ihmisiä hirveillä nimityksillä ja nyt kaikki säälii vaikka ei todellakaan tarvis.

Avatar

Niimpä!! Hitto, et ärsyttää kaikki ketä sitä säälii. Laskut tarvii maksaa oli mikä vuoden aika tahansa 😀

Avatar

Ooon käyny monestikkin Turussa 😀 kiva paikka.. ainakin ilman autoa. Olen kyllä myös vasta kortin saaneena saanut osani Turun aamuruuhkasta, mutta silloin törttöilijä olin minä..

Avatar

Noi on niin totta 😀 lisänä vielä että kävelijäthän menee tien yli just sillo ku haluaa..ilman kädenheilautusta kiitoksena autoilijoille ja ilman että ees kattoo tuleeko autoja.. nimimerkillä: puol vuotta turun keskustassa asuin, en enää..

Avatar

Tiedätkös lausci, että suojatiellä kulkuoikeus on ensin kävelijällä ja sitten vasta autolla? Eli suojatielle pitäisi voida astua ilman vaaraa, katsomatta ensin tuleeko autoja. Tämän vuoksi mitkään kiitollisuudenosoitukset, moikkailut ja nyökkäilyt, eivät ole tarpeen jalankulkijalta. Veikkaampa että Turun huonomaineinen suojatiekulttuuri johtuu osin siitä että unohdetaan ne oikeat liikennesäännöt ja odotetaan kanssaliikkujilta nöyrää pokkurointia, kun et riistä heidän oikeuksiaan suojatiellä.

Avatar

Puoli vuotta asunut Turussa ja olen meinannut jäädä kolmisen kertaa auton alle, kun olen ollut suojatiellä vihreillä valoilla. Autoa ei osata Suomessa ajaa, koska kukaan ei halua väistää ketään. Mutta Turussa autoilijat ovat myös sokeita….

Avatar

On eri kuin esim. mainitsemasi ”istusin”. Se on -isi, eli toisin sanoen ”istuisin”, ”kattoisin” ja ”haluisin” 🙂

Avatar

Oho tämä nimimerkki ei tullutkaan tonne yläpuolelle, hups 😀 Piti siis sanomani, että konditionaali on eri kuin….jne

Avatar

Turussa ei mun mielestä oo mitään vikaa 🙂 MUTTA toi puhe tapa on rasittava, se kuullostaa vaan niin hirveelle. Ja eräs kaveri Turusta sano et ”jalat sattuu” ku tarkotti et jalkoihin sattuu niin oli siinä hetken semmonen awkward heti että mitä? Enkä ihan aina ymmärrä et puhutaan menneestä ajasta ku tulee näitä ”nukkusin, kattosin” jne! Mutta onneks kaikki ei sitä väännä 😀 Mut enivei voisin itekki kyllä muuttaa Turkuun!

Avatar

Haha jotenkin hassua yrittää ajatella että mitä erikoista noissa mainitsemissasi lausahduksissa on kun itse sanon esimerkiksi aina jalat sattuu jne 😀 olis kiva pystyä kuuntelemaan turkulaista puhetapaa ulkopuolisen korvin, mut koko elämänsä täälläpäin asuneena se ei onnistu:D

Avatar

Mäkin mietin, että mitä outoa on sanoa ”jalat sattuu”?! 😀 En ole ennen tätä edes tajunnut, että se on väärin, vaikka kielinatsi olenkin!

Mun mielestä muuten Turussa ajamisessa ei ole mitään kummallista. Ikävämpää siellä Helsingin keskustassa oli ajella.

Avatar

Ihan kun olisit porista kirjottanut, varsinkin porilaisesta ajokulttuurista 😀

Avatar

Tervetuloo kuule Porii! Tääl vast hauskaa onki! Liikennesääntöi ei tunnet ollenkaa ja varsinkaa jos kuljet jalkasi. Autol liikkues kannattaa pitää silmät vaa ratis, ajaa mahdollisimma lähel naapuri perspuskurii, ylinopeut kannattaa ajaa myäs äläkä ny ainaska missää nimes an tietä jos joku sitä tahtoo. Nii ja varsinki mersu ja bemarikuskie ei missää nimes kannat käyttää ajovaloi ja vilkkuuki kannattaa säästää. Nii ja mitä ihmet ne semmosii liikenneympyröit tän rakentaa ku ei me porilaiset osat sellasii käyttää. Mopoautoi mee kaupungis o enemmä ku muurahaisii pesäs ja sen ikävä kyl huamaa. Meit ei tahdo kukaa ymmärtää ku puhutaa valla omaa kielt. Et tervetuloo vaa tänneki päi Suamee! 😀

Avatar

Nii juu ja tua Hansa on ko Pori Tikkula ABC!

Avatar

Turku on oikeesti todella ihana kaupunki, ja rakastan sitä murretta ! Mä en tiedä mut se saa mut hymyilemää, kun joku sitä puhuu. Vielä jonain päivään mä hämäläinen löydän itseni sieltä asumasta ! 🙂

Avatar

Kannattaa innolla odottaa sitä hetkeä, kun tarvii käydä terveyskeskuksessa tai päivystyksessä! 😉

Ja ah, mä niin rakastan hansalapsia! 😀 Ne on vallannu sen naisten ”vanhan vessan” Stockalta. Se on nykyään nuorten hiustensuoristus- ja meikkausvessa. Ei kannata edes koittaa jonottaa.

Avatar

Minähän en turussa aja! Aivan kamalaa. Raisioon pääsee täältä maalta mukavasti myllyyn sun muihin niin sinne ajan kyllä 🙂 tyksiin voin ajaa juuri ja juuri, mutta kyllä mä edelleen pyydän äitiä ottamaan vapaata, että pääsee kuskaamaan mua 😉

Avatar

asun turus opiskelujen takia ja keväällä aion muuttaa pois turuust! 😀 onha tää nätti kaupunki mut murre on kauhea, ihmiset ei oo yhtä kivoja ku muualla suomee 😀 mutta kyllä mä aion muuton jälkee vierailla vanhassa opiskelukaupungissani 😉

Avatar

Hah, määki asun täl pual jokkee!

Välttelen autoilua turun keskustassa juuri tuosta syystä, että tuntuu ettei kukaan siellä osaa ajaaa…… 😀 Onneks bussit kulkee!

Avatar

Kävin kerran Turussa, en mee enää. 😀 Siwan myyjä tunnisti mut ja kysy et olinko Prideillä ja olinhan mä, ja mummot kyyläs niinkuin olisin vähintäänkin ufo.

Avatar

Itse muutin pari vuotta sitten ihan ummikkona turkuun, ja olihan se melkoinen kulttuurishokki 😀 Turun murteesta ei meinannut tajuta mitään, ja äidin mielestä se oli suurin häpeä mitä ihminen voi kokea, että oma lapsi muuttaa turkuun (pilke silmäkulmassa kuitenkin). Autoilua olen täällä aktiivisesti joutunut harrastamaan ja todennut, että on se kumma kun itse osaa mutta kukaan muu ei 😉

Avatar

Mä asun turussa ja oon aina asunut ja viihdyn täällä hyvin 🙂 ja mitä tohon varissuohon tulee niin oon siellä töissä nii ei se oikeesti oo niin ”paha paikka” enää mitä kaikki luulee, siel asuu todella paljon ihania ihmisiä ja kunnollisia tietty myös niitä päinvastasiakin, mutta missä päi ei olis kunnollisia ja vähemmän kunnollisia ihmisiä.. tietty varmaan ilta/yö elämä sielläkin on eri ku päiväs aikaan.. 😀

Avatar

Hah 😀 oon ite asunu Raisiossa 13 vuotta ja Turussa 2 vuotta. Oon nähny ton saman leijonakuningas sarjiksen mutta siinä se ”Dark Place” oli kylläkin Varissuo jonne ei ikinä pitäisi mennä. Ihan asiaa.

Avatar

Kumpis joen puoli nyt sitten on se parempi?

Avatar

”Paikalliset kutsuvat sen vuoksi Aurajoen itäpuolta nimellä ”täl pual jokke” ja nykyisen ydinkeskustan ja Kauppatorin puolta nimellä ”tois pual jokke”.

Mä ymmärsin että muutitte kyllä torin puolelle ettekä tuomiokirkon puolelle vai ymmärsinkö väärin

Avatar

Jep, tuomiokirkon puoli on täl puol ja kauppatorin puoli tois puol. Eli Emilia asuu tois puol 😉

Avatar

Miksi Turkuun mennessä on vähän liikennevaloja, mutta Turusta pois tullessa on paljon liikennevaloja? Koska kenelläkään ei ole kiire Turkuun, mutta kaikilla on kiire pois sieltä.

Avatar

Ei unohdeta sitä, että Gessin laukkuun ja lenkkareihin tulee yhdistää myös virttyneet kollarihousut. Ja jos oikein pro haluaa olla kuuluu asukokonaisuuteen myös kollaripaita. 🙂

Ja mitä keskustassa autoiluun tulee, niin onko se sit sitä, kun ajetaan Kauppiaskatua ja kirjaston kulmalta käännytään Linnankadulle? Käsityöläiskadulle asti ajaessa ollaan jo ihan keskustan ulkopuolella. 😀 Toisin sanoen keskusta kun on niin suhteellinen käsite. Ja heti jos ollaan

Avatar

Itse Hämeestä opiskeluaikoina Turkuun muuttaneena ja siellä kymmenisen vuotta asuneena voin kyllä yhä käsi sydämellä sanoa rakastavani Turkua. Ihana, kaunis, monipuolinen ja elinvoimainen kaupunki.

Liikenne ei ole sen kamalampaa kuin muissakaan kaupungeissa – poikkeuksena kyllä bussit, jotka ajavat TODELLA röyhkeästi ja vaarallisesti, sekä tuo typerä lainvastainen tapa suojateillä eli autoilijat eivät todellakaan hiljennä/pysähdy antamaan jalankulkijalle tietä kuten pitäisi, ainakaan keskustan alueella.

Asumme nykyään yhdessä Turun pienistä naapurikunnista ja hetkittäin ikävöin kaupunkiin. Onneksi siellä pääsee käymään milloin vain, ja käytyään pääsee takaisin rauhaisaan ympäristöön 🙂 Muutimme kaupungista pois koska halusimme lapsillemme rauhaisamman ja turvallisemman kasvuympäristön, en todellakaan olisi halunnut pienten lasten kanssa asua Turun keskustan liepeillä, niin paljon kuin sitä kaupunkia rakastankin. Toivottavasti kaupunki on teille oikea ratkaisu, meidän perheelle ratkaisu oli päinvastainen. Toivottavasti viihdytte!

Ps. Tosiaan Tuomiokirkon puoli kaupunkia on ”täl puol jokke” ja torin puoli on ”tois puol jokke”

Avatar

Koko ikäni täällä asunut, siis kaarinassa syntynyt 79 ja muuttanut turkuunja 6 vuotta raisiossa asunut:) ei vakke todellakaan paha paikka ole, sukulaisia asuu siellä edelleen:) asunut 26 vuotta, omistusasunnossa tai siis omistusrivitalossa:)liikenne täällä on ihan kaistapäistä:) murre on,tykkään=D meidän mielestä muiden murre kuulostaa ihan hirveeltä/ vammaselta=D esim… Hesa, tampere,jyväsk. Kuopio yms, huoh=D

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä